Na serniki zawsze mam głowę pełną pomysłów! Najchętniej cały mój blog „zapchałabym” przepisami na serniki właśnie, zachwycając Was codziennie nowym przepisem! Serniki klasyczne, serniki
Ostra na SłodkoTorcik ten był drugim z kolei na urodziny naszego Olusia. O ile smak biszkoptu pozostawiłam ten sam- z kakaem, tak krem nie był już intensywnie fioletowy
Kuchnia w czekoladzieWuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu(...)łyżki cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty. Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną
Ala piecze i gotujeCzasem nie potrzeba wiele, by zachwycić rodzinę lub znajomych. Zwykłe ciasto biszkoptowe z kremem i owocami w galaretce nabierze zupełnie innego oblicza, kiedy przygotujecie je w takich mini pucharkach. Każdy będzie miał swoją porcję, na dodatek odpada problem z krojeniem i wysychaniem biszkoptu. Będą nie tylko fajnie smakowały, ale też cieszyły oko. Kto się skusi i przygotuje taki poczęstunek(...)pucharków Biszkopt: 2 jajka 50g drobnego cukru 45g mąki Basia tortowej orkiszowej 20g kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 125ml śmietanki 30% 100g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 200g umytych i odszypułkowanych truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania Przed przygotowaniem pucharków rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 400ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt: Białka oddzielamy
Kuchnia w czekoladziejagodową warstwą. Ten sernik nie tylko ciszy smakiem, ale też wyglądem. Waniliowa i jagodowa warstwa, słoneczna galaretka i urocze ciasteczka z marmoladą. Nic tylko jeść ze smakiem To idealne ciasto do popołudniowej herbaty. Taki sernik śmiało możecie też podać na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. Polecam Ja dziś podałam mój sernik w ramach deseru do popołudniowej herbaty. I tu chciałabym(...)sernik bez pieczenia z jagodową warstwą jest naprawdę prosty. Spójrzcie sami Składniki: 500 g dobrej jakości sera na sernik (np. Wieluń) lub 3-krotnie zmielony twaróg 250 g mascarpone 100 g cukru pudru (około 0,5 szklanki) – można dać więcej 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 16 g żelatyny + około 50 ml wody około 1/4 szklanki mleka kruche ciastka na spód
Słodkie okruszkiTotalny klasyk na naszym stole! Pyszna beza, dobrze wysuszona to podstawa tego deseru! Krem również w wersji klasycznej – tu jednakże możemy eksperymentować z kremami.
VioletoweKucharzenieDziś coś idealnego na dla fanów serników z owocami. To ciasto świetnie smakuje latem, w sezonie na maliny, ale oczywiście można użyć też mrożonych i śmiało przygotować ten sernik o każdej porze roku i na każdą okazję, bo prezentują się naprawdę znakomicie a smakuje jeszcze lepiej. Przepis został "skradziony" ze strony Kwestii Samku, więc zainteresowanych odsyłam do oryginalnego przepisu(...)Sernik wyszedł naprawdę przepyszny i bardzo go polecam :) Składniki: Spód: 200 g ciastek owsianych (no. Digestive) 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego 500 g mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki ksylitolu 5 jajek Mus malinowy: 800 g malin (mrożonych lub świeżych) 7 łyżek ksylitolu 10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka
Healthy food explorerSernik zebra to delikatne ciasto o wyraźnym smaku kakao i wanilii. Proste wykonanie i apetyczny wygląd na pewno zachęcają do wykonania. Jestem pewna, że sernik zebra będzie wspaniale smakował zarówno domownikom, jak i gościom. Pewnie się powtarzam, ale prawdziwy i smaczny sernik powstaje tylko z prawdziwego sera twarogowego. Omijam sery, które są rzadkie lub w swoim składzie mają 0% tłuszczu(...)foremce o średnicy 28 cm. Składniki: (na formę o średnicy 26 cm lub 28 cm; składniki w temperaturze pokojowej) Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 250 g serka mascarpone 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao naturalnego Laska wanilii Spód do sernika: 150 g herbatników kakaowych 100 g masła Lukier: 5 łyżek cukru
Kuchcik gotujetortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Mały biszkopt pieczony w tortownicy o rozmiarze 16cm . Papierem(...)wyrosnąć wysoki. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka Na krem malinowy do dużego biszkoptu będziecie potrzebowali: Frużelinę malinową 500 g schłodzonego serka mascarpone Frużelina malinowa 500 g malin mogą być mrożone 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody 1 łyżeczka
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Mały biszkopt pieczony w tortownicy o rozmiarze 16cm . Papierem(...)wyrosnąć wysoki. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka Na krem malinowy do dużego biszkoptu będziecie potrzebowali: Frużelinę malinową 500 g schłodzonego serka mascarpone Frużelina malinowa 500 g malin mogą być mrożone 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody 1 łyżeczka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmieć w kulinariach szczęście w nieszczęściu, ale mnie właśnie spotkało coś takiego z tym tortem. Wszystko wyszło mi idealnie, łącznie z dekoracją, ale w tym czasie robiłam jeszcze inne ciasto i włożyłam tort na chwilę do lodówki. Żeby było mi go łatwiej przełożyć na paterę, to ułożyłam go na papierze do pieczenia. Śpieszyłam się i nie pomyślałam, że może(...)mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik
Passions hobbies lifeDzień dobry! Kto ma urodziny w czasie lata, ten wie, że nie ma nic lepszego niż tort urodzinowy z letnimi owocami! Jak pewnie część z Was
Pora coś zjeśćOstatnio pogoda jest... jak kobieta - zmienna ;) Raz chłodno i pada, raz upał i skwar. Jeśli o mnie chodzi - 23 stopnie i słońce to naprawdę optymalna temperatura
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jestem nawet pewna czy potrafię wam podać dokładne ilości jakie zużyłam do tego deseru. Czasami szykuje jakiś krem „na oko” dopasowując mój ulubiony przepis do jakiegoś innego ciasta i wtedy nie dziwie się, że zrobiłam go za dużo lub za mało. Ale zastanawia mnie zawsze sytuacja, kiedy korzystam z czyjegoś przepisu, przeliczam dokładnie składniki (korzystając z kalkulatora foremek(...)szoruje jajka dość porządnie, ale po moim pierwszym kremie do tiramisu zakochałam się w nich. Faktycznie te kremy są o niebo lepsze od połączenia np. bitej śmietany z mascarpone. Są lżejsze i bardziej puszyste. No dobrze, ale znowu odbiegłam od tematu Miałam dwa kremy, z czego jeden musiałam zużyć od ręki. Postawiłam na deser a’la tiramisu z dwoma
RelaxtimeSkładniki: Spód: ● 1 kubek wiórek kokosowych ● 2 jajka ● 2 łyżki mąki Masa serowa: ● 1 op serka mascarpone ● 1 op serka ricotta ● cukier Mus kokosowy: ● 1 op śmietanki kremówki (30/36%) ● 1 łyżka żelatyny ● cukier ● laska wanilii ● likier kokosowy ● 1 puszka mleka kokosowego Oraz: ● 50 g suszonej żurawiny ● 0,5 kubka soku malinowego/ żurawinowego ● 2 łyżki mąki ● 1 budyń z białą(...)wanilia i likierem. Mleko kokosowe z żelatyną podgrzewamy, nie gotujemy! Dolewamy do śmietany, mieszamy. ● żurawinę wysypujemy na patelnie i lekko podgrzewamy z sokiem. Przekładamy na sernik. Na ostudzone ciasto wykładamy mus kokosowy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny P.S ● możemy użyć mąki kokosowej lub kukurydzianej wtedy ciasto będzie bezglutenowe 😉 ● likier możemy pominąć, zastąpić syropem barmańskim i będzie
Luźna KuchniaTo już ostatnia chwila na smakołyki ze świeżymi truskawkami, dlatego trzeba ją niezwłocznie wykorzystać i przygotować to pyszne połączenie lekko kwaśnych truskawek, słodkiej śmietanki i
Malinowo w kuchniTort, w którym królują dwa smaki – smak kawy oraz chałwy, które idealnie ze sobą współgrają. Do tego kakaowy biszkopt, wkładka kokosowa oraz banany – smaki
Via Gusto