ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1011/1704)

KLASYCZNY MURZYNEK Z POWIDŁAMI 286

Można by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę czekoladową czy szarlotkę z rodzynkami. Lubię eksperymentować, ale cenię też sobie powroty. Do klasyki właśnie.    Tym bardziej, kiedy są to spotkania na łonie natury, w gronie najbliższych, ze szklanką mleka prosto od krowy(...)Keksówkę (lub małą kwadratową formę 20x20) smaruję delikatnie masłem i wykładam papierem do pieczenia. Dzięki obecności masła, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas przelewania ciasta do formy. Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ucieram na jasną, gładką i puszystą masę.  Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao mieszam ze sobą. Sypką mieszankę dodaję

W kuchni Karmel-itki
Domowe puszyste pancakes 119

banan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy(...)sól. Do suchej mieszanki dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez

Wymiar Zdrowia
Domowe puszyste pancakes 80

banan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy(...)sól. Do suchej mieszanki dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez

Wymiar Zdrowia
Domowe puszyste pancakes 213

himalajskiej 1 dojrzały banan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy i delikatnie(...)Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi trochę przestrzeni, tak aby się nie połączyły. Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy na ciepło  z syropem klonowym lub miodem, owocami

Menu Zdrowia
Ciasto Gargamel 498

ciacho, a po drugie dwa ciasta w jednym. Ciasto piernikowe 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 250 g płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 200 g bakalii (rodzynki, orzeszki, skórka pomarańczowa,skórka cytrynowa,żurawina, owoce kandyzowane) dodatkowo dodałam 2 łyżki kakao Masło utrzeć(...)Cały czas ucierać.Mąki połączyć wraz z sodą , kakao i przyprawą do piernika. Dodać do masła i dalej ucierać. Wsypać bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Owsiana tarta z rabarbarem i kruszonką 180

genialne węgierki. Dziś trudno mi pogodzić się z tym, że większość warzyw i owoców w sprzedaży nie ma już swojego pierwotnego smaku. Staram się zaradzić szukając ekologicznych dostawców, bo na założenie własnego ogródka chyba nie mam się co porywać ;) Tymczasem zapraszam na przepyszne kruche ciasto owsiane z kwaskowatym rzewieniem i kruszonką.  Składniki na formę

Słodki Kompromis
Gały ziemniaczane z serem - kuchnia podkarpacka 174

Gały ziemniaczane z serem - kuchnia podkarpacka Gały ziemniaczane to rodzaj okrągłych klusków, które przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Ciasto przygotowane z takich składników jest miękkie i gładkie, a po ugotowaniu wręcz kremowe. Kluski wypełnione są białym serem, urobionym z podsmażoną cebulką, doprawionym solą i pieprzem. Kluski gotuje się w lekko osolonej wodzie, ale doskonale smakują również(...)także gały z nadzieniem słodkim, na przykład z serem z rodzynkami, świeżymi owocami czy suszonymi śliwkami. Przepis na gały ziemniaczane z serem, w publikacji „Dukielskie specjały. Gdzie i kto”, zaprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Równem. Gały ziemniaczane z serem - kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana – ¼ objętości ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki pszennej

Trzeci talerz
Kakaowe babeczki 184

dzień robiłam te babeczki, z pośpiechu zapomniałam o dodaniu jajek. A one, w tym chaosie wyszły ... bardzo smaczne. Chciałam, żeby prezentowały się inaczej, bardziej dostojnie. Przełożyłam je kremem, dekorując owocami. Mam nadzieje, że Wam się spodobają. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g cukru 2 łyżki kakao szczypta soli(...)sobą, tylko do połączenia składników. Foremki na mufinki wyłożyć papilotkami, ciasta nakładać do 3/4 wysokości foremki. Swoje mufinki piekłam w silikonowych foremkach z Ikei. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone mufinki studzimy na kratce. Ja swoje przełożyłam kremem  i ozdobiłam owocami miechunki (physalis). Krem: 250 g mascarpone 165 g śmietany

Plate of Joy
Puszysty omlet na słodko 138

dzieciństwie ;) Jadałam go najczęściej na kolację, posmarowany ulubionym dżemem. Bardzo puszysty, mięciutki, po prostu pyszny. Sekretem udanego omletu jest bardzo delikatne połączenie masy jajecznej z ubitymi białkami ( to przecież ciasto biszkoptowe ) i nieśpieszne jego smażenie ;) Taki omlet może być Waszym śniadaniem, podwieczorkiem, kolacją, a nawet deserem :) Poznajcie mój sprawdzony przepis ;) :)  Składniki na 1 omlet: 2 jajka 2 łyżki mąki(...)smażenia Ponadto: ulubione dodatki do podania, np.: cukier puder, dżem/konfitura, świeże owoce, jogurt, bita śmietana itp. Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem ( i ewentualnie cukrem wanilinowym ) na puszystą masę ( ja to robię zwykłą drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast ). Do utartych żółtek wsypać mąkę i proszek do pieczenia ( jeśli używacie; ja tym razem

Opowieści z piekarnika
TARTALETKI Z OWOCAMI I KREMEM ŚMIETANOWYM 232

pszennej 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z ½ laski wanilii 125g miękkiego masła 1 żółtko 50-60g wody Dodatkowo do wypełnienia tartaletek: mix owoców u mnie jagody, maliny i morele 125g serka mascarpone 200g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru Wykonanie: do miski   lub na stolnicę wykładamy   wszystkie składniki czyli(...)nożem, następnie dodajemy żółtka oraz wodę, całość zagniatamy , formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut schłodzone ciasto wałkujemy np. przez folię spożywczą i wycinamy koła, trochę większe niż foremki na tartaletki, następnie wylepiamy ciastem   foremki( foremki wcześniej trzeba wysmarować   masłem) i dziurkujemy je widelcem tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie zapomnienie
Gofry 174

które swoim kuszącym zapachem zapraszały do zakupu wszystkich. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Gotowe gofry możemy podawać z czym tylko chcemy od bitej śmietany, po świeże owoce czy nutellę i cukier puder. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka szczypta soli 1/2 szklanki oleju słonecznikowego(...)oraz olej. Wszystkie składniki miksujemy mikserem na gładką masę. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni. Pieczemy przez ok 4 minuty, aż się zarumienią. Po upieczeniu studzimy najlepiej na metalowej kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną. Artykuł Gofry pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl

CookMag
Pierogi z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką 149

okazji mojego pichcenia postanowiłam wypróbować nowy przepis na pierogi. Skoro potrafię robić już pyszne ciasto to czemu by nie zaszaleć z farszem! Znane nam są dobrze pierogi z mięsem, te ruskie i te z twarogiem na słodko, z kapustą i grzybami oraz z przeróżnymi owocami. Przyzwyczajeni jesteśmy do takich smaków i rzadko zdarza się byśmy eksperymentowali z innymi farszami(...)słodki lecz zdecydowany. Z pewnością pieczona papryka i dymka grają tu pierwsze skrzypce. Kurczak jest dopełnieniem a ricotta powoduje, iż całość jest spójna i kremowa. Składniki (25 pierogów): 1/2 ciasta na pierogi z tego przepisu 100 gram mielonego drobiu 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki ricotty 1 cebula dymka sól i pieprz 2 łyżki oleju do gotowania ewentualnie masło, jeśli mamy

Mango Papaja
Na szybko: niski biszkopt z wiśniami 153

waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 400 g wiśni - mogą być również inne owoce Jajka ubić dosypując po trochu cukru aby uzyskać kogel mogel. Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a na końcu mąkę. Blachę natrzeć masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wylać na blaszkę - ja użyłam do upieczenia tego ciasta niskiej blaszki, takiej, jaka jest zazwyczaj

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik straciatella z truskawkami na zimno 217

jeszcze smakiem początku lata i z przeznaczeniem na jakieś ciasto. M na szczęście zażyczył sobie sernik na zimno, więc nie musiałam długo myśleć, co upiec. Ten sernik nie różni się zbytnio od tych poprzednich na blogu - spód stanowi biszkopt, środkowa warstwa to ser oraz śmietanka a na wierzchu owoce zalane galaretką. Troszkę zmienione proporcje i dużo czekolady w środku(...)pieczenia. Na tym etapie można to zrobić na najniższych obrotach miksera lub posłużyć się łopatką. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Studzimy. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier. Odkładamy do całkowitego wystudzenia i ponownie wkładamy

My simple kitchen
Ciasto czekoladowe 206

Dzisiejszą wersję zrobiłam z orzechami włoskimi, do dekoracji maliny (nawet o tej porze roku można je dostać w Lidlu), na górę czekoladowy ganache… Jak dla mnie połączenie idealne :) Ciasto, które widzicie na zdjęciach piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 200 g mąki 200 g białego cukru 100 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru(...)gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki + garść orzechów, owoce do dekoracji (u mnie maliny) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy do jednej miseczki. Miksujemy miękkie masło (jeśli macie stojący mikser ciasto robi się praktycznie „samo”). Do masła wsypujemy stopniowo cukier

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania