orzechowego i kruszonych orzechów arachidowych. Składniki: biszkopt:2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 250 g mascarpone 1/4 szkl cukru 1 szkl śmietanki 30% 2 czubate łyżki masła orzechowego 50 g kruszonych orzechów ziemnych Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie studzimy biszkopt i zimny przekrawamy na dwie części. Robimy masę:Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę.Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone i cały czas miksujemy aż do wyczerpania serka.Na
słodkie i nie tylko historie kulinarnesubskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami Składniki: około 600g podłużnych biszkoptów Do nasączenia: 200ml mocnej kawy 200ml wiśniówki Krem: 250g serka mascarpone 200g gotowego sera na sernik (twaróg zmielony jak z wiaderka) 650ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) około 400g wiśni(...)wiśnie, wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). 4. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. 5. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc. 6. Dobrze schłodzone ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki i podawać pokrojone na spore prostokąty. Porcję deseru udekorowałam śmietanką i wisienkami
Mała Cukierenkadelikatne niczym chmurka, ale możecie zastosować kremy jakie lubicie najbardziej czy to na bazie serka mascarpone, czy masła. Moim zdaniem w lato nic nie sprawdzi się lepiej jak bita puszysta śmietana i słodkie dojrzałe owoce. Rolada z malinami to jedno z moich ulubionych ciast, które przygotowuje latem. Zawsze czekam na nie z dużą niecierpliwością. Serdecznie Wam polecam, zrobicie
SMYKWKUCHNIrolę." Udekorowane kremem na bazie kremówki i serka mascarpone z dodatkiem ciemnego kakao lub/i barwnika spożywczego. Bardzo polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto:(8-10 sztuk) 200 g mąki pszennej(...)mokrych, dokładnie, ale krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki 36% 50 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru kakao/czerwony barwnik spożywczy + czekoladowe serduszka* kolorowa posypka Śmietanę ubić na sztywno
Domowa cukiernia Ewyherbaty Earl Grey. W przygotowaniu jest ono dosyć proste, po prostu mieszamy ze sobą składniki. Bardzo polecam… (ciut zmodyfikowany przepis z gazety „Baking Heaven”). Składniki: Ciasto: 6 torebeczek herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah) 150ml wrzącej wody 100g masła – roztopionego i przestygniętego 3 duże jajka 150g ciemnego cukru Dark Muscovado 100g jasnego brązowego cukru 250g mąki(...)torebeczki herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah) 100ml wrzącej wody 3 łyżki jasnego brązowego cukru 250g serka mascarpone Wierzch i boki: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki miodu (użyłam naturalnego) Dodatkowo: Kolorowa posypka cukrowa Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą. 2. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około
Mała Cukierenkaporządnie rozpuścić w wrzątku a następnie wymieszać z malinami. Galaretkę z owocami odłożyć do lekkiego zgęstnienia i wyłożyć na wystudzone ciasto kruche. Włożyć do lodówki do całego zastygnięcia. Składniki krem: 500 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Serek mascarpone i kremówkę (schłodzoną wcześniej przez minimum 12 godzin ) umieścić w misie miksera
Krakowskie smaki Anidelikatnie wmieszać w masę. Ciasto przelać do tortownicy np. 20 cm, formy na muffiny lub innej. Składniki można podwoić, wtedy ciasta jest dużo na dużą blachę. Piec w 180 stopniach przez 45 - 50 minut. Krem jest z mascarpone z miodem i z wanilią. Można oprószyć tylko cukrem pudrem
AZgotuj!www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernikowe Brownie z Truskawkami Składniki: Brownie – ciasto czekoladowe: 200g gorzkiej czekolady 150g masła 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 jajka 180g jasnego brązowego cukru 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100ml mleka Masa serowa: 250g serka mascarpone 250g gotowego sera na sernik 100g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki ekstraktu
Mała CukierenkaZresztą nie piszę więcej, spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: spód: 15 dag mąki ( 1 szklanka) 12 dag masła 1/4 szkl cukru 1 żółtko ciasto: 700 g twarogu ( 3-krotnie mielonego lub z wiaderka ) 100 ml śmietany 36 % 100 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 g cukru pudru 3 jaja 1 szklanka malin Wszystkie składniki na spód zagnieść , schłodzić
Z Marcepanemprzyjdą niespodziewani goście szybko przygotować dowolny krem i już mamy coś do kawy. Rurki możecie nadziewać kremem śmietanowym z serkiem mascarpone też wyśmienicie smakują. Moje dzieci lubią masę budyniową więc zrobiłam taką. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche tradycyjne : około 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi
Sama słodycz i szczypta chilimascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do śmietanki dodać czerwony barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez 20 minut. Odstawić by przestygły. Babeczki udekorować kremem. Przepis dodaję
pink envelopeRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 2, 5 szklanki jagód 1 serek mascarpone 250 g 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Na tarteletki wykładamy jagodowy krem, dekorujemy jagodami. Wkładamy
Humanistka w kuchnimąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziemąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem z serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy
prawdziwe jedzenieśmietany kremówki 30 % 250 gram serka mascarpone 1 opakowanie śmietan - fixu 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów - 200 gram 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zaparzone w szklance wrzątku, z łyżeczką cukru 200 gram czekolady mlecznej lub deserowej 1 łyżka gorzkiego kakao do oprószenia ciasta Wykonanie: Potrzebna Wam będzie sporej wielkości(...)śmietan - fix. Gdy zesztywnieje, dokładamy ser mascarpone i miksujemy do połączenia. Gotową masę wykładamy łyżką do przygotowanej miski z biszkoptami, wygładzamy górę i wykładamy na nią pozostałe nasączone biszkopty. Tak przygotowaną, wypełnioną po brzegi miskę wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Około dwie godziny przed podaniem ciasta, rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej dwie
Kronika Piekarnika