ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:764/1309)

Placuszki z jogurtu greckiego 202

Miksujemy (na wolnych obrotach) jajka, cukier i cukier waniliowy. Następnie powoli dodajemy jogurt. Na końcu dodajemy do naszej jogurtowej masy olej, proszek do pieczenia i mąkę. Rozgrzewamy (średnia temperatura) patelnie z odrobiną oliwy z oliwek (lub oleju). Kładziemy łyżką nasze ciasto. Pieczemy małe placuszki z obu stron. Podajemy z bitą śmietaną i truskawkami. Można również podać je z innymi dodatkami

Słodkie okruszki
Archiwalne torty urodzinowe Hani - specjalnie dla Marzenki :) 151

się chyba skupiałam co na nich a nie co w środku :)Jeden był na pewno na bazie murzynka z masą czekoladową (ten ze świnkami w błocie), pomysł zaczerpnięty z galerii GW.Czerwony koszmarek na dwa latka też był z ciemnego ciasta (raczej biszkopt, ale glowy nie dam).Mam mocne postanowienie, że na każde urodziny córki będę jej piec i zdobić torty

bistro mama
Chlebek dyniowo-marchewkowy 167

masło, dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Ciastka pieguski 221

pokrojona w kosteczkę, posiekane orzeszki ziemne)Sposób przygotowania:1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.2. Dodajemy jajko, chwilkę zmiksować, a potem dodajemy porcjami mąkę i dodatki.3. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy małe porcje ciasta, pamiętając o robieniu dużych odstępów.4. Ciastka pieczemy ok 15 minut w 180 st.C (do ładnego zrumienienia).Smacznego

Kuchnia domowa Ani
FIT batoniki owsiane z bakaliami 231

kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta powinna być nie za rzadka (formowane ciasteczka nie mogą się rozpływać) i nie za sucha (nie może się kruszyć).Całą masę przełożyć do kwadratowej blaszki 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 15 min., bez termoobiegu (uważać żeby batoniki się

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowa kostka grysikowa z kremem cytrynowym 213

warstwowe i uroczo prezentujące się ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet kulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :)))Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu...… Och, pokochacie je od pierwszego kęsa

Kraina Miodem Płynąca
Żytnie ciasteczka ze słonecznikiem 241

zawinąć w folię i na 2 h do lodówki.Ziarna słonecznika, resztę miodu, masła i śmietanę zagotować i wystudzić.Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki o średnicy 3-4 cm, ułożyć na natłuszczonym papierze. Na każde ciasteczko nałożyć po 1 łyżeczce masy słonecznikowo - miodowej. Piec w temp.180.stop. na złotobrązowy kolor około 7-10 minut

Kulinarny karnet Christophera
AKSAMITNY SERNIK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI 19165

późniejszym czasie do niej nie przedostała.W misce umieść wszystkie składniki i zmiksuj krótko, tylko do ich połączenia. Przełóż masę do tortownicy.Tortownicę wsadź do naczynia żaroodpornego (lub większej formy do pieczenia - ja użyłam w tym celu prostokątnej formy do ciasta) i nalej do niego gorącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy.Piecz sernik około 70 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche ciasteczka korzenne 196

gałki muszkatołowej)Przygotowanie: Masło ubij mikserem do białości. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i mleko. Dalej ubijaj, aż masa będzie biała. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj z masłem. Dodaj mąkę, szczyptę soli oraz przyprawę do piernika, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około

Food Square
Dyniowe biscotti 173

świeżych lub mrożonych jagódMrożone jagody rozmrozić i osuszyć.Puree z dyni, masło, jajko i ekstrakt utrzeć na gładką masę.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, imbirem i cynamonem. Dodać suche składniki do mokrych, połączyć. Dodać migdały, równomiernie rozprowadzić je w cieście.Połowę ciasta wyłożyć na folię spożywczą, wysypać równomiernie jagody, przykryć pozostałym ciasta. Uformować podłużny bochenek, zawinąć w folię i schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji 248

dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól, puree z dyni i miksować  około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika

Ala piecze i gotuje
Flaga Szwajcarii - sernik na zimno. 206

jeden na drugim nasze wycięte wcześniej krzyżyki. Pomagając sobie wykałaczką (przebijając  wszystkie do samego dna) i wylewamy całą masę truskawkową do pojemnika. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy jest ścięte rozcinamy opakowanie po soku i wyjmujemy nasze ciasto. Dekorujemy według naszego gustu. Życzę smacznej Szwajcarii

Malinowe Pocałunki
na markizach sernik z mandarynkami w galaretce... 171

jajek ubić na sztywno żółtka, cukier, skórkę z 1 cytryny i sok utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać twaróg na sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut 2 galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody

W Mojej Kuchni Lubię
oszukaniec sernikowy z mieszanką studencką... 159

tłuszczem i tartą bułką herbatniki zmiksować w blenderze z miękkim masłem i wyłożyć nimi dno blaszki ubijając lekko do masy jogurtowej dodać pianę, całą mieszankę studencką i delikatnie wymieszać, wlać do blaszki piec w 200C około 40-45 minut i ciasto zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc posypać pudrem cukrem ten pyszny oszukaniec sernikowy ...... polecam......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię