ciasto z orzechami i jablkami - 554 przepisów (strona:11/37)

Jabłecznik 178

cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe. Nadzienie: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać odrobinę

My simple kitchen
Prosta kokosowa szarlotka sypana 199

unhide:no; mso-tstyle-border-insideh:cell-none; mso-tstyle-border-insidev:cell-none;} Dzisiaj przepis na nieco inną szarlotkę sypaną. Ciasto to trochę taki miszmasz aromatów - jest cynamon, kokos, migdały, orzechy, miód i dużo, dużo jabłek - wszystko to tworzy piękny, jesienny nastrój. Brakuje jedynie kominka i kubka gorącej herbaty. Albo kakao. Przepis jest na blachę 34x24cm. Teoretycznie(...)posyp mąką. Następnie znowu owoce i mąka. Na to połóż płatki migdałów i starte orzechy. Polej równomiernie olejem kokosowym. 4. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 5. Krój dopiero po wystudzeniu. Rady: im bardziej soczyste jabłka, tym lepiej - sok nada ciastu odpowiedniej wilgotności i zwiąże mąkę (najbardziej nadają się antonówki i szara reneta). Jeśli masz mniej

Powiedz dietom nie
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 160

słodkiego, a z książki znanego Anglika nie korzystałam od  ćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo, że bez kremu)! TARTA

Życie zamknięte w smaku
Jabłkowo-orzechowe crumble, czyli jabłka pod orzechowa kruszonką 128

masło do wysmarowania foremek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 1/2 szklanki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów kilka jabłek opcjonalnie brązowy cukier Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami, jak przy klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Foremki do zapiekania (można użyć jednej większej) wysmarować

Codzienna kuchnia niecodzienna
jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) 145

Ostatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:)  *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych(...)łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru 70 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto orzechowo-jabłkowe z masą cappuccino 200

Przepyszne, wysokie i podzielne ciasto! Z pyszną jabłkowo-orzechową wkładką. Trochę takie w stylu ciast s. Anastazji:) Przepis wypatrzyłam kiedyś na blogu u Beti i czekałam

Smaki Na Talerzu
Francuskie kuferki z jabłkami 136

pyszne i szybkie, idealne kiedy ktoś ma przyjść w ostatniej chwili do nas w odwiedziny.     Składniki:   mrożone ciasto francuskie jajko (żółtko i białko oddzielnie) 2 jabłka 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka mielonych orzechów 100 g brązowego cukru 1/2 szklanki wody pół łyżeczki cynamonu   Przygotowanie: Jabłka myjemy przekrawamy na pół, wykrawamy pestki i kroimy(...)łyżką orzechów i migdałów (orzechy i migdały nawet po odcedzeniu przylegają do jabłek).  Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy pół szklanki cukru. Gotujemy a jak woda z cukrem się zagrzeje i zacznie już lekko bulgotać wrzucamy jabłka i gotujemy 3 - 5 min (mają być tylko lekko miękkie). Odcedzamy. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i lekko

Lili w kuchni
UGOTOWANY i Wiewiórka czyli poWeekendowe Łakocie odc.101 175

weekend Wiewióra konsumowała Wiewiórkę, ciasto takie. Pyszne! wypełnione po brzegi czekolada, owocami i orzechami. Idealne jesienne ciacho! U mnie wg Kwestii Smaku. Wiewiórka 4 jajka w temp. pokojowej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g suszonej żurawiny 1 szkl. orzechów włoskich 100 g ciemnej czekolady 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki(...)roztopione i ostudzone masło, mąkę z proszkiem, sodą i solą. Wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodajemy jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i wstawiamy do pieca.  Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mus jabłkowy z orzechami włoskimi 87

orzechy. Jabłka i orzechy to wspaniałe połączenie, można wykorzystać także inne orzechy jak nerkowce, pekany czy orzechy laskowe, podprażcie je na suchej patelni, smak będzie jeszcze lepszy. Jabłkowy mus z kolei zainspirował mnie do powstania sobotniego deseru, ale to już w kolejnym poście. Tak przygotowany mus można wykorzystać jako deser, ale także dodać do ulubionych ciast czy naleśników(...)dzieci będą zachwycone! Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Składniki: 3 jabłka, u mnie jonagold cukier woda 2 - 3 garście łuskanych orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd nasiennych i dzielimy na mniejsze części. Na dno garnka wylewamy nieco wody, dodajemy kawałki jabłek i całość dusimy z cukrem, nieustannie mieszamy, aż jabłka rozpadną się

Moja smaczna kuchnia
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 148

przeszkodzie, by zasmakować w tym słodkim jesiennym zestawieniu jabłek, marchewki i orzechów z czekoladą. Wszystkie składniki dostępne są w sklepach przez cały rok, ale myślę, że i jabłka, i orzechy właśnie teraz są najlepsze. Jeśli nie przepadasz za marchewką lub nie lubią jej Twoje pociechy, spróbuj w tej postaci im ją przemycić. Zuzia rzadko je warzywa, w ostatnich(...)pośpiechu po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż całkowicie się rozpuści.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając.  Do ciasta wsyp suche składniki i delikatnie trzepaczką miksera lub szpatułką, ale  ręcznie, wymieszaj, tylko do połączenia. Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę

Anioszek w kuchni
Ciasto Daniela 144

cukier do smaku i dalej smażyć.Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać płatki róży i likier.Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych jabłek. Podgrzewać mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. ciasto orzechowe Składniki 130 g orzechów włoskich 350 g mąki pszennej tortowej 6 żółtek 230 g zimnego masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyzeczka ekstratu wanilii 1 ½ łyżeczki cynamonu(...)miski wsypać cukier,orzechy ,cynamon, proszek do pieczenia,mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut. Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę(30 x 26 cm.) Ciasto podzielić na pół.Pierwszą partie ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć

w mojej kuchni
Brownie w wersji light 157

mocno czekoladowe ciasto, dokładnie takie jakie lubię. Muszę je koniecznie jeszcze raz upiec :-) Składniki na średnią tortownicę ( 24 cm): 200 g mąki 100 g brązowego cukru, 60 g zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao, 100 g   gorzkiej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła lub margaryny 4 jajka, szczypta soli, 120 g jogurtu 2 jabłka, 100g(...)mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia a następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 – 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto marcepanowo-jabłkowe 146

marcepanu 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 180 g mąki 100 g mielonych orzechów (u mnie nerkowce) pół łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4-6 jabłek 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: 1. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)Mąkę przesiać i wymieszać z mielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. 4. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Do utartego masła dodać ekstrakt waniliowy i marcepan, chwilę miksować, następnie (dalej mieszając) stopniowo dosypywać składniki suche. 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. 6. Jabłka obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne

Domowa Cookierenka Agi
Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami 707

efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo! :D Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone(...)25x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach  przez 15-20 minut, do ładnego zarumienienia się. Wyjmujemy z blaszki i studzimy.  Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Jabłka:  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Smażymy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy sypkie galaretki, dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewa orzechowa: Wszystkie składniki

Czerwona Porzeczka
Szarlotka w kratke czyli poWeekendowe Lakocie odc.114 135

łyżeczki goździków 50 g poszatkowanych orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie cykata) 3 łyżki mąki pszennej Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i smalec. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę o wymiarach(...)się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier, przyprawy i mieszamy. Smażymy ok. 5 minut, aż trochę zmiękną. Dodajemy mąkę pszenną i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy orzechy (pominęłam), skórkę pomarańczową, mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i tniemy paski o szerokości około

Dzieje kuchennej Wiewióry