Fruit basket - Gift Idea. Koszyk-ciasto Foremka 25X12 cm Składniki. 7białek 1 żółtko 1/2 szkl. cukru 1 laska wanilii 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 l śmietany kremówki owoce świeże Wykonanie. Białka ubić, dodać cukier i żółtko, ubijać do rozpuszczenia cukru(...)Dodać ziarenka wanilii. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Przelać do foremki i piec w temp.180-190stop.,40minut. W zimnej babce wyciąć środek ciasta zostawiając 1cm od brzegów ,oraz uchwyt koszyka. Ubić śmietanę i wypełnić nią wnętrze koszyka i dołożyć owoce. Niech Wam smacznie wyrośnie
Kulinarny karnet Christopheramiski wsyp wszystkie składniki na ciasto: mąkę, posiekane na mniejsze kawałki masło, 1 jajka w całości, cukier puder, ekstrakt z wanilii i wodę. Ciasto zagniataj dłońmi aż wyrobisz je na jednolitą masę. Wstaw ciasto na 20-30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Na blacie podsypanym mąką rozwałkuj ciasto i uformuj albo dwa prostokąty odkrawając brzegi albo(...)większej obręczy (u mnie średnica około 9 cm) koła. Ciasto przełóż na blachę i z resztek stwórz brzeg rolując cienko walec z resztek ciasta. Połóż brzegi na mazurkach i lekko przyciśnij. Możesz zrobić wzór dociskając brzegi tępą stroną nożyka. W prostokątach lub małych okręgach zrób nakłucia widelcem i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz blaty przez 13-20 minut
nietylkopasta.pljesień, to dla mnie taki czas na kulinarną grę wstępną. Lato zdecydowanie rozleniwia mnie w tej materii, i choć cenie je bardzo za świeże owoce i warzywa to nic nie zastąpi mi zapachu pieczonego ciasta gdy za oknem wieje chłodny wrześniowy wiatr. I właśnie z okazji zbliżającej się jesieni upiekłam dziś proste piernikowe ciasto bananowe :) Przepis: 150gr margaryny
upichconaTempura to danie kuchni japońskiej, chociaż wymyślili ją Portugalczycy. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza, ryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: • 3 duże krewetki • 2 paluszki krabowe(...)pozostawiając ogonki i usunąć przewód pokarmowy, nacinająć najpierw krewetkę na grzbiecie wzdłuż. • Krewetki, kalmary i paluszki krabowe obtoczyć w mące. • Dokładnie ubić składniki tempury. • Maczać owoce morza w tempurze i smażyć w głębokim tłuszczu. Sos paprykowy • Ocet zagotować z cukrem aż do uzyskanie konsystencji syropu. • Dodać paprykę pokrojoną
To co kochamsmaku wyszły bardzo dobre, kształt pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale to mój debiut w tym temacie, więc następne z pewnością będą coraz to ładniejsze ;-) Kluski na parze z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 jajko 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki masła szczypta soli 2 pomarańcze 2 jabłka 2 łyżki miodu szczypta(...)zaczyn.Wyrobić ciasto, dolać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pomarańcze i jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i podsmażać kilka minut z dodatkiem cynamonu. Pod koniec smażenia dodać miód, całość wymieszać. Z ciasta formować małe placuszki, na środek kłaść po łyżeczce owoców
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipigwy warto zrobić także sok. Tym bardziej, że wystarczy naprawdę kilka chwil, aby zyskać pyszny I zdrowy dodatek do ciast, deserów lub herbaty. Sok z pigwy można przygotowywać porcjami. Pigwa doskonale się przechowuje, więc po jej owoce możemy sięgać co jakiś czas do spiżarni I wykorzystywać, kiedy potrzebujemy. Koniecznie go zróbcie! Jest naprawdę pyszny. Składniki: • owoce pigwy • cukier(...)Sposób przygotowania: 1. Owoce pigwy umyć, osuszyć I pozbawić gniazd nasiennych. 2. Pigwę pokroić w plasterki. 3. Układać w słoiczku warstwami, przesypując je cukrem. Ostatnią warstwą powinien być cukier. 4. Zakręcić słoiczek I odstawić. Następnego dnia sok będzie gotowy. 5. Dodawać do herbaty lub deserów czy ciast. Przechowywać w lodówce. Smacznego
W mojej kuchniCiasto drożdżowe z rodzynkami to zdecydowanie mój powrót do dzieciństwa. Cały dom pachniał ciepłem drożdżowego ciasta, a my nie mogliśmy znaleźć sobie miejsca czekając na pierwszy kawałek. Jeszcze gorące kroiliśmy podjadając wspólnie do kakao lub szklanki krowiego mleka, to były czasy! Pamiętam jak dziś każdą chwilę spędzoną z Babcią, która wkładała tyle serca i energii w domową kuchnię, że podziwiam(...)przepisy mojej Mamy widzę Babcię, która planując dania nigdy do nich nie zaglądała:) Robiła wszystko na oko, na wyczucie – i to było najlepsze! Każde ciasto drożdżowe, to z rodzynkami, z bakaliami wszelakimi, z owocami, kruszonką czy bez – zawsze będzie wspomnieniem tamtych wspaniałych, beztroskich przy Babci czasów. Polecam taki powrót do wspomnień i refleksji przy potrawach z rodzinnego
Zasmakuj KuchniCiasto idealne na letnie dni- lekkie, soczyste a co najważniejsze: bez pieczenia. Do jego użycia można użyć dowolnych ulubionych owoców, ja wykorzystałam truskawki, jagody i poziomki. Chyba specjalnie nie trzeba go zachwalać, myślę że skusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. *blaszka 25*34 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniayśmienite kruche babeczki z francuskim klasykiem- kremem pâtissière , czyli po prostu waniliowym kremem budyniowym i owocami. Wymagają trochę pracy, ale efekt jest tego warty. Kruche spody oraz krem warto przygotować wcześniej, na przykład wieczorem, a następnego dnia nadziewać babeczki. Przygotowanie kremu, wbrew pozorom nie jest bardzo trudne, trzeba tylko poświęcić mu trochę uwagi i czasu. Masa z żółtek(...)cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło do posmarowania foremek owoce (borówki, maliny, truskawki) Wszystkie składniki szybko zagniatamy (można to zrobić za pomocą miksera), z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w filię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Roztapiamy trochę masła i za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie foremki
Smakowity Blog Kulinarny. Jeśli jesteś miłośnikiem nietypowych cytrusów i będzie na nie sezon to koniecznie spróbuj cedratów. Ja jadłam je tylko w postaci ciasta migdałowego z cedratem i widziałam w postaci małych drzewek obwieszonych nieproporcjonalnie wielką ilością jeszcze niedojrzałych owoców, ale dojrzały cedrat zapowiada się obiecująco. Najlepszy adres: sklep z przetworami z bergamotki Azienda Petrulli SS Ionica 106, Condofuri Marina(...)torciku lodowego, który przekrojono na 4 części. Jest też wersja dla osób, które boli gardło – jako ciastko, które przypomina dużego profiterola z kremem karmelowym w środku i okruchami ciasta czekoladowego na zewnątrz. W końcu 2 smaki muszą być. Z nietypowych słodyczy jest też torrone (najlepsze pochodzi z miejscowości Bagnara) i lukrecja, która też rośnie na miejscu. Najlepszy adres
Ugotowane pozamiataneweekend. Szybko się je przygotowuje, zawsze się udaje, a na wierzch tak naprawdę można dać wszystko to, co kto lubi. Mogą to być owoce, rodzynki, kokos... możliwości jest tu bardzo wiele i za każdym razem ciasto będzie miało inny smak. Doskonałe, gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego, 10 minut mieszania i kolejne 40 minut pieczenia. Polecam :) Składniki
Zrób to smacznieRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White
mojewypiekiinietylkoRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White
mojewypiekiinietylkoChyba jedno z najprostszych ciast, które w okresie jesiennym obowiązkowo króluje na naszym stole. Crumble, czyli owoce pod kruszonką, tym razem w ciut bogatszej wersji. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem m ą ki migdałowej, wiórków kokosowych i ziarnami wanilii. To przepyszne połączenie kruchego ciasta ukrywa ciep ł e śliwki z ich przepysznym sokiem
La grande e la piccola cuocaCześć! Na upały jak znalazł! Serniczek na zimno z ogromną ilością owoców. Bardzo prosty w wykonaniu a smaczny przy tym, że hej! Siniak – tak nazwałam moje ciasto a to przez niebieski kolor sernika. Zapraszam Składniki: Na spód: * 20 dkg poruszonych herbatników * 1/3 kostki masła rozpuszczonego Na masę serową: * 1 kg zmielonego sera * 2 galaretki niebieskie(...)Dodałam borówki i wymieszałam. Wylałam na ciasteczkowy spód. Schłodziłam. Rozpuściłam dwie przezroczyste galaretki w 700 ml gorącej wody, ostudziłam i odstawiłam do stężenia. Na wierzch sernika wyłożyłam owoce i zalałam galaretką. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin by całość stężała. Smacznego! Lidka Artykuł Siniak owocowy (sernik na zimno) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąCześć! Na upały jak znalazł! Serniczek na zimno z ogromną ilością owoców. Bardzo prosty w wykonaniu a smaczny przy tym, że hej! Siniak - tak nazwałam moje ciasto a to przez niebieski kolor sernika. Zapraszam :) Składniki: Na spód: * 20 dkg poruszonych herbatników * 1/3 kostki masła rozpuszczonego Na masę serową: * 1 kg zmielonego sera * 2 galaretki niebieskie * 3 łyżki(...)Dodałam borówki i wymieszałam. Wylałam na ciasteczkowy spód. Schłodziłam. Rozpuściłam dwie przezroczyste galaretki w 700 ml gorącej wody, ostudziłam i odstawiłam do stężenia. Na wierzch sernika wyłożyłam owoce i zalałam galaretką. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin by całość stężała. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją