ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:478/1309)

Czekoladowe maleństwa 189

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kardamonem, kakao i skórką pomarańczową.Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 193

proszkiem do pieczenia, wymieszać ze skórką pomarańczową.Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOPERTY Z PIECZARKAMI 263

szkl.wody gazowanej1 jajkoszczypta soli morskiej Kamissmalec do smarowania patelnifarsz:35 dag pieczareksól morska Kamispieprz młotkowany Kamiscebulkapanierka:1 jajko bułka tartaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni

Z Majeczką w kuchni
MINI SERNICZKI Z SOSEM MALINOWYM 215

łyżka kakao Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao  i roztopionym masłem. Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki. Na masę serową: 250 g.  zmielonego twarogu 1 serek homogenizowany waniliowy 200g 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko kilka kropel aromatu cytrynowego skórka pomarańczowa

Walijskie Pichcenie
w połowie oszukany sernik z rodzynkami.... 205

pianę na sztywno i delikatnie łyżką wymieszać wszystko tortownica 20 cm - wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie rozłożyć biszkopty i wylać na nie masę piec w 200C około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki całkiem zimne, polukrować gęstym lukrem: cukier puder utrzeć z gęstą śmietaną polecam smaczny w połowie oszukany sernik...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Muffinki z truskawkami 224

olejkiem migdałowym, następnie dodajemy jajka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Łączymy z migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy

Anioły w kuchni
Bułeczki do szkoły. 210

mąkę. W letnim mleku rozpuścić drożdże i dodać do mąki. Dodać roztrzepane jajko , stopione masło oraz sól. Włączyć robot i wyrabiać ,aż utworzy się zwarta masa, kula. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść, utworzyć wałek, podzielić na kawałki. Z każdego kawałka uformować placuszki . Posypać natką pietruszki, położyć 1 pomidorek i 1 kulkę mozzarelli, zawinąć i skleić. Posmarować roztrzepanym

Kulinarny karnet Christophera
Babka pomarańczowo orzechowa 345

przestając ucierać.  4. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Wyłożyć na utartą masę i delikatnie wymieszać.  5. Utartą masę przełożyć do wysmarowanej formy, wygładzić. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut.  6. Gotową babkę wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Marmoladę zagotować i mieszać na wolnym ogniu

Apetyczna babeczka
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 215

Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy warzywa, mięso. Kilka warzyw zostawiamy. Zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Do pozostałego startego sera dodajemy kukurydzę i mieszamy. 10 min. przed końcem pieczenia

Moniki Smakołyki
Tradycyjny keks 231

łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch następnie dodajemy po jednym jajku. Gdy mamy już jednolitą masę wsypujemy sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Ciasto am być bardzo gęste. Na koniec dodajemy bakalie i rum. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babeczki kokosowe z białą czekoladą i migdałami 325

jajek dodajemy wiórki kokosowe, jogurt naturalny, olej i wystudzone masło. Miksujemy. 4. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  6. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (na złoty kolor). 7. Kiedy babeczki się studzą rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i siekamy migdały

kuchnia do kwadratu
KOKOSANKI. 259

stopni, a blachę wykładam papierem do pieczenia (można ew. natłuścić i wysypać mąką). Następnie do masy kokosowej dodaję porcjami białka, delikatnie łącząc składniki w jednolitą masę. Za pomocą łyżeczek lub zwilżonych dłoni wykładam ciasto  i formuję ciasteczka. Wstawiam do pieca i piekę około kwadrans, aż nabiorą rumieńców. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Prawdziwy biszkopt z kakao 223

przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru(...)łyżki soku z cytryny cynamon (opcjonalnie) Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.  Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Na puszystą masę przesiewamy mąkę i kakao. Jeśli chcemy zaakcentować smak ciasta można też dodać łyżeczkę cynamonu. Ciasto pod koniec ucierania jest gęste.  Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem

prawdziwe jedzenie
Babka ziemniaczana (Kartoflak) 332

oregano i białego pieprzu. Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę, tym razem dodałam też trochę szynki. Po przestudzeniu dodajemy to do masy ziemniaczanej, dodajemy pokrojony szczypior, mieszamy po czym ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. godziny, aż babka ziemniaczana będzie rumiana. Babkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik gotowany 214

maki  cukier waniliowy  1,5 łyżeczki sody Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec 3 placki. Masa serowa: 2 jajka  1 szklanka cukru  20 dag margaryny  Podane składniki zagotować. Dodać: 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w  1/3 szklanki mleka

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania