Pudding chia z truskawkami to deser, który jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. Nasiona chia to maleńkie nasionka, które są niesamowicie bogate w przeróżne
kuchnia doskiUwielbiam sałatki, zazwyczaj udaje mi się przygotować coś innego jednak są takie do których lubię wracać bo ich smak po prostu pieści moje podniebienie
Niezły Młynekprzepisem na blogu. U mnie w kuchni znowu zagościły buraki. Jak na razie nie zapowiada się , żeby mi się szybko znudziły. Uwielbiam buraki pod każdą postacią. Przepyszne są w cieście , idealnie pasują też do gulaszu . Jednak najbardziej lubię buraki duszone, podane jako dodatek do mięsnego obiadu. Ostatnio moje serce skradły buraki ze skórką cytryny . Po słowach mego męża(...)razem w burakach muszą pojawić się jakiś element świąteczny- wybór padł na orzechy. Myślę, że jest to bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół, jako dodatek do obiadu. Polecam, bo te buraczki są na prawdę przepyszne. Składniki: 1 kg buraków 75 dag orzechów włoskich pęczek pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 4-5 ząbków czosnku 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki
Pobite gary Barbaryporównam do 4 , czyli jedna domowa-4 kupne) 200 g płatków jaglanych (zazwyczaj są dokładnie w takiej ilości pakowane) 200 g mąki gryczanej 50 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich) 50 g nasion słonecznika 30 g ziaren sezamu duża łyżka czarnuszki 1 pestka avocado (po zjedzeniu owocu, przesuszyć ją 2-3 dni i zdjąć brązową skórkę) łyżeczka soli(...)chwilę, a w międzyczasie przygotuj blachy do pieczenia. Blachy (u mnie były to dwie duże tortownice, ale mogą być o dowolnym kształcie) wyłóż papierem do pieczenia, i rozsmaruj „ciasto” aby nie było grubsze niż 5 mm. Tak przygotowane piecz przez 20 minut w temp. 170-180 C z termoobiegiem (ciasto musi jak najbardziej wyschnąć). Wyjmij z piekarnika
greenscarfZapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd(...)kajmakiem, konfiturą, dżemem czy powidłami, jak u mnie :) Polecam, bo taki mazurek, to samo zdrowie! * płatki owsiane- 150 g * mix bakalii - 150 g (u mnie są to: słonecznik, migdały, orzechy włoskie) * miód- 2 czubate łyżki * woda- 1/2 szklanki * powidła śliwkowe- 3 łyżki * prażony słonecznik i różowe mikro krople*- do ozdoby Piekarnik nastawić na 200 stopni. Bakalie i płatki zmiksować
Kraina Miodem Płynącawody 2 ¼ łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn) ¾ łyżeczki soli 1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną) 4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany 1 łyżeczką(...)cytrynową, mieszając od czasu do czasu. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodając sól, orzechy i rodzynki. Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w nasmarowanej masłem misce
KUCHARNIAOrzechy włoskie siekamy na drobno.Piekarnik nagrzewamy do 175st C.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder. Zmniejszamy trochę obroty i dodajemy po 1 żółtku, oraz stopniowo dosypujemy mąkę i cukier waniliowy. Miksujemy dokładnie do czasu połączenia się składników.Blaszkę o wymiarach 36x26cm wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy posiekanymi orzechami(...)rodzynki - posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia, aby jabłka zmiękły).Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto na blat i gorący biszkopt zawijamy ciasno w roladę. Zawijamy np. w papier do pieczenia i ściereczkę i odkładamy do całkowitego wystygnięcia - wcześniej nie możemy jej rozwinąć ! Polewa :Masło, miód
charlotte gotujetylko trochę grubo zmielonego masła orzechowego i mamy mieszankę, która zwojuje niejedno podniebienie :) Spód: opakowanie ciasteczek digestive (180g) 2/3 kostki masła 3 łyżki zmielonego imbiru lub 2 centymetry świeżego Ciasto: opakowanie serka sernikowego (400g) 4 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2-3 gruszki Ciasteczka z lubością rozgniatamy na mniejsze kawałki(...)jajka i mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy już łyżką, żeby nie pozbywać się kawałeczków orzechów. Jeśli nie macie masła orzechowego, można dodać pół szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych lub włoskich. Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wyłożonej masie serowej. Wkładamy do piekarnika na 50-60 minut
sama złodyczrozdział zaczyn się od opisu sprzętu, które nam się przyda i tak np. ciasta i przygotowanie wstępne to m.in.: forma do trójkątnych ravioli, foremki do ciasta, wałek do dziurkowania ciasta, łyżka do potraw z ryżu. A wiec od klasyki po bardziej skomplikowany sprzęt, od niezbędników po dość wymyślne rzeczy, które swobodnie można zastąpić tym co mamy pod ręką. :) Następna część(...)których składniki znajdziemy po ręką, po takie których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe na słono
Brzuszki ŁakomczuszkiKruche ciasteczka maślane... Proste do wykonania, a w dodatku ze składników, które zawsze mamy w domu. Tak szybko jak się je robi, tak szybko też znikają
Pelusiowa Kuchniaubić po dodaniu każdego jajka). Mąkę wymieszać z sodą , dodawać na przemian z rozpuszczonym kakao, oraz maślankę o temperaturze pokojowej. Ubijac tak długo , aż składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto podzielić na 3 części , każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy ok. 23 cm , wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką (dla pewności można po prostu wyścielić pergaminem(...)mleka skondensowanego słodzonego - 3 zółtka - 12 dkg masła lub margaryny - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 szklanka siekanych orzechów włoskich W garnuszku wymieszać skondensowane mleko, dodać roztrzepane zółtka i masło. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszająć!, aż masa zgęstnieje ( od momentu zagotowania, trwa to tylko chwilę). Zdjąć
Moje Słodkie Piekiełkożadnych konserwantów i bez spulchniaczy , od czego potem wątroba boli :)Składniki: 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 1 i 1/2 szkl. mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich ( ja dodałam orzechy laskowe i orzechy ziemne pół na pół ) 100 g gorzekiej czekolady 2 czubate łyżki masła 1/2 szkl. oleju 1 i 1/2 szkl. cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy(...)pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką czubate porcje ciasta i kładziemy w odstępach 5 - cm na przygotowaną blaszkę. Pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Czas pieczenia zależy indywidualnie
Słodkości i nie tylkoskładniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej 50 g masła, miękkiego 1 jajko wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy (jeśli się
Domowy Smak JedzeniaBlok czekoladowy czyli kakaowa pychotka z herbatnikami i bakaliami. To przysmak z mojej młodości idealny na deser dla najmłodszych. Bloku czekoladowego nie da się zjeść dużo
Smakowite Daniamuffinkach, które wyszły wyśmienite – miękkie, mokre, mięsiste i chrupiące dzięki orzechom i migdałom, a przy tym bardzo aromatyczne. Trudno znaleźć dobry przepis na ciasto z dodatkiem mokrych składników typu dynia, cukinia czy marchewka. Ja inspirowałam się… swoją książką kucharską na blogu i przepisem na Murzynek bardzo czekoladowy. Próbowałam różnych receptur(...)dyni • 125 g masła • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 1 szklanka mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1/2 szklanki płatków migdałowych Dekoracja • cukierki – dynie • 1/2 tabliczki białej czekolady • 2 łyżki mleka • szczypta zielonej herbaty w proszku Matcha Wykonanie: • Puree z dyni zrobiłam poprzez upieczenie dyni
To co kocham