Naleśniki są jednym z najłatwiejszych i najpopularniejszych dań, które każdy zna i lubi. Mogą być przyrządzane na słodko z bitą śmietaną, owocami itp. lub wytrawnie np. z mięsnym farszem lub warzywami. Naleśniki z tego przepisu są cienkie, ale jeżeli wolicie grubsze, dosypcie odrobinę mąki więcej. Składniki (na około 10 naleśników) : 2 jajka 1 szklanka mąki (niepełna) 3/4 szklanki mleka(...)łyżka cukru (jeżeli robimy naleśniki na słodko!) 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej. Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję
Oryginalny smakwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Bardzo łatwe i smaczne ciasto na zimno, które zawsze się udaje i ładnie wygląda. Torcik jest delikatny, lekki i fajnie komponuje się smakowo. Dla urozmaicenia można dodać świeże owoce. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Masa serkowa: 330g serka homogenizowanego truskawkowego 200g słodkiej śmietany (22-36%) 3 łyżki(...)masy.) Połowę masy rozsmarować na biszkoptach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała. (Resztę masy trzymać w temperaturze pokojowej). Po tym czasie na masę przelać połowę galaretki (lekko ściętej). Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Następnie na galaretce rozsmarować resztę masy i po stężeniu polać pozostałą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce. (U mnie było gotowe już po kilku
Di gotujeszynką, figami i serem pleśniowym Kto nie lubi placka drożdżowego z owocami, no kto? Placek drożdżowy z figami jest pulchny, słodki, najlepiej smakuje gorący ze szklanką mleka. Wiem, wiem można dostać skrętu kiszek od gorącego placka drożdżowego, zawsze to słyszałam, ale nigdy nie słuchałam. Pycha! Składniki na ciasto: 50 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 100 g masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmogą jeść nabiału oraz jajek, a tym samym dobre dla wegan Najczęściej przygotowuję je w wersji na słodko, wtedy dodaję do ciasta cynamon oraz erytrol. Zdarza mi się także przygotować je w wersji słonej, wtedy dodaję do ciasta więcej soli oraz ulubione przyprawy, np. mieszankę włoską, a mleko rozcieńczam wtedy z wodą. Polecam Wam przetestować jedną i drugą wersję Orkiszowe(...)sojowego szczypta soli pół łyżeczki cynamonu + opcjonalnie: łyżeczka erytrolu + ulubione dodatki: dżem, masło orzechowe , owoce itp. Sposób wykonania: Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli. Do mąki powoli dolewaj mleko. Cały czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw
365 dni dookoła kuchnipudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Żelatynę łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160 o C. Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części
Słodki Zakąteksmaku i może być stosowany do wszystkiego, co wymaga słodzenia, w tym mrożonej herbaty, nalewek z delikatnych owoców, napojów na bazie mleka lub jogurtu, shake’ów, lemoniady i kompotów. Syrop cukrowy z brązowego cukru stosuje się zazwyczaj do deserów, ciast, kawy, drinków z ciemnych alkoholi i kompotów. Syrop cukrowy z cukru muscovado ma bardziej intensywny, lekko karmelowy smak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataserka wiejskiego świetnie nadadzą się jako śniadanie w domu lub do pracy w postaci lunchbox’a. Z pewnością chętnie zjedzą je również dzieci. Można podawać je z owocami, jogurtem naturalnym czy np. syropem klonowym. Niestety smażenie placuszków nie jest super łatwe, bo trzeba do nich trochę cierpliwości, ale spokojne smażenie na małym ogniu sprawi, że nie będą się(...)Rozgrzać patelnię, za pomocą pędzelka delikatnie posmarować ją olejem. Nakładać chochlą porcje ciasta i smażyć po kilka minut z obu stron na średnim ogniu. Warto poczekać dłużej, bo za szybko obrócone będą się rozpadać. Odkładać na ręcznik papierowy do ostygnięcia. Placuszki podawać z jogurtem naturalnym i owocami. Artykuł Placuszki z serka wiejskiego pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuwłaśnie gruba warstwa ciasta i ukryty w nich słodki środek. Kto by się spodziewał po takiej solidnej kuli, takiego pysznego środka? U mnie standardowo knedle z bułeczką tartą i masłem. Jeśli lubicie, posypcie dodatkowo je cukrem. Ja nie dosładzałam moreli, ale jeśli lubicie wersję na słodko, to możecie dodawać cukru również do środka owoców. Ktoś(...)kiedyś mnie pytał jak szykuję owoce do knedli. Jeśli są to owoce pestkowe, to zwykle nadkrawam je tak, aby wyjąc bez problemu pestkę. Jeśli lubicie, w zagłębienie po pestce można wsypać łyżeczką cukier. Jeśli nie potrzebujecie cukru, morelę czy śliwkę owijacie po prostu grubszą warstwą ciasta. Przepis na ciasto jest nieco inny niż w wypadku knedli z truskawkami
Mieszam w Garnkuformie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków.” Dzięki formie wyjęcie ciasta
Podróż w kulinariaprzepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Możecie dodać do niego suszoną żurawinę, rodzynki albo świeże owoce. W zależności na co macie akurat ochotę. Moja dzisiejsza wersja skyrniczka jest z suszoną żurawiną. Przygotowałam go w małej foremce ale świetnie nadadzą się także kokilki. Ciasto po upieczeniu podzieliłam na 8 małych porcji. Wyszło przepysznie! Skyr, to tradycyjny islandzki wyrób mleczny, który
Natka PietruszkiSłodka i prosta w przygotowaniu frużelina brzoskwiniowa poleca się do wypieków! Frużelinę robiłam tylko z owoców z puszki, ale
Słodki Pomysłprostu zauważyłam, że ograniczając pszenicę czuję się lżej, „schodzi” mi brzuch, więc czuję się lepiej nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Była już jaglanka w formie ciasta, a dziś czas na kukurydziankę. Potrawy z mąki kukurydzianą czy też bardzo drobnej kaszki nazywa się polentą, i ma ona swoje korzenie we Włoszech. Przygotowałam słodką wersję tej potrawy, ale taką(...)niej amarantus, wymieszaj. Formę do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem roślinnym i przełóż powstałą masę. Udekoruj plasterkami owoców, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz w temp. 160-170 C przez 25-30 minut. Po wystudzeniu „kukurydziankę” można kroić jak ciasto i tak zaczynać dzień. Nade mną sterczała Miśka, więc kroiłam jeszcze ciepłe Smacznego! Artykuł Polenta na słodko
greenscarfwyrośnięty zaczyn i całość wymieszać. Ja nie wyrabiam ciasta długo, orkisz nie wymaga wyrabiania. Ciasto przykryć i odstawić w dość ciepłe miejsce do wyrastania, na ok.1-1,5h, do podwojenia objętości. U mnie wyrosło w 40 minut. Łyżkę moczyć w naczyniu z wodą (by nie kleiło się ciasto). Mokrą łyżką nabierać ciasto drożdżowe i zsuwać na rozgrzany na patelni olej. Smażyć(...)niezbyt dużym palniku, by nie przypalały się mocno z wierzchu, a dopiekały wewnątrz. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub pudrem z dodatkiem owoców. Smacznego
Smaczne ZdroweCzekoladowe naleśniki z nutką cynamonu, nadziewane twarożkiem ze zmielonymi migdałami oraz soczystymi czereśniami. Całość posypana płatkami kukurydzianymi, migdałowymi i zapieczona. Gotowe naleśniki podałam z jogurtem naturalnym
Oryginalny smak