ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:769/1309)

Murzynek z masłem migdałowym i czereśniami 172

Dzisiaj coś na szybko :) mamy sezon na czereśnie więc zapraszam na Murzynka z pysznym masłem migdałowym firmy Primavika  i czereśniami oczywiście :) Ciasto jest pyszne i proste  w przygotowaniu :) Składniki : 1 kostka margaryny  1 cukier waniliowy 1,5  szklanki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 5 jajek 2 szklanki mąki  1 łyżka   Masła migda(...)odstawić do przestygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli  . Do zimnej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać , stopniowo dodawać mąkę z proszkiem ciągle mieszając. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę tradycyjną dużą wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Czereśnie obsypać mąką i wyłożyć na ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka

Sama słodycz i szczypta chili
Warkocz Drożdżowy z Marcepanem 164

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu drożdżówka. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy a zachwyca smakiem. Słodki marcepan idealnie współgra z ciastem drożdżowym. Chrupiące migdały i soczyste jabłko wzbogacają jej smak. Robiłam ją już trzy razy, wiec jak się domyślacie musi dobrze smakować. I choć z marcepanem, który bardziej zarezerwowany jest na święta Bożego Narodzenia tak i świąteczny Wielkanocny stół nią(...)napuszenia, około 30 minut. Ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy, lekko podsypując mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt około 35 x 40 cm. Marcepan, migdały, obrane i pokrojone na kawałki jabłko, konfiturę i żółtko umieszczamy w misie miksera. Ucieramy do połączenia się składników, marcepan powinien nam się ładnie utrzeć. Rozwałkowany prostokąt przecinamy na pół. Każdą połowę smarujemy przez środek masą, boki smarujemy białkiem. Zwijamy

Made By Mom And Son
Niebiańsko delikatny sernik, który rozpływa się w ustach 346

powstałą masę wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę. Na jej dnie możecie wysypać pokruszone herbatniki, które pod wpływem masy serowej oraz ciekła przemienią się w przyjemny herbatnikowy spód :)Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy z piekarnika, uchylamy drzwiczki i chłodzimy go w piecyku minimum przez godzinę.Po wyjęciu sernik studzimy

Taste Of My Day
Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? 169

wersji wysokiej, upieczone w formie keksowej. Inne ciasta z truskawkami: Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym biszkopt z owocami Sernik bez pieczenia z truskawkami Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? Składniki 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego; 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła 2 szklanki mąki pszennej 1,5 proszku do pieczenia(...)żółtek. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywają miksowania powoli wlewamy olej i dodajemy jogurt. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy całość na wolnych obrotach. Ubite białka łączymy z ciastem za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej masłem i oprószonej tartą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 258

macie bardzo małe, to lepiej 2) sody oczyszczonej2 pełne łyżki Inkiszklanka mleka2 jaja - roztrzepane w miseczce2 szklanki mąki pszennej tortowejtrochę powideł śliwkowych do przełożenia (słoiczek powinien wystarczyć na całe ciasto)garść otrębów, płatków owsianych i siemienia lnianego do wysypania formyPolewa:tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia)1 łyżka Inki1/3 szklanki(...)czym zaczynamy dodawać przez sitko mąkę, cały czas mieszając. Upewniamy się, że w masie nie ma żadnych grudek mąki i przelewamy ją do keksówki.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok.50 min, do godziny. I tu mam nadzieję, że wszyscy znają stary sposób babć sprawdzający, czy ciasto jest gotowe- wsadzamy drewniany patyczek w środek ciasta- jeśli jest mokry-należy jeszcze

Gotowanie to kochanie
TORCIK gruszkowe MArzeniE 231

dokładnie mieszamy piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 *C Pozostałe masło ucieramy z cukrem, kiedy masa będzie puszysta kolejno wbijamy żółtka.  Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Białka ubijamy z łyżką cukru i szczyptą soli na pianę po czym delikatnie dodajemy do ciasta Gruszki obieramy kroimy na ćwiarteczki Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i oprószamy mąką

Luźna Kuchnia
Najlepsze ciasto ucierane z owocami i kruszonką 1054

niej znalazłam ten przepis. Dorota pisze, że ciasto to jest najlepsze z tego rodzaju ciast i podzielam jej zdanie. Ciacho to piekłam już kilka razy z różnymi owocami i za każdym razem się udaje. Zatem jeśli lubisz ciasta z owocami to koniecznie musisz je upiec!:) Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm. Ciasto: 250 g masła lub margaryny Kasia; szczypta(...)sito i odstawić na bok. Masło lub margarynę utrzeć na jasną i puszystą masę, dodać szczyptę soli i dalej ucierać. Następnie dodawać kolejno po jednym całym jajku cały czas ucierając. Na koniec dodać przygotowane wcześniej sypkie składniki i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.  Przygotowane ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce

In my kitchen
Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel 356

cienkim strumykiem do masy cały czas miksując.3. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.4. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. /Ciasta wystarcza na małą keksówkę/5. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odstawać od brzegów.Smacznego Post Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel pojawił

UgotujmyTo.pl
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 194

miksując, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy. Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy(...)ciasto jest gotowe. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 40 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 280 g ubitej śmietanki

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Sernik - Malina 390

zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód  (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli(...)następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Zimne śmietanki ubić razem z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę, następnie dodać mus malinowy i zmiksować do połączenia się składników. Dodać 300 g malin (mrożonych nie rozmrażamy) i wymieszać  (fot.3) . Wyłożyć na ostudzony sernik  (fot.4)  i wstawić

Świat Ciasta
Czy to jeszcze sezon na jabłka...? 191

Pełen jabłek, które uwielbiam. Z budyniem cynamonowym, a takiego jeszcze nie jadłam. Wszystko zamknięte w dwukolorowym cieście, z którym nawet ja dałam sobie radę bez problemu.C. stwierdził, że to ciasto jest zupełnie inne od tych, które zazwyczaj piekę. Na ciepło pochłonął dwa spore kawałki, i to tylko dlatego, że więcej nie pozwoliłam. Spróbujcie, u Was też zniknie błyskawicznie.Jabłecznik(...)sokiem z cytryny.Masło rozpuścić i przestudzić.Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem.Wyłożyć do formy połowę ciasta. Na cieście równomiernie rozłożyć jabłka, na nich rozsmarować budyń. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, zmiksować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto kokosowe z jabłkami 162

Wilgotne, ucierane ciasto kokosowe z jabłkami. Składniki na tortownicę o średnicy 21-23 cm: z przepisu z bloga "Moje wypieki" 125 g masła 80 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukru wanilinowego 2 duże jajka lub 3 małe jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych 100 ml mleka kokosowego 3 jabłka(...)jabłka, żeby mocno nie ściemniały podczas pieczenia. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać kolejno jajka i zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki a następnie mleczko kokosowe. Wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Wyrównać powierzchnię i poukładać jabłka, stroną wypukłą do góry. Piec

Moja Galeria Smaku
Lemon 'n' ricotta Bar 244

najlepiej prostokątną, wykładamy papierem i smarujemy masłem Składniki na ciasto ucieramy na konsystencję mokrego piasku, wysypujemy na papier i wylepiamy, tak jak mazurka- boki odrobinę wyżej, aby nadzienie się nie wylało:) pieczemy do lekkiego zarumienienia, około 20 minut.  Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, z białek ubijamy pianę, do żółtek dokładamy ricottę, skórkę

Luźna Kuchnia
Cygańskie ścieżki po mojemu -biszkopt z olejem rzepakowym 249

dlatego jest często używany w mojej kuchni.. Ciasto:  9 białek 4 żółtka 1 ,5 szkl. cukru  1 cukier waniliowy 1,5 szkl.mąki + 2 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl.oleju rzepakowego 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego Masa z galaretek i jabłek 2 galaretki 3 szkl.wody 5-6 jabłek(...)rodzynek Masa ze śnieżki 1 op.śnieżki 200 ml+ 50 ml wody 5 łyżek cukru pudru Polewa 1 łyżka kakao 2 łyżki wody 3 łyżki cukru  1/4 kostki margaryny Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe

Moje domowe kucharzenie
Ciastka dyniowe z toffee 118

zrobić! Są pyszne, kruchutkie, mooocno cynamonowe z wyczuwalnym aromatem dyni i bardzo, ale to bardzo słodkie. Dla mnie po prostu ciastka idealne. Spróbujcie i Wy! ;) * SKŁADNIKI na 30 ciasteczek Ciasto: 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru ⅓ szklanki purée z dyni* ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i ½ szklanki mąki ½ łyżeczki mielonego cynamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków ⅛ łyżeczki mielonego imbiru(...)połączenia.  Pozostałe składniki (suche) połącz w oddzielnej misie, a następnie wsyp do masy maślanej. Zmiksuj do połączenia i wstaw na 30 minut do 1 godziny do lodówki. W tym czasie poprzekrawaj cukierki toffee na połówki i połącz cukier z cynamonem. Ze schłodzonego ciasta formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włóż cukierek toffee, a następnie obtocz

Food Square
Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką 232

wbić jajko. Następnie dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st. Masa owocowa: 1/2 kg jabłek, 1/2 kg rabarbaru, 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków, czubata łyżka(...)szkl. płatków owsianych, 1/4 szkl. cukru, 60g masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki cynamonu. Masło stopić, wraz z cukrem, płatkami cynamonem przełożyć do blendera i zmiksować. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40-25min w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości