Bardzo proste, szybie i smaczne ciasto z owocami :) Składniki: 500 g mąki 6 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki mleka 1 litr owoców (np. jagód, malin, truskawek) u mnie truskawki z malinami Wykonanie: Oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym
Kulinarna (nie)codziennośćjednak na środku „okienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty. Do przygotowania galette(...)twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam wszystkie ciasta z owocami. Mniam. Dziś polecam doskonały deser. Jedyny minus: czas, ale warto. Z racji końca sezonu na truskawki, można go przygotować, np. z malinami. Będzie tak samo pyszny :D TRUDNOŚĆ: średnie(...)śmietany ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć pokrojonymi w połówki truskawkami. Włożyć do lodówki. Przygotować galaretki w pół litrze wody. Odstawić do stężenia. Zalać ciasto tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny, aż galaretka stężeje
Gotuję Testujękształtne, delikatne w smaku, gorące, posypane cukrem pudrem lub nie. Idealne o każdej porze dnia! Do ciasta-bazy wrzucam czasem suszone owoce, np. rodzynki, żurawinę, posiekane morele lub daktyle, albo owoce świeże: banany, kawałki jabłka, melona, gruszki, sezonowo borówki, jeżyny, jagody, truskawki, maliny. Myślę, że wersja wytrawna (bez cynamonu i cukru) z kawałkami warzyw też się sprawdzi, np. kawałkami brokułów(...)PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam rózgą twaróg, dodaję szczyptę soli, cynamonu, cukier z wanilią i jajko, mieszam. Dodaję mleko i proszek do pieczenia, po wymieszaniu wsypuję mąkę. Mieszam na gładkie ciasto. Kukurydzę odsączam z zalewy, dodaję do ciasta. Rozgrzewam olej i smażę nieduże placki z obu stron na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące obsypane cukrem pudrem
Zasmakuj Kuchnimokrymi i mieszamy do otrzymania gładkiej dość gęstej masy. 4. Ciasto odstawiamy na 15 minut by odpoczęło. Następnie rozgrzewamy patenię i smażymy placki po 2 minuty z każdej strony. 5. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie serek z odrobiną cukru cytryny, pokrojony w plasterki banan i maliny. Smacznego
vaniliowoczekoladowaprzepyszny sernik został zaczerpnięty od blogerki nieesi25 ze strony https://www.youtube.com/watch?v=LTsI7Sn_jv0. Nie dość, że ciasto jest pyszne to jeszcze bardzo efektownie wygląda, zwłaszcza kiedy jest sezon na truskawki. Sądzę, że teraz, kiedy truskawki już się kończą można je zastąpić malinami, porzeczkami czy wiśniami i też sernik będzie bardzo smaczny. Można też użyć truskawek mrożonych tylko trzeba odsączyć(...)Teraz można dodać aromat waniliowy. Na dno z ciastek układamy przekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto dekorujemy truskawkami według uznania. Wskazówki: Sernik trzymać w lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie akurat serka typu philadelphia możecie użyć zamiennika czyli twarogu
upichcicKladdkaka to jedno z podstawowych szwedzkich ciast. Chyba nawet już dzieci potrafią je zrobić bez problemów. Najlepsze jest to, że wszystkie składniki prawie zawsze mamy w domu a wykonanie zajmuje koło 20 minut. Wiec można je zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Dodatkowo nie powstanie z niego zakalec bo jego konsystencja właśnie taka powinna być: mocno wilgotna, delikatnie ciągnąca. W zasadzie(...)kakao. Do jajek z cukrem dodajemy ostudzone masło a następnie mąkę z kakao. Całość mieszamy starając się nie napowietrzać ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 12 minut. Idealnie smakuje podane z łyżeczką gęstej 34% śmietany i malinami lub bitą śmietaną
Mohiellazupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym 3. sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i marynowanego ogórka 4. ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi 5. zapiekane klopsiki ze szpinakiem 6. drożdżowe bułki z pieczarkami i serem 7. owsiane batony z malinami i masłem orzechowym 8. gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą 9. mrożone kwadraty z truskawkami na kokosowym spodzie
Cooking for EmilyLIKIEREM I KREMEM TOFFI CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BITĄ ŚMIETANĄ KARPATKA Z KREMEM ŚMIETANOWO-GALARETKOWYM BRZOSKWINIOWIEC SNIKERS CIASTO CEGIEŁKA KOSTKA KAKAOWO-KAWOWA Z PIANKA CZEKOLADOWĄ FALE DUNAJU SEROWO KOKOSOWE MIODOWNIK KRÓLEWSKI KRETOWISKO TIRAMISU SERNIK PUSZYSTY SERNIK Z MALINAMI SERNIK Z KASZĄ MANNĄ SERNIK Z RODZYNKAMI SERNIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI I JEŻYNAMI KAWOWA
Sama słodycz i szczypta chilicytryny i cukier. Dodajemy śmietanę kremówkę i ubijamy aż masa będzie gładka. Tarta cytrynowa : Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C . Można na tarcie ułożyć dowolne owoce tj. świeże maliny, truskawki, brzoskwinie. Ja udekorowałam pokrojoną cytryną. Smacznego
Różne smaki w kuchnicukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek. Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła(...)100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić
Mała CukierenkaNa zakończenie tegorocznego sezonu malinowego powstał pyszny malinowy serniczek na zimno. Maliny dodałam do masy serowej a także na wierzch serniczka pod galaretkę. Pyszny, kremowy, nie
Monia miesza i gotujepodać go do upieczonych ciastek. Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła(...)100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik
Mała CukierenkaLekkie, kolorowe, owocowe, bez cukru Składniki sezonowe owoce: u mnie jagody leśne truskawki maliny 350 g serka naturalnego 2 małe jogurty naturalne 1 galaretka 2,5
czarrna od kuchniPączki wiedeńskie zwane też gniazdkami , pączkami kręconymi czy też pączkami hiszpańskimi . To moje ulubione pączki. Słodkie , mięciutkie , wilgotne. Piecze się je z ciasta parzonego , tego
Malinowa Kawiarenkazamian jogurt naturalny) 2 jajka 250 g mieszanki owocowej - ja mam jagody, jeżyny, porzeczkę czarną i czerwoną, truskawki, maliny ( owoce mogą być mrożone) Dodatkowo: papierowe foremki na muffinki (12 sztuk) + blaszka do muffinek, która nie jest konieczna Wykonanie: Wyrobienie ciasta jest bardzo proste. Najpierw mieszamy razem ze sobą "mokre" składniki czyli do miski wrzucamy: jajka, olej, śmietanę, jogurt - wszystko razem
W Moim Magicznym DomuPuszysty biszkopt przełożony masą malinową i czekoladową oblany galaretką ze świeżymi malinami. Niebo w gębie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1
Na Ciasteczkowych PapierachTarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady jest świetna na letnie dni. Porzeczki nie są częste w ciastach przez swoją kwaskowatość, ale tutaj jest ona bardzo dobrze zrównoważona czekoladą. Zamiast porzeczek możecie też użyć innych owoców – jagód, borówek, malin. Jeśli będziecie ją podawać w upalne dni, zwłaszcza w ogrodzie – pamiętajcie, żeby ją dobrze schłodzić – z wiadomych
Pociąg Do Kuchnimiski. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodając na koniec śmietan-fixy i cukier waniliowy. Wyłożyć masę na blat z ciasta i posypać okruchami. Wierzch udekorować nasionami granatu i wszystko delikatnie docisnąć do masy. W sezonie można udekorować wierzch plastrami truskawek, malinami, jagodami lub poziomkami
W poszukiwaniu inspiracjiTakiej frużeliny nie powinno u nikogo zabraknąć a szczególnie u osób które lubią słodkości. To pyszny dodatek do deserów, ciast, lodów i gofrów. Sama produkcja trwa chwilę a zapach, aromat i smak frużeliny wyjątkowy i nie zapomniany. Składniki: 1 kg malin 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z limonki 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szkl zimnej wody 4 łyżeczki
Ala piecze i gotuje