właśnie wspomniane owoce skąpane w pomarańczowej galaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci na więcej:P Przekładaniec z gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast. Blaszka 22x 25 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania(...)mąki 4-5 kropel olejku waniliowego 250 g masła Żółtka miksujemy z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dzielimy
Domowe ciastaklasycznej o średnicy 24cm) na pewno uzyskamy duzo wyższe ciasto. W każdym razie mimo, że sernik niezbyt wysoki, jego kremowa konsystencja i aksamitny smak zachwycił nasze podniebienia ... 😄 Przepis podaję po mojej modyfikacji. Na czekoladowy spód: 250 g herbatników 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki prawdziwego kakao Na masę serową: 1 kg zmielonego twarogu 250 mascarpone(...)pokruszyć w malakserze, wymieszać z kakao, dodać rozpuszczone masło. Spód i brzegi przygotowanej naszej foremki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki, w tym czasie przygotować masę serową. W misie miksera umieścić dyniowe puree, twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy. Ubić, dodać mąkę, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i jajka. Ubijać do połączenia się składników, po czym wyłożyć masę na ciasteczkowy spód
Walijskie Pichceniedodatkiem budyniu, cienkiej warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy okazji orzeźwiające, no i mimo swojej prostoty wygląda bardzo elegancko :) Biszkopt: * jajka- 5 dużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki(...)białek, małymi porcjami wsypać cukier trzcinowy oraz waniliowy. Kiedy piana będzie już sztywna, pojedynczo dodawać żółtka, nadal ubijając. Na koniec przesiać mąkę oraz proszek budyniowy. Na spód blaszki 25x35 wyłożyć papier do pieczenia, wylać masę i piec przez 20 minut. Upieczony biszkopt od razu wyjąc z piekarnika i ostudzić. Dodatkowo: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przelać na blaszkę wyłożoną folią
Kraina Miodem PłynącaSerniczek jest delikatny, orzeźwiający i rozpływa się w ustach. Idealny z filiżanką dobrej kawy. Wypróbujcie koniecznie, na pewno nie pożałujecie. Spód: 210 g ciasteczek digestive 60
Smakołyki AsiSkładniki: kostka masła 5 jajek 1 kubek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kubek cukru 2 budynie waniliowe 0, 5 l mleka 0, 5 kg
Luźna Kuchniakażdy wysłany sms. A ponieważ zbliża się sobota, warto pomyśleć o jakimś pysznym deserze dla swoich bliskich. Ja ostatnio odkryłam sernik, który znalazłam na stronie kwestia smaku. To doskonałe ciasto na różne okazje: jest podzielne, efektownie wygląda i przede wszystkim przygotowuje się je w kilka minut. No i jeszcze jedno – wspaniale smakuje. Koniecznie je wypróbujcie, jeśli nie w ten weekend(...)tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg. • Zmiksować twaróg z mascarpone, cukrem, proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i ziarenkami wanilii na jednolitą masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować do chwili, aż składniki połączą się. • Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron. Powinny być dobrze nasączone. • Wyłożyć
W mojej kuchniprzesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni . Studzimy. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej. Składniki na ciasto orzechowe: 250 g drobno krojonych orzechów włoskich 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno(...)masła + łyżka kakao 50 g chrupków w miodzie typu Nestle Kangus Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dzielimy
Domowe ciastaminut w piekarniku nagrzanym do 200°C ( w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Eklerki powinny być dobrze wypieczone z wierzchu i chrupiące. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Krem kokosowy: Odlać około 100 ml mleka. Dodać proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować lub wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka umieścić(...)być. Gdy zabulgocze zestawić z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę ( ucierać przez kilka minut ). Do napowietrzonego masła partiami dodawać wystudzony budyń, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Miksować należy na niższych obrotach miksera i niezbyt energicznie, aby krem się nie zwarzył
Opowieści z piekarnikamiasta w poszukiwaniu tych najlepszych. Liczyło się dla nas wszystko: idealne ptysiowe ciasto - winno być chrupkie i jednocześnie rozpływać się w ustach, delikatny krem - nietłusty, o aksamitnej konsystencji, najlepiej budyniowy, choć inne również wchodziły w grę oraz polewa - najlepiej czekolada lub kajmak. Sądzę, że przez trzy lata szkoły zdążyliśmy zwiedzić większość słodkich witryn Wrocławia, a faworytów mieliśmy przez ten czas(...)klasyczny krem pâtissière nie ma sobie równych! Składniki na ciasto parzone (na 30-40 sztuk) : 2 szklanki wody 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej 8 jajek W garnku zagotować masło z wodą, a następnie jednym ruchem wsypać mąkę i energicznie mieszać, by się nie przypaliła. Gdy masa stanie się szklista i jednolita, ściągnąć ją z ognia i wystudzić
Food SquareKrem budyniowy 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat 250 g masła Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, masło, żółtko oraz proszek do pieczenia z składników zagnieści ciasto, i włożyć na godzinę do zamrażalki. Schłodzone ciasto rozwałkować najlepiej(...)mniejsze serce np. foremką. Z pozostałego ciasta można wyciąć małe ciasteczka które posłużą za dekoracje serduszek Blaszkę z serduszkami wstawić do piekarnika i piec w 180ºC. około 13 – 15 minut do zarumienionych brzegów. Krem: Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać
RAROSSAWitam kochani dziś przychodzę do Was z bardzo łatwym i pysznym ciastem. Jest to ciasto kruche kakaowe z budyniową pianką i borówkami :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie. Zapraszam SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO -2,5 szklanki mąki pszennej tortowej -150g masła -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki cukru pudru -5 żółtek (białka odkładamy(...)300g borówek -cukier puder do posypania ciasta Blaszkę o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielmy na mniejszą i większą część. Większą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki. Drugą wsadzamy do lodówki. PIANKA Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier-miksujemy aż powstanie błyszcząca sztywna masa. Następnie dodajemy cukier waniliowy, budyń, mąkę ziemniaczaną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: ciasto: 2,5 kubka mąki pszennej 0,5 kubka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 2 żółtka 1 kostka masła
Luźna KuchniaCiasto Shrek bez pieczenia to znakomity smakołyk składający się z trzech warstw, warstwy budyniowej przełożonej delicjami, delikatnej pianki oraz musu z kiwi i galaretki. Ciasto Shrek to to świetny pomysł na domowe uroczystości, znakomicie sprawdzi sie na świątecznym stole. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)napoju i rozpuszczamy w nim budynie dokładnie mieszając, pozostałą część napoju wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. około 1 minuty. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy. Lekko wystudzony budyń wlewamy na biszkopty i starannie go rozprowadzamy. Na budyniu układamy ciastka delicje czekoladą do góry. Ciasto wstawiamy
Smakowite DaniaBardzo lubię Raffaello, a przyznam, że to domowe bardzo mi smakuje. Dzisiaj bardzo proste ciasto. Atutem tego deseru jest to, że przygotowuje się go bez pieczenia. Dzisiejsza wariacja smaków to kokos, masa puddingowa i najzwyklejsze herbatniki. Z prostych składników możemy w kilka chwil wyczarować takie bajeczne cudo :) Mam nadziej,ę że i Wy lubicie to połączenie :D Domowe Raffaello(...)mieszając aż zgęstnieje. Przykrywam folią spożywcza i ostawiam do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieram, dodaję porcjami pudding. Do 1/3 części masy dodaję 4 łyżek wiórek kokosu - mieszam. Blaszkę wykładam folią aluminiów (można spożywczą), wykładam dno herbatnikami. Następnie warstwą masy budyniowej, kolejno warstwę herbatników i masę budyniową z wiórkami, którą przykrywam trzecią warstwą herbatników. Wierzch smaruję pozostałym kremem, oprószam obficie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś przepis na pyszne i łatwe ciasto bez pieczenia. Wystarczy masa kajmakowa, budyń, śmietana i przełożyć to wszystko herbatnikami. Jest naprawdę pysznie i bardzo słodko :) Składniki: 1 puszka masy kajmakowej ok 500 g herbatników 500 ml śmietany 36% 2 opakowania fix-u do śmietany 50 g gorzkiej czekolady Masa 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru 500 ml mleka(...)gotującego mleka wlać masę, cały czas mieszając ugotować budyń, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na jasny krem, nastepnie dodać po 1 łyżce budyniu. Miksować aż otrzymamy gładki puszysty krem. Blaszkę 25x30 wyłożyć folią spożywczą, na spód wyłożyć herbatniki. Masę kajmakową włożyć na chwilę do ciepłej wody, lepiej będzie się rozprowadzać po herbatnikach. Na herbatniki wyłożyc masę krówkową
magiczna kuchnia KasiKolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam migdały w płatkach. Przygotowałam rewelacyjne ciacho migdałowe Migdałowiec SKŁADNIKI: herbatniki petit beurre- 2 paczki
Kuchnia Danusi