ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:342/1309)

Ciastkowe lizaki 191

urocze kolorowe cukierki do rozpuszczania, które świetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie, kuwerturze czekoladowej lub lukrze, ozdabiamy koralikami, lentilkami, kokosem, bakaliami. Realizacja pomysłu okazała się jednak nieco trudniejsza. Poniżej kilka lizakowych zdjęć (także(...)rozpuszczenia miśki żelki Babeczki przygotowujemy według przepisu . 12 sztuk wystarczy na około 24 lizaki. Po wyciągnięciu z pieca babeczki wyciągamy z papilotek i rozkruszamy do miski. Z masy formujemy kulki mocno ugniatając ciasto, do każdej kulki wkładamy miśka żelka. Kulki wkładamy na 15 min do zamrażarki. Podczas pierwszej z prób nabiłam gotowe kulki na patyczki do szaszłyków - to nie był

Ciastkozercy
Napoleonka 318

Arkusz ciasta francuskiego kroimy na pół. Obie połówki obficie nakłuwamy widelcem i obie pieczemy w piekarniku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W trakcie pieczenia, gdy zobaczymy, że ciasto urosło, możemy je delikatnie przygnieść widelcem. To samo robimy po upieczeniu. Ugniatamy i nieznacznie nakłuwamy, aby było jak najbardziej płaskie.      Z przygotowanej ilości zimnego mleka odlewamy 1/3 szklanki(...)ciągle mieszamy, dopóki nie uzyskamy gęstej masy budyniowej. Dodajemy olej kokosowy i ponownie mieszamy. Krem odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, miksujemy go mikserem ręcznym, aby masa była gładka.      Na ostudzone ciasto francuskie nakładamy ostudzony krem. Wypukłe strony ciasta kierujemy do wewnątrz. Jeden płat przykrywamy drugim. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Najlepsza po odsiedzeniu kilku godzin w lodówce. Smacznego

Weganizm infantylny
WANILIOWY SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 197

użyć także malin) Cukier puder Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i krótko, na wolnych obrotach miksować do połączenia – ok. 2 minuty. Nie można ciasta miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy z każdej strony. Masę serową wylać na przygotowany i schłodzony  wcześniej(...)spód. Do masy można włożyć dodatkowo świeże truskawki, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały. Sernik piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut.  W między czasie przygotować mus truskawkowy. Truskawki zmiksować blenderem na mus, dodać cukier puder do uzyskania pożądanej słodkości. Jeśli truskawki są mało słodkie, dodać więcej cukru. Gotowy, upieczony sernik powinien być

Calzonella.com
Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino 147

łyżki masła + masło do wysmarowania formy  2 szklanki mąki pszennej  3/4 szklanki drobnego, białego cukru  1 saszetka rumowego cappuccino 2 lyżeczki bułki tartej Przygotowanie:  Ciasto piekłam w foremce "keksówce". Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.  W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki i pestki, dzielimy na pół(...)Masło połączone z cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccino oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe.  Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek.  Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze

Moja smaczna kuchnia
Piernik czekoladowy (bez cukru) 286

utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał na bazie ciasta na czekoladowe pierniczki, które tak Wam przypadły do gustu. Składniki:100 g masła80 g miodu sztucznego150 g czekolady6 małych jaj350 g mąki1 czubata łyżeczka proszku4 łyżeczki przyprawy do piernikałyżka(...)potrojenia objętości, pod koniec ubijania dolewamy ostudzoną masę czekoladową. Mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę z kakao, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Sypkie skłądniki dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy.Gotowe ciasto przelewamy do prostokątnej formy keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika.Pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą

Słodkie Przyjemności
Pastéis de Nata / Pastéis de Belem / Portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym / Portuguese custard tarts 167

wody, 7 żółtek, masło do wysmarowania foremek Dwa płaty ciasta francuskiego nałożyć na siebie, delikatnie przewałkować, zwinąć z rulon dłuższym bokiem i pokroić na 18-20 równych kawałków. Ciastem wykleić wysmarowane masłem foremki do babeczek. Wyklejać począwszy od dna i kontynuując po bocznych ściankach do górnej krawędzi. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka zagotować z laską cynamonu(...)minuty. Następnie syrop wlewać stopniowo do masy mlecznej, cały czas mieszając i na końcu przecedzić przez durszlak (będą grudki). Lekko przestudzić, dodać żółtka i dobrze wymieszać. Masę budyniową wlać do wyklejonych ciastem francuskim foremek do 3/4wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym na 250 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 17 minut. Podawać posypane  cukrem pudrem i cynamonem. Z cukru

Delicious Titbits
Pychotka 184

Staram się aby moje ciasta były smaczne  Pychotka Składniki: Biszkopt 7 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy KREM 1 szkl śmietany 36% 2 śmietan-fix DODATKOWO 1 dżem wiśniowy 1 słoik marmolada jabłkowa 1 galaretka cytrynowa 1 tabliczka czekolady z orzechami PRZYGOTOWANIE  BISZKOPT(...)Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40 cm) Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. KREM Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan

Kuchnia Danusi
mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi... 181

minut- następnie wsypać przesianą mąkę pszenną (użyłam typ 650:bułkowa), sól i hakiem zacząć wyrabiać jajka, cukier, aromat waniliowy rózgą blendera zmiksować do spienienia się masy i wlać do wyrabianego ciasta - wlać również stopione letnie masło, ocet i w robocie wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w misie ciasto krótko hakiem zamieszać i wyjąć na podsypaną mąką

W Mojej Kuchni Lubię
MURZYNEK Z KULKAMI SEROWO-KOKOSOWYMI 2115

szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g kostka masła 2 łyżeczki proszku dopieczenia torebka cukru waniliowego 4 jajka Masa serowa 70 dag twarogu  2 żółtka szklanka cukru pół kostki masła 50 g wiórków kokosowych budyń waniliowy Wykonanie Ciasto Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać(...)oraz cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę. Twaróg zmielić dodać budyń, wiórki kokosowe oraz masę jajeczną dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy serowej formować kulki i układać na dnie formy, wysmarowanej masłem. Kulki zalać ciastem. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać polewą. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Truskawkowa fantazja 229

przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać. Na końcu dodać chałwę, szybko zagnieść (masa nie musi być idealnie gładka). Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec(...)podgrzać, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa. Dodać barwnik, wymieszać (kolor zblednie po dodaniu czekolady, więc powinien być nieco intensywniejszy od oczekiwanego). Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Zalać mieszaniną czekoladę, wymieszać. Ostudzić do temperatury 28 st. C. Brzegi formy oddzielić od ciasta ostrym noże, zdjąć obręcz tortownicy. Tort polać ostudzoną polewą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogale Świętomarcińskie . 251

pęcherzyki powietrza i wtedy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną - aż do uzyskania gęstej masy. Dodać miąższ z wanilii lub cukier waniliowy . Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wstawić

Sama słodycz i szczypta chili
Tort czekoladowy z koroną bezową 151

tych okruchów, przydadzą się do kremu.  (* Ja biszkopt zostawiam w uchylonym i wyłączonym piekarniku jeszcze na około 5-10 min po czym wyjmuje go i upuszczam blaszkę z ciastem puki jest ciepłe w środku na podłogę. Powoduje to, że biszkopt jest równy i nie ma wybrzuszenia na środku.) Beza, to nic prostszego. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy(...)misce ubijamy śmietanę z około 1 łyżką cukru. Dodajemy śmietanę do serka z czekoladą, na koniec wsypujemy do miski okruchy z biszkopta. Delikatnie mieszamy na gładką masę i chłodzimy w lodówce. Ciasto można nasączyć rumem czekoladowym, chociaż jest tak delikatne, że jest to zbędne. Przekładamy biszkopta kremem, zostawcie ze 2 łyżki kremu, trzeba na niego przykleić bezę. Teraz czas

Kuba Gotuje
Ciasto Łabędzi Puch 282

Białka oddzielić d żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Miksując na najniższych obrotach dodawać po kolei żóltka. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 175 st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 2 czerstwe bułki,  250g(...)wymieszać z wiórkami kokosowymi. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać namoczone bułki. Wymieszać i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Miksując na średnich obrotach dodawać po łyżce masy z bułki. Pierwszy blat ciasta posmarować warstwą dżemu, rozsmarować krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić.   Wierzch: 100g wiórków kokosowych,  80g masła,  łyżka cukru,  200g mlecznej czekolady

Z miłości do słodkości
Dietetyczny jabłecznik z ryżem i musem bananowym! 245

Kolejne dietetyczne ciasto, tym razem jabłecznik z kokosowym ryżem basmati, prażonymi jabłkami z żurawiną, i musem bananowym! Pyszne, lekkie i niesamowicie delikatne ciasto! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu basmati - puszka mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 4 słodziki - 4 jabłka  - 3 łyżki suszonej żurawiny - 2 banany  - 2 białka - 1 żółtko - 70 ml jogurtu greckiego 1. Ryż ugotuj na mleczku kokosowym(...)Jabłka obierz i upraż z dodatkiem słodzika lub miodu. Dodaj suszoną żurawinę. Wyłóż na ryż. 4. Banany zmiksuj z białkami, jogurtem i żółtkiem za pomocą blenderem. Masę wyłóż na jabłka. 5. Ciasto pieczemy 30 minut w nagrzanym piecu. Pyszne! Buziaki

SMYKWKUCHNI
Sernik z brzoskwiniami 192

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową : 1 kg twarogu 1/2 kostka masła lub margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Składniki na kruche ciasto wyrobić, podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na spód blachy, resztę(...)zalewy, połowę pokroić na małe kawałki i dodać do masy serowej. Ja dodatkowo wlewam szklankę soku z brzoskwiń  do masy serowej. Masę wymieszać i wylać na  przygotowane w blasze ciasto. Na wierzchu układam resztę brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Odłożone białka ubijam z 1/2 szklanki cukru. Pianę wykładam na wierzch, a na to ścieram na tarce

Ciasteczkowy Potwór