ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:366/1309)

Wieniec makowo-orzechowy 155

wyrośnięcia na ok. 15 min.Resztę mąki przesiać do miski, dodać 55 g cukru, sól, jajko, goździki, rozczyn, zagnieść ciasto, pod koniec dodając masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 min.W między czasie przygotować masę orzechową. 120 ml mleka zagotować z 120 g cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszać z orzechami, ostudzić. Dodać ubite(...)mieszając gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu. Wystudzić. Przygotować formę z kominkiem (średnica 26 cm) i dobrze ją natłuścić.Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść. Podzielić na dwie porcje, rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30 x 40 cm. Jeden posmarować masą makową (fot.1), a drugi masą orzechową. Zwinąć je zaczynając od dłuższych boków. Rolady przekroić wzdłuż na pół (fot.2) i skręcić

Świat Ciasta
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 176

zrobiłam? Przed wyjściem do szkoły namoczyłam kaszę w wodzie. Po powrocie odcedziłam i zblendowałam na gładką masę. Teoretycznie powinno się ją namaczać przez 24 h, ale po 6-7 h także się udało. ;) Jeszcze nigdy nie wyszły mi tak smaczne naleśniki! Ciasto idealnie rozprowadza się po teflonowej patelni, - jest elastyczne i pyszne. Od dzisiaj mój ulubiony przepis na naleśniki! ;) Dołączam(...)kaszy gryczanej niepalonej (!) woda odrobina soli Kaszę namoczyć na noc lub kilka godzin w wodzie. Po upływie tego czasu odcedzić i zblendować na gładką masę. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam

Kuchnia Ellie
Śnieżne kule – świąteczne ciasteczka 129

łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę, migdały, sól, cukier puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg

codojedzenia
Chleb z kaszą jęczmienną 149

zagnieść rękoma.  Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją w porównaniu do bułki tartej, bo się tak nie przypala. Włożyć do blaszki ciasto, wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w kątach - żeby ułatwić sobie nakładanie, można to robić zmoczonymi rękami . Keksówkę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę

Grunt to przepis!
Pełnowartościowy, bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej - bez mąki, drożdży, zakwasu 155

Kaszę porządnie odcedź i zblenduj ją na gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Na dnie rozłóż pestki

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Muffiny czekoladowo-miętowe 123

mlekiem i jajkami. W osobnym naczyniu łączymy dokładnie wszystkie suche składniki. Miętę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Nie należy robić tego zbyt długo. W cieście mogą zostać grudki. Przekładamy masę do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni

Wrzosowa Polana
Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins 166

masło, po nim śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo. Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 oC i piecz przez kolejne 20 minut

karmelowy
Miękkie pierniczki 351

garnka , podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się połączą a masło rozpuści . Wystudzić. Jajko lekko roztrzepać . Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko i wystudzona masę. Wyrobić całość na gładkie ciasto , najlepiej drewniana łyżką. Przykryć i odstawić najlepiej na cała noc w chłodne miejsce  . Ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu stwardnieje .  Następnego dnia ciasto dzielimy

Malinowa Kawiarenka
,,Rolada serowa’’ 17058

wody i obracamy torebką tak, aby równomiernie zmiękł. Do serka śmietankowego dodajemy drobno pokrojone jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Miękki żółty ser wyjmujemy z wody, rozwałkowujemy jak ciasto, układamy szynkę i smarujemy masą serową, zwijamy jak roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą kroimy w plastry. Smacznego

Podróż w kulinaria
CIASTO Z HERBATNIKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I POSYPKĄ MIGDAŁOWĄ 118

Herbatniki migdały  bita  śmietana Lekkie puszyste ciasto . . . . . SKŁADNIKI: 6 paczek herbatników masa kajmakowa 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru budyń waniliowy szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 kostka masła 0,5 l. śmietany kremowej 30 % 3 łyżeczki żelatyny 10 dag płatków migdałowych cukier waniliowy SPOSÓB WYKONANIA: Krem:  3/4 litra mleka zagotować z cukrem , dodać

Darcia w kuchni
Tort kokosowo - orzechowy 112

Gorącą masę wyłożyć na wystudzony blat biszkoptowy, przykryć drugim biszkoptem.  Przygotować masę toffi - puszkę masy krówkowej rozmieszać z miękkim masłem, aż wszystko się ładnie połączy.  Masę toffi wyłożyć na wierzch ciasto i po bokach. Wyrównać, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Placek serowo-kokosowy 122

pyszną kolację :) Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżki wiórków kokosowych zmielonych na mąkę 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wylać ciasto. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron (ok 10 minut z każdej).  Przełożyć na talerz.  Podawać z jogurtem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
ciasteczka czekoladowe- pieczenie z dzieckiem 147

gorzkiej czekolady Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Tabliczkę gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciastka z maszynki do mięsa (z marmoladą) 143

Surowe żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biało. Następnie dodać żółtka ugotowane i ponownie utrzeć. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem, przesiać i zagnieść z masłem. Dodać masę z żółtek i zagnieść ciasto. Przełożyć do maszynki do mielenia mięsa z założoną tarczą do ciastek. Podczas wyciskania ciasto w maszynce powinno być dobrze ubite, żeby ciastka wychodziły równe. Kręcić rączką maszynki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
miętowa straciatella (bez pieczenia) 295

piekarniku. Nawet mi się nie chce. Od dłuższego czasu chodziło za mną jakieś bardziej skomplikowane ciasto bo ostatnio piekłam tylko proste z owocami. Latem chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem przypomina moje ulubione lody miętowe z czekoladą.  * grudki(...)puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były dobrze wyczuwalne.  Krem miętowy rozsmarować na biszkoptach. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa trochę się ścięła. W międzyczasie dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odlać z nich pół szklanki i wstawić do lodówki żeby szybciej stężała, resztę odłożyć żeby wystygło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie) 1852

utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodać maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Nie tylko w kuchni
Omlet klasyczny 130

Białka ubić na sztywną pianę, po czym wsypać do nich dwie łyżki mąki. Miksować przez chwilę, po czym dodać żółtka, a na samym końcu odrobinę mleka, żeby masa nie była zbyt gęsta. Ciasto przelać na rozgrzaną patelnię. Można przykryć pokrywką, żeby omlet szybciej ściął się na wierzchu. Przy odrobinie wyczucia przy ustawianiu odpowiedniej temperatury, nie będzie to jednak konieczne. Smażyć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierniki imbirowe 136

odstawiamy na pół godziny, by przestygło. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodajemy jajko. Masę miodową na początku z mąką mieszamy łyżką (masa jest gorąca). Później zagniatamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, żeby ulepić z niego kulę to dodajemy jeszcze trochę mąki. Przykrywamy kulę folią przezroczystą i schładzamy w lodówce ok. 2 godziny

Pobite gary Barbary
Tarta z jarmużem 124

obgotowujemy ( krótko ) w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i pokruszonym twarogiem, dodajemy przestudzone pomidory i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto kładziemy jarmuż i  wylewamy masę twarogowo – pomidorową. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w ogrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Dobrze smakuje na ciepło i zimno. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Tarta porowa ze szparagami 125

mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i smarujemy je jajkiem ( te które już rozmieszaliśmy ). Następnie do jajek dodajemy śmietanę, kolendrę, rozmaryn, pieprz i doprawiamy solą. Całość mieszamy. Na ciasto wykładamy pory i wylewamy masę śmietanowo - jajeczną. Pieczemy w piekarniku temperaturze 190 o C przez 20 minut. Po tym czasie gdy masa zacznie się ścinać, układamy szparagi i pieczemy dalej przez

Smaki Ewy
Serowe wiatraczki ze śliwkami 133

śliwki. Ricottę wymieszać z cukrami, olejem i skórką z cytryny w dużej misce lub garnku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać suche składniki do masy z ricottą. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciasto było nadal zbyt suche i nie dało się wyrobić, dodać śmietanę. Rozbić jajko. Do jednej miseczki dodać białko, do drugiej żółtko. Roztrzepać białko. Żółtko roztrzepać

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 123

orzechów włoskich Wykonanie:   Czekoladę kroimy na małe kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem używając miksera, potem dodajemy jajko, mieszamy, stopniowo dodajemy też mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na samym końcu do masy dokładamy orzechy i czekoladę i mieszamy wszystko łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy łyżką

psgotujemy
Tort orzechowy 147

masy zostawiamy jeszcze do dekoracji tortu) i na masę orzechową układamy drugi blat biszkopta orzechowego I. Wierzch tortu nasączamy resztą ponczu i dekorujemy (ja użyłam do dekoracji masy orzechowej, orzechów i okruszków ciasta na oblepienie boków

psgotujemy
Pancakes z malinami 129

oraz rozpuszczone masło. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Zmiksować (można oczywiście to wszystko zrobić bez miksera). Teraz są 2 opcje do wyboru. Albo dodajemy maliny do masy i mieszamy. Bądź wylewamy ciasto na patelnię i dopiero wciskamy w nie maliny. Ja wybrałam opcję numer 2. Smażymy placuszki na rumiano. Podajemy ciepłe oprószone cukrem pudrem

Moja Galeria Smaku
Tort truskawkowo - czekoladowy 163

czekoladowych serduszek   Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Krem najlepiej

Lili w kuchni
Babeczki z nadzieniem śliwkowym 112

pieczenia łyżeczka cynamonu lub kakao powidła śliwkowe Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuję na gładką gęstą masę. Do foremki nakładamy troszkę ciasta- tak aby zakryć dno. Następnie dodajemy łyżeczkę powideł śliwkowych i zakrywamy je ciastem tak, żeby nie było ich widać. Wierzch posypałam cukrem cynamonowym, karmelem i wanilią oraz czekoladą

The Sweet Damsel
Knedle z czarnymi porzeczkami 168

minut z cukrem i odsączonych ps. używając starych ziemniaków dodać 350 g mąki Przygotowanie: Jeszcze ciepłe ziemniaki utłuc razem z bananem, cukrem, solą i wanilią. Dodać masę do mąki i zagnieść ciasto. Powinno trzymać się „kupy” i nie kleić, w razie „w” dodawać po trochu mąki. Ciasto dla ułatwienia pracy podzielić na 4 części, z każdej

greenscarf
Kruche z jabłkami i budyniem 163

był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Pączusie serowe 621

waniliowy - cukier puder waniliowy do posypania - olej do smażenia Są to najszybsze i najprostsze pączki o jakich słyszałam. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy na jednolitą masę. W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy na łyżkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony do otrzymania pięknego brązowego koloru. Niestety pączki nie wychodzą równe

Kuchenne Wariacje
Pączki mango 121

smażenia W garnku mieszamy przesianą mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Do tego dodajemy mango które wcześniej obieramy i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy na łyżkę i przy pomocy drugiej łyżki wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy po obu stronach do momentu uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu pączków i ich odsączeniu

Kuchenne Wariacje
Kruche rogaliki z makiem 135

kołderkę, podzielę się z moimi gośćmi kilkoma przepisami :) Przepis Buni na kruche rogaliki Buni już podawałam, ale tym razem zrobiłam je nie z marmoladą, ale z masą makową, a do samego ciasta dodałam nieco cukru. Pycha :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
(za) rzadko piekę muffiny 147

takowej nie masz to nie używaj jednej papilotki, ale kilku, żeby muffinki się rozpłynęły na boki). Do foremek nakładać łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę budyniu i znów łyżkę ciasta. Postępować tak do wykończenia masy (jak zostanie budyń nie pchać do na siłę do środka :)). Piekarnik rozgrzać do 180*C. Włożyć muffiny i piec ok. 20-25 minut. Smacznego! P.S Przypominam

chili & sugar
Panceksy z dodatkiem dżemu i bitej śmietany 138

pozostałych składników. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Składniki z miski również miksujemy na gładką masę. Łyżką delikatnie przekładamy pianę z białek do masy i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto małymi porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju (dosłownie kropelka) i smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie dżem i bita śmietana

ChilliJemy
Cukier różany 239

pięknie wyglądają, ale można je z pożytkiem wykorzystać w kuchni. Cukier różany przygotowny z płatków róż nie tylko przepięknie pachnie, ale ma cudny kolor. Nadaje się do ciast i ciasteczek, deserów, lemoniad, mas tortowych i drinków. Płatki róży najlepiej zebrać w słoneczny dzień, z krzaczków dzikiej róży rosnących z dala od ulic i cywilizacji. By ocalić jak najwięcej czarującego różanego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki fasolowe o smaku curry z pieczarkami 168

średniej wielkości pieczarek Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz pieczarek) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję wylewamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki do 1/4 ich wysokości pieczarki myjemy (ja też je obrałam) i odrywamy nóżki (jak to brzmi;p) wkładamy do każdej muffinki po pieczarce

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierniczki najlepsze! 148

miski, dodajemy przyprawę do piernika, kakao - mieszamy. Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce wody, dodajemy do sypkich składników wraz z jajkiem i mlekiem. Na końcu dodajemy ostudzoną masę miodową i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na około 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty (u mnie serduszka). Piekarnik nagrzewamy

Kolorowy Przepisownik
Tarta ze świeżymi gruszkami i imbirem 67

Idealna tarta na jesień. Świeże gruszki z dodatkiem startego imbiru zanużone w słodkiej masie maślanej. Całość na kruchym cieście, które chrupie przy każdym ugryzieniu. Takie ciasto będzie świetnie smakować do niedzielnej kawy czy jako codzienna przekąska, a dzięki ciekawemu wyglądowi będzie się również dobrze prezentować na stole w święta

Milion Smaków
3xR :Rabarbarowe racuchy z rabarbarowym sosem 190

mleka sojowego Przygotowanie: Suche składniki łączymy w dużej misce, a w drugiej rozgniatamy banana i mieszamy z mlekiem. Łączymy wszystko razem i dorzucamy obrany i pokrojony rabarbar. Ciasto powinno być dosyć gęste. Masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej (ja zawsze smażę na kokosowym maśle rafinowanym), smażymy na złoty kolor po oby stronach (3 minuty co najmniej każda). A teraz

greenscarf
Muffinki porzeczkowe 109

szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka Dodatkowo garść czerwonych porzeczek cukier puder na posypanie gotowych babeczek Sposób Składniki mokre i suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy

Kuchenne aromaty
Churros 114

rozpuść w niej masło. Dodaj mąkę, ekstrakt, sól i szybko wymieszaj łyżką. Gdy ciasto będzie odchodzić od miski, zdejmij je z ognia i dodawaj po kolei jajka. Ciasto zmiksuj mikserem na jednolitą masę. Do sylikonowego lub bawełnianego rękawa cukierniczego włóż tylkę w kształcie gwiazdki. Rozgrzej olej (gdy zaczniesz czuć jego zapach kapnij do środka kropelkę wody- jeśli zacznie skwierczeć tłuszcz

Wielki apetyt
Śniadaniowe placuszki bananowo-miodowe 220

banan miód, drzem lub inne dodatki do podania Przygotowanie: Banana kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy, bądź blendujemy na jednolitą, gładką masę. Masa w konsystencji przypomina tradycyjne ciasto naleśnikowe. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Placuszki winny być wielkości małego talerzyka deserowego. Do smażenia używamy patelni nie wymagającej tłuszczu

Słodkie okruszki
Ryżowo - owsiane ciasteczka z odzysku, czyli drugie życie kleiku ryżowego 152

obyło) z pewnością poszłoby mniej mąki. Ostatecznie poprzestałam na 7 czubatych łyżkach, ale i ósma by nie zawadziła. Niestety nie miałam zdrowszej mąki (np. orkiszowej albo kukurydzianej). Ciasto wymieszałam na możliwie jednolitą masę. Pozostało rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia i nałożyć łyżką "kupki ciastkowe".   Ciastka piekłam 40 minut - dwadzieścia na termoobiegu, a kolejne

Kuchnia po mojemu
Tort – pomysł na dekorację V 329

Tort udekorowany prostym sposobem przy użyciu zaledwie jednej tylki, choć ciasto obłożone jest dwiema różnymi masami i udekorowane dwoma kremami. Kolory i ozdobne dodatki dobrane są do okoliczności – na urodziny mężczyzny. Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taki jest cel tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z kilku elementów: - masy do obłożenia tortu z boku - rurek waflowych

Trzeci talerz
Placuszki na Halloween 138

ketchupie lub butelek z niekapkiem po soczkach dla dzieci. Składniki: ¾ szklanki mąki ¼ szklanki cukru ¼ szklanki mleka ¼ szklanki oleju 2 jajka Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą gładką masę, odstawić na 15 minut. Ciasto przełożyć do butelki po sosie do deserów, rysować pajęczynki na suchej rozgrzanej patelni. Jeśli robimy pająki to najpierw rysujemy kontury i nogi a na końcu wypełniamy ciastem

Mama Gotuje
Gofry na serku mascarpone 116

łyżki oleju Dodatki: -> ½ opakowania jogurtu greckiego -> Owoce granatu -> banan -> jabłko -> kiwi Wykonanie :  Wszystkie składniki przekładamy do misy i miksujemy na gładką masę. Powinna być gęstsza niż ciasto do naleśników dlatego ilość mąki można swobodnie zmieniać. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez około 7 minut [długość uzależniona od mocy gofrownicy]. Układamy najlepiej na kratce i czekamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Szarlotka na biszkopcie 118

Szarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię. Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składnikibiszkopt5 jajek3/4 szklanki mąki pszennej1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki cukru2 łyżki oleju1 łyżka

Pink Envelope
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 173

mąką wlać zaczyn drożdżowy i szafranową wodę (kiedyś dawałam bez nitek, teraz dodaję z nimi). Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i tymianek. Wszystko dobrze wymieszać na gładką masę za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto ma mieć nieco lżejszą konsystencję niż klasyczne ciasto drożdżowe . Ciasto wyłożyć do tortownicy. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na wysokość blachy. Nagrzać piekarnik do temperatury

Weekendy w domu i ogrodzie
Muffiny z mrożonymi borówkami 209

mieszam w misce . Osobno mieszam  składniki mokre, czyli , kefir, jajko i olej .   Do suchych składników przelewam mokre, mieszam i dodaję owoce, łączę całość , ciasto jest raczej gęste.  Nakładam masę do przygotowanych foremek, piekę  około 30 minut w 190 st C ( góra-dół) Po wystudzeniu można dowolnie udekorować , lub tylko oprószyć pudrem. Życzę smacznego i zapraszam

Takie tam pichcenie
Kokosowe cudo 112

piekarniku, ubijam białka  na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe i wszystko mieszam delikatnie łyżką. Po 15 min pieczenia wyjmuję ciasto i wykładam na nie masę białkową. Ponownie wkładam do piekarnika na 10-15 min, aż beza się zrumieni. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 110'C, uchylam drzwiczki piekarnika blokując je drewnianą łyżką

Ciasteczkowy Potwór
Wielkanocne babeczki 152

pianę, stopniowo dodając cukier, żótka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremki silikowe smarujemy masłem i napełniamy ciastem . Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Do ciasta można dodać trochę gotowej masy makowej, wtedy otrzymamy makowe babeczki. Przestudzone babeczki przekrajamy na pół, nakładamy bitą śmietanę, ozdabiamy truskawkami. Górną część babeczek posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Salonik smaków
wielkanocny mazurek kajmakowo jabłkowy 165

przyklejamy do jednego z placków. Ciasta pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st. C. przez ok. 20 min. na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy ciasta do ostudzenia. składniki na masę kajmakową: 100 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła składniki na masę jabłkową: 1 mały słoiczek marmolady jabłkowej opcjonalnie: 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Jeśli używamy rzadkiej marmolady

Domowy Smak Jedzenia
Koulourakia, czyli wielkanocne greckie ciasteczka 154

jednym jajku ,ciagle miksując.Następnie dodajemy wymieszaną skórkę z cytryny i sok z cytryny.W osobnej misce łączymy przesiana mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.Powoli łączymy z masą i wyrabiamy na gladkie ciasto..Z gotowego ciasta odrywamy po kawalku formując ciasteczka w dowolnym kształcie.Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce.3 łyżki mleka mieszamy z jajkiem i smarujemy nim ciasteczka

w mojej kuchni
Lemon curd - idealny krem cytrynowy 209

dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :)  Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego urok tkwi właśnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kluski śląskie 182

garnku. Masę dzielimy na 4 części i jedną ćwiartkę wyjmujemy i rozsmarowujemy na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak, żeby zrównała się z masą ziemniaczaną, dodać jajko. Wyrobić ciasto. W szerokim garnku zagotować wodę, osolić i dodać łyżkę oleju. Z ciasta lepimy kuleczki, lekko spłaszczamy i formujemy dziurkę. Wrzucić na wrzątek i gotować około 2-3 minuty

dom-agi.pl
Jagodowy sernik na zimno 153

oczkach, tych, których ścieram ziemniaki na placki ziemniaczane) wymieszać z około 70-80 g roztopionego masła - wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie łatwiej wyjąć ciasto) i włożyć do lodówki. Masa:   Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.  Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i dodać do masy serowej - można dodawać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wakacje :) 120

cukinie (przez większe oczka tarki). Dodajemy rozdrobniony twaróg, wbijamy 2 jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem odrobiną soli i rozcieramy w dłoniach sporą ilość ziół.  Wyrabiamy ciasto dodając bułkę tartą, aż masa przestanie się mocno kleić do rąk. Odrywamy po kawałku i tworzymy z nich placuszki średnicy ok. 8 cm.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy

vegetanie
Półkruche ciasto z twarogiem i gruszkami 142

okrągłą blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Podpiekamy na średnim poziomie piekarnika przez 10 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną i cukrem. Na ciasto wykładamy gruszki i zalewamy masa jajeczną. Pieczemy około 50 minut. Smacznego! Wersja z jabłkami też pyszna

Humanistka w kuchni
Naleśniki mięciutkie i puszyste 60126

cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Całość miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy kolor. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem

KasiekGotuje
Gofry na dobry początek dnia 675

szklanki oleju  - 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę tak by nie było grudek. Rozgrzewamy gofrownicę i małą chochelką wlewamy masę. Smażymy do momentu gdy ciasto się troszeczkę zarumieni.  2.  Gofry gotowe, więc teraz możemy położyć na nie dżem, miód, czekoladę, bitą śmietanę lub po prostu posypać cukrem pudrem.  A dziś

Gotuj Z Muzyką
CZEKOLADOWE TRIO 152

masę z gorzką czekoladą, wstawić do lodówki na 10 minut, następnie wylać na nią masę z białą czekoladą, ponownie wstawić do lodówki aby stężała, na wierzchu wylać masę z czekoladą toffi. Gotowe ciasto wstawić na koło 2 godziny do lodówki aby ciasto stężało.rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pancakes kukurydziane ze złocistym syropem 191

sobą mieszamy.Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajko i olej. Składniki dokładnie ze sobą łączymy.Następnie do płynnych składników dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy na jednolitą masę.Łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przekręcamy na drugą stronę.Usmażone pancakes układamy na talerzu i polewamy wszystko syropem. Smacznego

kulinarnyJa
Sernik z brzoskwiniami 163

można zetrzeć również spód ciasta. 2. Ser: Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając (aż do dokładnego połączenia).3. Na ciasto w blaszce (nie podpieczone) wylać masę serową. Na to wyłożyć pokrojone w kosteczkę lub paseczki brzoskwinie.4. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na brzoskwinie.5

Kto ugości moich gości?
Grube pierniczki z marmoladą 134

rozpuszczenia się cukru.W drugiej misce wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dosypać do masy jajecznej i szybko zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na cztery części a następnie przełożyć do torebek foliowych i wstawić na noc do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać foremkami pierniczki. Na każdym kawałku ułożyć 1/4 łyżeczki marmolady

Słodkie Przyjemności
Makowe francuskie koperty. 130

miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy.Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne.Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem

BaRepas
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 172

patelniPrzygotowanie: Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce: wlej maślankę, w małej miseczce rozbij lekko jajka, dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze!Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść masło na patelni, wlewaj około 1/2 szklanki ciasta na każdy pancakes. Rozlewaj ciasto

Gotowanie to kochanie
Bożonarodzeniowe ciasteczka 277

ciastem i rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 2-3 mm. Wycinamy kółeczka i małe gwiazdki.Foremki do muffinek natłuszczamy (ja użyłam silikonowych więc to pominęłam) i wykładamy krążkiem ciasta. Następnie wykładamy kopiastą łyżeczkę masy i układamy na koniec gwiazdkę.Pieczemy 15-20 min w 200 st. C do chwili zrumienienia.Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

charlotte gotuje
Ciasteczka pomarańczowe 408

cukru pudru skórka otarta z pomarańczyPrzygotowanie:Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy. Przesiać mąki, dodać do masy maślanej. Wymieszać i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około pół centymetra. Foremkami wykroić ciasteczka

Ala piecze i gotuje
Śniadaniowe muffinki owsiane z rodzynkami 279

Kto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki

peanutbuttermonster
Tortilla z papryką 181

dusić w niewielkiej ilości oliwy przez około 20-25 minut. A następnie zdjąć z ognia.Jajka rozbić do miski i wymieszać z Fixem Sphagetti Carbonara Knorr. Tak przygotowaną masę przelać do smażonych warzyw. Ciasto podzielić na 4 części. Wlać jedną porcję na rozgrzaną patelnię. Tortille smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z dwóch stron na rumiany kolor. Możesz podawać na zimno

Świat Domowej Kuchni