wszystko poszło tak, jak sobie zaplanowaliśmy. Krzak malin usechł, zanim jeszcze zdążył się na dobre zadomowić - chyba wybraliśmy dla niego złe miejsce. Krzew czerwonej porzeczki nie przetrwał kilku letnich nawałnic i kilka gałęzi się złamało, pozostawiając dwa smętne kikuty. Cukinie nawet nie zakiełkowały, a szczypiorek został pochłonięty przez rukiew. Było też jednak kilka pozytywnych zaskoczeń: mięta truskawkowa, po przesadzeniu(...)który myślałam, że nie przetrwa, wypuścił nowe, malutkie gałązki. W tym roku już z niego pożytku nie będzie, ale w przyszłym, kto wie...? Być może doczekacie się przepisów na ciasta z rabarbarem truskawkowym. Jagody goji w końcu wykiełkowały, wprawiając mnie w stan bliski euforii, a leszczyna wypuściła kilka zielonych listków, więc teraz dmuchamy na nią i chuchamy z wielkim zapałem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRacuchy drożdżowe to klasyka wśród kulinarnych recept ur . Chrupiące z wierzchu, delikatne i puchate w środku - takie właśnie wychodzą placuszki z poniższego przepisu. Racuchy to świetny
Słodka StronaDziś mam coś smacznego dla tych co liczą kalorie i mają ochotę na coś słodkiego , zdecydowanie to coś naprawdę smacznego , można takiego serniczka podać
Mój SmakMojito przepis na najlepszy drink, który pił Ernest Hemingway Przepis na mojito, najlepszy kubański drink, zyskał sławę i popularność dzięki Ernestowi Hemingwayowi, ale pierwowzór mojito znany
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSchłodzone ciasta latem smakują najlepiej. Gdy są z sezonowymi owocami, to w ogóle pełnia szczęścia. Dziś dzielę się z wami dwukolorowym sernikiem bez pieczenia, który szybko stał się hitem w moim domu. Do przygotowania sernika tym razem użyłam twarogu sernikowego z Mascarpone Président (do kupienia w sklepach Auchan, Leclerc, Tesco czy niektórych Biedronkach) – jak sama nazwa wskazuje, jest(...)wymagają dodawania tłuszczu do masy. Ma bardzo dobry skład i świetnie nadaje się do serników zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mój jest z truskawkami, choć maliny czy jagody także się sprawdzą. Wygląda efektownie, smakuje bosko, a robi się go prosto i szybko. Moi goście nie mogli się oprzeć niejednej dokładce – to najlepsza rekomendacja. Błyskawiczny dwukolorowy sernik
Poezja smakupowitanie, daje nieopisane uczucie szczęścia i bycia cząstką czegoś większego. Rote Grütze Składniki: Owoce do kisielu mogą być świeże lub mrożone. U mnie - prosto z ogrodu. 600 gram malin 300 gram truskawek 300 gram czerwonej porzeczki 300 gram cukru 2 łyżki soku cytrynowego 1/2 litra soku malinowego lub porzeczkowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki(...)Masę owocową gotować od 3 - 5 minut. Odstawić. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Mieszając krótko zagotować. Przelać do miseczki. Pozostawić do ostudzenia. Serwować wg upodobań: z jogurtem, budyniem, kaszką, ciastem, lodami. www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówPaczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów. Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę(...)wiosna rozkwitnie w pełni, a wraz z nią rozpocznie się wreszcie wytęskniony czas świeżych warzyw i owoców. O tej porze najbardziej tęsknie za chłodnikiem z botwinki i ciastem z rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni
KUCHARNIApieczenia. Ja miałam już wyciśnięte więc je powycinałam.;) . Rozgrzewamy olej w garnku i na dobrze rozgrzany wrzucamy nasze papierki z kleksami. Po kilku minutach papierki same odejdą od ciasta, wówczas je wyjmujemy i smażymy nasze pączki na złoty kolor obracając je co jakiś czas. Trzeba uważać, aby płomień pod olejem nie był za duży, ponieważ łatwo jest je przypalić(...)Gotowe i rumiane wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączając w ten sposób nadmiar oleju. Możemy je polukrować, posypać cukrem pudrem, polać czekoladą....mi z obiadu został sos z wina i malin. Sprawdził się fenomenalnie! Przepis na sos podam przy najbliższym wpisie. insertCookd("5c3b3e90c5743d12dd05bcaa3331858d
Malinowe PocałunkiMając do dyspozycji saszetki przepysznych i ciekawych herbat nie byłybyśmy sobą gdybyśmy nie wykorzystały ich równie pyszny sposób. Herbaty Yogi Tea mają bardzo ciekawe składy
Candy PandasKochana Mamo!Chcę Ci dziś podziękować za serce, pełne miłości, które ofiarujesz mi codziennie. Za uśmiech, który napawa mnieradością. Za wszystko, czego mnie nauczyłaś. Pieczenia, gotowania
W kuchni Karmel-itkiuniwersalny, gdzie to właśnie dodatki bez problemu mogą grać pierwsze skrzypce. Nie bez znaczenia był fakt, że akurat potrzebowałam deseru bezglutenowego, a nie miałam czasu wymyślać bardziej skomplikowanych ciast. Żeby nie było nudno, dodałam na wierzch kwaskowaty mus porzeczkowy. Następnym razem zamiast białych, użyłabym porzeczek czarnych - dla kontrastu kolorystycznego. Tutaj bowiem ciekawa, ukośna linia między masami gubi się w pastelowych(...)białych porzeczek i 30 g cukru 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) 1 białko 40 g cukru dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki (38%) czarne porzeczki maliny Przygotować pannę cottę: Mleko, kremówkę, geranium, skórkę z cytryny i cukier zagotować. Zdjąć garnuszek z palnika, odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę z mlekiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczko , które kładziemy na pierwszy blat, cienko posmarowany kremem. Owocowe Ciasteczko stworzyłam specjalnie dla mojej siostrzenicy, która bardzo lubi ciasto na cakepops-y. To pomieszanie pasty owocowej i kruchego ciasta. Przepis znajdziesz klikając powyżej. Krem malinowy Teraz przyszedł czas na krem malimowy. Ja krem nakładałam workiem cukierniczym, aby uzyskać równą warstwę kremu. Jeśli nie chcesz używać worka, krem możesz nałożyć(...)malinowej, będzie potrzebna potem. Środkowy blat biszkoptu i pasta malinowa. Na krem malinowy kładziemy środkowy blat biszkoptu. Nasączamy go przygotowanym wcześniej sokiem z cytryny. Następnie smarujemy odłożoną pastą z malin. Masa śmietanowa z serkiem maskarpone Następną warstwą jest tradycyjny krem śmietanowy z serkiem mascarpone. Przepis znajdziesz klikając na zdjęcie. Ostatnia, trzecia warstwa – wierzch biszkoptu. Wierzch biszkoptu musisz nasączyć zanim
SmartBake.plETON MESS, czyli słodki bałagan. To w sumie tak samo, jak ze mną - z jednej strony słodka (i skromna do tego), z
W kuchni Karmel-itkikolejną słodką przekąskę. Gofry najbardziej kojarzą mi się z latem i z wakacjami, ponieważ wtedy najczęściej je jadałam. Najbardziej lubiłam takie z bitą śmietaną i owocami – brzoskwiniami, truskawkami, czy malinami. Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam odkurzyć swoją gofrownicę Przetestowałam wiele przepisów na gofry bezglutenowe, ale żaden nie sprawił, że były one chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku(...)gryczanej 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g mąki kukurydzianej 50 g mąki ryżowej 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 3 jajka 350 ml wody 80 ml oleju do ciasta + olej do smarowania gofrownicy 80 g cukru trzcinowego (można również użyć ksylitolu, wtedy będą bardziej fit ) gofrownicy (Ja używam gofrownicy marki Dezal , model 301.4) Wykonanie krok po kroku: 1. Jajka
Okiem Blondynki by McBlondi