Letni sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym i delikatną masą serową z nasionami chia połączony z orzeźwiającym musem z brzoskwiń i mango to świetny pomysł
Szalona Kuchnia EwelinySernik na czekoladowym spodzie, pieczony w kąpieli wodnej. Wygląda efektownie ze względu na wzory na wierzchu. Do sporządzenia musu można użyć również truskawek. Przepis widziałam na
Bulliokonsystencją. Mój domowy czekoladoholik był bardzo, bardzo zadowolony. Tort czekoladowy zrobiłam na biszkopcie budyniowym czyli do ciasta dodałam budynie w proszku i tylko niewielką ilość zwykłej mąki. Dzięki temu taki biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty. Idealnie komponuje się z czekoladowym musem tworząc pyszną i leciutką całość. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSernik na czekoladowym spodzie, pieczony w kąpieli wodnej. Wygląda efektownie ze względu na wzory na wierzchu. Do sporządzenia musu można użyć również truskawek. Przepis widziałam na
BullioSernik na czekoladowym spodzie, pieczony w kąpieli wodnej. Wygląda efektownie ze względu na wzory na wierzchu. Do sporządzenia musu można użyć również truskawek. Przepis widziałam na
Bullioprzyprawa do sernika Delecta szczypta soli Mus pomarańczowo-miechunkowy z cynamonem: 1 puszka pomarańczy w syropie (waga netto 240g) 45g suszonej miechunki 2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 100ml wody 1 i 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej) Dodatkowo: Czekoladowa posypka do dekoracji Delecta Bita śmietana Sposób przygotowania: 1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy(...)pozostawiamy w nim sernik na min. 30 minut. 3. Mus owocowy: Syrop z cząstkami pomarańczy, suszoną miechunkę, cukier oraz cynamon umieszczamy w jednym garnku. Dolewamy wodę. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Miksujemy blenderem i łączymy z galaretką pomarańczową. Przestudzony mus wylewamy na wierzch sernika, dekorujemy czekoladową posypką i pozostawiamy do całkowitego stężenia- najlepiej rozkrajać dopiero na drugi
Kuchnia w czekoladziekolejny. Nam najbardziej smakują w połączeniu z czekoladową polewą, ale nie jest ona obowiązkowa. Polane malinowym musem będą równi pyszne. :-) Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Długo zachowują świeżość. Jeśli blacha sernika to dla Ciebie zbyt duża porcja, upiecz jego namiastkę. :-) Przepis na około 12 dużych babeczek. Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru szczypta
Szefowa kuchnimojprzepisna.pl | Sernik z musem jeżynowym Wygląda jak biedronka ale to sernik i to w dodatku pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach, aksamitny. Na kruchym, pełnoziarnistym czekoladowym spodzie. Najlepiej przy tym serniku sprawdzi się malakser. Inspiracja Moje wypieki . Kruchy spód: 225 gr mąki razowej typ 2000 pszennej (odjąć dwie łyżki i w to miejsce dać dwie łyżki kakao ) 150 gr zimnego(...)spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3-4 min, tak żeby rozwałkowany placek był znacznie większy niż średnica tortownicy (ciastem wyłożone będzie dno i boki tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić na góry nogami, tj papier ma być
moj przepis nagotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić na 3-4h do ostygnięcia. Ja piekłam biszkopt dzień wcześniej, z 1,5 porcji (na formę ø 18cm) Mus czekoladowy /inspiracja: Jacqueline Bellefontaine "Czekolada(...)ponczem, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć połowę kremu czekoladowego. Położyć drugi blat. Ponownie nasączyć, wyłożyć resztę kremu oraz połówki wiśni (dość gęsto, nie żałować). Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa 30g masła 120g czekolady Masło roztopić. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej polewy. Od razu polać nią ciasto. Dekoracja orzechy laskowe Orzechy laskowe uprażyć chwilę
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżka kakao biszkopt: 3 jajka 50 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mus czekoladowy: 250 g śmietany kremówki 30% 90 g czekolady gorzkiej Goplana 1/3 szklanki cukru pudru 1 nektarynka Przygotowanie: Wykonujemy masę dekoracyjną Masło ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy białko jajka, mąkę(...)ubijamy na sztywno. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną. Nektarynkę obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Biszkopt rozwijamy i nakładamy przez środek mus czekoladowy, układamy na całości nektarynkę a następnie znów zwijamy. Na koniec owijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego
Symfonia smakowaobłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć musem jabłkowym, zalać kakaowym ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą czekoladą(...)miksujemy, wlewamy wodę i ponownie miksujemy na najniższych obrotach. Masę biszkoptową równomiernie rozprowadzamy silikonową szpatułką na musie jabłkowym. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Na blacie kuchennym układamy czystą ściereczkę kuchenną i układamy na niej ciasto odwracając blaszkę do góry nogami. Delikatnie zdejmujemy papier z jabłek, gdy się przykleją do papieru możemy pomóc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem rzepakowym i dwoma pełnymi łyżeczkami musu jabłkowego (nadaje wilgotności babeczką). Przygotowujemy dwie małe filiżanki kawowe. Do każdej wlewamy ciasto zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca od góry filiżanki. Filiżanki z ciastem wkładamy do mikrofalówki ustawionej na moc 800 W. Moje babeczki pieką się 2,5 minuty (, ale niektóre mikrofalówki(...)zostawienia babeczek na czas 3 minut). Po czym poznać, że babeczki są gotowe? Babeczki wyraźnie urosną (będą wręcz wychodzić z filiżanki). Po wyjęciu babeczki oprószamy cukrem pudrem i posypujemy czekoladową posypką lub wiórkami mlecznej czekolady. Podajemy. Polecam wraz z babeczkami podać w małej miseczce więcej wiórków czekoladowych lub posypki, aby w trakcie jedzenia dosładzać babeczki. Czekolada pięknie topi się
Słodkie okruszkiZapomniałam dodać przepis na babkę, którą piekłam na tegoroczne święta wielkanocne, więc żeby się "nie zawieruszyła"- wolę nadrobić i dodać po fakcie ;) Choć prawda jest taka, że takie ciasto możemy równie dobrze upiec w zwykłej formie keksowej i zjeść do porannej kawki ;) I nie trzeba świąt do tego... To kto ma w domu ananasy w puszce na zbyciu...?! Składniki(...)migdałów 2 łyżki likieru pinacolada Dodatkowo: 2 tabliczki białej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% 20g płatków kokosowych czekoladowa posypka Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Odsączony ananas zmiksować na gładki mus i również powoli dodawać do kremu. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy zmielone migdały
Kuchnia w czekoladziecukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki żelatyny dodatkowo: kora czekoladowa na wierzch CUKIETERIA Wykonanie: Ciastka rozkruszamy dokładnie. Masło roztapiamy, dodajemy ciastka, mieszamy. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm. Do jeszcze gorącego musu jabłkowego ( aby powstał mus jabłka kroimy na kawałki, wlewamy odrobinę wody, tyle gotujemy aż jabłka się rozpadną , słodzimy(...)sztywno, dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy ser, mascarpone i ricottę, mieszamy. Wylewamy na ciasto,posypujemy korą czekoladową, odstawiamy do stężenia
Z Majeczką w kuchniTort czekoladowy z kremem malinowym Tort czekoladowy z kremem malinowym to moja kolejna propozycja na pyszny, lekki tort z wykorzystaniem bitej śmietany i malin. Takie torty u mnie są najchętniej jedzone - co zrobić? Trzeba je robić Puszysty biszkopt o kakaowym smaku i krem malinowy o konsystencji przypominającej mus, a całość udekorowana startą czekoladą i świeżymi malinami Pyszny, lekki tort, który(...)śmietanki dodać mus z maliny, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie, następnie zahartować łyżką kremu i dodać do pozostałego kremu malinowego. Dokładnie wymieszać. Krem podzielić na trzy części - dwie duże i jedną małą. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć dużą część kremu, nakryć drugim blatem biszkoptu i ponownie wyłożyć dużą część kremu, nakryć trzecim krążkiem ciasta. Całość przesmarować
WSZYSTKO SMACZNEsoczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy na ciężkie ciasta, w zamian sięgając po delikatne, puszyste desery. O tak!Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam o Dniu Czekolady... Wstyd mi, naprawdę! Kajam się, i w ramach nadrabiania zaległości prezentuję Wam pyszny mus czekoladowy. Uwierzcie mi - to kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był
Pożeraczka, czyli raz adobrzegłębokim garnuszku rozgrzewamy olej (powinno go być przynajmniej do połowy naczynia). Dwoma łyżeczkami nakładamy ciasto formując łezki\kulki. Smażymy na brązowy kolor. Pączusie powinny się same obracać. Gotowe wykładamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pączusie cudownie smakują z sosem czekoladowym, waniliowym lub musem z owoców czy konfiturą. Przygotowuje się je ekspresowo! Z powyższych składników wychodzi ok 35-40 mini pączusiów
coolinarnylekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję i najlepszy smak sernika na zimno, warto zamówić dobrej jakości nabiał, najlepiej
Kuchcik gotuje