Macie ochotę na pyszne i lekkie ciasto ? to koniecznie zróbcie sobie to ciasto . Jest bardzo ciekawe w smaku po dodaniu do niego imbiru i gruszki . Oba
Różne smaki w kuchniPo co się męczyć z ucieraniem ciasta, wyciąganiem mikserów? Po co czekać, aż wszystkie składniki będą miały temperaturę pokojową? Z moim przepisem na „Proste ciasto
Moja DelicjaKiedy zobaczyłam to ciasto od razu mi się spodobało i po raz pierwszy zrobiłam je na ubiegłoroczne Święta Wielkanocne. O takim pięknym zielonym kolorze,bardzo orzeźwiające
Kolorowa kuchnia ElkiSzarlotka to ponoć jedno z ulubionych ciast Polaków , a że wczoraj był dzień polskiej żywności to się idealnie wpasowałam z tematem. Szarlotka , jabłecznik , ciasto z
Malinowa KawiarenkaRolada truskawkowa to pyszne i delikatne ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje i wszystkim smakuje. Przepis na słodką roladę stosuję od lat, mam go od swojej
Kulinarne Fantazje MarioliMiałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru ale będą
Słodkości i nie tylkoCzy wyobrażacie sobie, że w tym cieście jest tylko pół szklanki mąki?!Reszta składników to jabłka (aż 350 g na małą keksówkę!), otręby i bakalie, czyli
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj szybki przepis z mojej listy: ciast pieczonych jakiś czas temu. Szybki, smaczny placek, mocno owocowy. Pychotka dla ubóstwiających śliweczki. Na dzisiaj tyle, jutro spróbuje się
Moje pyszne gotowaniePleśniak to połączenie jasnego i ciemnego ciasta przełożonego aromatycznymi śliwkami. Lubię w nim te wyłaniające się za każdym kęsem różnej wielkości kawałki ciasta, pychunia :)Składniki:- 2
Zainspirowana w kuchniPo sukcesie ciasta na bazie mąki jaglanej nabrałam wielkiej ochoty do dalszych eksperymentów w temacie ciast bezglutenowych.Zakupiłam mąkę ryżową i kukurydzianą (nie gmo), zmieliłam kaszę
Zdrowa Kuchnia SowyTen wpis mi się zawieruszył - ciasto robiłam jeszcze jesienią - ale za to po odnalezieniu nabrałam znów na nie ochoty i zanim ten przepis opublikowałam zdążyłam ciasto
Zdrowa Kuchnia SowyTo było jedno z pierwszych ciast, jakie sama upiekłam;)) Przepis znalazłam w zeszycie mojej teściowej i od razu przypadł mi do gustu. A, że akurat był
Z miłości do słodkościDoskonałe połączenie jabłek, orzechów i czekoladowego ciasta :)Składniki:- 1 kg jabłek- 1 szklanka cukru- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 szklanki mąki- 3 łyżki kakao- 4 jajka
Zainspirowana w kuchniWitaminowa mieszanka w postaci porcji wilgotnego ciasta bananowego.Składniki:- 50 dag bananów (waga po obraniu ze skórki )- 2 czubate szklanki mąki- 1/2 szklanki cukru- 1/3 kostki
Zainspirowana w kuchniosobnych misek rozdzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki, do żółtek zaś dodajemy wszystkie składniki potrzebne do zagniecenia ciasta. Margaryna może być schłodzona, jednak ciasto lepiej zagniata i wyrabia się, gdy jest ona stopiona i przestudzona. Ciasto dzielimy na 2 równe części,owijamy folią spożywczą lub, jeśli jej nie macie, folią aluminiową, i odstawiamy do schłodzenia(...)nich pestki. Zalecam kupno śliwek węgierek. Zdarzyło mi się piec to ciasto z innym gatunkiem śliwek, jednak węgierki są zdecydowanie najlepsze :) Po ok 30 - 40 minutach jedną z części ciasta wyklejamy spód placka (druga nadal chłodzi się). Następnie wykładamy na nie śliwki wg. uznania :) Ja lubię, gdy owoców jest dużo, dlatego śliwki układam bardzo gęsto obok siebie. Schłodzone białka
Taste Of My Day