ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:561/767)

Drożdżówki z serem 57

plener ( np. na majówkę ). Smakują wszystkim, bez wyjątku :). Bardzo polecam :). Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z bloga Idealne ciasta . Składniki na około 16 drożdżówek: 490 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 250 ml letniego mleka 60 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Nadzienie serowe(...)wanilinowy oraz sól, wymieszać. Dodać jajko, żółtko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około

Opowieści z piekarnika
Ciasto bananowe z czekoladą i rodzynkami. 148

Lubicie ciasta z bananami? Pieczecie takie? Jeśli nie to bardzo polecam. Takie ciasto jest niezwykle pyszne i idealne na podwieczorek, można je pokroić na osiem kawałków. Pyszne smakuje z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, kubek mleka lub kakao też pasuje do takiego ciasta. Ciasto przygotowuje się dosłownie w 15 minut plus pieczenie i jest bardzo proste w wykonaniu(...)piecze po domu roznosi się taki zapach, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowe. Zapraszam na ciasto :) Składniki: 1 dojrzały banan 2 małe jajka 4 płaskie łyżki cukru 4 łyżki oleju pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 5 dag mlecznej czekolady 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie:  1. Banana

Izabelawkuchni
PUSZYSTE PLACUSZKI BEZ DROŻDŻY 133

oprószone cukrem pudrem. SKŁADNIKI duże jabłko 2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru olej do smażenia WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem.Jabłko ścieramy na tarce(...)grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę.Dodajemy do masy.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto i formujemy placuszki.Smażymy z obu stron na brązowy kolor.Usmażone placuszki wykładamy na talerz i ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu -posypujemy cukrem pudrem lub według uznania. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Szpinakowe pancakes z truskawkami 198

jajka – 1 szklanka mleka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżka oleju Do przyozdobienia: – 150 g świeżych truskawek – 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Na suchej patelni rozmrozić szpinak, do momentu odparowania wody (uważać żeby się przypalił). 2. Do misy blendera przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, a następnie dodać pozostałe składniki razem(...)szpinakiem i wszystko zblędować na gładką masę. 3. Na patelnię dodać odrobinę oleju, wylać ciasto formując okrągłe placuszki i smażyć na średnim stopniu ciepła ok. 3-4 minuty z każdej strony. 4. Podawać z truskawkami i cukrem pudrem. CZY WIESZ, ŻE? Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie

Podwójnaporcja
PLACUSZKI TRUSKAWKOWE NA ZSIADŁYM MLEKU 193

szklanki kwaśnego mleka 3 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia truskawki cukier puder do posypania placuszków Kwaśne mleko zmiksować na jednolitą masę z jajkami oraz cukrem waniliowym. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować,aż masa zrobi się puszysta. Truskawki umyć,osuszyć,oderwać szypułki i pokroić w plastry ( jedna truskawka(...)plasterki w zależności od wielkości). Truskawki można delikatnie wymieszać z masą albo wkładać je dopiero na patelni w trakcie smażenia placuszków ( ja tak robiłam).  Dużą łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem.Zachować odstępy gdyż placuszki rosną.Zmniejszyć ogień i smażyć .....gdy placuszki lekko podrosną nałożyć na nie po kilka plasterków truskawek. Przy pomocy łopatki odwrócić

Niespełnione zdolności kulinarne
Adwokatowe pączki na krupczatce 151

ciasto rozwałkować na grubość ok 1.5cm i wycinać pączki szklaneczką. Pozostawiamy je ponownie do wyrośnięcia. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temp 170st C (smalec z ½ szklanki oleju). Do każdego smażenia wrzucamy kilka kawałków obranego ziemniaka (zapobiega przypalaniu pączków). Smażymy po kilka minut z obu stron i odsączamy na papierowym ręczniku.  2. Krem: Mleko podgrzewamy(...)cukrem. Adwokat łączymy z budyniem w proszku i wlewamy na gotujące mleko. Mieszamy i studzimy pokrywając wierzch folią spożywczą tuż przy kremie (co zapobiegnie wysychaniu). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 100ml mleka. 2/3 gotowej, płynnej czekolady dodajemy do kremu i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. Przekładamy do worka cukierniczego i od góry nadziewamy nasze pączki. Pozostałą czekoladą

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczny sernik na spodzie piernikowym z waniliowo- pomarańczową masą serową, polewą czekoladową i wiśniową frużeliną. Najleps 119

trzykrotnie zmielonego skórka otarta i sok z 1 pomarańczy 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki budyniu waniliowego Delecta (proszek) 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 100 gram czekolady deserowej 3 łyżki mleka kokosowego 30 gram masła Wiśniowo- różana frużelina (sos wiśniowy): 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki wody 1 łyżka wody różanej(...)szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 1 opakowanie posypki Decorada marki Delecta o smaku truskawkowym Krok 1: Piernikowy, kruchy spód Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w jednolite ciasto. Dzielę na dwie równe części i schładzam przez 30 minut w lodówce. Jedną część wałkuję i umieszczam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Krok 2: Masa serowa Zmielony twaróg miksuję

Mango Papaja
Muffinki pomarańczowe z serkiem 153

szkl mąki pszennej typ 500 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty imbiru   szczypta soli  125g serka homogenizowanego (naturalny) sok z połowy pomarańczy skórka z całej pomarańczy 0,5 szkl mleka 1/4 szkl oleju 1 jajko płatki migdałów ale-raj Przygotowanie: Sparzyć pomarańczę, zetrzeć skórkę i z połówki(...)wycisnąć sok. W pierwszym naczyniu wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników wlać mokre składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Papilotki rozłożyć w formie do pieczenia muffinek, napełnić ciastem do 3/4 wysokości i z wierzchu posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 25 minut. Do suchego patyczka. Przepis z Miłość

Ala piecze i gotuje
Muffiny bananowo-kokosowe z mango 190

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki cukru 120 g stopionego masła 2 jaja 1/2 szklanki mleka 2 nieduże banany rozgniecione widelcem 1 duże mango obrane i pokrojone w kostkę płatki migdałowe W jednej misce wymieszać ze sobą składniki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać widelcem, dodając(...)koniec kawałki mango. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki wyłożyć porcję ciasta po brzeg. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec ok. 30 minut w 180 o C do lekkiego zrumienienia

Czerwień i błękit
pyszne babeczki na oleju rzepakowym nadziane masą krówkową z bitą śmietaną... 133

pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki MOKRE: jajka 3 sztuki "M", mleko 200 ml, olej rzepakowy 150 ml DODATKI: masa krówkowa 1 puszka, śmietana 30% 150 ml, cukier puder 1 łyżka, pokruszona gorzka czekolada - ile potrzeba mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami mokre składniki osobno dokładnie rózgą roztrzepać(...)suchych wlać mokre i łyżką wymieszać do połączenia składników foremki z kominkiem do mini babeczek silikonowe, na dno dać porcję ciasta, masę krówkową, porcje ciasta piec na termoobiegu w 200 C około 11 minut, do suchego patyczka wystudzone babeczki przybrać bitą śmietaną i kawałeczkami czekolady babeczki są smakowite i szybko znikają...........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowe ciasteczka "zgadnij z czego" 257

ciastkach, zatem sposób się sprawdził. Czego potrzebujemy?  - 2 puszki czerwonej fasoli - pół szklanki cukru (można zastąpić ulubionym słodzidłem) - 2 łyżki oleju roślinnego - 4 łyżki mleka - 4 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - szczypta soli Na wierzch: - pół tabliczki czekolady Przygotowanie:  1. Tak jak pisałam wcześniej, fasolę płuczemy z resztek soli i jeśli(...)namaczamy. 2. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie odstawiamy na kilka minut. 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180C 4. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżką ciasto formując okrągłe ciasteczka. 5. Wierzch każdego ciasteczka posypujemy posiekaną czekoladą. 6. Pieczemy około 20 minut, studzimy, a następnie jemy. Bajecznie proste i pyszne. Ciasteczka trzeba zjeść w przeciągu

two broke sisters
Ciasto z Masłem Orzechowym i Karmelem 276

orzechowe i cukier. Ucieramy. Dodajemy jajka, następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i sodą. Na sam koniec dajemy jogurt naturalny i ucieramy całość do połączenia składników. 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy masłem. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy. Wykładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut(...)suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygniecia. Dodatkowo: 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki karmelu lub mleka słodzonego skondensowanego (gotowanego około 1,5h) 50 g orzeszków ziemnych solonych Ganache: 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, na małej mocy palinka lub w kąpieli wodnej. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy 2 łyżki masła orzechowego, następnie

Made By Mom And Son
Babeczki biszkoptowe z migdałową posypką 122

Dziś zapraszam na biszkoptowe babeczki z chrupiącą, migdałową posypką. Wspaniale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Do przygotowania babeczek użyłam cukru marcepanowego, który otrzymałam ze sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 4 jajka, 10 dag cukru kryształu, 15 dag mąki krupczatki, 2,5 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50g płatków(...)migdałowych, 1,5 łyżki cukru marcepanowego ze sklepu SKWORCU . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  2. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch babeczek posypuję płatkami migdałowymi i cukrem marcepanowym.  3. Babeczki piekę 30 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Twarożkowe półksiężyce 168

miękkiego masła, 200 g śmietany, pół łyżki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki Nadzienie: 200 g twarogu, 200 g cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki Przygotowanie: Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na 6 – 8 części i włożyć do lodówki na 30 min. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować (owalny kształt). Na każdy położyć nadzienie. Zwinąć(...)nadać kształt półksiężyca. Końcówki mocno zlepić.Formę natłuścić. Kłaść zlepionym miejscem na blachę. Posmarować mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.Piec ok 20 min w temp. 180°C.Ciasto najlepiej wyciągnąć z pieca kiedy nie jest mocno zarumienione i jeszcze miękkie

kulinarnajamka.blogspot.com
Bułki hamburgerowe 108

szklanki ciepłej wody; - 1/3 szklanki mleka w proszku; - 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego; - 0,5 łyżki cukru - 3/4 łyżeczki soli; - 1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych - 1 jajko; - 2,5 szklanki mąki pszennej Ponadto: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam do posypania Wykonanie: Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać(...)drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto – powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki (ja dałam w sumie 2 i 1/4 szklanki). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę

dom-agi.pl
Chlebek watykański zwany ciastem szczęścia 138

miski, dodać 250 g cukru i przykryć ściereczką – NIE MIESZAĆ Wtorek: Wlać 250 ml mleka – NIE MIESZAĆ Środa: Wsypać 250 g mąki – NIE MIESZAĆ Czwartek: zamieszać rano, w południe i na wieczór. Piątek : Dodać 250 g cukru – NIE MIESZAĆ Sobota: Zamieszać drewnianą łyżką, ciasto rozdzielić na 4 części, z tego 3 części rozdać innym na szczęście najpóźniej w poniedziałek. Niedziela(...)czwartej części dodać   (tej która nam została):   1/2 szkl. oleju   250 g mąki   3 całe jajka   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2 starte jabłka Opcjonalnie: startą gorzką czekoladę lub pokrojone bakalie Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego

Na słodko lub wytrawnie
Domowe bułki do hamburgerów 161

Zachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate

Kulinarne przygody Gatity
Wafelki z nadzieniem kakaowo-bakaliowym 258

Za każdym razem jak wykonuje te wafelki, przywołuje to miłe wspomnienia z dzieciństwa. W moim domu niezmiennie cieszą się ogromnym powodzeniem i grono ich wielbicieli przybywa.Sk

Gorący kąsek
Babeczki orzechowe - czyli Matki Polki łączcie się!!! 175

suchych i stworzyła coś w rodzaju kruszonki - i ja tak też postąpiłam :) Babeczki orzechowe.Składniki: 2 szklanki mąki;1/2 szklanki cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1 łyżeczka sody;1/2 szklanki oleju;1 szklanka mleka;1 jajko;5 łyżeczek masła orzechowego;Do dekoracji:pół puszki masy krówkowej o smaku orzechowym;pół szklanki drobno posiekanych orzechów (u mnie: włoskie i ziemne(...)Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich masło orzechowe. Zagniatamy na kruszonkę. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy ręcznie suche i mokre. Oczywiście robimy to niezbyt dokładnie. Wykładamy ciasto do foremek wyłożonych papiolotkami. Pieczemy babeczki w 160 stopniach przez około 25 min.Gdy przestygną możemy przystroić je masą krówkową i posiekanymi orzechami.Smacznego

Miksturownik
Afrykańczyk 178

minut.Placek biały: 6 białek 1 szklanka cukru kryształu  1/2 szklanki maki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek w tem. 170 C przez ok. 20 minut.Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki dowolnego koloru(...)masła 1 cukier waniliowy Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół.Przełożenia ciasta:Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa.źródło ,, ciasta siostry

Apetyczna babeczka
Królewiec pyszny, mięciutki :-) 355

Jeśli ciasto się klei podsypujemy mąką.  Ciasto dzielimy na 2 części. Następnie przygotowujemy sobie dwie takie same blaszki, smarujemy je margaryną i posypujemy bułką tartą.  Blaszki wyklejamy ciastem.  Musimy mieć 2 spody. Spody miodowe pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni, do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z blaszki i studzimy. BISZKOPT: Biszkopt z tego przepisu wychodzi rewelacyjnie(...)blaszki by trochę ostygł. MASA: -3 szkl mleka -1 budyń śmietankowy 35g -4 płaskie łyżki mąki pszennej -5 łyżek cukru -200g margaryny 2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy.  W misce mieszamy budyń, 0,5 szkl mleka,  mąkę oraz cukier.  Wlewamy na gotujące się mleko, i dokładnie mieszamy.  Następnie zmniejszamy ogień

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort mimoza 233

łyżeczka proszku do pieczenia v  wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v  Sok ananasowy v  Woda/cukier v  ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v  2  jajka v  120  cukru v  30 g maki pszennej v  500 ml mleka v  250 ml słodkiej(...)koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei żółtka, wanilinę i ubijamy mikserem na niskich obrotach.  Obie mąki przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze

Mia Cucina Sofieta
SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 347

kokosowe * mleko – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :UWAGA!Przepis jest na dużą blachę ( jeśli chcecie zrobić w mniejszej można śmiało odpowiednio zmniejszyć ilość składników ).MASA SEROWA :Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia(...)mieszamy łyżką.  MASA MAKOWA:Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ).Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wlewamy olejek migdałowy.Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy do masy..Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do masy makowej – mieszamy

Ostra na Słodko
Wegańskie MUFFINKI GRYCZANE Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ 135

przepis na podwójną porcję, 12 muffinek "king size" (lub odpowiednio 24 zwykłe): - 500 g mąki gryczanej - lub innej - mieszamy z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia, 3 łyżeczkami cynamonu i pół łyżeczki soli; - dolewamy 400 ml mleka roślinnego - u mnie zazwyczaj sojowe - oraz 100 ml oleju; - dodajemy 3/4 szklanki rodzynek lub żurawiny oraz 3 jabłka pokrojone w drobną kostkę (ze skórką(...)zimą tym bardziej Wam polecam - kasza gryczana, jabłka, żurawina - zdrowo i sezonowo :) No to co, jeszcze kawka i SMACZNEGO! :) UWAGA: dla NIE-miłośników wytrawnych smaków: proszę sobie dodać do ciasta 100-150 g cukru

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Fit Muffinki bananowe z masłem orzechowym 332

wyrzutów sumienia spałaszować taką muffinkę. Wiecie, co jeszcze fajne jest w tych babeczkach? Nie smakują jak styropian, co niekiedy zdarza się dietetycznym słodyczom i długo pozostają wilgotne. Do wszystkich ciast z bananami polecam te bardzo dojrzałe banany, takie które fragmentami zaczynają nam czarnieć. Nie nadają się tu zupełnie zielone banany, które też mają swoich amatorów ;). Dlaczego wybieramy banany bardziej dojrzałe(...)mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki mokre 2 duże dojrzałe banany 3 czubate łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego (można wcześniej rozpuścić) 1 jajko kilka kropel aromatu waniliowego 3 czubate łyżki masła orzechowego 1/2 szkl. mleka Sposób przygotowania Suche składniki połączyć w jednym naczyniu

Mieszam w Garnku
Tęczowa pianka na mleku skondensowanym 183

Deser który powstaje w kilka chwil, bez pieczenia, bez odpalania piekarnika  z owocami na słodkim  mleku skondensowanym, najbardziej z niego ucieszą się najmłodsi. Jest

Wanilia i Kardamon
Muffiny orzechowe (orzechy włoskie) 175

Mam dzisiaj bardzo leniwy, niewyspany dzień. Oglądam "500 dni miłości" i jem pomelo. Palę kadzidełka o zapachu "opium", żeby zabić zapach smażenia. No i są muffinki

Życie zamknięte w smaku
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami 229

margaryny 50 g mieszanki studenckiej (bakalii) 2 łyżki wódki 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki wody 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, wlewamy strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy(...)pieczemy około 80 minut. Krem: W miseczce mieszamy 80 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy na puch z drugim cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami cukru. Gdy mleko wrze zalewamy nim masę jajeczną. Energicznie mieszamy i dolewamy mleko z mąkami. Całość gotujemy do powstania gładniej masy budyniowej

VioletoweKucharzenie
Kora orzechowa 195

Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich 10 dag rodzynków 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 puszki brzoskwiń 2 budynie śmietankowe z cukrem 3/4 szklanki wody 5 żółtek(...)proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki na dużych prostokątnych blaszkach. Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 st. C. Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą lub mlekiem) zagotować. Budynie, żółtka i mąkę pszenną rozpuścić w 3/4 szklanki wody (albo mleka

Cukiernia Pychotki
Tarta na niedziele 194

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki ciasta zagniatamy ze sobą, formujemy okrągły placek o średnicy około 15 cm i zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, nieco większy od naszej foremki do tart (foremka 26 cm) tak by starczyło ciasta na wyłożenie(...)boków. Za pomocą walka przenosimy ciasto do nasmarowanej masłem foremki, wyrównujemy brzegi odcinając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem. Na tarcie rozkładamy zgnieciony wcześniej arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 300 ml mleka 4 żółtka 70 g cukru

Przysmaki Karolki
Muffinki cytrynowe 126

Muffinki to bardzo wdzięczny do przyrządzenia wypiek. Proste w przygotowaniu, jednak potrafią być bardzo efektowne i zostawiają niemałe pole do popisu. Dzisiaj muffinki na bazie cytryny

Ania i Marcin gotują
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem pod kruszonką 104

Prostota to jest coś zawsze się obroni i tak jest z tym ciastem. Nie ma w nim niczego nadzwyczajnego kruche ciasto, kwaskowaty rabarbar, aksamitny budyń i chrupiąca kruszonka, a idealnie umiliło nam niedzielne spotkanie przy kawie do ostatniego okruszka, bo zniknęło całe i tylko moje dziecko oznajmiło, że ona "barbaru" jeść nie będzie.  Skoro już mowa o umilaniu czasu(...)pilotach w Afryce. A Wy czytacie coś, czy wolicie inne formy spędzania wolnego czasu?  Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 200 g masła (może być margaryna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na papierze

Cynamonowe szczęście
PLACUSZKI Z JABŁKAMI NA KEFIRZE - BEZ DROŻDŻY, PUSZYSTE I LEKKIE 699

DODATKOWO: cukier puder do oprószenia cynamon miód/ syrop klonowy/ ulubione owoce Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem do miseczki. Białka oddzielić od żółtek i zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić lekko. Do żółtek dodać mleko, masło, przesiane suche składniki i mieszamy. Następnie dodać ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie(...)krótko połączyć całość łyżką drewnianą z dołu do góry, tylko do połączenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z ciastem, również bardzo delikatnie, żeby zachować puszystość placuszków. Na rozgrzanej patelni, z odrobiną tłuszczu (ja użyłam małej ilości oleju kokosowego) smażyć placuszki na rumiano. Usmażone układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu. OPCJE PODANIA: cukier puder, syrop klonowy

Calzonella.com
Zielone ciasto ze szpinakiem, olejem rzepakowym i wiśniami 133

zielona wersja ciasta drożdżowego. Zwykle używam suszonych drożdży, bo nie trzeba przygotowywać zaczynu, ani dodawać proszku do pieczenia. Owoce na tym cieście zabezpieczają ciasto drożdżowe przed zbyt szybkim wysychaniem i pięknie wyglądają. Kolejnym sekretem tego wielkanocnego ciasta jest użycie oleju zamiast masła. Dzięki temu ciasto będzie dłużej świeże, będzie wilgotniejsze i będą je mogli jeść wszyscy domownicy – nawet alergicy(...)dlatego w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego.   Składniki:   2,5 szklanki mąki (przesianej) opakowanie suszonych drożdży szczypta soli pół szklanki cukru szklanka mleka pół opakowania mrożonego szpinaku (rozmrożonego) pół szklanki oleju rzepakowego 2 jajka skórka starta z cytryny sok z cytryny 2 garście mrożonych wiśni do dekoracji Jak przygotować zielone ciasto ze szpinakiem i wiśniami

Ugotowane pozamiatane
CIASTO GRUSZKOWE 199

Pyszne, wilgotne i pachnące cynamonem ciasto gruszkowe to idealny deser na jesienne smutki. Zamiast mąki pszennej możemy użyć mieszanki mąki bezglutenowej. Sos waniliowy dopełnia smaku. Możemy kupić gotowy i zaoszczędzić odrobinę czasu. Możemy również przygotować go samemu. POTRZEBUJEMY (na blachę(...)szklanki mąki pszennej lub mieszanek mąki bezglutenowej 10 dag masła w temp pokojowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia dwie garście ulubionych bakalii w tym orzechów  1 duża lub 2 małe gruszki mąka + masło do formy Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Masło ucieramy mikserem dodając cukier. Gdy masa

WYSPA SZCZĘSLIWA
Muffinki z borówką amerykańską 137

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 120 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka cukier waniliowy borówka amerykańska (około szklanki) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Składniki suche dajemy do jednej(...)Składniki mokre do drugiej i również mieszamy ze sobą. Składniki suche łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy borówkę i delikatnie mieszamy. Papilotki wypełniamy do około 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20-25 minut.  Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem Źródło

Smaki Natalii
Muffinki kakaowe z brzoskwiniami 120

muffinki z dodatkiem brzoskwiń. Szybka, słodka przekąska.  Polecam! :) Muffinki kakaowe z brzoskwiniami Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   1 łyżka kakao 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju   1 jajko cukier waniliowy   brzoskwinie pokrojone w kostkę (około szklanki) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Składniki suche dajemy(...)Składniki mokre do drugiej i również mieszamy ze sobą. Składniki suche łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy brzoskwinie i delikatnie mieszamy. Papilotki wypełniamy do około 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20-25 minut.  Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem

Smaki Natalii
Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffles with strawberries 180

dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. W międzyczasie w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu masło, i smaż mieszając od czasu do czasu, aż zobaczysz że lekko brązowieje (uważaj żeby nie przypalić). Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Przelej ubite jajka z mlekiem do suchych składników(...)dokładnie zmiksuj. Dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej około 1/2 szklanki ciasta do gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy) i smaż zgodnie z instrukcjami producenta, aż gofry staną się rumiane i chrupiące. Rozsmaruj na upieczonych gofrach po 2-3 łyżeczki jogurtu, wyłóż na nie truskawki i polej miodem lub sosem czekoladowym. Podawaj natychmiast! Smacznego! Engish version Brown

karmelowy
ciasto z ptasim mleczkiem 596

Śliwki siekamy w drobną kostkę i mieszamy z rodzynkami, pokruszonymi biszkoptami oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą. Cały czas miksujemy, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie wsypujemy wymieszane pozostałe składniki i przy pomocy szpatułki mieszamy do połączenia się. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy(...)przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 100 g cukru 200 ml mleka 4 żółtka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki mąki orkiszowej 200 g masła dodatkowo: ok. 500 – 600 g ptasiego mleczka o smaku waniliowym 2 czerwone galaretki (np. o smaku wiśniowym) 500 ml gorącej wody wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciasto z colą 334

prawda mam swoje ulubione ciasto czekoladowe ( Murzynek Mamy ), ale z chęcią testuję nowości. To również smakuje pyyysznie i wprost rozpływa się w ustach.  Oprócz tego, że jest wilgotne, puszyste, to dodatkowo kusi swoim niesamowitym zapachem.   (Forma o wymiarach około 14 x 28 cm) 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g cukru 3-4 łyżki kakao(...)opakowanie cukru waniliowego 1 szczypta soli 200g masła 200 ml coli 75 ml mleka 2 jajka W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i sól, a w drugiej roztrzepane jajka, mleko, colę i roztopione masło. Do składników suchych dodać mokre i delikatnie wszystko połączyć za pomocą łyżki. Całość przelać do natłuszczonej formy (średnia blacha). Piec około

Di gotuje
Waniliowe naleśniki budyniowe z domowym monte 177

Naleśniczki z przepisu Klaudinna :) Niezwykle delikatne, bo przygotowane na bazie proszku budyniowego o smaku waniliowym. Ciasto jest nieco bardziej rzadkie niż w przypadku tradycyjnych na mące pszennej, ale nie martwcie się, wszystko się uda :) Podałam z deserkiem Monte domowej roboty :) Z podanych proporcji wyszły mi cztery naleśniki o średnicy 20 cm. Są idealne na śniadanie w weekendowy poranek :) Składniki(...)budyń waniliowy bez cukru (35g) 2 jajka 1 czubata łyżka mąki (dowolna- owsiana, żytnia, ryżowa) 100 ml mleka Rozgrzać patelnię. Składniki zmiksować na gładką masę. Będzie dość rzadka. Jeśli smażymy na patelni ceramicznej lub teflonowej nie ma potrzeby smarowania jej tłuszczem, jeśli nie potrzebna będzie niewielka ilość (olej kokosowy masło klarowane).  Monte: 200 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżeczki

Chocolate Muffin Blog
Tort weselny kokosowy 156

mąka pszenna - 1,5 szkl mąka ziemniaczana - 0,5 szkl cukier - 1 szkl proszek do pieczenia -2 łyżeczki woda gorąca - 1/4 szkl sól - 1 szczypta tłuszcz do formy KREM: mleko - 1,5 L budyń śmietankowy - 3 op masło - 600 g alkohol wiórki kokosowe cukier - 3/4 szkl DODATKOWO: dżem wiśniowy Rafaello ozdoby z masy plastycznej KLIK alkohol cytryna rodzynki w alkoholu(...)ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem, Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut KREM: Ugotować budyń i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze

Camilla w kuchni
Pinacolada - ciasto kokosowo-ananasowe 173

galaretką (która u mnie, jak widać, wsiąkła w biszkopt - pospieszyłam się i za wcześnie ją wylałam na ciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam! SKŁADNIKI: (na tortownicę ok 28 cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka ananasowa: 1 puszka ananasów 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wody ewentualnie cukier puder(...)smaku Krem kokosowy: 1 szkl likieru kokosowego 180 g wiórek kokosowych (u mnie do SKWORCU ) 1 szkl cukru pudru 200 g masła 200 g mleka w proszku Dodatkowo: 1 op biszkoptów podłużnych (można pominąć, patrz punkt 5. poniżej) wiórki kokosowe do dekoracji 1. Wiórki kokosowe zalać likierem i odstawić w zamkniętym słoiku lub innym pojemniku do lodówki, najlepiej na całą

Kto ugości moich gości?
Muffinki z borówkami 131

Składniki suche: 2 szklanki mąki bezglutenowej (mix B  Schär  ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru Składniki mokre: 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 170 ml mleka 6 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: borówki lub inne owoce sezonowe Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Mokre składniki wlewamy(...)suchych i mieszamy łyżką, aż się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wkładamy kilka borówek, następnie wlewamy ciasto do 1/2 wysokości foremki i wciskamy po kilka borówek do każdej babeczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia bezglutenowa Loli
Keks z mozzarellą i groszkiem 144

Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem,    jakami i olejem    wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał.  Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli(...)pomidorków koktajlowych, 3 łyżki słonecznika, 4 jajka, 250 g maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki całych oliwek bez pestek, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, łyżka posiekanego   świeżego tymianku, ponadto: masło i mąka do wysmarowania formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Brytfankę na keks

Moniki Smakołyki
Babka z herbatą Earl grey 159

Kolejny eksperymentalny wypiek z udziałem herbaty. Tym razem użyłam czarnej herbaty Earl grey. Dodałam ją zarówno do ciasta, jak i do lukru. Babka wyszła pysznie aromatyczna J Zdecydowanie polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 35 minut(...)Składniki: Na babkę: Pełna szklanka mąki pszennej ½ szklanki cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 130g masła (bardzo korzystną promocję na polskie masło znajdziecie  TUTAJ ) 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 torebki drobnej herbaty earl grey ( u mnie tetley)* Na lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zaparzonej herbaty earl grey

Kolizje Smaków
Muffinki z Snickersem 104

Składniki suche 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mokre pół kostki masła 1 jajko 1 szklanka mleka Dodatkowo podwójny Snickers starta skórka z pomarańczy Sposób przygotowania Masło rozpuścić w rondelku. W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej jajko roztrzepać z mlekiem i dodać rozpuszczone ostudzone masło. Połączyć z składnikami suchymi, wymieszać(...)powoli kilka razy, mogą zostać grudki. Napełniać papilotki jedną łyżką masy, dać kawałek Snickersa i przykryć koleją łyżka ciasta. Posypać górę skórką pomarańczy. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

pink envelope
Babeczki na Halloween 164

śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w płynie/ proszku Sposób przygotowania Przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, łyżką kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Przelać masę do składników suchych i przemieszać łyżką, do momentu połączenia się składników.  Krem do babeczek-  Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem(...)barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez 20 minut. Odstawić by przestygły. Babeczki udekorować kremem. Przepis dodaję do akcji

pink envelope
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 217

przesiewamy do miski, dodajemy imbir, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko razem wymieszać.Do rondelka wkładamy masło i miód następnie podgrzewamy, dodajemy potem cukier brązowy i razem dokładnie rozpuszczamy, na nie dużym ogniu. Studzimy.Mleko mieszamy z jajkami.Do mąki dodajemy nasz roztopiony miód, mieszamy dokładnie, następnie dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być rzadka i jednolita.Mas(...)przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut. Następnie studzimy.Wystudzone ciasto przekrajmy na pół i smarujemy dżemem i nakrywamy górną częścią ciasta. Piernik najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Bezglutenowe muffiny z borówkami 134

Przepis ten dedykuję wszystkim osobom będącym na diecie bezglutenowej (szczególnie tym, które muszą stosować ją nie z własnej woli, a z konieczności) spragnionym pysznych wypieków. Muffinki

Smakowity Blog Kulinarny
695. Omlet... z drożdżami? 112

nigdzie nie mogłam znaleźć malin :( Przepis:2 jajka30g mąki pełnoziarnistej 15g mąki pszennej 10g drożdży10ml mlekacynamon, szczypta solicoś do posłodzeniaszczypta proszku do piecznia1/2 łyżeczki cukru Drożdże zasypuje cukrem, zalewam ciepłym mlekiem i dodaję łyżeczkę mąki(z tych 45g). Mieszam, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na kilak minut. Mąkę przesiewam i łącze z 1 jajkiem(...)resztą składników. Drugie białko wkładam do lodówki. Miseczkę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.30min. Po tym czasie ubijam białko na sztywną pianę, delikatnie łącze z drożdżowym ciastem i smażę na maśle na rozgrzanej patelni pod przykryciem przez kilka minut, przewracam na drugą storę.**na małym ogniu

More food, love and dreams
Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową. 374

ciasto orzechowe :4 jajka5 łyżek zmielonych orzechów laskowych i migdałów 5 łyżek cukru3 łyżki mąki tortowej1 łyżeczka proszkuWykonanie ciasta:Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym .Żółtka wymieszać mikserem , dodać orzechy z migdałami ( można dodać same orzechy ).Mąkę z proszkiem przesiać do żółtek i wymieszać.Do masy orzechowej dodawać po łyżce piany i delikatnie mieszać.Formę o wym 24/24(...)Kawę rozpuścić w letnim mleku , dodać żelatynę . 2 łyżki cukru i dobrze wymieszać.Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Dodać kawę z żelatyna i wymieszać mikserem.2 galaretki zielone 3 łyżeczki żelatyny 1 l przegotowanej wody Galaretki i żelatynę rozpuścić w litrze przegotowanej wody  i odstawić do lekkiego stężenia.Warstwy ciasta :Ciasto przeciąć na pół .Jedna

Sama słodycz i szczypta chili