tego zaręczam Wam, że będzie smaczniejszy! Pierwsza propozycja to czekoladowo truskawkowy tort z kit-katem. Dzięki wafelkom na brzegach nie musimy się martwić czy krem jest nałożony równo. Tortownica, w której piekłam ciasto ma 16 cm średnicy, zdecydowałam się na dwa blaty z biszkoptu, myślę jednak, że trzy byłyby lepszym pomysłem – więc jeśli macie na tyle czasu polecam dorobić(...)łyżce zimny budyń i dokładnie miksujemy. Nakładamy krem na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy warstwą truskawek. Przykrywamy drugim krążkiem i trzecim – jeśli się na niego zdecydowaliście. Całe ciasto pokrywamy kremem – nie musi być równo :) Odpakowujemy kit-katy i łamiemy na kawałki, jeśli to konieczne można nieco je skrócić. Po przyklejeniu do boku tortu powinniśmy mieć 1 cm zapasu
Ciastkozercywięcej! Zdecydowanie każdy chociaż raz powinien tego przysmaku spróbować. Jestem na 99,999999... % pewna, że jak ktoś go spróbuje to na jednym kawałku się nie skończy. Dodatkowym atutem tego ciasta jest jego niesamowita prostota. Tak jak już pisałam robi się je w dosłownie 10 min - wystarczy tylko mieć składniki. Musi ono oczywiście swoje odleżeć w lodówce i zmięknąć (jednak(...)prostu odstawiamy do ostygnięcia gdzieś w chłodne miejsce. Jak budyń całkowicie ostygnie rozmiksowujemy go na puszystą masę i dodajemy masło. Całość dalej miksujemy do uzyskania puszystego, miękkiego kremu. Przekładanie ciasta: Najpierw wykładamy warstwę herbatników. Na to połowę przygotowanego kremu budyniowego. Ponownie herbatniki. Teraz całą masę kajmakową. Herbatniki. Pozostałą część kremu budyniowego. Ostatnia już warstwa herbatników. Na samą górę wykładamy ubitą
Jedzeniomaniaroku kompletnie zapomniałam o 3 urodzinach bloga, które były w lipcu :( dlatego teraz coś na osłodę mojego zapominalstwa :P Czyli kruche ciasto, kwaśna galaretka, słodki krem i chrupiąco-ciągnąca beza - kompletne pomieszanie smaków i faktur, które w połączeniu świetnie się uzupełnia :D Składniki [blacha 25x35 cm] : Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 czubata łyżka śmietany(...)śmietan-fixami na sztywno. Na kruche ciasto w blasze wyłozyć tężejącą galaretkę z malinami, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. Na stężoną galaretkę z owocami wyłożyć krem śmietanowy, przykryć bezą i ponownie wstawić ciasto do lodówki (najlepiej na całą noc). SMACZNEGO!!! Inspired by www.uwielbiamgotowac.com
Malinowo w kuchniLemon curd to pyszny cytrynowy krem do tortu i ciasta. Cytrynowy curd można podać jako deser z bezą. Można też dodać go do kremu śmietankowego i zrobić z niego pyszny krem cytrynowy. Polecam również malinowy i pomarańczowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 200-220 g lemon curdu: 1 jajko (rozm. L) 1 żółtko 80 g cukru
Słodki Pomysłniedzielę ogromne słodkie ptysie przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego i osypującego się pudru który po zjedzeniu był dosłownie wszędzie. Dziś odtworzyłam ten smak i również dodałam jagody z Manufaktury Wielkopolskiej które również smakują(...)przysmaki jak jagody, konfitury agrestowe czy śliwki w syropie. Dla tych którzy jeszcze nie znają zapraszam na stronę internetową J Przepis na ptysie z kremem śmietankowym i jagodami od Manufaktury Wielkopolskiej: Ciasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne
Wanilia i KardamonWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 Składniki podstawowe: 40-50 dag pozostałego ciasta (bez kremu) - u mnie biszkopt, 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, bakalie - u mnie 12 suszonych śliwek i garść suszonej żurawiny (można użyć rodzynek) * , 200 g dżemu truskawkowego Łowicz, 60 g masła, aromat waniliowy(...)orzechowego lub nutelli). Dekoracja: wiórki kokosowe kolorowa posypka * Wcześniej namoczone! Przygotowanie: Biszkopt drobno kruszę (można za pomocą blendera). Mleko zagotowuję z cukrem, masłem i kakao. Lekko studzę. Ciasto łączę z mlekiem, dżemem, kremem i olejkiem, dodaję pokrojone bakalie, dokładnie mieszam. Masa ma być jednolita. Formuję niewielkie kulki, następnie obtaczam w wiórkach lub kolorowej posypce. Gotowe bajaderki odstawiam do lodówki
JejKuchniaskładniki: 100 g ciasta (np. biszkoptu, okrawków z ciast) ok. 4- 5 łyżeczek kremu orzechowego – nutella 80 g czekolady gorzkiej(...)łyżka oleju posypka kolorowa, zmielone orzechy ok. 10 patyczków do lizaków lub patyczki do szaszłyków opcjonalnie: 2 łyżeczki wódki orzechowej wykonanie: Ciasto kruszymy na okruszki. Następnie do pokruszonego ciasta stopniowo dodajemy krem czekoladowy, opcjonalnie alkohol i wyrabiamy ciasto. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Czekoladę z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej. Każdy patyczek zanurzamy w czekoladzie, chwilkę odczekujemy aby czekolada stężała
Domowy Smak Jedzeniapieczenia. Przelewamy ciasto, pieczemy około 50-60 minut ( jest też możliwość rozlania na 3 niższe placki i piec 25-30 minut), najlepiej sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Podczas pieczenia należy przygotować krem. W tym celu potrzebujemy wysokiego, do którego(...)przekładamy serek mascarpone oraz masło orzechowe. Wszystko mixujemy do czasu uzyskania jednolitej masy, stopniowo dodając cukier i ekstrakt waniliowy wraz z jogurtem greckim, ilość musimy dostosować do konsystencji kremu. Ostudzone ciasto kroimy na 3 części. Układamy pojedynczo, a pomiędzy wylewamy część kremu. ½ kremu należy zostawić na dekorację wierzchnią. Na końcu można przyozdobić posiekanymi orzeszkami ziemnymi i polać roztopioną gorzką
Jedz zdrowo żyj zdrowo!mocy miksera, do połączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Dzielimy ciasto po równo. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Krem maślany: 300 g masła 400 g masła orzechowego 320 g cukru pudru 155 ml śmietany kremówki(...)wrzenia. Ściągamy z palnika. Wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Wykładamy pozostały krem na wierzch i boki. Polewamy czekoladowym ganache. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Dekorujemy wedle uznania
Made By Mom And Sonjedne w żelu(super!),a inne w proszku-i te właśnie najlepiej rozmieszać najpierw w 2-3 kropelkach wody,łatwiej się wymieszają z ciastem. pamiętajcie ,że kolor po upieczeniu jest nieco inny , bardziej wyraźny! Krem z bitej śmietany i mascarpone: 1l śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego kilka łyżek cukru pudru, do smaku(...)kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera (wszystko razem) i ubić do powstania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać wybrany ekstrakt. Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem: blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem, następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym
Swojskie jedzonkopiec przez 28-30 minut w temp.180 stopni,(jak pieczecie naraz wszystkie tortownice to co jakiś czas zamieniajcie miejscami blaszki )ostudźcie ciasta,zdejmijcie papier . 5. Gdy ciasta się studzą, przygotuj krem. W dużej misce wymieszaj miękkie masło z serem i ekstraktem waniliowym aż będzie gładka masa, stopniowo dodawaj cukier puder, zmiksuj razem aż wszystko się połączy,przez(...)żeby była puszysta masa. 6.Przekładamy kremem nasze cienkie blaty ciasta i na wierzch również trochę kremu i posypać resztą orzechów,można również dać na wierzch wiórki czekolady.Ciasto wstawić do lodówki,co najmniej na noc,żeby masa stężała i ciasto przeszło smakiem. Polecam -naprawdę bo jest pyszne
Swojskie jedzonkozestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń. wykonanie ciasta: Na dno blaszki wkładamy blat kruchego ciasta. Wykładamy 1/2 cz. kremu, układamy w odstępach roladki (ja ułożyłam tylko dwie, trzecią można podać jako osobne ciasto ). Pomiędzy roladki nakładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie(...)całe ciasto wykładamy pozostałą cz. kremu i przykrywamy biszkoptem. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. (Ciasto proponuję przygotować dwa dni przed podaniem. Ciasto przechowywałam w lodówce
Domowy Smak Jedzenianiego każde owoce, które akurat są w sezonie. Poza sezonem można upiec go z jabłkami czy z gruszkami. Ciasto składa się z trzech warstw: maślane kruche ciasto, na nim krem z żółtek wymieszany z bezą, w którym zatopione są owoce. Na wierzch włoska beza. Kruche ciasto: 250 gram mąki tortowej orkiszowej 100 gram zimnego masła 3 żółtka(...)ogniu i mieszać chwilę do zagotowania. Powstały krem przykryć i wystudzić ( można przyspieszyć studzenie, wkładając naczynie do garnka z zimną wodą). Kiedy krem się studzi nastawić piekarnik na 180 stopni i podpiec ciasto kruche (10-15 minut). Nie powinno się zrumienić tylko lekko podpiec. Ubić pianę z dwóch białek dodać 2 łyżki drobnego cukru pojedynczo. Do zimnego kremu z żółtek
AZgotuj!osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Przepis na blaszkę 34x24cm. Zobacz też: Czekoladowe ciasto z kaszy manny z amarantusem Ciasto z kaszy manny z porzeczkami i galaretką Ciasto z kaszą manna i galaretką Ciasto bez pieczenia z kaszy manny ze śliwkami i galaretką Krem z kaszy manny do ciast i tortów Rolada z kaszy manny Najprostszy deser walentynkowy Krem
Dorota Smakuje