sztywno białek, naprzemiennie dodawać płynne i suche składniki. Cały czas dokładnie, bardzo delikatnie mieszając ciasto drewnianą łyżką. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Krem czekoladowy ganache: Do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać do niej cukier puder oraz masło. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać bardzo(...)wystudzony ganache czekoladowy. Ubijąc do momentu, w którym krem jest wystarczająco gęsty a składniki są ze sobą dobrze połączone (kilkanaście sekund). Na koniec dodać wiśnie. Wymieszać delikatnie z kremem. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić wzdłuż. Na pierwszy błat wyłożyć połowę kremu. Rozsmarować. Przykryć drugim blatem, na który wyłożyć pozostały krem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki
mecookssztywno białek, naprzemiennie dodawać płynne i suche składniki. Cały czas dokładnie, bardzo delikatnie mieszając ciasto drewnianą łyżką. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Krem czekoladowy ganache: Do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać do niej cukier puder oraz masło. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać bardzo(...)wystudzony ganache czekoladowy. Ubijąc do momentu, w którym krem jest wystarczająco gęsty a składniki są ze sobą dobrze połączone (kilkanaście sekund). Na koniec dodać wiśnie. Wymieszać delikatnie z kremem. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić wzdłuż. Na pierwszy błat wyłożyć połowę kremu. Rozsmarować. Przykryć drugim blatem, na który wyłożyć pozostały krem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki
mecooksLubię gotować, ale jeszcze bardziej uwielbiam piec ciasta. Torcik śmietankowo- orzechowy SKŁADNIKI: Biszkopt 9 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 4 łyżki wody zimnej tłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz(...)piekarnika, piec około. 35 stop.w 180 stop. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki. PONCZ Składniki ponczu połączyć i wymieszać. Ponczem nasączyć każdy krążek ciasta. KREM Większą połowę śmietany zmiksować z 2 śmietan fix i dwoma łyżkami cukru na sztywno. Do ubitej śmietany dodać orzechy mielone, wymieszać. Tak postąpić z resztą śmietany, tylko bez dodatku
Kuchnia Danusiwersji "na zielono", z dodatkiem szpinaku. Szpinak nadaje biszkoptowy nie tylko kolor, ale sprawia również, że ciasto jest wilgotne. Myślę, że takim zielonym biszkoptem zaskoczycie gości. I z całą pewnością wypiek przypadnie im do gustu. PRZEPIS NA BISZKOPT SZPINAKOWY Z KREMEM I TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI: Zielony biszkopt: 300 g mrożonego szpinaku - brykiet 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)Krem mascarpone równomiernie wyłożyć na ostudzony biszkopt. 3. Truskawki pokroić w plasterki lub pozostawić całe ( całych będziemy potrzebowali więcej niż 200 g ). Plasterki truskawek układać na kremie. Ciasto wstawić do lodówki. 4. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, zalać nią truskawki na cieście. Schłodzić w lodówce. Smacznego
kolorowotorcikowoDzisiejsze połączenie składników to mistrzowskie połączenie. W cieście jest suchy mak i cytryna a w kremie migdały, wieńczy dzieło kwaskowaty rabarbar. Dla mnie idealnie a dla Was? Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało. Tarta cytrynowo - makowa z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepołowy kawy wymieszanym z połową likieru. Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem oprószyć proszkiem kakao. Tort tiramisu
Bon Appetit Małgorzatyznika, kawałek po kawałku ;) Kolejny przepis znany z dzieciństwa, teraz chyba nieco zapomniany, ale jak miło się wraca do tych smaków! Też lubicie? Puszyste, czekoladowe ciasto przełożone dżemem z kwaśnych owoców, gruba warstwa śmietankowego kremu i czekoladowa polewa, pyszotka :) Polecam! PS drewnolandia.pl - altany ogrodowe i domy z drewna zaprojektowane z myślą właśnie o Tobie, koniecznie sprawdz ;) Jeżeli przygotowałaś(...)około 8 łyżek ubitej śmietany do dekoracji (włożyć do lodówki). Do pozostałej śmietany dodać przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę, zmiksować na gładko. Pierwszy blat ciasta nasączyć wódką i posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć krem śmietankowy, przykryć górnym plackiem. Lekko docisnąć. Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z ognia i do gorącego wsypać połamaną czekoladę, odłożyć na 2-3 minuty
Domowa cukiernia Ewymasła 3 szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyniową piankę: 5 białek ( z jajek wielkości L) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe do ciast i kremów Winiary (2 x 35 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego Pozostałe składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie (po odsączeniu ok. 470 g) cukier puder do dekoracji Żółtka dokładnie utrzeć(...)pianę. Następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie stopniowo dodawać śmietankowe budynie co ciast i kremów Winiary, cały czas miksując. Na koniec cienką strużką wlać olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełożyć na podpieczony spód. Brzoskwinie z puszki dokładnie odsączyć z zalewy na sitku i/lub
Zasmakuj KuchniMroźny zimowy poranek, domownicy jeszcze śpią, błogą ciszę przerywa tylko ciche pomrukiwanie kota, nastawiam wodę na kawę i zaczynam pisać dla Was przepis na …. Szybkie ciasto bez pieczenia na kakaowych herbatnikach przekładane kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem mleka w proszku, z warstwą słodkiego kajmaku i dość dużej porcji bakalii schowanej pod polewą z gorzkiej czekolady(...)cukier puder, wlewamy cienkim strumieniem płynną żelatynę i miksujemy tylko do połączenia. Kajmak leciutko podgrzewamy tak aby dał się rozsmarować na cieście. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwą herbatników, smarujemy połową porcji mlecznego kremu, układamy kolejną warstwę herbatników wykładamy resztę kremu, wygładzamy łyżką, znów kolejna warstwa herbatników którą smarujemy kajmakiem, na wierzchu rozsypujemy pokrojone na drobniejsze kawałki orzechy
Wanilia i KardamonLeśne kopczyki czyli babeczki z kremem i owocami Urocze i przepyszne babeczki ze znanego ciasta szpinakowego, bez dodatku sztucznych barwników. Jeśli jeszcze nie próbowaliście ciasta z dodatkiem szpinaku, uwierzcie mi na słowo, jest rewelacyjne, a szpinak jest zupełnie niewyczuwalny, więc nawet jak za nim nie przepadacie babeczki z pewnością Wam zasmakują. Polecam! Z podanych składników wyszło mi 15 sztuk babeczek(...)sztywno. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem zimną galaretkę *** *** W wydrążonych babeczkach układamy pokrojone banany i maliny *** *** Na wierzchu układamy z „czubkiem” warstwę kremu *** *** Całość obsypujemy z wierzchu pokruszonym ciastem, lekko dociskamy *** *** Dodatkowo możemy babeczki ozdobić kawałkami malin. Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA
Blog z Apetytemulubiony składnik, którym jest… mocne espresso. Tak idealnie wzmacnia czekoladowy smak, że nie zapomnijcie o nim, a dodatek orzechów włoskich nadaje tradycyjny świąteczny smak. Ciasto przełożone musem z persymony i pokryte cytrynowym kremem z mascarpone. Spróbujcie, bo wygląda i smakuje bajecznie. 2. Ciasteczka korzenne z karmelem Nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu oczywiście pięknych chrupiących ciasteczek korzennych z karmelem(...)smakuje jak lody czekoladowe, a wszystko pokryte bitą śmietaną i czekoladą. Ogólnie bardzo prosty sernik, który nie ma prawa opaść, bo ser nie ląduje w piekarniku. 8. Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym Wilgotne korzenne ciasto z marchewką, przełożone waniliowym kremem twarogowym. Proste, pyszne i idealnie świąteczne. 9. Ciasto Blondie z białą czekoladą i cynamonem Mniej tradycyjna odsłona świąt to blondie
Słodkie GotowanieKruche ciasto z kremem i truskawkami Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej 150 g masła kokosowego BIO agawa/ksylitol Składniki na krem: 3/4 szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) agawa Truskawki Składniki na kruche ciasto wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy(...)kaszy dodałam mleko kokosowe i agawę. Wszystkie składniki za pomocą blendera zmiksowałam na gładką masę. Truskawki pokroiłam w plasterki. Krem wyłożyłam na upieczony i wystudzony spód, na krem wyłożyłam truskawki i ciasto gotowe
nietadietarozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Gdy galaretka cytrynowa zacznie delikatnie tężeć, ubić śmietankę. Cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę ( patrz FILM ), dokładnie wymieszać. 11. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki. 12. Dwie agrestowe galaretki zalać 800ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte galaretki wylać
Mała Cukierenkatruskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko kremom maślanym do tynkowania tortów ;). Czym skorupka za młodu…, wiecie ;). Oczywiście miałam okazję próbować tego ciasta w wersji(...)kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym! Ten kto choć raz miał okazję spróbować biszkoptu z truskawkami z kremem Russel wie o czym mówię ;). Składniki na biszkopt rzucany (forma 23×34 cm): 5 białek + szczypta soli 150 g drobnego cukru 5 żółtek 130 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Oddzielamy białka
Słodki PomysłEfektowne ciasto przełożone masą krówkową, bitą śmietaną, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. Idealne na Sylwestra i rozpoczęcie Nowego Roku. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 4 jajka, 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 g masy kajmakowej, 200 g masła, 100 g bez, 2-3 łyżki ajerkoniaku(...)Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na cienkie blaty. Krem: Kawę zaparzamy, studzimy. Masło ucieramy aż będzie puszyste, dodajemy partiami kajmak. Na końcu dodajemy fusy z kawy oraz ajerkoniak, a na końcu pokruszone bezy. Bita śmietana: Śmietanę ubijamy
słodki bratek