suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Gotowe
Czary - gary w kuchnistolnicy mieszamy kleik z proszkiem, cukrem i wiórkami. Wbijamy jajka i dodajemy pokrojone masło. Dużym nożem siekamy ciasto do połączenia składników. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy w palcach i kciukiem robimy dołek. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Małą łyżeczką nakładamy powidła lub dżem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Moje Kuchenne Rewelacjesprawdzenia czy olej jest już dobrze nagrzany wrzucamy mały kawałeczek ciasta. Gdy ten szybko wypływa na wierzch możemy zacząć smażyć pączki. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.Wrzucamy na tłuszcz i smażymy 2-3 min do zrumienienia. Pączków w czasie smażenia nie musimy odwracać , bo samoistnie się przekręcają , dzięki czemu z każdej strony są równomiernie
Malinowa Kawiarenkawyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Bułkę wysypać na płytki, duży talerz, ręce wysmarować tłuszczem, ręce wytarzać w bułce i odrywać kawałek ciasta wielkości dwóch orzechów włoskich. Formować kulkę. Układać w formie, jedna przy drugiej. Odstawić do ponownego wyrastania około 20 min – mają się mocno napuszyć. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wstawić bułeczki, piec
moj przepis namasło, posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny żeby ciasto się schłodziło. Następnie ręce oprószyć mąką i lepić z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika i piec około 12 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacytryny oraz łyżeczkę ekstraktu. Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha włoskiego. Układać na blaszce w kilku centymetrowych odstępach ponieważ pierniczki urosną. Na koniec kuleczki należy delikatnie spłaszczyć. Wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy
DefinicjaSmakuMasło ucieramy z cukrem, dodajemy do tego jajka i przesianą mąkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Wykładamy blachę silikonową matą lub papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich (powinno nam wyjść ok. 22-24 kulki). Układamy je na blaszce i lekko przyciskamy, by spłaszczyły się delikatnie na spodzie (ale z góry zostały zaokrąglone). Pieczemy
Mania Wypiekaniarazie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w średnich odstępach - ciasta trochę urosną. Każda kulkę delikatnie spłaszczyć palcami i ułożyć na nich po 3-4 sztuki
CookYourselfwszystkie suche składniki i wszystko wymieszać mikserem tak, by składniki się połączyły. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układać w dużych odległościach od siebie, ponieważ znacznie rozpływają się na boki – zostawić przerwy pomiędzy ciastkami ok. 5 cm. Piekarnik rozgrzać do 180º, piec 10 minut
zabawa smakiemSpód gęsto nakłuwamy a na nim rozsmarowujemy masę makową. Makownik pieczemy w 200 C przez około 35 minut. Składniki na lukier łączymy i rozsmarowujemy na zimnym cieście, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchnipieczemy 10 minut. Po upieczeniu ciastek jeszcze ciepłe smarujemy marmoladą i składamy po dwa . W kąpieli wodnej rozpuszczamy polewę czekoladową i ciepłą smarujemy wierzch ciasteczek, na każde ciasto kładziemy połówkę orzecha włoskiego
Smakowite Daniapieczarki i podsmażyc na patelni. Ziemniaki obrać po ugotowaniu, a kiedy wystygną przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka i obie mąki, posolić i szybko zagnieć ciasto. Utoczyć z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszczyć, pośrodku zrobić palcem dołek. Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować na średnim ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody. Podawać
w mojej kuchnipieczenia 1-1,5 słoika wiśni lub dżemu Wykonanie: Wiśnie odcedzamy z soku. Najlepiej zrobić to na sitku. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w dość dużych odstępach bo przy pieczeniu lekko się "rozlewają". W każdej kulce robimy małe zakłębienie i wkładamy
IMPRESJA SMAKUJajko roztrzepać z miodem i wódką, dodać do ciasta, dokładnie połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc.Rano formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem, odciskając wzorek.Piec w 175 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Pogoda nadal dopisuje
Pożeraczka, czyli raz adobrze