Ciasteczka brzoskwinie 162gotować, ale mniej piec. Nie umiem usiedzieć na jednym miejscu , bo zawsze coś muszę robić. Taka ze mnie bestia :) Do ciasteczek wykorzystałam nutellę domowej roboty, którą Wam również polecam. Ciasto 4 jajka 250 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 1 łyżkę cukru waniliowego własnej roboty) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g + 4 łyżki mąki pszennej Jajka(...)nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Ciastka powinny być lekko rumiane. Po wystudzeniu z każdego ciastka od spodu wydrążyć łyżeczką małe wgłębienie do nałożenia masy. Wydrążone okruchy pozostawić. Nadzienie okruszki z ciasta 1 szklanka domowej nutelli (przepis) Wszystko razem wymieszać i smarować masą każde ciastko. Sklejać po dwa razem. Dekoracja 1 szklanka mleka barwnik żółty, czerwony, pomarańczowy cukier
O kuchni z uczuciem
Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową 493lśniąca. 5. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 6. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut(...)masy nie gotować). 13. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ostygniętą galaretkę, ale trochę ciepłą, wlać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Gdy polewa zacznie trochę tężeć wylać ją na wierzch ciasta i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków
Mała Cukierenka
Pralinki pandy 323patyczki i podać w wersji "lizaków". Proste babeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce) Lukier królewski + czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady) Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest(...)się kleić (kiedy ściśniemy część w ręce, rozkrusza się na kawałki) dodajemy po łyżeczce krem maślany i dalej wyrabiamy masę. Z gotowej masy formujemy kulki. Wkładamy je na 15 minut do zamrażarki, żeby nieco stwardniały. Kulki z ciasta zanurzamy w lukrze i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Doczepiamy dekoracje - nosy i uszka z dropsów czekoladowych, uśmiechy z cukiereczków (można także jeśli ktoś
Ciastkozercy
sernik wielkanocny na kisielowym spodzie 207następnie dodajemy masło i dalej delikatnie mieszamy do momentu, aż ciasto wchłonie masło. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem ok. 30-35 min. składniki na masę serową: 500 g zmielonego sera białego tłustego 80 g masła 80 g cukru pudru 3 jaja 1 budyń śmietankowy(...)roztopione masło oraz budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy na pianę. Do zmiksowanego sera dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę serową wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto kisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz. składniki na polewę czekoladową: 50 g masła 1/4 szkl cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka
Domowy Smak Jedzenia
Pani Walewska 1771pieczenia 2 blaszki o wymiarach 25 x 33 cm. Do każdej wkładamy jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy(...)przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Dodajemy aromat waniliowy i dokładnie miksujemy. Gotowe wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki na minimum
Malinowe Pocałunki
Cookie Dough Cupcakes 258cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mleko oraz mąkę. Ucierać do powstania gładkiej masy. Dodać czekoladę i połączyć wszystko. Z masy uformować kulki o średnicy około 3 cm. Gotowe kulki włożyć do lodówki. Przygotować ciasto(...)babeczki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajka i ucierać do połączenia się składników. Następnie suche składniki dodawać do masy na zmianę z mlekiem, mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Do octu wsypać sodę. Kiedy się spieni dodać do ciasta, wymieszać delikatnie. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Do każdej papilotki
Mania Gotowania
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 268podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły dwa. A i oto przepisy:"Zawijaniec Makowy""Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem"Składniki:Ciasto drożdżowe:5 szklanek mąki1/3 szklanka cukru2 jajkażółtko120 g margarynyodrobina kurkumyok.60 g drożdżykubek mlekaszczypta soliDodatkowo:Masa makowa (z tego przepisu starczy na takie cztery zawijaki)1.5 kg jabłek (najlepsza szara reneta)łyżka cynamonu3 łyżki cukru (czubate(...)ubitą pianę z białek z dodatkiem łyżki soku z cytryny (ja to robię już łyżką).Dać na jabłka.Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ciasto 50 minut.Smacznego :DWYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: Napoleonka z masą grysikowąLiryczne babeczki
Moje pyszne gotowanie
CEBULARZE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BEZ DROŻDŻY) 247wykonujemy co 8 - 12 h. Po 24 h kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze
Jeść, by żyć w zdrowiu
Naleśniki na słodko 254waniliowy 1 łyżka cukru (opcjonalnie) masło do smażenia dodatkowo: biały serek, owoce Przygotowanie: Jajko roztrzepać, dodać mleko, cukier i mąkę. Wszystko razem wymieszać na gładka masę. Natłuścić patelnie. Wlewać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Gdy rąbek ciasta zacznie odstawać od patelni delikatnie podważyć łopatką i obrócić na drugą stronę. Smażyć na rumiano :) Podawać z serkiem
Tagebuch po polsku
rolada kawowa z rodzynkami w rumie 236czekolady 2 łyżki mleka posypka czekoladowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 15 minut, uważając, żeby
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort Koronkowy – cukrowe koronki do tortów – Sugar Lace 404push({}); Oprócz formy silikonowej do koronek będziemy potrzebować proszku do koronek lub gotowej pasty. Można ją dostać w sklepach internetowych z akcesoriami do dekoracji ciast. Wszystko jedno, jaką masę kupimy do koronek, należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu. Gotową pastę do koronek trzeba dokładnie rozsmarować na macie, żeby nie było szczelin i dziur
Mała Cukierenka
Jak zrobić idealne pączki? 3849którym jest ono wyjątkowo delikatne, choć pączki z całych jajek są równie smaczne, a ciasto nieco bardziej stabilne. Żółtka/jajka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, dopiero wtedy dodać je do ciasta. DROŻDŻE - Bez nich nie udadzą się żadne pączki; można użyć drożdży świeżych, z których najpierw należy sporządzić rozczyn, lub drożdży suszonych (instant). W starszych przepisach drożdże stanowią
Smakołyki Bereniki
Czekoladowe ciasteczka z żurawiną 219kakao. Dodaj do masła razem z jajkiem oraz sodą. Dokładnie wymieszaj. Następnie posiekaj orzechy oraz czekolady (lub czekoladę jak u mnie). Dodaj szczyptę soli i wymieszaj całość. Masa będzie dość gęsta - ciasto nie nadaje się do wyrabiania mikserem! Wyłóż papierem blachę do pieczenia, za pomocą łyżki nakładaj na nią ciastka, w dość dużej odległości od siebie (ciastka "rozleją się
Garniec Magalie
Naleśniki serowo-bananowe 210bananów i czekolady. Polecam:) Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju nadzienie 300 g białego sera 2 duże dojrzałe banany 3-4 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Składniki: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładka masę. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy naleśniki
magiczna kuchnia Kasi
KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE Z PESTKAMI DYNI 249mięsa Masło i smalec pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z powstałej masy odrywamy male kawałki i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy ślady. Powstanie fajny wzorek. U mnie
Smaczne Zdrowe