cukrem na gładką masę. Najwygodniej byłoby to zrobić przy użyciu miksera. Następnie dodać jajka oraz esencję waniliową cały czas miksując. Mąkę przesiać przez sitko i dodać wraz z proszkiem do pieczenia do masy. Całość dokładnie wymieszać i przelać do blaszki wysmarowanej masłem. Na spód blaszki możemy wyłożyć papier do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze(...)gorącego rabarbaru i wymieszajcie aż się rozpuści. Budyń ugotuj wraz z wskazówkami na opakowaniu dodając połowę przeznaczonego do tego mleka. Musisz jednak uważać by nie powstały grudki dlatego warto jest to dokładnie pilnować i cały czas mieszać. Kiedy ciasto się upiecze na górę wylewamy przygotowany wcześniej rabarbar i odstawiamy do ostygnięcia i czekamy aż masa się zetnie. Następnie zalewamy budyniem
wysmienityPrzepyszne czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i alkoholem:) Najpierw zacznimy o śliwek które zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Alkohol może być różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu. Ja zawsze(...)proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniami i proszkiem. Wszystko wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 15-18 min w 170* MASA Czekoladowa: 2 szklanki mleka
Moje Słodkie Piekiełkodelikatne, na pewno zasmakuje każdemu. Pani Walewska czyli Pychotka Składniki na ciasto: - 500 g mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru pudru - 200 g masła lub margaryny - 6 żółtek Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na pół godziny. Składniki na bezę: - 8 białek - 1,5 szklanki cukru pudru(...)Jedną część ciasta wykładamy na spód, rozwałkowujemy i wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki
Kulinarne życieposiekanej 25 g żelatyny w proszku 8 łyżek zimnego mleka 150 g śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 120 g cukru pudru 400 g zmielonego twarogu sernikowego z wiaderka Krem z palonej białej czekolady: 2/3 tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka 200 g śmietany kremówki 30% 125 g serka mascarpone 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnego mleka Dekoracja: 3 łyżki wiórków kokosowych(...)czasie przełożyć paloną gorącą białą czekoladę do niewielkiego garnuszka, zalać 3 łyżkami mleka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada całkowicie rozpuści się w mleku. Powstanie mieszanka o karmelowym ciemnym kolorze. Odstawić ją na bok do wystudzenia. Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnego mleka, po chwili podgrzać do jej rozpuszczenia. Serek mascarpone krótko zmiksować mikserem, a następnie nie przerywając miksowania
Nastoletnie Wypiekanieprostu ją jeść ze smakiem Kolejny raz ten szybki wypiek sprawdził się wspaniale. Zarówno domownicy, jak i goście byli bardzo zadowoleni. Zwłaszcza moja koleżanka, która nie może spożywać mleka. Od razu poprosiła o przepis Spróbujcie i Wy moich bezmlecznych marchewkowych babeczek z jabłkową kostką. Składniki: (na 12 sztuk) 1/2 szklanki startej marchewki* 2 łyżeczki kakao 25-30 g kostki jabłkowej(...)miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę, mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy łyżką suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną. Następnie do miski z mokrymi dodajemy suche i mieszamy całość łyżką do połączenia (ciasto będzie gęste). Na koniec wsypujemy kostkę jabłkową, znów mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy każdą ciastem (nie w pełni
Słodkie okruszkidodałam do niej nasiona chia, które lekko ją zagęściły. Szukając w sklepie jogurtu do tej zupy, zwróćcie uwagę, aby był on naprawdę naturalny, czyli bez dodatku emulgatorów czy mleka w proszku. Ten chłodnik najlepiej jest przygotować na kilka godzin przed jedzeniem, aby nasiona chia dobrze namokły i zagęściły sok. Składniki na 2-3 porcje: 350 g wydrylowanych wiśni(...)dokładnie połączyć. Powinna powstać dość gęsta (ale nie za gęsta) masa, gęstsza niż na lane kluski. W garnku zagotować lekko posoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku nakładać ciasto na wrzątek. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek). Ugotowane przelać lekko zimną wodą. Kluski można włożyć do zupy lub podać na oddzielnym talerzyku. Przepis
Codzienna kuchnia niecodziennaskładnikiem, który dodałam do masy serowej może okazać się BIAŁKOFIT - produkt, który zwiększył zawartość białka w cieście. Więcej o nim znajdziecie pod przepisem. A tym czasem zapraszam Was na słodką mleczno-serową pokusę :) Spód: 120 g daktyli 100 g mąki kokosowej 100 ml mleka Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 4 jaja słodzidło (u mnie 2 łyżki ksylitolu(...)oraz białkofit. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie zamiksuj. Masę wylej na podpieczony spód i piecz 45 minut, nadal w 180*C. BIAŁKOFIT To koncentrat białek serwatkowych w proszku WPC 80 Instant, stworzony przez firmę Sorel. Skierowane jest do osób dbających o linię, o swoją sylwetkę, odchudzających się, uprawiających sport oraz pragnących zwiększyć podaż białka w diecie. Powstało
Zdrowie na języku :Psmakiem, zwieńczonym czekoladową polewą. Jest to także ulubione ciasto mojej mamy. Z pozoru banalny biszkopt, jabłka i krem budyniowy ale razem stanowią trio, które sprawdziło się już przy wielu okazjach, zapraszam Was do wypróbowania. Biszkopt 3 jaja 1/2 szkl cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ubijamy białka z solą(...)stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąki i proszek, mieszając delikatnie by piana nie opadła. Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C Masa jabłkowa 11/2 kg jabłek galaretka pomarańczowa 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru Jabłka obieramy i kroimy na grubszy tryb, jak ja to mówię. Następnie przekładamy do garnka i dodajemy
Cynamonowe szczęściecukier i dalej ubijamy na pulchną masę. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy masło i dalej delikatnie mieszamy do momentu, aż ciasto wchłonie masło. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem(...)sera dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę serową wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto kisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz. składniki na polewę czekoladową: 50 g masła 1/4 szkl cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka Upieczony sernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania
Domowy Smak JedzeniaTęczowy sernik nie trzeba wyjątkowo reklamować. Wystarczy na niego spojrzeć :) Będąc dzieckiem nie przepadałam za sernikami, jednak nikt nie podał mi takiego... Żaden maluch mu się
Słodka StronaZauważyłam, że bardzo mało u mnie w kuchni dań z kaszą- nie licząc zupy mlecznej, więc postanowiłam się zrehabilitować i upiekłam pyszne ciasteczka z kaszy manny
Pieguskowa Kuchniaobyło się bez porażek, ale najważniejsze nie poddawać się!!! Upiekłam pyszne ciasta robiłam makaron i naprawdę jest to łatwe, wystarczy parę zasad, których warto się trzymać a chleb czy ciasto zapewne się upiecze. Zacznę o tego że chleby bezglutenowe najczęściej się zapadają, kruszą się a następnego dnia są zwyczajnie niesmaczne, ale jak upieczecie ten chleb to się mocno zdziwcie(...)maki gryczanej 50 g maki amarantusowej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 15 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki miodu lub cukru 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli himalajskiej 250 ml mleka kokosowego lub wody (płyn musi być ciepły) 1 jajko 2 łyżki płynnego oleju kokosowego tłoczonego na zimno Sypkie składniki wymieszać ze sobą, drożdże zasypać cukrem
Delicious TitbitsPewnie zainteresowała Was nazwa tych ciasteczek ;) wzięła się stąd, że przepis stworzyłam z przerobienia już istniejącego przepisu na ciasteczka, które robiło się u mnie w
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTradycją w naszym domu są wspólne wypieki. Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia
IzaGotujelecytyna sojowa, aromat), muszelki czekoladowe (pełnoziarnista mąka pszenna, mąka graham, kaszka kukurydziana, cukier, glukoza, kakao, olej słonecznikowy, mleko w proszku, lecytyna sojowa, aromaty, cynamon), biała czekolada (cukier, mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, wanilia), chrupki proteinowe (izobat białka serwatki, mąka ryżowa, lecytyna). Masa netto: Fit: 575g/ C&C: 600g Wartości odżywcze: Fit (z owocami): 100g/ 344 kcal, tłuszcz(...)mieszanka na co dzień, do której dodamy jogurt, mleko czy napój albo świeże owoce i jest zacnie. Drugi mix idealnie wpasowuje nam się na śniadanie przed treningiem gdzie dostarczymy sobie nieco szybkiej energii i budulca naszym mięśniom. Jednak to tylko najprostsze zastosowanie a inne ciekawsze pomysły zaoferujemy Wam niebawem. Gryczane ciasto czekoladowe z tego przepisu, śmietanka kokosowa, mieszanka musli
Candy Pandas