czekoladowe jest gęste i wilgotne, intensywne w smaku i dość ciężkie. Do tego kwaskowaty mus z truskawek i rabarbaru, a wszystko przełożone delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Całość rozpływała się w buzi, i choć ciasto syci, poza maluchem nikt nie zostawił na talerzu nawet okruszka. Polecam Wam ogromnie - nikt mu się nie oprze! Oczywiście, dekorację z masy cukrowej(...)owoców. Gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z palnika, dodać namoczoną i dobrze odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Krem: Mascarpone i kremówkę ubić z cukrem na puszystą masę. Układać na zmianę blat ciasta, krem i mus owocowy. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie docisnąć i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować krem maślany. Truskawki i rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam Kochani dziś chcę Was zaprosić na bardzo pyszne ciacho, składa się z kakaowego ciasta, kremu, pianki kawowej i bezików :) Ciasto rozpływa się w ustach, pięknie wygląda, super się kroi. Trzeba go po prostu spróbować, zapraszam SKŁADNIKI *przepis na blaszke 25x25cm Ciasto kakaowe -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -0,5 łyżeczki proszku(...)stawiamy na gazie. W 250ml mleka mieszamy budynie i cukier Wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo budyń. Ciasto ponczujemy kawą, wykładamy na nie krem-dajemy do lodówki. MASA KAWOWA Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i kawę-miksujemy. Do miski dajemy 2 łyżki żelatyny, dodajemy 125ml gorącej wody-mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumikserem na niższych obrotach. Dodać kolejne jajo, zwiększając obroty, a gdy się wymiesza z ciastem wrzucić ostatnie jajo. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10-15 minut) lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego (trochę krócej ok. 8-10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut(...)około 90 minutach dodawać partiami średnio miękkie masło do ciasta (najpierw po kawałku), miksując na średnich obrotach. Stopniowo zwiększać ilość masła, w miarę jak szybciej będzie się ono łączyć z ciastem. Miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Ciasto przykryć folią spożywczą i schować na noc do lodówki. Aby zrobić krem budyniowy , należy wlać mleko do rondelka wraz z połową
Moja Delicjasamo upiec drugą część ciasta. Jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych blach do pieczenia, należy po upieczeniu ciasto wyjąc z blachy, ponownie wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka krowiego: 2 budynie (40g każdy bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym 250 g masła lub margaryny 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)budyniowej. Ugotowany budyń przykryć, żeby nie powstał kożuch i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę budyniową zmiksować z masłem lub margaryną na puszysta masę. Na podpieczona jedną połowę ciasta przełożyć cały krem i przykryć drugą częścią, posypać cukrem pudrem. Całość przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieIdealne ciasto tortowe na imprezę i na co dzień! Nie za słodkie, mięsiste, wilgotne z kakaowymi blatami przełożonymi delikatnymi kremami. To słodko – kwaśne ciasto, zawsze każdego zachwyca. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne. Ilekroć je robię, zawsze wychodzi idealnie. Za przepis szczególnie dziękuję mojej mamie J SKŁADNIKI: KAKAOWE BLATY: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru(...)suchego patyczka . Wystudzić w uchylonym piekarniku, tak aby ciasto nie opadło. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż ostrym nożem na 2 blaty kakaowe. PRZEŁOŻENIE CIASTA: KREM Z SERKA KREMOWEGO: 200 g masła (temp. pokojowa) 400 g serka kremowego typu philadelphia* (temp. pokojowa) 6 łyżek cukru pudru ( lub więcej w razie potrzeby) Masło utrzeć z cukrem w misie
Calzonella.comłyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto jasne: 6 białek 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu/soku z cytryny szczypta soli + 1 opakowanie kremu karpatka 500 ml mleka 200 g miękkiego masła 200 g okrągłych biszkoptów 400 ml mocnej, gorzkiej kawy 2 galaretki malinowe(...)przekroić na dwie części. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. Krem karpatka przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić i rozsmarować na dolnej części ciasta. Na kremie, obok siebie, ułożyć biszkopty, namoczone w mocnej kawie. Schłodzić. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopty. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, by galaretka całkiem stężała. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem
Domowa cukiernia Ewypory jeszcze nie robiłam nic z mleka w proszku, a teraz żałuję, masa zrobiona z tego mleka jest przepyszna, a ciasto wyśmienite. Wiśnie lekko przełamują słodycz kremu. SKŁADNIKI Ciasto: Pieczemy 2 biszkopty Proporcje na 1 biszkopt: 3 jajka, 1 budyń czekoladowy, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, mąka pszenna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier(...)końcu mleko w proszku. Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i mleko, dodajemy kakao, mieszamy miotełką, aż składniki się połączą, na końcu dodajemy łyżkę śmietany. Pierwszy blat ciasta smarujemy kremem, wciskamy wiśnie.Przykrywamy drugim blatem, smarujemy polewą
słodki bratekPyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek(...)wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem jogurtowy: 7. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 8. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno
Mała CukierenkaPyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek(...)wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem jogurtowy: 7. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 8. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno
Mała Cukierenkarozwałkować na cienkie placki o tej samej wielkości. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut. Ciasto ostudzić. krem: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko rozmieszać z mąką, budyniem i jajkami. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować aż masa zgęstnieje(...)Gorący krem wyłożyć na ostudzone ciasto i przykryć drugim plackiem. Gdy krem ostygnie ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i kroić ostrym nożem
Mama Gotujewyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ciasto oddzielić nożem od brzegów tortownicy i ostrożnie wyjąć z blaszki. Przekroić je w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki ciasta. Krem: 7. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5-7 minut. Następnie dobrze osączyć torebeczki z herbatą (wycisnęłam je rękoma, tylko proszę się nie poparzyć) i herbatę przelać(...)małym ogniu przez około 2-3 minuty. Następnie odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową. 8. Serek wymieszać z przestygniętą herbatą mikserem na średnich obrotach i połowę kremu wyłożyć na pierwszy krążek ciasta. Przykryć go drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu, na wierzch położyć ostatni krążek ciasta. Wierzch i boki: 9. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę, śmietankę
Mała Cukierenkapół. W małym garnuszku rozpuściłam cukier z herbatą aż powstał syrop. dodałam sok z cytryny i rum. Tak uzyskanym syropem polałam dolną i górną warstwę ciasta. Ubiłam krem i odstawiłam go do lodówki. Pozostało jeszcze sporządzenie polewy. W garnuszku z wodą rozpuściłam masło,cukier i kakao. Wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia. Mając już wszystkie składniki nakładałam je na nasączone(...)ponczem ciasto. Najpierw dżem z porzeczek. Jest on kwaskowy, co bardzo smakowicie kontrastuje z kremem i słodyczą polewy. Następnie warstwa kremu. Przykryłam drugą częścią ciasta i polałam polewą czekoladową. Na wierzch nałożyłam kleksy kremu. Podałam z kawą do której dodałam pozostały jeszcze krem... Pycha i smacznego
potrawyregionalnezawsze ten torcik robi się z porzeczką- nawet ten, który kupiłam, jej nie miał. Taki chłyt marketingowy z tym obrazkiem. Ale wiecie co- powinno się. Bo samo ciasto i krem są słodko, mdłe- pyszne, ale to kontrast kwaskowej porzeczki czyni je arcydziełem. Naprawdę. Możecie mi wierzyć. Albo bądźcie sceptyczni- i zróbcie je. Wtedy zrozumiecie. Ja na sto procent jeszcze(...)składowe gotowe- czas na montaż. Kładziemy pierwszy blat ciasta (ja swojemu musiałam obciąć rancik, który został z opadnięcia), smarujemy konfiturą, następnie połową kremu. Kładziemy drugi blat, smarujemy ciasto resztą kremu i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Teraz najtrudniejsze- chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Niestety prawdą jest, że ciasto jest najsmaczniejsze, jak spędzi noc, albo nawet i dobę
les mirabellesjakoś naszło mnie na konkretne ciasto ;) Pyszne miodowe placki, przełożone kremem z kaszy manny z brzoskwiniami. Nie za słodkie, konkretne powiedziałabym :D Nie jest zbyt słodkie, a brzoskwinie tylko podkręcają jego smak. Najlepsze 2-3 dni po zrobieniu, gdy placki zmiękną. Polecam! :) Składniki na ciasto: 1 jajko 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 łyżki(...)dodać kaszę i gotować kilka minut, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać chłodną kaszę manną. Wlać sok z cytryny i brzoskwinie, delikatnie połączyć. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć część kremu, przykryć drugim płatem ciasta. Na wierzch wyłożyć resztę kremu i ułożyć odłożone wcześniej brzoskwinie. Udekorować polewą czekoladową. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce na około 2-3 dni. Smacznego
Domowa cukiernia Ewy