przygotowania, choć należy obchodzić się z tym ciastem delikatnie aby nie utracić konsystencji piany wtedy jest puszysty i nie opada. Polany tradycyjnie lukrem. Dla wielbicieli makowych ciast bez ciężkich kremów. Składniki Forma 38/12 cm 4 jajka 20 dag cukru 1 szklanka śmietany kremowej 10 dag mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag maku ja miałam zmieszany niebieski
Wanilia i Kardamonpojęcia gdzie to było. Ciasto zrobiłam z mojego sprawdzonego przepisu, lubię kiedy jest delikatne i lekko słone, wtedy idealnie łączy się ze słodkim kremem. *na 20 małych babeczek Składniki: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła 1 żółtko łyżka cukru pudru duża szczypta soli na krem: 250 ml mleka 20 g budyniu waniliowego (1/2 torebki(...)trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote. W połowie mleka rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i mieszając ugotować. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na krem. Na dno połowy babeczek dać odrobinę dżemu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWięcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE. Mus śliwkowy to mój słodki pomysł na jesienne torty. Mus ze śliwkami idealnie pasuje do kremu orzechowego lub
Słodki PomysłOrzechowy budyń kukurydziany* z malinami *z masłem orzechowym, mąką kukurydzianą (a pomysł ten wpadł mi podczas robienia kremu do ostatniego ciasta snikers, kiedy siłą powstrzymywałam się by nie zjeść całego z miski xd ;) ) Jak tam wybawiliście się? Ja jak najbardziej ;) Impreza zdecydowanie udana, praktycznie zero snu, ale co tam, no bo wracając do domu o 12 godzinie(...)się kłaść, w sumie to nawet mi się nie chce spać xd No nic nowy rok zaczynam z miską ciepłego kremu i gorącą herbatą, pod kocem z serialem w tle, podoba mi się ;) Składniki: 300ml mleka 40g mąki kukurydzianej 40g masła orzechowego (2 czubate łyżeczki ) cynamon, sól coś do posłodzenia 2/3 mleka umieszczamy w garnuszku
More food, love and dreamsziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę (25×30 cm) wykładam papierem do pieczenia lub smaruję dno masłem, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Krem budyniowy: ¾ litra mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżeczek ksylitolu 250 g masła 1 łyżka wanilii 1 łyżka cukru pudru Gotuję budyń z ¾ litra(...)złożyć rabarbarową delicję. Biszkopt kroję na pół. Dolny blat nasączam wodą z dodatkiem cytryny. Na biszkopt wykładam krem budyniowy i wstawiam pierwszą warstwę do lodówki na 20 minut. Następnie wykładam warstwę rabarbarową i na górę kładę drugi blat biszkopta, który również nasączam. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę. Na koniec przygotowuję polewę czekoladową. Składniki: 150 ml śmietanki
Słodki sentymentjest mój Małżonek, który choć za słodkościami nie przepada, takim ciastem z kajmakiem nie pogardzi. I wcale nie musi być na biszkopcie, możecie zamiast niego ułożyć herbatniki :) Składniki na formę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka ²/₃ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki pszennej tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Szczypta soli Krem(...)kajmakowy: 400g śmietany 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki gotowej masy kajmakowej z puszki Krem śmietankowy: 400g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 100ml wody Dodatkowo: 1 duże opakowanie herbatników maślanych (ok 400g) Pozostała masa kajmakowa 4 banany Kakao do oprószenia ciasta Poncz: 120ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania Biszkopt
Kuchnia w czekoladzieCiasto kokosowo-cytrynowe idealnie wpisuje się w zimowy klimat. Jest lekkie jak piórko i orzeźwiające za sprawą cytryny, będzie niezastąpione na Sylwestra czy Nowy Rok.
Słodki Blogpszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. W 3 partiach dodawać następnie suche składniki a w 2 mokre (zaczynając i kończąc na suchych). Ciasto wylać do formy o wymiarach 30 x 35cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Masa jagodowa: 400 ml kremówki 125 g mascarpone(...)zmiksowanych jagód 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny + woda Żelatynę rozpuścić w wodzie, odłożyć. Śmietankę i mascarpone ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Krem wylać na ciasto, schłodzić przez około 2-3 godziny w lodówce. Polewa czekoladowa: 100 g białej czekolady 40 g masła 1 łyżka mleka Czekoladę połamać, dodać masło i mleko. Rozpuścić nad kąpielą
Domowa cukiernia Ewyrumowy, ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować. Z misy miksera wyjąć połowę ciasta. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i krem (lub syrop) czekoladowy, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Oba ciasta zagnieść ręcznie. Po połączeniu ciasto będzie wyglądało, jakby ktoś pomalował je nierównomiernie pędzelkiem. Z ciasta uformować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata