Jesień to oczywiście smak i zapach soczystych jabłek prosto z rodzinnego sadu. Takie zapachy przywołują wspomnienia! Wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki są moimi ulubionymi ciastami. Ta również zniknęła błyskawicznie! Składniki sypkie: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1,5 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 5 łyżek cukru(...)Kolejno wykładamy masę sypką, resztę jabłek , masę sypką i resztę masła. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Wierzch ciasta musi być zarumieniony. Upieczoną szarlotkę studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i wystudzoną czekoladę. Miksujemy na wolnych obrotach. Krem wykładamy na szarlotkę. Chłodzimy
VioletoweKucharzenieCzas czytania: 2 min Tarta błyskawiczna Masz coś słodkiego do kawy? Takie pytanie pewnie często słyszycie, a może nawet sami sobie je zadajecie, jeśli odpowiedz, brzmi
SprawdzonaKuchnia.plśmietany ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofali i dokładnie mieszamy z 250 g sera mascarpone i kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera.Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt. i wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy
Malinowe Pocałunkivelvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Do tego prosty krem z mascarpone i kremówki z delikatną nutą amaretto(...)jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż do suchego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto nieziemsko słodkie, pyszne, puszyste, delikatne. Przyrządzisz je bez pieczenia. Jest bardzo proste w przyrządzeniu. Polecam wszystkim smakoszom słodkości. Składniki 400ml 30% śmietanki 250g serka mascarpone 250g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus dodatkowo jedna szklanka płatków na wierzch 300ml śmietanki podgrzać (nie gotować), następnie dodać połamaną białą czekoladę. Pozostawić na 5 minut(...)schłodzić przez 12 godzin. Po wychłodzeniu do jasnej śmietany dodać mascarpone i ubić na puszystą masę. Wsypać płatki i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim ułożyć herbatniki, które przykryć białą masą. Na tej masie ułożyć herbatniki, na niej ciemną maseę i udekorować płatkami Kangus. Ciasto należy schłodzić przed podaniem. SMACZNEGO
Słodki Zakątekbędzie to ostatnie podejście do ciasta, które jest bardziej wytrawne niż słodkie. Co jest również ważne, spód tworzą ciasteczka korzenne, które intensyfikują smak całego sernika. Spróbujcie sami 3 h 16 Składniki: 250 dkg ciasteczek korzennych 150 dkg masła 2 szklanki pieczonego puree z dyni ( przepis tutaj ) 500 dkg sera białego tłustego 500 dkg mascarpone całe opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka(...)przez praskę. Dodać puree z dyni i zmiksować. Następnie dodać mąkę, cukry i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i kremówkę. Mieszamy. Masę serową wylać na spód z ciasteczek. Na wierzch ciasta dodajemy powidła śliwkowe, które tworzą śliczne nieregularne kształty. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy
Ania i Marcin gotujątrzeba męczyć się z piekarnikiem <3 Poniższe składniki wystarczą na 6 babeczek o średnicy 6,5 cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: CIASTA BEZ PIECZENIA – PRZEPISY @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center(...)nieco mniej jeśli nie lubicie mocno słodkich kremów) 150ml śmietanki 30 % 100g serka mascarpone kilka truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki Oreo z białą czekoladą i truskawkami – bez pieczenia – Wykonanie: Ciasteczka Oreo pokruszyć na piasek (najlepiej za pomocą blendera), dodać masło i wyrobić jednolitą masę. Ciasto można na chwilę schować do lodówki, dzięki czemu potem łatwiej będzie się
Kulinarne Przebojemojprzepisna.pl | Makaroniki pistacjowe Witam wszystkich serdecznie po krótkiej nieobecności. Udało nam się wyskoczyć na parę dni w góry, pojeździliśmy na nartach, pojedliśmy trochę góralskiej kuchni a
moj przepis naznów wstawiamy do lodówki. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wanilię mieloną lub cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ser mascarpone partiami, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wystudzoną żelatynę. Wykładamy to na spod naszej tarty. Wstawiamy do lodówki.W niewielkim garnku lub nawet na patelni podgrzewamy wino z miodem cukrem(...)się karmel. Trzeba uważać, aby nie przypalić naszego sosu.Figi kroimy w plastry, w kawałki... tak jak nam odpowiada. Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina.Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru z winem. Upieczone rożki francuskie z serem zostały pokryte lukrem z cukru pudru i różowego wina Celebro. Smak delikatny, fajnie pachnie. Można polecić
Malinowe Pocałunkiżeby zasłużyć na życzenia w pracy, trzeba przynieść coś słodkiego... A ponieważ moje koleżanki lubią serniki, pomyślałam, że to idealna okazja, żeby jakiś przygotować.Długo szukałam. Naprawdę długo. Chciałam ciasto na tyle neutralne w smaku, żeby każdy zjadł z apetytem, a jednocześnie choć trochę oryginalne, nie nudne. W końcu udało mi się znaleźć ideał w gazetce Pieczenie jest proste(...)ciasteczkową dokładnie ugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut, ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny.Ostudzić w piekarniku.Ostudzony sernik przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZnacie popularne ciastka lumarki? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować tego ciasta! Jeśli nie wiecie o jakie ciastka chodzi to nie szkodzi, to ciacho jest przepyszne i kto raz spróbuje uzależni się od niego. :) Przepis na lumarka powstał zupełnie przypadkiem z potrzeby zjedzenia czegoś mocno orzechowego. Szczerze? Jedno z najlepszych deserów, jakie powstały w naszej kuchni :) BISZKOPT (który zawsze(...)maszynce do mielenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i utrwalamy cukrem pudrem. Dodajemy porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Na końcu wsypujemy partiami orzechy i mieszamy. Jedną część biszkoptu smarujmy wiśniowym dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami. Chłodzimy minimum 2 - 3 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego
Kuchnia od dwojgapieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich Nadzienie: 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki soku z cytryny Polewa: 100g białej czekolady 1/2 łyżeczki oleju kokosowego Dodatkowo: posiekane orzechy do posypania Ciasto: 1. Formę z kominem o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji
Mała Cukierenkastopni przez ok. 45-40 min. Podobno trzeba gorące ciasto upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Ja tego nie robię jeszcze z racji początkowego cukiernika. Składniki na krem: 150 g białej czekolady 200 ml śmietanki 30 % ok. 80 g serka mascarpone dodatkowo: dżem porzeczkowy, owoce do dekoracji ponch- pół szklanki przegotowanej wody(...)nich "pokropić" wykonanym z w/w składników ponchem. Na pierwszy okrąg wyłożyć krem z mascarpone, przykryć kolejnym, przełożyć dżemem, przykryć kolejnym i wierzch przykryć kremem. Udekorować wg uznania. Pamiętajcie!!! Używając żywych kwiatów na tort owińcie je w folię spożywczą, żeby nie dotykały ciasta, chyba że są to jadalne kwiaty. Na pierwszej fotografii zrobiłam polewę z białej czekolady
pieprzny smaczektrzcinowego 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 330 ml śmietanki 30% 30 dag serka philadelphia ewentualnie mascarpone lub ricotty 30 dag gorzkiej czekolady 60% zawartości kakao 1/2 szklanki cukru pudru 4-5 figi garść ciemnego winogrona sól hawajska-zielona do posypania Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem
Wanilia i Kardamonsernik jagodowy. Jako ciekawostkę dodam, że 30 lipca jest Międzynarodowy Dzień Sernika. Tym razem Ciasto na niedzielę , to właśnie Sernik . Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: (może być większa, ja musiałam podwyższyć obręcz używająjąc papieru do pieczenia) - 470g twarogu tłustego (dałam mazurski) - 1 kg serka mascarpone (4 op. x 250g) - 200g serka kremowego light (akurat taki miałam) - 3 budynie waniliowe(...)kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, częścią wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (można pokroić w plastry), równamy powierzchnię, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 – 20 minut. Upieczone pozostawiamy
mojewypiekiinietylko