ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1026/1309)

Pancakes z malinami i brzoskwiniami, czyli sobotnie śniadanie mistrzów 294

blog kwestia smaku. twarożek 300g sera białego półtłustego200g śmietana 18%2 łyżki drobnego białego cukrupół łyżeczki cukru waniliowegośmietana400g śmietany kremówki 30%szczypta cukrupół łyżeczki cukru waniliowegoowoce300g brzoskwiń z puszki (masa bez zalewy)150g malinsyropszklanka syropu z puszki z brzoskwiniami150g malinszklanka cukru drobnego białegoSposób przygotowania:twarożekPrzełożyć wszystkie składniki do miseczki i ugnieść/wymieszać widelcem. Sprawdzić słodkość twarożku, w razie konieczności(...)palnika, postawić na parapecie, koło otwartego okna, by wystygł. Gdy syrop się ostudzi zgęstnieje.pancakesWymieszać mikserem w misce wszystkie składniki. W moim przypadku konsystencja była gęstsza niż standardowe ciasto naleśnikowe. Najlepiej spróbować usmażyć pierwszy naleśnik i sprawdzić na sobie czy jest smaczny, nie za bardzo gumiasty :)Kiedy naleśniki są gotowe, tworzyć "torty" w następujący sposób. Położyć na talerzu pierwszy naleśnik

W kuchni wieczorem
Pierniczki owsiane, czyli świąteczne słodkości po wegańsku 294

Cóż może bardziej przypominać o zbliżającym się Bożym Narodzeniu niż pierniczki? Na każdym blogu i w każdym serwisie kulinarnym można natknąć się na tysiące sposobów przygotowania

peanutbuttermonster
Szybki cytrusowy deser 236

niedziela no to najwyższy czas aby zrobić coś pysznego do popołudniowej kawy. Na odmianę od wszystkich ciast i ciasteczek postanowiłam zrobić deser. Za oknami zima więc należy wspomóc organizm dobrą dawką witamin postanowiłam w tym celu wykorzystać wszystkie dostępne mi cytrusy w domu. Przy szalejącej grypie taki deser będzie ja znalazł. W moim domu obecnie jest kwarantanna, łasuch się pochorował(...)serka ricotta śmietana 30% 2 łyżeczki cukru pudru rodzynki czekolada mleczna Wykonanie: Śmietanę ubić  na sztywno i dodawać stopniowo cukier puder. Na sam koniec ubijania dodać serek. Część masy przełożyć do pucharków. Pokroić wszystkie cytrusy i ułożyć je na masie, przykryć pozostałą ilością serka ricotta. Całość posypać rodzynkami, startą czekoladą lub udekorować według uznania. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Lody śmietankowo - migdałowe 187

Kolejny gorący dzień, ale nie ma co narzekać, ponieważ lato mamy stanowczo za krótkie :) Dla ochłody proponuję Wam pyszne lody śmietankowo - migdałowe:) To bardzo łatwy i

The Sweet Damsel
Jogurtowo - truskawkowy tort na zimno! 1390

Kochani dzisiaj przygotowałam przepyszny i zdrowy tort na zimno na bazie produktów mlecznych i truskawek. Tort rozpływa się w ustach, dając słodko - kwaśny smak. Truskawki o

SMYKWKUCHNI
Sernik na zimno z truskawkami 220

Truskawki, truskawki....korzystajmy. Dzisiaj zrobiłam sernik na zimno na serkach homogenizowanych z musem truskawkowym. Składniki: Spód 140 g ciastek kruchych 70 g masła Warstwa  serowa

O kuchni z uczuciem
Deser z owocami i mascarpone 270

Doskonały, pyszny i szybki deser na niedzielny podwieczorek. Warto  zafundować coś takiego rodzinie i sobie. Nie wymaga szczególnego wkładu pracy. Poza tym możemy zaskoczyć gości

W kuchennym oknie Ewy
Rolada bezowa z bitą śmietaną! 191

Przepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem!  Smakuje jak puszek, nieziemska!  Składniki: beza kokosowa: - 3 białka - 75 g wiórków kokosowych - 90

SMYKWKUCHNI
Podwójnie czekoladowa rolada z malinami 417

Zapraszam Was dzisiaj na roladę z pysznym kremem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.Rolada z tym kremem na prawdę warto zrobić,polecam i zachęcam do upieczenia

Ala piecze i gotuje
Smak zieleni z paluchami 212

Dzisiaj, ze względu na całkowity brak czasu w weekend, dodam tylko ekspresową -  zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z paluchami z ciasta francuskiego z serem i z  szynką szwarcwaldzką . Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki(...)brokuły. Następnie szpinak zamrożony, mieszamy - czekamy aż się rozpuści w bulionie. Wyławiamy łyżką z dziurami - warzywa rosołowe :) i wrzucamy do blendera. Rozdrabniamy na małe części ale nie na gładką masę.  Następnie wrzucamy "masę" ponownie do bulionu. Dodajemy serki topione - mieszamy tak aby szybciej się rozpuściły,  dodajemy ziele angielskie, liść  laurowy. Sól, pieprz dla smaku. W ostatnim etapie

dlaSmaQ
Nadmiar białek, i co począć z figami 198

zakochał się w nich od pierwszego kęsa, a i mi bardzo posmakowały. Delikatne, ale stosunkowo sycące, cudnie pachnące migdałami, z chrupiącymi płatkami na wierzchu, i soczystą truskawką zatopioną w cieście... Pyszności.Tym razem białek miałam więcej, za to truskawek permanentny brak. Znaczy się - w sklepie można znaleźć, ale co to za truskawki...? Nie, zdecydowanie się nie nadają. I wtedy mnie(...)figi20 g płatków migdałowychMasło rozpuścić i przestudzić.Białka ubić, ale nie na sztywno. Cukier z mąką przesiać, partiami dodawać do białek delikatnie mieszając łyżką. Wlać masło i ekstrakt, połączyć.Masę przłożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Figi pokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 st. C. przez 25 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powdłami 608

Tort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy JCiasto oczywiście może(...)czas ubijając.Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet, miksujemy. Przygotowujemy 3 osobne kawałki papieru do pieczenia. Na każdym odrysowujemy 23 cm okręgi i wykładamy na nie gotową masę bezową. W taki sposób otrzymamy 3 identyczne blaty. Pieczemy przez 75 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem (wszystkie blaty jednocześnie). Gotowe blaty wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Przygotowujemy

Mania Gotowania
Zapiekanka: brokuł pod kołderką 230

Póki mam wolne, staram się codziennie próbować nowych połączeń smakowych.  Dzisiaj miałam bardzo ambitny plan na   pizzerinki , ale po małej modernizacji, ale jak na złość ciasto francuskie się ulotniło z lodówki. Postanowiłam wymyślić coś całkiem z innej beczki, ale korzystając z tych składników, które były już przygotowane na pizzerinki. Zobaczcie jak mi to wyszło. Zapiekanka: brokuł pod kołderką(...)rozsypywały). Paprykę kroimy w kostkę. Gdy brokuł będzie już odpowiednio ugotowany ( ja dogotowuję go dłużej niż na al dente), studzimy go a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę:  Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek). Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą. Pieczemy

Kuchnia moimi oczami
Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową 237

razu wziełam się do pracy. Na pierwszy ogień poszła  żurawina i skórka pomarańczowa, uznałam że te bakalie będą idealnym połączeniem do sernika. Po upieczeniu i skosztowaniu tego ciasta, mogę tylko powiedzieć że dodatki sprawiły że ten sernik, to  poezja smaku. Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową SKŁADNIKI: twaróg mielony - 1 kg ( wiaderko) jajka - 7 szt cukier waniliowy(...)utartych żółtek, dodawać po łyżce twarogu z wiaderka, skórkę pomarańczową i obtoczoną w mące żurawinę, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 65 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a sernik pozostawić jeszcze

Kuchnia Danusi
Babka piaskowa 232

Babka piaskowa to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w wykonaniu: wystarczy zmieszać składniki, włożyć do formy z kominem, wpakować do piekarnika oraz wyjąć po upłynięciu czasu. Czekamy aż ostygnie i gotowe. Ambitni mogą ją polać jeszcze lukrem lub czekoladą i można zajadać. Wychodzi niemalże zawsze, a smak.. hmm mniam! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia(...)obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W miseczce ucieramy robotem masło z cukrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy pod koniec dodając esencje smakową. Wykładamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babkę do ostygnięcia

Kolizje Smaków