patelni. Pierścienie wewnątrz natłuszczamy olejem i wkładamy na patelnię. Do 1/2 wysokości pierścieni wlewamy ciasto naleśnikowe. Smażymy na małym ogniu przez ok 4 minuty. Po tym czasie przekręcamy naleśniki i smażmy kolejne 4 minuty. Naleśniki wyciągamy z pierścieni. Podajemy z jogurtem i owocami ciepłe #dzienzdrowegosniadaia #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Kuchnia w oparachchciałam mieć takie dekoracyjne :) Owszem próbowałam po dwóch tygodniach od zamknięcia i fajnie to wyszło. Owoce w żaden sposób nie wyszły przesłodzone. Prawie jak świeże, tylko mokre :) Syrop? Syrop też się przyda do posłodzenia herbaty, albo jakiegoś innego napoju, a jeżyny będą do ciast i deserów :) Składniki: jeżyny 1 kg cukru 500 ml wody sok z 1 cytryny
Blondynka GotujeByło już późno wieczorem, bo wszystko robiłam po pracy. Musiałam więc myśleć szybko. W lodówce miałam mascarpone i śmietankę, które pierwotnie miały mi posłużyć za bazę na krem do ciasta szpinakowego. Jednak po klęsce jakiej doznałam z pierwszym podejściem nie w głowie było mi podejście numer dwa. Co więc można zrobić z mascarpone i kremówki? Jak nic, jakiś deser(...)lodówki. Torcik Tiramisu z borówkami O czym warto pamiętać przygotowując tiramisu. Nie musicie dodawać owoców. Jeśli wolicie tiramisu w wersji bezowocowej zrezygnujcie z borówek. Biszkopty w kakowym naparze trzymajcie dosłownie 2-3 sekundy. Nie mogą być zbyt mokre, gdyż wtedy zaczną się rozpadać i ciasto ciężko będzie pokroić. Ja akurat pod ręką miałam likier jajeczny ale wykorzystać możecie też
mecooksmleka, szczypta soli, 50g stopionego masła lub margaryny, 4 łyżki cukru, 200g truskawek, 200g malin lub innych dowolnych owoców, olej. Wykonanie: Owoce zmiksować z dodatkiem łyżki cukru. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, odstawić. Całe jajka wbić do miski, ubić trzepaczką lub mikserem, dodać mleko, krótko ubijać. Dodać przesianą mąkę(...)Rozgrzać patelnię do naleśników, wlać dosłownie kapkę oleju, rozprowadzić na całej powierzchni i nakładać łyżką porcje ciasta tworząc małe, okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać ułożone w wieżę, polane musem owocowym i udekorowane kawałkami owoców
Z miłości do słodkościmąki pszennej 2- 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju ok. 1/3 szkl. mleka 2 banany (dobrze dojrzałe) garść orzechów włoskich Do dekoracji; świeże owoce syrop klonowy Przygotowanie. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, rozgniecione banany a także wlewamy mleko, olej i żółtko. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Kiedy(...)mieszamy łyżką. Orzechy rozdrabniamy. Patelnie rozgrzewamy. najlepiej bez oleju ale delikatnie możemy ją posmarować. Wykładamy porcje ciasta (około 2 łyżki) tworząc placuszka. Po wierzchu posypujemy obficie drobnymi orzechami. Smażymy z obu stron na rumiano na niezbyt dużym płomieniu. Możemy udekorować świeżymi owocami a także polać syropem klonowym. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.mleka kokosowego jest idealnym przykładem, że można ser zastąpić. Ponieważ ten sernik nie zawiera sera, mleka, jajek jest idealny dla wegetarian lub osób nietolerujących glutenu. Z pewnością takie ciasta można zrobić na wiele sposobów, chociaż by z orzechów nerkowca, mleka kokosowe czy wegańskiego serka śmietankowego a jeszcze bardziej można połączyć te składniki. Ponieważ sernik ma delikatny posmak wanilii, możesz(...)ponownie bardzo dobrze wymieszaj. Ciasto w swojej strukturze powinno być dość gęste, więc reguluj konsystencję mąką i wodą kokosową pozostałą w puszcze. Przełóż ciasto do formy, rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni i piecz sernik ok. 80-90 minut, pozostaw do przestygnięcia, a następnie schowaj do lodówki. Polewa Włóż owoce do rondla oczywiście z miodem
RafalCookprzypomina mi nieco mój kaszak "Dzieciństwo Mańki" , choć brak w nim owoców dodających deserowi świeżości. Dlatego świetnie nadaje się na zimowy czas. Skąd jego nazwa? Nie mam pojęcia. Podejrzewam, że męska odmiana wynika z faktu, że jest to deser łatwiejszy w wykonaniu i mniej pracochłonny od ciasta o nazwie "Stefanka". Pochodzenie obu określeń są mi jednak nieznane. Składniki
Weekendy w domu i ogrodziebiałych skórek oraz włókien) – to samo robimy z limonką. Obrane owoce i startą skórkę blendujemy, a następnie zblendowaną zawartość wlewamy do garnka i wsypujemy cukier. Wszystko gotujemy ok. 30 minut na średnim ogniu aby odparować nadmiar wody co spowoduje, że zrobi się nam konfiturka Kiedy ciasto już wystygnie, a konfitura będzie gotowa (i też wystudzona) to przygotowujemy krem
Kuchenne WariacjeCiasto które często robiła i robi moja mama i bardzo je lubimy, dlatego musiało znaleźć się na blogu ;) Jest puszyste, nie suche i zawsze możemy kombinować z jego dodatkami w środku. Składniki na małą keksówkę, rynienkę: 3 jajka 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 100 g cukru 2 płaskie łyżki dobrego kakao(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką. 3. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz orzechy. Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy
Gotowanie...to proste !możemy chcieć zmodyfikować zwłaszcza ilość cukru. Ma on również to znaczenie, że większa jego ilość „utwardza” ciasto, czyni je stabilniejszym. Dlatego sporo zależy też od tego co ono ma docelowo fizycznie utrzymać – czy np. lekką pianę, czy ciężki krem i świeże owoce. Istnieje też pewna kontrowersja czy powinien być to cukier w kryształkach czy cukier puder. Niektórzy wyrażają obawę(...)będzie go jednak niestandardowo dużo lub nie będzie to cukier brązowy, takie problemy raczej nie powstają. Zawsze możemy też użyć cukru pudru, który dodatkowo ułatwi też wyrabianie ciasta (patrz niżej). Co do jajek to i tu jest kilka opcji. Po pierwsze, możemy dodać albo jako całe, albo tylko żółtko. Niektórzy są zdania, że białko doda ciastu chrupkości i spójności
Kulinarna Pokusapianę i wmieszaj ją delikatnie w ciasto, przy pomocy szpatułki. 4. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45-60min w 180*C lub do suchego patyczka. Słodkie pomarańcze: 1. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w koteczkę. 2. Wrzuć pokrojone owoce na patelnię i zasyp cukrem, dodaj cynamon- podgrzewaj do momentu puszczenia soków(...)rozpuszczenia się cukru. 3. Zwiększ ogień pod patelnią i zredukuj płyn do konsystencji lekkiego dżemu. Masa mascarpone: 1. Połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Całość: 1. Wystudzone ciasto przekrój w poprzek na trzy blaty. 2. Na pierwszy blat wyłóż 2-3 łyżki masy mascarpone, równomiernie rozprowadź po powierzchni, a następnie wyłóż połowę słodkich pomarańczy. 3. Przykryj drugim blatem ciasta, dociśnij
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCzekoladowe ciastka serduszka z czerwonym pieprzem Pieprz czerwony (różowy) ziarnisty – suszone owoce jagodowe rośliny Schinus molle – “peruwiańskiego drzewa pieprzowego” . Lekko pikantny i słodkawy, łagodniejszy od pieprzu czarnego i bardziej aromatyczny. Ciasteczka z czerwonym pieprzem w czekoladowej polewie, w dodatku w kształcie serduszek mogą się nieźle wkomponować w walentynkową atmosferę Składniki 200g masła 150g mąki(...)kawałkach i łączymy ze sobą siekając nożem. Dla ułatwienia masło można zmiksować z suchymi składnikami w blenderze na tzw “mokry piasek”. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze
Tajemnice SmakuLubicie lody, ciasta, desery? Na pewno lubicie, bo mnie odwiedziliście :) No właśnie! Ja tez lubię te wszystkie słodkości, które cudownie smakują z dodatkami, na przykład z sosami owocowymi. Już kiedyś miałam okazję zaproponować Wam sos truskawkowy, dziś przygotowałam dla Was sos jagodowy, który również możecie wykorzystać właściwie do wszystkiego. Częstujcie się!"Składniki:2 szklanki jagód3 łyżki wody2 łyżki cukru(...)podczas obróbki termicznej się nie rozpadły.Jeżeli zaś wolicie jednolite sosy po 2 minutach smażenia, należy przełożyć owoce do blendera, zmiksować i ponownie chwilę podsmażyć - jednak w tym przypadku owce stracą swój kolor.Odstawiamy do przestudzenia.Gotowym sosem polewamy lody, ciasta lub desery.Smacznego
Słodkie Przyjemnościjednak powód do niepokoju :) Dżem morelowy lekko podgrzać i rozsmarować na upieczonym biszkopcie. Banany pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniały), a następnie ułożyć na cieście. Budyń ugotować według wskazówek na opakowaniu. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dodać 1-2 łyżki budyniu. Wymieszać do połączenia. Potem powoli dolewać żelatynę do reszty budyniu(...)dodając pod koniec kakao i cukier puder. Wymieszać z wystudzonym budyniem. Tak powstałą masę rozsmarować na owocach i schłodzić w lodówce przez 20 min. Gdy krem zastygnie, przykryć go resztą bananów i zalać zastygającą galaretką pomarańczową rozpuszczoną w 2 szklankach wody. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
MyCookBook.plrównież wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około(...)soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatam i dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu
Słodki sentymentrównież wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około(...)soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatam i dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu
Słodki sentyment