ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:582/1309)

Ciasto agrestowe 227

Wspaniałe połączenie delikatnego, miękkiego spodu z dodatkiem twarogu z budyniową masą, kwaśnym agrestem i cudownie kruchą, pachnącą wanilią i cynamonem, kruszonką. Ciasto jest proste w wykonaniu i doskonale pasuje do popołudniowej herbaty :) Składniki: Ciasto twarogowo-olejowe: 150 g mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g chudego twarogu (może być sernikowy) 50 ml mleka 50 ml oleju

MyCookBook.pl
mleko z lanymi kluskami 148

całkowicie dno) i doprowadzamy ją do wrzenia.  Następnie wlewamy mleko, dosypując cukier zwykły i waniliowy Gdy mleko zawrze wlewamy do niego cienkim strumieniem masę z miski, cały czas mieszając gotujące się mleko. Po dodaniu ciasta gotujemy całość przez jeszcze 2-3 minuty, a następnie rozlewamy do talerzy kładąc na wierzch każdej porcji cząstki pokrojonej gruszki

Kuchnia Babci Basi
Gofry z piekarnika 594

Tupperware mikser   Przygotowanie Mąkę, wodę, mleko, olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając ubijania dolewamy gorącą wodę. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy ciasto na kilka minut. Wylewamy do silikonowej formy na gofry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Pieczemy około 20 minut. Przy pieczeniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciastka czekoladowo-chałwowe 141

łyżeczki proszku o pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1-2 łyżki kakao Margarynę/masło zmiksować z chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (minimum 1/2 godziny). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp między ciastkami powinien być dość spory

Di gotuje
Cukiniowe kwiaty na placku 132

tarce, dodać mąkę , jajko , sól i pieprz, dobrze wymieszać , Mleko wymieszać z mąką odrobinę posolić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, rozłożyć i rozklepać równomiernie masę z cukinii .Kwiaty cukinii uprzednio umyte i osuszone namoczyć w cieście zrobionym z mleka i mąki i ułożyć na placku (ja polałam kwiaty ciastem)  Placek można na kilka minut przykryć pokrywką, następnie placek odwrócić

Gotowanie jest łatwe
Filo ze szpinakiem i fetą 142

płaty ciasta filo 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia odrobina sezamu do posypania Szpinak rozmrozić, Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę  posiekaną w kosteczkę i czosnek. Dodać szpinak przyprawy do smaku i chili i odparować. Wystudzić. Do szpinaku dodać pokruszony ser feta i wymieszać. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, po jednej stronie ułożyć pas szpinakowej masy i zwinąć

Gotowanie jest łatwe
Placuszki drobiowe 283

Następnie do mięsa dodać majonez,  mąkę, żółtka, wegetę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.  Białka ubić na sztywno,  dodać do masy mięsnej, delikatnie wymieszać.  Na dobrze rozgrzany tłuszcz,  łyżką kłaść porcje ciasta.  Smażyć placuszki w głębokim tłuszczu na złoty kolor.  Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Gofry, lekkie i chrupiace czyli Niedzielne Sniadanie odc.66 165

łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez około 4 minuty, by stały się rumiane. Studzimy na kratce. Podajemy z bitą śmietaną, owocami, dżemem lub po prostu cukrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kluski śląskie 155

ubić, wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną część przełożyć na wierzch ziemniaków, a do przygotowanego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do masy ziemniaczanej dodać sól do smaku. Z przygotowanych składników wyrobić gładkie ciasto. Następnie uformować wałek i wykrawać kawałki ciasta. Wylepić kulki, lekko spłaszczyć i za pomocą małego palca - zrobić delikatnie wgłębienie. Przygotowane kluski gotować we wrzącej

Ugotować
Zrazy gryczane 174

miękkości w dobrze osolonej wodzie - mysi być całkiem rozklejona - Jak już jest taka to ją miksuje lub blęderuje  tak aby była z niej masa . Teraz czas na dodanie mąki i jajek mieszam i wyrabiam ciasto . Następnie rwę po kawalku formuje kulę i robie z niej placek na który nakładam farsz i zwijam Placek z farszem Zawijanie zraza Smażę

Eli Gotowanie
Puszyste placuszki 192

białka ubić wsypując pozostałe 3 łyżki cukru oraz dodawać po żółtku - ubijać, dodać do wyrośniętego rozczynu Masło stopić- wystudzić Pozostałą mąkę przesiać do powstałej masy, wlać letnie masło- mieszać drewnianą łyżką, aż powstaną pęcherzyki powietrza- ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta, dodać ciut mleka. Ciasto odstawić na około 30 min. do wyrośnięcia Dużą ilość oleju mocno

Proste Potrawy
Muffinki bananowe z masłem orzechowym 284

dodajemy do nich mieszaninę z rondelka. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Z białek ubijamy pianę. Przelewamy żółtka i ubite białka do reszty masy. Delikatnie mieszamy, żeby zachować magiczne zdolności białkowej piany do unoszenia ciasta. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Lane kluski na mleku 177

całkowicie dno) i doprowadzamy ją do wrzenia.  Następnie wlewamy mleko, dosypując cukier zwykły i waniliowy Gdy mleko zawrze wlewamy do niego cienkim strumieniem masę z miski, cały czas mieszając gotujące się mleko. Po dodaniu ciasta gotujemy całość przez jeszcze 2-3 minuty, a następnie rozlewamy do talerzy kładąc na wierzch każdej porcji cząstki pokrojonej gruszki lub innego ulubionego

Miód i pieprz
Racuszki owsiane 126

łyżkami mleka i łyżką zmielonych płatków. Następnie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem , połączyć z mąką i rozczynem. Wyrobić masę, dodać stopione masło, ocet i sól do smaku. Ponownie wyrobić ciasto ręką i odstawić do wyrośnięcia. Podwojone ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano, osączyć na bibule i posypać cukrem waniliowym

Tradycyjna Kuchnia
Kluski lane na mleku 110

całkowicie dno) i doprowadzamy ją do wrzenia.  Następnie wlewamy mleko, dosypując cukier zwykły i waniliowy Gdy mleko zawrze wlewamy do niego cienkim strumieniem masę z miski, cały czas mieszając gotujące się mleko. Po dodaniu ciasta gotujemy całość przez jeszcze 2-3 minuty, a następnie rozlewamy do talerzy kładąc na wierzch każdej porcji cząstki pokrojonej gruszki lub innego ulubionego

Miód i pieprz
Obłędne lody czekoladowe z soloną praliną orzechową 132

oblepione karmelem. Dodajemy 2 szczypty soli. Jeszcze ciepłe orzechy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je jeszcze jedną szczyptą soli. Gdy masa całkowicie wystygnie umieszczamy ją w woreczku i tłuczemy wałkiem do ciasta na drobne kawałki. *jeśli chcemy pralinę wymieszaną z lodami dodajemy je teraz **pralinę wsypujemy, gdy lody są już gotowe

My simple kitchen
Placuszki z jabłkami 129

łyżka cukru kryształu 2 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy je na kawałki. Następnie w misce mieszamy pozostałe składniki - ma powstać ciasto, dosyć gęste, ale w dalszym ciągu lejące. Potem do przygotowanej masy dodajemy pokrojone jabłka. Smażymy na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki. Przed podaniem można posypać jeszcze cukrem pudrem

psgotujemy
Ciasteczka Domino 113

jajko 90 g masła miękkiego 75 g cukru szczypta soli czekoladowe chipsy  M a s ło utrzeć z cukrem na biała masę, dodać jajko zmiksować, następnie dosypywać mąkę wymieszaną z solą. Zagnieść ciasto, utworzyć kulę i włożyć do lodówki na 2 h. Wyjąć ciasto, pozostawić na 5 minut, następnie rozwałkować i wykrawać prostokąty, przyozdobić je czekoladowymi chipsami. Piec

Moja Galeria Smaku
Gofry z sosem truskawkowym 143

cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż truskawki rozpadną się. W razie potrzeby zmiksować na gładką masę. W czasie studzenia sos jeszcze zgęstnieje. 6. Rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto, piec około 3 min ( w zależności od gofrownicy). Studzić na kratce. 7. Gofry oprószyć cukrem pudrem, polać musem truskawkowym, na wierzchu umieścić truskawki i listki

Moja Galeria Smaku
Pavlova z wiśniami 232

mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Wykonanie; Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę

Anioły w kuchni
Quiche Lorraine ze szpinakiem i serem feta. 164

śmietankę, doprawiamy pieprzem i solą (ostrożnie solimy pamiętając, że ser feta jest słony).      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Na schłodzonym cieście równomiernie rozkładamy szpinak, posypujemy pokruszonym serem feta, posiekanym szczypiorkiem, zalewamy masą jajeczną, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż się ładnie zarumieni. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Cookie Monster- czyli czekoladowe cake pops 219

ciasteczka owsiane niebieski barwnik spożywczy patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i nutellą. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

DefinicjaSmaku
Marchewkowe kluseczki 120

ziemniaczanej sól Przygotowanie Marchewki obieramy gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane marchewki wystudzamy, następnie miksujemy, przepuszczamy przez praskę albo ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Do zmielonej marchewki dodajemy mąki, sól i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być raczej lepkie i mięciutkie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy

e-PrzepisyKulinarne
Kukurydziane racuchy z antonówką 144

sodą, dodałam mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy i cynamon, dobrze wymieszałam na dość gęstą masę. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, dodałam do masy i delikatnie wymieszałam. Dosypałam rodzynki i pokrojone jabłka, zamieszałam ponownie. Ciasto było dość gęste i miało zupełnie inną konsystencję niż z mąki pszennej. Na rozgrzany olej nakładałam łyżką porcje ciasta i smażyłam na wolnym ogniu

Kuchenne zapiski Edyty
.804. kokosowa sobota 134

sól, proszek i sodę, dodać zawartość tej miski do miski z mokrymi produktami. Pozostałe białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Dobrze rozgrzać gofrownice, jeśli tego wymaga - natłuścić ją. Wylewać porcje ciasta i piec gofry. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego! :) Dzisiaj oprócz tych pysznych gofrów mam dla Was garść informacji, ponieważ naturalnaspizarnia.pl ciagle się rozwija, zmienia...rozszerza

breakfast of dreams
.831. najlepszy przepis na kokosowe placki 166

sody oczyszczonej ~cukier/ksylitol/stevia Mieszamy: jajka, białko, olej i mleko. Dodajemy mąkę kokosową wcześniej wymieszaną z proszkiem, sodą i cukrem/ksylitolem lub stevią i dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wykładamy porcje ciasta (ok. 1 łyżka na 1 placek) i smażmy na małym ogniu z obu stron. Podczas smażenia pierwszej strony należy przykryć patelni pokrywką, aby placki

breakfast of dreams
bajaderki, ciasteczka z ciasta 185

można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wsypać do głębokiej miski. Mleko, cukier (opcjonalnie), masło i kakao zagotować razem. Przestudzić i dodać do okruchów ciasta, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wszystko ugnieść na jednolitą, zwartą masę. Z masy formować kulki. ~100g białej czekolady ~2 łyżki masła Czekoladę i masło rozpuścić razem. Polewą polać bajaderki i odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego

chili & sugar
Tarta serowo-pomarańczowa 199

wbić jajko wymieszać z cukrami, dodać wiórka masła zimnego z lodówki, zagnieść szybko ciasto.Wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 30 cm.schłodzić ciasto w lodówce około 30 minut. 2. W tym czasie przygotować masę serową: Twarożek utrzeć z jajkami cukrem i śmietaną dodać budyń wlać mleko oraz olejek krótko zmiksować aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy-tarta po upieczeniu

Wanilia i Kardamon
Ekspresowa tarta szpinakowa 119

receptury z opakowania. Zamiast śmietanki 12 % dodaj 30%. Ciastem wyklej formę do zapiekania. Szpinak przesmaż z wyciśniętym czosnkiem i posól do smaku.Wyłóż na ciasto. Do przestudzonego sosu dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Zalej nim masę szpinakową. Całość posyp żółtym serem i zapiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Kulki makrelowe 129

obtoczenia Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem dodajemy makrelę i ponownie dokładnie ugniatamy widelcem, aż stworzy jednolitą masę dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy z powstałej masy lepimy kulki obtaczamy je w pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy przez 5-10 minut w temp. 150 stopni przy włączonym termoobiegu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb wieloziarnisty 144

Sposób przygotowania: Mieszamy w misce wszystkie suche składniki miód, olej i wodę również łączymy, a następnie dodajemy do suchych składników bardzo dokładnie mieszamy powstałą masę przekładamy do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia (staramy się ubić ciasto, żeby było ze sobą dość mocno zbite) odstawiamy na co najmniej 2 godziny (lub przez całą noc) pieczemy w temp. 175 stopni przez

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babeczki czekoladowe cookie monster/ciasteczkowy potwór 140

ściankach mikser szpryca bądź rękaw cukierniczy i końcówka o kształcie gwiazdki foremki do babeczek papilotki łyżka do nakładania ciasta Przygotowanie: 1.Do miseczki wsypać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól 2. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem 3. Wlać masę czekoladową do miski z mąką 4.Dodać jajka i wanilię, dokładnie wymieszać 5. Wrzucić wiórki czekoladowe i wymieszaj delikatnie

KreatywnePiny
Muffinki morelowo-kokosowe 157

miski wbiłam jajko, wlałam jogurt, olej i sok z cytryny Suche składniki przesypałam do dużej miski - wymieszałam bardzo krótko tylko do połączenia składników**. Gotową masę przekładałam do papilotek - po łyżce na każdą foremkę. Jeśli włożysz ciasto po sam brzeg  może ono podczas pieczenia "uciec" z papilotki. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut * papierowe lub silikonowe foremki

apetytnapieczenie
Pizza na szybko! 119

szklanki wody lub mleka dodajemy 2dag drożdży. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, cukier, dodajemy łyżkę oleju i wlewamy wodę/mleko z drożdżami. Odstawiamy masę do wyrośnięcia, na ok. 10-15 minut. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy składniki: wedle uznania Pieczemy w piekarniku 180-200 stopni 30-40 minut

upichcona
Bułki na miodzie 133

wlać do mąki z drożdżami. Na sam koniec dodać roztopione masło,  miód i sól. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą.   Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić

Ugotować
Tarta z cukinią 133

roztrzepane jajko, śmietanę, ricottę, parmezan, mozzarellę, posiekaną natkę, startą skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek - całość doprawić solą ziołową i pieprzem. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, na spód wysypujemy bułkę tartą i wykładamy masę serową, na wierzch układamy cienko pokrojoną cukinię - u mnie żółta i zielona, posypać z wierzchu drobno pokrojoną świeżą papryczką chilli i skropić oliwą

Plate of Joy
Puszysty chlebek cynamonowy 92

łyżki cukru cukier cynamonowy/cynamon Sposób przygotowania:  Mąkę wymieszać z olejem,rozkruszonymi drożdżami,cukrem.Dodać sól i ciepłe mleko.Całość dokładnie wyrobić na gładką masę.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.30 minut. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i oprószyć je cukrem cynamonowym lub mielonym cynamonem.Zwinąć ciasto w rulon i pokroić na 3 równe, grube kawałki.Włożyć

Wielki apetyt
Kruche ciasteczka na smalcu 127

proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Wykonanie: Smalec rozetrzeć w misce aż nabierze kremowej konsystencji . Dodać cukier, sól, cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać smalec i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wyrobić ciasto. Z obu porcji ciasta uformować wałki i pokroić

Mama Gotuje
Sezonowe pierogi z kurkami 178

minut, doprawić solą pieprzem i pietruszką. Na chwilę odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać biały ser. Wszystko dobrze wymieszać na prawie jednolitą masę.Ostawić choć na chwilę do lodówki.  W tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Wykroić kółka z rozwałkowanego ciasta, nałożyć farsz i po kolei sklejać pierożki ... W dużym garnku

MarciochaKucharzy
Tarta z brokułami i szynką 401

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na szybki a zarazem bardzo smaczny pomysł na obiad czy kolację. Tarta na kruchym cieście z dodatkiem brokuła, szynki, papryki i pomidorków koktajlowych. Całość zalałam masą jajeczno – śmietanową z dodatkiem żółtego sera. Taka tarta to świetny pomysł na obiad dla „niejadków”, jest zdrowa

Marta Gotuje
Blok 154

ponownie utrzeć. Dodać mleko w proszku i ucierać aby nie było grudek. Herbatniki pokruszyć, wsypać do masy i mieszać, aż ciastka będą dokładnie pokryte masą. W razie konieczności dodać tyle śmietanki by można było uformować ciasto. Całość przełożyć do formy do keksu i schłodzić w lodówce

Ciasteczkowy Potwór
Kisielowiec 115

Lubicie kisiel? Ja nie za bardzo, taka lepka i kleista masa. Szczerze ? Nie przepadam:) Ale kisiel w formie proszku, dodany do ciasta -jak najbardziej tak. Ciasto ma wtedy lekko kwaskowy smak, za którym na pewno przepadają dzieciaki, jak również do kawy smakuje  wybornie, więc polecam ten przepis wszystkim, którzy tak jak ja lubią sobie podjeść coś słodkiego, czy też

Ciasteczkowy Potwór
Sernik z sosem miętowym 142

cytryny cukier do smaku Wykonanie: Miksuję twaróg dosypując po trochu cukier, aż masa będzie gładka. Dodaję po jednym jajku i przesiewam obie mąki do masy serowej. Na końcu dolewam miód. Wszystko razem wymieszam i przekładam ciasto do tortownicy  o śr 24 cm wyłożonej suchym waflem. wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190'C na 30 minut. Upieczone zostawiam w zamkniętym

Ciasteczkowy Potwór
Bułki z wiśniami i migdałową kruszonką 171

roztopionego masła Nadzienie 500-600 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać wymieszać z drożdżami. Dodać jaja, mleko, likier. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do zagniatania ciasta przez ok. 5 minut. Jeżeli ciasto będzie bardzo klejące podsypać 1-2 łyżkami mąki. Dodać masło z solą

Pełny talerz
Bułki na jogurcie naturalnym 133

Następnie wbić 1 jajko, dodać len mielony, jogurt naturalny i mleko. Ponownie za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać.  3. Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce

Ugotować
Sernik z serków homogenizowanych + film 198

ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier oraz kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia wbijamy do niej jajko i bardzo intensywnie mieszamy aż masa stanie się szklista. Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu ( ale nie w lodówce ) do zestalenia się polewy

Smakowite Dania
Ciasteczka orzechowo-owsiane ze słonecznikiem bez mąki i cukru 135

pieczenia szczypta soli Na suchej patelni uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z miodem oraz aromatem waniliowym lub migdałowym na gładką, białą masę. Wsypać mielone orzechy, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto. Z ciasta lepić niewielkie kule wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce do pieczenia

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe Brownie z ciasteczkami Oreo 275

ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i do masy powoli dodawać czekoladę z masłem. Następnie dodać mąkę i sól. Masę przelać do formy. Ciastka przeciąć na pół i udekorować nimi ciasto. Posypać startą czekoladą z lodówki. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia

cooklife
Mini ptysie z bitą śmietanką 143

margaryna się rozpuści i woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę i całość dobrze mieszamy, po czym ponownie zagotowujemy. Parzone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy dodając po jednym jajku. Masa musi być dobrze rozmieszana, tak by nie było żadnych grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i formujemy z niej niewielkie groszki

Smakowy Raj
Babka z białek siostry Anieli 385

zimne masło i mleko (najlepiej rozpuścić masło i wlać do niego zimne mleko, wtedy będzie miało odpowiednią temperaturę, by dodać je od razu do ciasta), na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do dwóch foremek na babki (około 11 x 25cm), wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą lub grysikiem. Babki pieczemy około 60 – 80 minut

Smakowy Raj
Ekologiczne amarantuski z białym makiem Symbio 143

Symbio 2 łyżki syropu z agawy (można zastąpić miodem) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W tym czasie banany rozgniatamy widelcem. W dużej misce mieszamy masę bananową z amarantusem, sezamem, makiem i syropem z agawy. Z ciasta (które wychodzi mocno mokre, ale plastyczne) formujemy nieduże kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, aby przybrały kształt ciasteczek. Pieczemy

Zawsze głodna!
Gofry kokosowe 183

samym początku rozpuszczam olej kokosowy. Następnie mieszam wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.            Gofrownicę smaruję odrobiną oliwy z oliwek, nagrzewam i  wylewam gotowe ciasto. Trzymam dość długo by były chrupiące.  Można podawać z owocami bądź jogurtem. Ja posypałam mieszanką kakao z cynamonem.  Miłego dnia

Życie na widelcu
Dietetyczne ciastka (z fasoli) 138

mlecznej czekolady Wykonanie: Fasolę odsączyć i wypłukać dokładnie. Za pomocą blendera zmiksować na puree. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Dorzucamy pokrojoną czekoladę. Ciasto odstawiamy na 20 minut do pół godziny. Po tym czasie masa powinna związać się na tyle, że można ją nakładać łyżką na papier do pieczenia. Pieczemy na 180 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego! function

dom-agi.pl
Paluszki krabowe w chlebku 213

żółtym. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami prowansalskimi. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 masy serowej, układamy połowę pokrojonych paluszków krabowych oraz marchewki. Zalewamy warstwą ciasta i ponownie układamy resztę paluszków i marchewki i znowu zalewamy pozostałością ciasta. Pieczemy w 180 C przez około 90 minut

Zainspirowana w kuchni
Bułka pszenna drożdżowa 177

mąki pszennej. Całość wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże się spienią. Potem połączyć z pozostałymi składnikami./ Masę wyrobić ręcznie około 20 minut lub robotem około 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto wyjąć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą

UgotujmyTo.pl
Pączki hiszpańskie czyli popularne gniazdka 180

rozpuści dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką aż będzie odchodzić od brzegów garnka i zrobi się taka "klucha". Następnie odstawić do ostudzenia. Gdy masa będzie chłodna dodać jajka, wymieszać łyżką, a następnie je zmiksować. Ciasto nałożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki.  Z papieru do pieczenia wyciąć duży prostokąt i w odstępach wyciskać kółka z ciasta o średnicy

Pasja Smaku
Tartinki z owocami 171

nasza tartinka dobrze opuszczała foremkę. Ciasto w tartinkach nakłuwamy widelcem,by w czasie pieczenia uciekło powietrze na zewnątrz zamiast robić nam pęcherzyki w cieście :) Pieczemy w 200 stopniach 25 minut.  Upieczone ciasteczka studzimy. Przygotowujemy masę budyniową: odlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy do niej budyń - całość mieszamy ;) Resztę mleka trzeba zagotować z cukrem i masłem, a kiedy się zagotuje

Lawendowe Niebo
MINI PĄCZKI CYNAMONOWE Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 230

smażenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl cukru (drobnego) A jak to zrobić: Serek wymieszać z jajkami. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać na jednolitą masę. W garnku rozgrzać olej i przy pomocy łyżeczki wrzucać porcje ciasta. Aby ciasto nie kleiło się do łyżeczki, warto przed nabraniem ciasta zamoczyć ja w zimnym oleju. Pączusie smażyć na złoty kolor, z obu stron

Kuchnia w opałach
Owsiane ciasteczka 145

będzie jednorodna. Następnie dodać kolejno uprażony sezam, płatki owsiane i płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Uwaga! Masa nie będzie "klejąca", płatki mogą nie być połączone z resztą ciasta, nie trzeba się tym przejmować, w piekarniku wszystkie składniki się połączą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 15-20 minut

Zapiski Młodej Żony
Prosta babka dwukolorowa 169

gładka masę. Pod koniec miksowania dodać cukier waniliowy. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo na przemian ze schłodzonym tłuszczem do masy jajecznej cały czas miksując. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać

Na słodko lub wytrawnie
NALEŚNIKI DUO 115

jogurtu naturalnego posiekane orzechy (włoskie lub migdały) dżem figowy (lub inny ulubiony) świeże figi  olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto, przy pomocy miksera lub trzepaczki połączyć ze sobą na gładką masę. Na rozgrzanym oleju usmażyć cienkie naleśniki. Twarożek połączyć cynamonem, cukrem i orzechami i dokładnie wymieszać. Dodać tyle śmietany lub jogurtu, aby nie był za rzadki

Kuchnia w opałach
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 396

Kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy tak, jak lubimy najbardziej (ja na ostro) i smażymy. Szpinak doprawiamy czosnkiem, suszonym koperkiem oraz fetą.  Na ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę

Taste Of My Day
Leniwe a'la pierogi ruskie 168

dodajemy cebulę, wszystko razem mieszamy i doprawiamy dość mocno solą i pieprzem.  Masę dzielimy na 4 części, po czym w miejsce jednej części masy wsypujemy mąkę (jak na zdjęciu poniżej) i wszystko razem mieszamy. Ciasto musi być na tyle zwarte, aby można było formować wałek (jeżeli tak nie jest to dodajemy jeszcze trochę mąki). Każdy uformowany wałek kroimy

IMPRESJA SMAKU
CIASTECZKA OWSIANE 171

płatków owsianych. Jabłko i banana obieram, ścieram na tarce i  mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam.       Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia i rozpłaszczam, tak żeby powstały okrągłe ciasteczka.   Piekę

Zdrowo i kolorowo
Pączki ziemniaczane 132

waniliowy  Olej do głębokiego smażenia Dowolna marmolada Wykonanie : Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę . Dodać do nich drożdże i cukier  . Utrzeć na jednolita masę . Wbić jajka , wsypać mąkę , dodać aromat i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto . Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rowałkować na stolnicy na grubość ok 2 cm  , podsypując stolnicę

Malinowa Kawiarenka
Szare kluchy z boczkiem 155

powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków  zostawiamy do odstania wylewamy go, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane maki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól. Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody czynie

kgwjanczewo
Bakeo.pl - Część III :) 144

Przygotowanie: 1. Mąkę, jajko, mleko, miód, proszek do pieczenia, przyprawę wymieszaj w misce.  2. Dodaj połowę opakowania bakalii. Orzechy rozdrobnij/posiekaj. Dodaj do ciasta.  3. Na mocno nagrzaną patelnię nakładaj po 1,5 łyże masy. Placki przewracaj na drugą stronę w momencie pojawienia się pęcherzyków.  3. Podawaj obsypane pozostałą częścią bakalii.  Co znalazłam w swojej świątecznej paczce

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe na Święta 167

przez chwilę. Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej sok. Połowę drugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę. Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady. Ciasto

Magiczna kuchnia Darii
Muffiny z białym serem i wanilią 120

"Weekend! Co prawda dziś cały dzień w pracy, w niedzielę będę się uczyć do egzaminów, ale mimo wszystko weekend! Zawsze to jakoś lepiej brzmi :) Staram się

Słodkie Przyjemności
Wytrawny chlebek ze szparagami 141

"Dziś kolejna wytrawna propozycja, na wykorzystanie w wypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka ze słonecznikiem 108

korzennejgarść suszonych żurawinmak150 g pestek słonecznikaSposób przygotowaniaDo miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając - kolejno po jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu i dosypujemy przyprawę korzenną.Z gotowego ciasta za pomocą dwóch łyżeczek tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym

Słodkie Przyjemności
chleb z prażonym słonecznikiem 172

dodaj przesianą mąkę, słonecznik i sól.Wyrób ciasto. Gdy zajdzie potrzeba i ciasto będzie za twarde dodaj wody, a gdy za luźne, odrobinę mąki.Ciasto powinno odchodzić od rąk, być miękkie, gładkie i elastyczne. Wyrobioną masę zostaw w lekko naoliwionej misce, przykryj i odczekaj 50 minut. Po tym czasie uformuj jeden duży, lub dwa mniejsze bochenki. Pozostaw ma kolejne

Pasje Jolki
Tarta z brukselką i brokułami 189

naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką i porami.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.Smacznego

Moniki Smakołyki
Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie 306

innych kremów do smarowania.Przygotowanie:Herbatniki rozkruszamy najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wiórki oraz migdały wysypujemy na osobne talerzyki.Bajaderki zanurzamy

Mania Gotowania
Bajaderki orzechowe z Nutellą 378

dużej miski.Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy wysypujemy na osobne talerzyki.Bajaderki zanurzamy w czekoladzie

Mania Gotowania
Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami 173

minut lub pokroić w drobna kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15 minut.Ostudzić i zblendować na gładką masę z mąki orkiszowej,kukurydzianej,soli,oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto ,ewentualnie dodać wodę.Wodę dodawać stopniowo.Trzeba pamiętać,że dodatek puree z dynii samo w sobie zawiera sporo wody i bardzo rozrzedza ciasto.Wmieszać do ciasta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Błyskawiczne pierniczki 175

przyprawy zapraszam do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Miód, masło, cukier w rondelku rozpuszczamy na małym ogniu.Dodajemy przyprawę do piernika i studzimy. Do zimnej masy dodajemy jajko i miksujemy.Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Formujemy dowolne kształty. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 C. pieczemy około 10 minut

Anioły w kuchni
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z KASZĄ JAGLANĄ - BEZGLUTENOWE 217

ziemniaki zmiksuj w malakserze lub blenderze. Ziemniaki możesz przecisnąć przez praskę lub zmielić z kaszą w maszynce do mielenia mięsa. Jak Ci wygodnie.Do masy z ziemniaków i kaszy dodaj obie mąki i wyrób ręcznie ciasto. Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk, dlatego lekko możesz je podsypywać mąką ziemniaczaną.Urwij kawałek ciasta, uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciastka z maszynki 3249

pieczenia. Z wymieszanych składników robię formę krateru do którego wlewam roztopioną margarynę ( margarynę roztapiam powoli i na bardzo małym ogniu ). Z całości zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dolewam po trochu mleka do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę dzielę na 3 części, jedną zostawiam naturalną , do drugiej dodaję mak, do trzeciej kakao i każdą z jeszcze trochę wyrabiam po czym chłodzę

Mechanik w kuchni
Śniadanie wyciągające z łóżka 154

mleko, dodać skórkę i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z sodą, solą i cukrem. Dodać do mokrych składników, dokładnie połączyć (w masie nie może być grudek).Na dobrze rozgrzaną patelnię wykładać porcje ciasta (około 2 łyżek), smażyć na złoto-brązowy kolor z dwóch stron.Podawać ciepłe z karmelizowanym rabarbarem.Smacznego!Zdjęcie jest, jakie jest - jak już śpioch wynurzył

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pełnoziarniste ciasteczka z dynią i orzechami! / dla gości 134

piekarniku do miękkości, miąższ zmiksuj blenderem na gładką masę - puree z dyni powinno być gęste i mało wodniste, jeżeli użyjecie zwykłej dyni jadalnej to masa będzie bardziej wodnista i wtedy musicie dodać więcej mąki do ciasta na ciasteczka - wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć ciasto (pamiętaj masło musi być prosto z lodówki) - ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto kruche, czyli

SMYKWKUCHNI
malinowy ucieraniec... 146

potrzeba cukier puder jajka, cukier, tłuszcz miękki, olejek pomarańczowy utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to ma tak być do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać z 2 minuty ciasto ma być gęste tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać

W Mojej Kuchni Lubię
śliwkowiec z kokosową nutą... 155

śliwki, - ile potrzeba cukier puder jajka, cukier, tłuszcz miękki utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to w niczym nie przeszkadza do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać z 2 minuty ciasto ma być gęste tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto rozsmarować na dnie blaszki

W Mojej Kuchni Lubię
sernikowiec jogurtowy bez tłuszczu... 174

gęsty, 2 opakowania budyń śmietankowy, 200 gram biszkopty, 1 tabliczka czekolada gorzka, - ile potrzeba cukier puder żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel do masy dać dwa duże gęste jogurty wiśniowe i mikserem na gładkie ciasto wsypać budynie i mikserem dobrze wymieszać na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
sernik z brzoskwiniami na biszkoptach... 186

delikatnie wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia biszkopty rozłożyć na dnie i bokach blaszki i przelać masę sernikową odsączone brzoskwinie powkładać do masy sernikowej piec w 200C około 45 minut - jeśli się wierzch ciasta szybko przypieka to przykryć go papierem do pieczenia sernik upieczony wyjąć z blaszki jak dobrze wystygnie rant sernika posypać pudrem cukrem sernik jest wilgotny

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada szpinakowa z serem i łososiem wędzonym 198

stopni. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać  z masą szpinakową .Prostokątną blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią masę szpinakową, rozsmarować po całej blaszce. Piec 15 minut. Po upieczeniu ciasta zostawić je na 5 minut do ostygnięcia, a następnie zdjąć papier .Fetę wymieszać z kozim serem wymieszać , całość rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym

Anioły w kuchni
Pavlova z wiśniami 199

łyżka cukru, gorzka czekolada do posypania, Wykonanie; Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę

Anioły w kuchni
Wykwintna szarlotka . 358

Średnią blaszkę wyłożyć ciastem i posypać połową orzechów. Wyłożyć jabłka , posypać cynamonem i przykryć pianą. Pianę posypać resztą orzechów i zetrzeć wyjęte z zamrażarki ciasto ,mamy kruszonkę. Piec w temp.170stop.około 30 min, sprawdzać ! P.s. Masę jabłkową oczywiście możemy przygotować sami

Kulinarny karnet Christophera
Szarlotka wspaniała 140

Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka.  3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 3 - 4 łyżki wody  cukier do smaku 1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki. Dusimy w rondlu

Apetyczna babeczka
Jabłecznik kruchy klasyczny 163

tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. 3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Masa jabłkowa:     2 kg jabłek     2 łyżeczki cynamonu     kilka goździków     8 łyżek wody

Apetyczna babeczka
Placuszki drobiowe 214

godziny w chłodne miejsce. Następnie do mięsa dodać majonez,mąkę,żółtka,wegetę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno,dodać do masy mięsnej,delikatnie wymieszać. Na dobrze rozgrzany tłuszcz,łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć placuszki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Gofry 202

soli 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Przygotowanie: 1. Rozgrzać gofrownicę. 2 .Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę.  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. 4. Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) . przepis z mojewypieki.com Z podanej

Proste Potrawy
Pyszne i sprawdzone ciasta z jabłkami 363

Polecam ciasta z jabłkami, Odświeżam przepisy Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka z masą budyniową

W kuchennym oknie Ewy
Bazyliowe kopytka 159

Ziemniaki obieramy a następnie gotujemy do miękkości. Bazylię płuczemy i drobniutko siekamy. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, do ziemniaczanej masy dodajemy jajka, mąkę, sól oraz posiekaną bazylię. Całość wyrabiamy. Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek i kroimy go na kawałki. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie 5 minut

Zainspirowana w kuchni
Współpraca z firmą Skworcu 183

sprawdzą się jako składnik musli, dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami używa się OWOCÓW MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 . Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty

Słodkości i nie tylko
Bułki pszenne 251

letniej masy dodać rozmącone jajko i wymieszać. Do naczynia z robota przesiać mąkę dodać sól, drożdże i wymieszać. Do suchych składników wlać letnią masę i za pomocą końcówki do zagniatania miksować około 5 minut. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję i odchodzić od naczynia. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypując mąką. Podzielić na 12 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej

Ala piecze i gotuje
Mini tarty z kalafiorem 244

osolonego wrzątku na max 10 minut. Odcedzamy. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy śmietanę i mleko. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Do foremek wypełnionych ciastem kładziemy kalafiora wraz z pokrojonymi w paseczki serami. Wszystko zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podajemy gorące

Przysmaki Karolki
Clafoutis z nektarynkami 103

Banalnie proste i szybkie ciasto z nektarynkami. Wystarczy wymieszać składniki, zalać owoce i upiec :) Składniki: 3/4 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 3 duże nektarynki Sposób przygotowania: 1. Z nektarynek usunąć pestki. Każdą połówkę przekroić na pół a następnie każdą ćwiartkę na 4 części. Owoce(...)poukładać w formie do pieczenia tarty wysmarowanej wcześniej margaryna i posypanej bułką tartą. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, mleko oraz jajka zmiksować. Owoce zalać masą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach