...truskawek! Takie wrażenie odniosłam gdy spróbowałam tego ciasta. Głębokie, wyraziście czekoladowe brownie idealne łączy się z truskawkami. Duet idealny. Musicie tego spróbować! :) Brownie jak to brownie
chili & sugarKolejne ciasto z jabłkami? A czemu nie! Jabłek nigdy za wiele :) Tym razem jednak nieco inne ciasto... Lżejsze, bez dodatku tłuszczu, ale nadal pyszne! Mam w
chili & sugarTrzy razy bez. Czy to może być w ogóle smaczne? Co to za pytanie...Oczywiście, że tak! I to tak smaczne, że można by jeść kawałek
chili & sugargdyby nie dodatek ciasta) możnaby porównać do smaku makowca japońskiego ( klik ).Warstwa gruszkowa nadaje jednak wypiekowi więcej wilgotności niż jabłka ,ale przyjemnie spaja się z makowym nadzieniem. No i całość zamknięta w dwóch rodzajach ciasta: kruchego w formie spodu i cieniutkiego biszkoptu w formie wierzchu. Smaczne, sycące, i słodkie ciacho;) /źródło przepisu 102 nowe ciasta z owocami s. Anastazji(...)Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 150 g masła 3-4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. + 2 łyżki bułki tartej do podsypania pod gruszki Nadzienie gruszkowe: 1-1 ½ kg średnio twardych gruszek 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka cynamonu Gruszki obieramy
Domowe ciastamałe, dziecięce rączki to potrafią Możecie jako nadzienia użyć samych jagód lub mieszanki ulubionych owoców. Oprócz jagód sprawdzą się maliny czy borówka amerykańska. Polecam dodać naprawdę dużo owoców, wtedy ciasto jest jeszcze lepsze. Placek jest na tyle prosty, że nie ma możliwości powstania zakalca czy innej wtopy. Bardzo dobrze się kroi. Polecam bo nie tylko pyszny w smaku
Mieszam w Garnkukoniec partiami dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna. Gotową masę wykładamy na owoce. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta. Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego
Smaczne ZdroweSzybkie ciasto z morelami (bez miksera) – idealne do kawy. Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu uwielbiam ciasta z owocami. W szczególności te, które przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Mam kilka takich niezawodnych, ekspresowych przepisów na słodkie wypieki z owocami. Dziś dzielę się kolejnym z nich. Prosty, szybki, niezawodny i co najważniejsze pyszny. Szybkie ciasto(...)usiąść przy pysznym domowym cieście. Polecamy! A wracając do ciasta – zachęcam Was do pieczenia Spróbujcie Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 4 jajka M 3/4 szklanki oleju* 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego kilka moreli (można zastąpić pociętą brzoskwinią) – u mnie 5 sztuk cukier puder do oprószenia ciasta * u mnie dziś gotowa
Słodkie okruszkiPewnie wszyscy doskonale znacie Ciasto Stefania . Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao, a urozmaiconą dodatkowo owocami i galaretką. Przepis podpatrzyłam na blogu Domowej Cukierenki . Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 1 szklan ka kaszy manny 1 litr mleka 200 g herbatników (2 op. po 100g(...)mieszając gotujemy kilka minut, aż masa zgęstnieje. Ciepłą wylewamy na herbatniki. Na wierzchu układamy umyte maliny. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozrabiamy w 300ml wody, kiedy zacznie stężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gorącą wylać na herbatniki i ułożyć maliny. Zalać tężejącą galaretką. Zostawić do ostygnięcia i stężenia najlepiej na całą
Walijskie Pichcenieprzy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również ciasto zagnieść ręcznie. Ciastem wykleić blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki, na ok.30 minut. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec na termoobiegu ok.20 minut, do lekkiego przyrumienia. Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Kruszonka: - 200g mąki orkiszowej tortowej typ450(...)powstanie kruszonka. Dodatkowo: - 500g rabarbaru (już po obcięciu końcówek) - 200g odszypułkowanych truskawek - 50g pudru (z ksylitolu, trzcinowego lub zwykłego) Owoce drobno pokroić, dodać do nich puder i całość dokładnie wymieszać. Od razu wyłożyć je na schłodzone ciasto i równomiernie rozłożyć. Całość obsypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec ok.30-35 minut, na termoobiegu. Przed podaniem
Smaczne Zdrowektóre nie wymaga nawet miksera. A zachwyci każdego! W mojej rodzinie klasyk nad klasykami, robione na sto sposobów, z każdymi dostępnymi owocami i znane jako po prosu "ciasto z owocami". Smak dzieciństwa, zapach dzieciństwa. Mam nadzieję, że moja córka będzie je kiedyś wspominać z takim uczuciem jak ja teraz. Składniki: (blaszka 20x20cm) 300g mąki pszennej tortowej 1 jajko(...)dodatkowo garść żurawiny suszonej cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać łyżką lub trzepaczką na gładkie, gęse ciasto. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce - wypestkowane śliwki skórką do dołu i maliny. Piec w 170'C około 50 minut, do suchego patyczka. Wystudzić, posypać cukrem pudrem
Cakes By KejtDzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto jogurtowe z dodatkiem brzoskwiń. Pierwszy raz robiłam ciasto jogurtowe i ten przepis sprawdził się rewelacyjnie :-) mięciutkie, delikatne ciasto z dodatkiem owoców. Polecam z całego serca. U nas ciasto zniknęło błyskawicznie. Idealne do kawy, herbaty, a nawet z mlekiem na pyszną, lekką kolację. SKŁADNIKI: 440g mąki pszennej 1 szklanka cukru(...)szklanki oleju 2 kubeczki jogurtu naturalnego (po 180g) aromat cytrynowy (kilka kropel) 1 łyżka proszku do pieczenia + dodatkowo 1 puszka brzoskiń i cukier puder, można do ciasta wykorzystać inne owoce. Z pewnością sprawdzę ten przepis jeszcze nie jeden raz dodając inne owoce :) WYKONANIE: 1. Odsączyć brzoskwinie z puszki, sok przelać do osobnej szklanki, ponieważ później będą
Serce zamknięte w formie pysznościzmianę raz truskawki, raz rabarbar bo jak już wcześniej Wam pisałam wykorzystam owoce i warzywa sezonowe do ostatniej owocki. Wiem że zimą znów zatęsknię za nimi ale teraz muszę się nasycić. Zapraszam zatem dziś na placek z rabarbarem bardzo szybki a jakże smakowity. Ciasto z rabarbarem szybkie i puszyste. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Sok zagotować, wlać zawartość szklanki i wszystko razem zagotować, aż powstanie kisiel. Kisiel ostudzić, dodać owoce z kompotu i wymieszać. Beza. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka o takich samych rozmiarach jak pierwszy placek). Na ciasto wyłożyć
na moim stole...wypieków niż świeżo pieczone ciasto drożdżowe. Przypominający o słodkościach u babci i sielskim dzieciństwie momentalnie wywołuje uśmiech na twarzy. Obowiązkowo z dodatkiem sezonowych owoców sprawi, że poczujecie się znów jakbyście mieli po kilka lat :) Ciasto drożdżowe (duża prostokątna blacha): 4 szklanki mąki szklanka mleka szklanka cukru 4 jajka kostka masła 15 g suchych drożdży + 2 szklanki owoców(...)Przygotowujemy kruszonkę - masło z cukrem rozpuszczamy na patelni. Gdy widzimy, że brzegi zaczynają już lekko bulgotać, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tworząc okruszki. Na wierzchu ciasta wysypujemy owoce oraz kruszonkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Dziś rano dzień nie zapowiadał się zbyt kolorowo - czekająca
sama złodyczPowiew lata w zimowe popołudnie, czyli torcik , który choć latem bywa u nas dość często, to zimą zastępuje go raczej tort bezowy dacquoise z
Smaczne Zdrowe