słowo, że za każdym razem bajaderki będą miały inny smak, ponieważ wszystko będzie zależeć od dodanych suchych składników jak i wykorzystanego dżemu. Uwaga: do bajaderek NIE wykorzystujemy ciast z galaretkami, kremami czy nadzieniami. Składniki na 18 kulek: 250 g suchych ciast, ciasteczek (np. biszkoptów, keksów, murzynków) 100 g dżemu lub marmolady 1 łyżka masła (25 g) 1-2 łyżki
UgotowaćCiasto krówka z kakaowym wnętrzem. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto krówka z kakaowym wnętrzem. Jeśli tak jak ja lubicie słodkie warstwowe ciasta z śmietanowym kremem i kajmakiem, to na pewno pokochacie tą wersję. Podstawę ciasta stanowią dwa biszkopty – jeden toffi, a drugi kakaowy. Do tego prosta masa śmietanowa i jako zwieńczenie pyszny kajmak. Ja dziś
Słodkie okruszkiwystudzone, przekrawam wzdłuż na połowę. Czas na krem. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder. Wrzucam mascarpone, miksuję na jednolitą, gładką masę i zostawiam do lekkiego schłodzenia. Kremem przekładam blaty ciasta, wierzch smaruję masą krówkową i posypuję orzechami. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkipokruszyć ją drobno a pozostałe ciasto przekroić na dwa blaty. Na mleku ugotować kaszę mannę z cukrem. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć dodając po trochę wystudzonego grysiku. Ciasto nasączyć herbatą. Krem podzielić na dwie części. Jedną rozsmarować na dolnym blacie ciasta. Na wierzchu rozłożyć powidła. Przykryć drugim blatem ciasta i posmarować resztą masy, Górę posypać pokruszonym ciastem. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto kukurydziane z nadzieniem serowym pieczone w słoiku po miodelce (krem czekoladowy z dodatkiem miodu)~ Dzisiaj oprócz śniadania mam dla Was dwa szybkie, proste i smaczne pomysły na wykorzystanie ryżu - jeden na obiad i drugi na lunch. Użyłam ryżu z warzywami Piątnica , który polecam - jest bardzo smaczny, suszone warzywa dodają mu ciekawego smaku! :) OBIAD - Smażony ryż curry z warzywami PRZEPIS
breakfast of dreamspiec około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Na pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta i resztę kremu rozsmarować na górę. Wierzch ciasta udekorować granatem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymieszać w misce i dodawać porcjami ubitą śmietanę delikatnie mieszając
Ala piecze i gotujemasę. Na koniec dodać pokrojone w średnią kostkę jabłka i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Krem cytrynowy - 2 opakowania budyni cytrynowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować(...)budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać porcjami wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu cytrynowego. Delikatnie przełożyć drugim biszkoptem i rozsmarować pozostały krem cytrynowy wierzch i cienką warstwą boki torcika. Na koniec wierzch posypać płatkami czekoladowymi lub startą
Ciastka - domowe słodkościKruche ciasto z kawowym kremem przełożone kajmakiem i bezą orzechowo-wafelkową wygląda i smakuje obłędnie. Śmiało możecie nim zastąpić tort na rodzinnych uroczystościach. CIASTO SANTOSKA Składniki: (forma 20x30) ciasto kruche: 1 jajko 180 g mąki 40 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa kawowa: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany(...)lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. masa kawowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łączymy z serkiem mascarpone, kawą i likierem do uzyskania gładkiego kremu. beza orzechowa: Białka ubijamy na sztywno dodając partiami cukier
Bon appetit mon amiekażdy nakładamy nadzienie Orzechowo - rodzynkowe. Zlepiamy i formujemy kulki. Kulki rozkładamy na cieście białym z dżemem: po 4 w szerokość i 6 w długość blachy Pieczemy 50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy Składniki na krem cappuccino: 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 czubate(...)lśniącej białości z 2 łyżeczkami przegotowanej wody i ok. 3 kroplami olejku pomarańczowego. Gdy będzie gładki i lśniący dodajemy odrobinę barwnika pomarańczowego i ponownie ucieramy. WYKONANIE: ciasto z kulkami krem biszkopty nasączone w herbacie rumowej lukier + pokruszone pierniki( w szpary między biszkoptami) Smacznego
Domowe ciastalepszych jakie jedliśmy. *tortownica 18 cm lub trochę większa Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g kakao 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej na krem: 200 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)mascarpone. Odłożyć cztery łyżki masy do dekoracji a do reszty dodać kokos i na końcu żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Na paterze umieścić dolny blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy. Krem podzielić na trzy części i przełożyć ciasto. Kiedy całość zastygnie, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować wierzch i boki tortu. przepis na ciasto zaczerpnięty z tej strony
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKostka orzechowo - kajmakowa to pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto składa się z trzech warstw. Pierwsza to masa kajmakowa/krówkowa. Druga to warstwa z kaszy manny ugotowanej jak do stefanki, a trzecia to krem czekoladowo - orzechowy na bazie budyniu, z mielonymi orzechami włoskimi. Krem jest bardzo intensywny w smaku i mało słodki, więc idealnie uzupełnia się ze słodką masą krówkową. Całość(...)przelałam go do gotującego się mleka z orzechami. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksowałam z miękkim masłem na jednolity krem. Krem rozsmarowałam na cieście i przykryłam ostatnią warstwą herbatników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Po około minucie zamieszałam czekoladę do rozpuszczenia. Czekoladą posmarowałam
Waniliowe Improwizacjeborówki, jagody. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym Składniki na około 9-10 tartaletek o średnicy 10cm: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu(...)około 15-17 minut, aż ładnie się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować je konfiturą. Krem: 5. Galaretkę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, fixem
Mała Cukierenkaproszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody pół kilo malin (kilka można zostawić do dekoracji) Składniki na krem cytrynowy: 200g miękkiego masła 2,5 szklanki cukru pudru cytryna (sok i 2 łyżeczki startej skórki) łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Wykonanie ciasta: Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić. Jeśli jest bardzo soczysta to odcisnąć z niej sok. Przygotować miskę(...)smakować masę i sprawdzać czy na języku nie są już wyczuwalne grudki cukru). Dodać skórkę z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem. Miksować jeszcze ok. 3 minuty. Gotowym krem nałożyć na ciasto (połowę pomiędzy ciasta, a połowę na wierzch). Blacha : forma na babeczkę gigantkę lub dwie tortownice o średnicy 20-21 cm. Przepis znalazłam na www.iambaker.net i wprowadziłam
Mania WypiekaniaPączki to królowe tłustego czwartku, te są proste do zrobienia, przełożone lekko kwaśnym kremem z musem malinowym na bazie mascarpone-słodka kaloryczna rozpusta. Składniki: Ciasto na 12 dużych pączków 60 dag mąki pszennej 10 g drożdży suchych 1 szklanka ciepłego mleka 3 duże łyżki roztopionego masła 3 żółtka 70 g cukru ½ laski wanilii Kieliszek rumu Szczypta soli Olej do smażenia(...)Krem malinowy: ½ litra śmietany 30% 25 dag serka mascarpone ½ szklanki musu z malin 2 łyżki cukru pudru Lukier do dekoracji Kolorowa posypka Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewam do miski, mieszam z suchymi drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, dodaję ziarenka wydrążone z wanilii, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, po chwili wlewam rozpuszczone masło i ponownie zagniatam, odstawiam w ciepłe
Wanilia i Kardamonwyłączamy grzanie i pozostawiamy bezy w piekarniku, aż wystygną. Przygotowujemy bitą śmietanę, bądź dowolny krem (ja użyłam czekoladowego kremu, takiego samego jak do przełożenia ciasta). Na bezy nakładamy krem i składamy tworząc korpusy ptaków, teraz już tylko umieszczamy szyje i łabędzie gotowe
Rozpustne gotowanie