ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:485/1309)

Pumpkin spice cheesecake 141

przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z puree z dyni, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy

Emcia Pichci
Leniwie leniwe na śniadanie 125

jest posolona na początku...tak więc lepiej posolić gdy się zagituje-będzie szybciej) 6.Oprószyć dużą deskę lub blat mąką pszenną. 7.Uformować z masy twarogowej odpowiedni kształt leniwych czyli: wyciągnąć część ciasta uformować z niego podłużny wałeczek nożem do smarowania masła kroić odpowiednio szerokie kluski 8. Wrzucać kluchy na osolony wrzątek i gotować 5-8 minut (GÓRA 8 minut

Fiolka w kuchni
Breaking bad na słodko, czyli czekoladowy tort urodzinowy z Heisenbergiem 155

skończy, ubijamy na puszysto, a następnie dodajemy po jednym żółtku, po każdym chwilę miksując. Mieszamy oba rodzaje mąki z kakao i dodajemy po trochu do masy jajecznej, po każdej porcji dokładnie miksując. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej na dole papierem (boki tortownicy zostają odkryte). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy przez około 40 minut. Gotowe ciasto

W poszukiwaniu inspiracji
Trylogia pierogowa: Pierogi ruskie 191

widelcem, zetrzeć do nich mozzarellę na małych oczkach tarki i dodać pokrojoną w kostkę fetę. Dognieść jeszcze wszystko widelcem i wymieszać na w miarę gładką masę. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pietruszkowe kopytka 92

gram ziemniaków po ugotowaniu 2 jajka ok. 300 gram mąki pęczek natki pietruszki sól olej Wykonanie: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Pietruszkę drobno kroimy i również dodajemy do masy ( jeżeli za bardzo się lepi możemy zawsze dodać mąki, ilość mąki będzie uzależniona od wielkości jajek i rodzaju ziemniaków ). Formujemy długi wałek i kroimy na kawałki

Smaki Ewy
Waniliowe potreningowe serniczki z patelni 98

łyżka mąki owsianej 1 kropelka aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka odżywki waniliowej 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron. Przełożyć na talerz.  Podawać z jogurtem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Sernik cappuccino bez pieczenia 765

twarogowego, dzięki temu nie zawiera dużo kalorii. Wierzch sernika zwieńcza ubita śmietanka, ale jest jej na tyle niedużo, że nie zwiększa znacznie kaloryczności poszczególnych kawałków ciasta, za to bardzo ładnie podkreśla kawowy kolor masy serowej oraz wizualnie tworzy tzw. piankę na cappuccino. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników. Sernik cappuccino

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka otrębowe z czekoladą 171

jajko 30 g otrąb 150 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g czekolady gorzkiej Masło utrzeć z cukrem na puszystą masą, dodać jajko, otręby, proszek, mąkę. Wyrobić. Z ciasta formować łyżką kuleczki. Rozkładać na blachę wyłożoną papierem, rozpłaszczając je widelcem (ciastka układać w odległości, bo będą rosły). Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez

Humanistka w kuchni
Pełnoziarniste placuszki jogurtowe z borówkami 776

pieczenia Do podania: miód/jogurt naturalny/świeże owoce/dżem Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem w większym naczyniu, aż powstanie gęsta, w miarę jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy porcje ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placka) i smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Podajemy

Zawsze głodna!
Ciasto z porzeczkami 175

Mąkę,cukier, proszek , masło oraz jajko zagniatamy na jednolitą masę, jeśli jest za suche dodajemy wody. 1/3 ciasta zostawiamy, resztę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem. Porzeczki obtaczamy w łyżce mąki. i wysypujemy na ciasto. W rondelku roztapiamy 50 gram masła, następnie dodajemy wiórki i cukier, mieszamy.  Tak powstałą kruszonkę wysypujemy na ciasto, następnie rozkruszamy resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika

Cukier&Puder
Karnawalowe Oponki 90

soli oraz cukier. Następnie drobno siekamy margarynę i dodajemy ją do misy, kolejnym etapem jest dodanie jajka spirytusu oraz pokruszonego twarogu. Całość zagniatamy na jednolitą masę. (Można ułatwić sobie to mikserem:) Następnie wyrobione ciasto wałkujemy - na posypanej mąką stolnicy lub blacie - jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste - posypcie także wierzch wyrabianego ciasta i ponownie je wygniećcie. Ciasto wałkujemy na grubość około

dlaSmaQ
Tarta z masą marcepanową i jagodami 146

wolałam spędzać ze znajomymi, gdzieś na wyjeździe, w plenerze, z dala od domu. Od dawna nie miałam już urodzinowego tortu – teraz piekę sobie sama ciasta, w które wtykam jedną świeczkę. Tarta z masą marcepanową i jagodami na kakaowym spodzie Czytaj dalej... Artykuł Tarta z masą marcepanową i jagodami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Mini placuszki bananowo - owsiane z kawą inką 179

lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka, jeśli zbyt rzadka dosypać mąki. Rozgrzać patelnię (powinna być nieprzywierająca). Na rozrzaną i suchą patelnię przy pomocy łyżki nakładać i formować

DefinicjaSmaku
Tort czekoladowy 231

biszkopt, dlatego dobrze jest zarezerwować sobie na to przynajmniej 10 minut. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kako. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką – im mniej mieszania

Ciastkozercy