ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1021/1309)

Babeczki z kremem budyniowym i owocami 1216

owocami, muśnięte galaretką nadającą im piękny połysk i podkreślającą smak babeczek. Pyszności! Do ozdobienia babeczek możecie użyć także innych owoców. Polecam również: maliny, agrest, czerwone i czarne porzeczki :) Składniki: Ciasto kruche (na ok. 25-30 szt. babeczek): 200 g margaryny lub masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem budyniowy: 2 torebki budyniu waniliowego(...)cytrynowa lub pomarańczowa Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sito. Dodajemy margarynę i siekamy ją razem z mąką. Następnie dodajemy cukier puder oraz 2 żółtka i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Kruche ciasto formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po schłodzeniu, z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego

MyCookBook.pl
Ciasteczka kokosowe - kokosanki 301

 Do zrobienia tych ciasteczek zabierałam się bardzo długo, sama nie wiem dlaczego, bo robi się je bardzo szybko. Pyszne ciasteczka, które w ekspresowym tempie zjedliśmy

IMPRESJA SMAKU
Śmietanowiec 158

również pod nazwą Jogurtowiec. Wyłożyłam na spód ciasteczkowy. Składniki (na blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm): Spód: opakowanie herbatników/ciasteczek typu digestive (200 g) 5 łyżek masła Ciasto: 3 galaretki  300 ml jogurtu naturalnego 300 ml słodkiej śmietany 30-36 % 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru (jak ktoś lubi słodsze desery można zwiększyć ilość cukru(...)puder dokładnie mieszamy. Dodajemy chłodną żelatynę i przez kilka minut miksujemy. Wstawiamy do lodówki. 5. Galaretki kroimy w kostkę (ja dałam dwie do środka, jedną użyłam do dekoracji). Gdy masa śmietanowa zaczyna tężeć (kilkanaście minut) dodajemy pokrojone galaretki. 6. Masę wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 7. Udekorowałam wierzch owocami (maliny, borówki) i rozdrobnioną galaretką

NA MOIM TALERZU
Ptasie mleczko na czerwono :) 200

gęstą pianę (ok. 5 minut, gdy będzie jasna i zwiększy swoją objętość). Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać kilka kropel barwnika w żelu. Ciasto rozprowadzić w przygotowanej blaszce i piec przez  ok. 10-15 min. Po upieczeniu odstawić biszkopt do wystygnięcia. PTASIE MLECZKO: Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Normal(...)przygotowanej formy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki. Przygotować polewę. POLEWA: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać   żelatynę do reszty masy. Na koniec dodać barwnik. Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko zgęstnieje, polać zastygnięte ptasie mleczko. Całość ponownie schłodzić. Pomysł zaczerpnięty z tej strony, trochę zmodyfikowany

Domowa Cookierenka Agi
Szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką pod polewą kakaową. 182

Przed wczoraj dostałem zamówienie na ciasto. Pomyślałem sobie, że skoro mamy sezon na truskawki, to będzie kołacz z truskawkami. Prosty w przygotowaniu i smaczny. Zostawiłem niestety moją blaszkę do pieczenia u znajomych i byłem zmuszony do przygotowania go w tortownicy. Wyrósł wysoki, troszkę za wysoki...ale równie smaczny. Czego potrzeba? -5 jaj; oddzielamy jajka i żółtka -2 i 1/3 tradycyjnej(...)sztywno. Dodajemy cukier puder, ubijamy na puszysto, dodajemy powoli żółtka cały czas miksując. Mleko z masłem i cukrem trzcinowym topimy i odstawiamy do wystudzenia dodajemy ubijając delikatnie do masy jajecznej i łączymy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wykładamy zwarcie całe truskawki. Posypka: -duża łyżka masła twardego posiekanego -duża

BaRepas
Dietetyczny sernik z brzoskwiniami 144

Za ten sernik zabrałam się wczoraj, ale dopiero dziś nadawał się do jedzenia, bo najlepiej jak przeleży noc w lodówce, jeden kawałek już pochłonięty ;) zdjęcia średniej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik Zebra 312

cieście Zebra , przyszedł czas na czarno – biały serniczek w paski, który dodatkowo wzbogaciłam skórką z pomarańczy, która daje niesamowity smak i aromat. Składniki: 1 kg twarogu półtłustego 1 ½ szklanki cukru 200g masła 82% 6 dużych jajek 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 2 łyżki gorzkiego kakao Ewentualnie: około 1 – 2 łyżeczki skórki z pomarańczy kandyzowanej   lub otartą skórkę(...)mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem, do białości, a następnie dodajemy żółtka i po trochu zmielony twaróg, stale miksując, aż   masa się dobrze połączy. Osobno w wysokim naczyniu miksujemy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszamy obie masy łyżką lub miksujemy masę serową i po trochu dodajemy ubite

Smakowy Raj
Biszkoptowa Rolada z Serduszkami (z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami) 181

truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania:        Ciasto na serduszkowy wzorek: Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając stopniowo dodajemy roztopione (i ostudzone masło) sok i przesianą mąkę (dla podkreślenia koloru można dodać odrobinę barwnika czerwonego).  Blaszkę(...)waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wykładamy do formy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 175 °C.   Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę

Słodka Strona
Muffiny marchewkowe z nutką piernika 242

wieczoru, że skoro można zrobić ciasto, to dlaczego nie muffiny? A raz kozie śmierć! Zaryzykowałam i powiem, że wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki brązowego cukru(...)piernika, cynamon, orzechy włoskie, migdały - mieszamy.  Dodajemy startą marchewkę, olej i żółtka jaj, dokładnie mieszamy. W misce ubijamy białka z szczyptą soli i cukrem białym na sztywną masę. Delikatnie przekładamy pianę z białek do ówczesnej masy i mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy do 3/4 wysokości, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut

Piekę, bo lubię
Masa makowa do makowca. 148

Masa makowa do makowca. Składniki : 25 dkg maku 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4  szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy(...)oraz jajka. Mieszamy wszystko razem,aby się połączyły wszystkie składniki. Mak powinien być nie za gęsty,ani nie za rzadki,powinien być taki ,aby nam się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy w papier posmarowany tłuszczem. Pomiędzy papierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy

Przepisy i porady kulinarne
Bananowy Kameleon 203

Ciasto nawiązuje do drinku Kameleon gdzie głównym składnikiem jest sok bananowy i Blue Curacao. Po dodaniu soku bananowego drink z niebieskiego zmienia kolor na zielony. Takie ciasto (deser) najlepiej smakuje w letnie dni. Składniki: 2 op. galaretki winiary Blue Curacao 2 op. galaretki winiary Mojito 2 op. galaretki winiary Pina Colada 1 op. biszkoptów 8 bananów (mocno dojrzałych) 4 serki(...)Galaretkę Blue Curacao można zrobić jak już galaretki Pina Colada i Mojito będą tężejące, wtedy nie musimy się martwić, że stężeje szybciej niż pozostałe. 5 bananów miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy do nich serki i dokładnie mieszamy. Całość dzielimy na pół i do jednej części dodajemy tężejącą galaretkę Pina Colada zaś do drugiej tężejącą galaretkę Mojito

IMPRESJA SMAKU
BEZY ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 200

Domowe bezy są o niebo lepsze od tych, kupionych w sklepie. Ich zrobienie nie wymaga ani dużych nakładów finansowych ani dużo pracy. Wystarczy mieć białka (np. niewykorzystane  od ciasta) i poznać kilka sekretnych trików, na ich zrobienie. Ważne jest, aby białka, które ubijamy były mocno słodzone. Oddzielając białka od żółtek, należy uważać, żeby ani kropla żółtka nie dostała się(...)opakowaniu wody dowolne owoce Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Idealnie ubite białka z cukrem mamy wtedy, kiedy spokojnie możemy odwrócić miskę i masa białkowa się trzyma. Nakładamy masę do szprycy lub worka z odciętą końcówką i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne kształty: małe kleksiki lub większe - płaskie, jeśli chcemy bezy

Walijskie Pichcenie
Łom, Blok Czekoladowy 203

Smak dzieciństwa? , mleko w proszku i herbatniki!. Ponadczasowe:)Sprawdzony idealny przepis na blok czekoladowy.    Składniki; 1/2 kg herbatników 1/2 kg mleka w proszku 

Apetyczna babeczka
Prosty sernik na zimno z truskawkami 334

Składniki: 600 g serka homogenizowanego waniliowego 2 op. galaretki truskawkowej 150 g biszkoptów okrągłych 200 g truskawek (świeżych lub z kompotu) Przepis: Tortownicę o średnicy ok

Emcia Pichci
Tarta cytrynowa 196

Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy(...)cukier doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło - mieszamy, do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Jaja roztrzepujemy rózgą.  Pod gotującym się sokiem zmniejszamy płomień do minimum, wlewamy jaja - ciągle mieszając. Gotujemy, aż masa zgęstnieje ( stanie się jak budyń ). Do namoczonej żelatyny dolewamy odrobinę wrzątku - rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy cytrynowej - dokładnie mieszamy. Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób

kolorowotorcikowo
Tarta z musem rabarbarowo - truskawkowym 201

Uchowało mi się jeszcze troszkę rabarbaru, postanowiłam więc do wykorzystać;) A, że truskawek u mnie pod dostatkiem zrobiłam szybką i bardzo smaczną tartę z musem rabarbarowo

Z miłości do słodkości
Eklerki z Waniliowym Creme Patissiere 166

garnka. Takie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ( ważne, inaczej nie urosną w piekarniku ). Po tym czasie zmiksować z jajkami, ja miksowałam mikserem ze spiralnymi końcówkami, ale można też utrzeć ciasto drewniana łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy paski o długości ok. 10 cm. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-30 minut. Studzimy na kratce, przekrawamy na połowę(...)żółtkami, na końcu wsypujemy wymieszane mąki i miksujemy krótko. W rondelku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Po doprowadzeniu do wrzenia, zestawiamy garnek na bok. Wlewamy do mleka naszą masę żółtkową i mieszamy do rozpuszczenia grudek, stawiamy na palnik i zagotowujemy, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania naszego kremu gotujemy do maksymalnie 1 minutę, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika

Blondynka Gotuje
Bananowa rolada z waflem bez pieczenia 296

Jako, że w pieczeniu ciast nie jestem zbyt mocna (zbyt wiele tam zależy od należytych proporcji, a  moją ulubioną miarą jest "na oko") szczególnie cenię sobie nieskomplikowane propozycje deserowe bez pieczenia (bo takie w tzw. międzyczasie można jeszcze coś podratować, zmodyfikować w razie jakby co;) Poniższa słodka rolada powstała zainspirowana hasłem rzuconym przez Izę - (dziękuję!) z niewielkim udziałem(...)opakowanie herbatników (typu "petitki") 1 galaretka 2 łyżki kakao 2 płaty wafli typu andrut 2 banany Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Margarynę z cukrem zagotować. Do gorącej masy dodać pokruszone  herbatniki i ciepłą galaretkę. Na wafel wyłożyć połowę gorącej masy, przykryć drugim waflem. Do pozostałej masy dodać kakao i dokładnie wymieszać, wyłożyć jako kolejną warstwę na waflu. Banany

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada bezowa z kremem kawowym i orzechami 191

piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy(...)bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni ** *** SMACZNEGO ***         Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rolada bezowa z kremem kawowym i orzechami pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 789

Pieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść  z masłem, z

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję