ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:244/324)

Muffiny drożdżowe z jabłkami i kruszonką 215

rozpuszczonego masła  75 ml mleka  2 łyżki cukru  1 opakowanie cukru waniliowego  szczypta soli  2 łyżeczki cynamonu  2 małe jabłka   na kruszonkę:  3-4 łyżki mąki 1 łyżeczka cynamonu  2 łyżki cukru  2,5 łyżki zimnego masła  Przygotowanie: Mąkę przesiać. Dodać pokruszone w dłoniach drożdże(...)obrać i pokroić w kostkę. Po ok 30 minutach od odstawienia ciasta formować kulki i wkładać je do foremek na muffiny. Do każdej kulki wcisnąć po 3-4 kostki jabłka.  Ponownie odstawić muffiny do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki szybko zagnieść. Następnie posypać nią babeczki. Rozgrzać piekarnik

Ze smakiem i z pasją
Jagodzianki 232

drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Na ciasto: 300 g mąki 1 całe jajko kl. M 3 łyżki cukru  około 50 g masła roztopionego parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 150 g jagód 2 łyżki cukru 1/2 łyżki bułki tartej lub 3/4 łyżki skrobi ziemniaczanej Kruszonka (możemy pominąć) 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki(...)Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić ) Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h. 3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy wagowo na 9 kulek. Każda ma ważyć około

Gotowanie...to proste !
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 190

ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 żółtko do posmarowania 2 łodygi rabarbaru 32-48 szt. truskawek (najlepiej zamrożonych) KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki cukier puder do posypania      Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy z cukrem(...)ciasta formujemy placuszek o grubości co najmniej 5 mm, brzegi każdej bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem. Rabarbar oraz truskawki myjemy i obieramy. Rabarbar dzielimy na 5 mm kawałki i równomiernie układamy na bułeczkach, dokładamy truskawki (najlepiej użyć truskawek mrożonych, gdyż wtedy nie wyschną podczas pieczenia i będą bardzo soczyste), pozostawiamy do wyrośnięcia.        W tym czasie przygotowujemy kruszonkę

Rozpustne gotowanie
Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką 125

mnie dzisiaj muffiny jogurtowe, obłędne z jabłkami , cynamonem i kruszonką. Będzie ich teraz więcej, bo moje dziecko do szkoły już poszło, a wolę mu dać takiego słodycza w formie domowej babeczki, ciasta, batona, niż te kupne. Niestety kiedyś już pisałam, że rodzice chyba nie chcą dbać o swoje dzieci, jak widzę pełną śniadaniówkę słodyczy (wafelków, chipsów, czekoladek), a kanapki(...)tortowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła  1/2 łyżeczki cynamonu (można dać więcej) 2 duże jabłka Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 4 łyżki cukru trzcinowego Masło roztapiam, studzę. W jednej misce mieszam suche składniki, w drugiej mokre, dodaję przestudzone, roztopione masło. Do mokrych dodaję suche

kruche babeczki
Sernik z rabarbarem wg Aleex 184

dodam do niego wiórków kokosowych, nie są tu potrzebne. A kolejny raz na pewno będzie, bo sernik jest pyszny, niezbyt słodki, doskonały na letnie, słoneczne dni. Polecam. Składniki: Ciasto: • 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki • 3 łyżki gorzkiego kakao • 1/3 szklanki cukru pudru lub ksylitolu • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 150 g zimnego masła • 1 jajko Masa serowa(...)mąkę, dodać kakao, cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Miksować do powstania drobnej kruszonki (ja użyłam thermomixa, ale można też posiekać składniki na stolnicy lub rozetrzeć je palcami). 2. Dodać jajko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto, w razie potrzeby zwilżyć dłonie zimną wodą. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki. 3. Piekarnik rozgrzać

W mojej kuchni
Drożdżówki z budyniem pyszne i puszyste 131

pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), mieszam łyżką i gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło. Jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto.   Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące.  Tak przygotowane ciasto przekładam do miski(...)miskę z ciastem możemy wstawić do piekarnika nagrzanego do około 30°C. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po 30 minutach: Po 30 minutach, ciasto odpowietrzam. Ciasto ugniatam kilkukrotnie w misce, ponownie miskę nakrywam folia spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut, tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość.  Końcowe przygotowanie drożdżówek:   Wyrośnięte ciasto wykładam na blat

Uwaga Babcia Piecze Chleb
821. Kruszonka z masła orzechowego. 233

Jabłka i gruszka pod kruszonką z masła orzechowegoTa kruszonka to mistrzostwo.Ciężki weekend przede mną, dużo nauki przede mną (jak nigdy w tym roku :O ),dodatkowo jeszcze jadę dzisiaj do babci na imieniny, upieczenie dla niej ciasta i tysiąc innych rzeczy, no cóż mam nadzieje, że się ze wszystkim wyrobię :PPrzepis:30g mąki żytniej20g mąki pszennej30g masła orzechowegołyżeczka cukru pudrułyżeczka

More food, love and dreams
Owoce pod kruszonką 134

już w drodze, a nie mamy już czasu na upieczenie klasycznego ciasta, które musi jeszcze wystygnąć. Składniki na 4 porcje: 250g mąki 125g cukru 125g masła lub margaryny szczypta soli 300g mrożonych owoców Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Przeczytaj cały przepis - Owoce pod kruszonką at AleTorcik

AleTorcik
Słodkie bułki truskawkowe 139

mleka 3,2% 10 dkg cukru kryształu 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią 5 dkg margaryny 2 żółtka 10 drobno posiekanych truskawek (świeżych lub mrożonych) szczypta soli Na kruszonkę: 50g cukru kryształu 50g margaryny 100g mąki pszennej Dodatkowo: 3 łyżki oleju do nacierania dłoni 1 żółtko 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy wraz z pokruszonymi(...)kosteczkę truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc ok dwu centymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka.   Kruszonka: Cukier, margarynę i mąkę łączymy ze sobą. Odkładamy na 5 min do zamrażarki. Następnie startą kruszonką

Kuchnia w czekoladzie
DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK 166

mnie średnio raz w tygodniu. Są łatwe, puszyste i naprawdę znakomite. Idealny pomysł na coś słodkiego, gdy w lodówce brakuje jajek . Robiłam już w formie bułeczek maślanych z kruszonką oraz nadziewane z marmoladą różaną. Jak dla mnie obie wersje są super. Na przyszłość planuję jeszcze wersję z białym serem. Obiecuję, że Wam się tym pochwalę. Polecam :) SKŁADNIKI(...)drożdże. Porządnie wyrabiamy aż ciasto odejdzie od ręki (można także mikserem z hakiem). Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do podwojenia. Następnie ponownie delikatnie wyrabiamy i dzielimy na mniejsze części. Jeśli chcemy zrobić bułeczki maślane robimy kulki i układamy w tortownicy robiąc odstępy. Jeżeli mamy ochotę na ślimaczki, ciasto rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy

Pani na deser
Najprostsze ciasto drożdżowe dla początkujących bez wyrabiania 242

pominąć  a ci którzy chcą spróbować podaję przepis na kruszonkę: 100 g masła lub margaryny   20 łyżek mąki   8 łyżek cukru pudru   16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i rozkruszamy w ręku a następnie sypiemy na wyłożone owoce. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżówki z truskawkami 134

Końcówka truskawek..i trza je wykorzystać do pysznych bułeczek..niedawno z takiego samego ciasta i nadzienie robiłam odrywaną drożdżówkę [klik]. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej  1/4 szkl.cukru (55 g)  2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży  szczypta soli  1/3 - 1/2 szkl.mleka(...)porobiły się grudki. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Za pomocą szklanki w każdym wyrośniętym placuszku zrobić dołki na nadzienie.Dołeczek posypać bułką tartą, włożyć masę truskawkową,boki bułek posmarować białkiem .Wierzch posypać kruszonką. Bułki piec w piekarniku rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ 184

szklanki  mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła Na nadzienie: 2 00g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać) Wykonanie:  Zrobić rozczyn(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki   sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio  wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą  i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Jagodzianki drożdżowe 220

Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 jagodzianek na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 60 g cukru kryształ 60 g roztopionego masła lub margaryny 30 g drożdży świeżych 1 całe jajko + 1 żółtko szczypta soli farsz: około 400 g jagód 4 łyżki cukru kryształu na kruszonkę : 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształu 1 łyżka(...)cukier i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 3 – 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Stokrotka 144

rozczynem. Potem jeszcze raz wyrabiamy.3. Dodajemy masło, wyrabiamy ponownie, odstawiamy do podrośnięcia.4. Z ciasta robimy 7 kulek, układamy na natłuszczonej blaszce na kształt kwiatka, w miejsce połączenia się kulek nakładamy powidła lub dżem ( u mnie były to powidła śliwkowe).5. Białkiem smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką i pieczemy przez 15-20 minut w 180 st.C.Smacznego!!!Źródło: Czym dziś w kuchni

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania