Snickers to przepyszne ciasto, które wszystkim bardzo smakuje i szybko znika ze stołów. Składniki oraz sposób przygotowania: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Białka ubić z cukrem, żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Do ubitych(...)proszku 3/4 szklanki cukru masa kajakowa orzeszki solone rodzynki czekolada mleczna Mleko, cukier i masło rozpuścić, ostudzić do zimnej masy dodać mleko w proszku i miksować na jednolity krem. Biszkopt przekroić na pół i nasączyć. Układanie warstw : biszkopt pół masy kajmakowej pół masy białej biszkopt reszta masy kajmakowej reszta masy białej na górze orzeszki solone uprażone i rodzynki przelane wrzątkiem
Wasze Przepisyłyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: 1/4 szkl. coca-coli do nasączenia ciasta 50g mlecznej czekolady Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połaczenia. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Następnie delikatnie(...)orzechowo-herbatnikową. Pod koniec dodajemy cukier puder (do smaku). Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go połową pepsi/coli i wykładamy cały krem orzechowy, wyrównujemy. Przykrywamy drugą połówką biszkoptu, który również ponczujemy colą. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy do napęcznienia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Napęczniałą żelatynę
Smaki Na Talerzuzagnieć tak, aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź. Masa serowa: Twaróg przełóż do miski, wlej śmietany-kwaśną i słodką(...)gotuj, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2-3 minuty po czym wymieszaj dokładnie. Całkiem zimną masę wstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubij mikserem na sztywny krem, przełóż do szprycy cukierniczej i udekoruj lub rozsmaruj na serniku, posyp wiórkami z białej czekolady. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonKolejny wpis i kolejne słodkości, w taką pogodę idealnie nas schładzają różnego rodzaju kremy i puddingi. Dzisiaj przepis na torcik truflowy do którego przygotowania będziemy musieli sobie zarezerwować około 30 minut pracy i 15 złotych na zakupy. Składniki : 200 ml śmietany 30 % lub 36 % 450 g. czekolady gorzkiej 8 białek jaj 150 g. cukru 100 g. masła De facto przygotowanie(...)przygotowania przygotuj sobie tortownicę nasmarowaną olejem. Jeżeli chcesz aby na spodzie twojego tortu znajdowała się podstawa możesz pokruszyć batonika z miodem albo wysypać musli, a na nie położyć owoce. Ciasto wstawić do lodówki na minumum 5 godzin Pytania, sugestie i przepisy tradycyjnie na : utoborek@gmail.com
Full Smakuposiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do białek stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170-180 C ok. 40 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkoptu należy rzucić nim o podłogę i odstawić do piekarnika(...)Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa się w ustach i znika w ekspresowym tempie :) W razie pytań chętnie odpowiem :) A Wy jakie torty
Ptasia Kuchniaposiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do białek stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170-180 C ok. 40 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkoptu należy rzucić nim o podłogę i odstawić do piekarnika(...)Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa się w ustach i znika w ekspresowym tempie :) W razie pytań chętnie odpowiem :) A Wy jakie torty
Ptasia Kuchniasłodkie i bardzo wciągające - bułeczki z żurawiną. Idealne do przygotowania na weekendowe śniadanie. Poniższe bułki przypadną do gustu osobom, które lubią jeść słodkie pieczywo. Świetnie będą smakować z domowym kremem czekoladowo-orzechowym lub dżemem rabarbarowym . Najlepiej smakują w dniu pieczenia :) Składniki na 6 sztuk: 250 g mąki pszennej tortowej 75-80 ml letniego mleka 1/4 kostki roztopionego masła(...)dodać letnie mleko i roztopione (również letnie) masło. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Następnie całość przesypać na blat i zagniatać tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki, bo jej nadmiar spowoduje, że bułki po upieczeniu będą twarde. Pod sam koniec zagniatania dodać suszoną żurawinę. Całość ponownie ze sobą połączyć. Żurawina musi
Ugotowaćjeść”, w Bartnej Chacie jest co jeść i to smacznie zjeść. Na obiad podano nam: - Zupa patriotycza z kozim serem – połączenie na jednym talerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu. - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana(...)miodu – podobno bardzo smaczny deser, ja nie lubię koziny. Jeszcze w wersji wytrawnej „przechodzi”, natomiast na słodko, to za duże wyzwanie. Ale nie narzekam, gdyż przede mną pojawiło się ciasto orzechowo-miodowe – nic dodać, nic ująć. I oczywiście napój miodowo – miętowy z cytryną. Jak ja lubię takie napoje zamiast coli czy innych wynalazków Ogólnie dania bardzo smaczne, bez zbędnego przekombinowania
królestwo garówdrugi: też bym czasem wszamała batona :/ Ale po chwili wyciągam swój pojemnik i jestem równie zadowolona co One, ale dużo zdrowsza, jest moc! Dziś wrzucam przepis na pyszniutkie ciasto kokosowe z fasoli - mega zdrowe, mega łatwe, mega niskokaloryczne i mega dobre! Składniki: 250g ugotowaniej białej fasoli 25g odżywki białkowej (opjonalnie) - zastępczo 20g mąki i aromat waniliowy 1 banan (opcjonalnie(...)mieszamy. Delikatnie łączymy z białkami. Przekładamy do sylikonowej formy lub metalowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 stopniach. Podajemy z domowym kremem czekoladowym , dipem ZERO KALORII, 100% dżemem lub samodzielnie
CzarnawisienkaCukrowe różyczki Cukrowe różyczki to efektowna i nietrudna dekoracja, która świetnie pasować będzie nie tylko do walentynkowych wypieków-prezentów, ale także do tortów i ciast, które po prostu powinny wyglądać elegancko i klasycznie. Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu . Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki(...)cienkie i delikatne krawędzie. Płatki sklejamy od najmniejszych do największych. Spód różyczki odcinamy czystymi nożyczkami. Gotowe ozdoby z masy cukrowej możemy od razu przyczepić na babeczkę (za pomocą czekolady, kremu lub lukru) lub też zostawić, żeby wyschły i wykorzystać przy innej okazji. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyJeśli tylko lubicie kawę i wszystko co z nią związane, zapraszam przy sobocie, pięknej i słonecznej, na tiramisu z malinami. Kawowo, delikatnie, pysznie... Składniki: 500 g
Z Majeczką w kuchniMiałam dziś dla was przygotowany zupełnie inny wpis, ale tiramisu borówkowe przykuło na Instagramie waszą uwagę i sporo osób pytało o przepis, dlatego postanowiłam w ostatniej
RelaxtimeSugar sheet, czyli papier cukrowy to uroczy element dekoracyjny. Wykorzystywany w dekoracji tortów i ciast. Jest bardzo łatwy do zrobienia i pewnie dlatego w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością . Torty zdobione przy jego użyciu wyglądają bardzo elegancko i wytwornie . Najbardziej ceniony jest za piękną połyskliwą strukturę . W dalszej części artykułu dowiesz się więcej na temat właściwości sugar sheet. Technikę(...)powietrzu. Po tym czasie zaczyna pękać. Jeśli chcemy go zabezpieczyć przed dalszym wysychaniem musimy go przykryć folią. Nakładając na tort musimy go dobrze (równomiernie) przykleić wodą lub używanym kremem na tynk. Najlepiej go przykleić na miękki tynk, a następnie włożyć do lodówki. Najlepiej wyłączcie funkcję „no frost” , aby dodatkowo nie wysuszać tortu. Zwróćcie uwagę też, że część cukru
SmartBake.plgotowanych, lub zwykłej formy metalowej lub silikonowej z kominem, takiej w której piecze się babki w piekarniku. Babka jest smaczna sama w sobie, więc nie wymaga przekładania lub dekorowania kremami czy polewami. Ja ją delikatnie oprószyłam cukrem pudrem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 jajek (średniej wielkości) 3/4szkl. cukru 32g cukru waniliowego 1szkl. mąki pszennej tortowej 3 budynie śmietankowe(...)Mąkę tortową przesiałam przez sito i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniami w proszku. Tą mieszankę wsypałam do ubitych jajek i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Następnie do ciasta dolałam partiami olej i również mieszałam aż się całkowicie połączył z ciastem. Na koniec dodałam sok i skórkę z cytryny i jeszcze raz wszystko wymieszałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto przełożyłam
Waniliowe Improwizacjeskładniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty. Żelatynę rozpuścić(...)również posmarować masą. Czekoladę "ciasteczkową" pokruszyć i posypać wierzch tortu.Czwartą częścią masy wysmarować boki tortu, a ostatnią, piątą część masy przełożyć do rękawa cukierniczego. Tort ozdobić rozetkami z kremu i srebrnymi, cukrowymi kuleczkami. Odstawić na 1 h do lodówki. Smacznego
Krylowa KuchniaUpały nie odpuszczają więc dziś przepis na coś bardzo pysznego i bardzo zimnego :) Jestem wielka fanką kawy i deserów z jej dodatkiem. Tiramisu należy do jednych z moich ulubionych ciast, jednak nie jem go zbyt często, ponieważ nie należy ono do najlżejszych oraz zawiera nabiał, który ostatnio staram się ograniczać. Lodami czy deserami o smaku tiramisu dawniej bardzo się zajadałam(...)voila! W smaku deser jest rewelacyjny, słodki, zimny i orzeźwiający ale jednak nie jest to ten tradycyjny smak tiramisu... ale, ale przez to, że zostało mi troszkę bananowego kremu i omleta, postanowiłam przełożyć je do pudełka i zamrozić. Lody takie zjadłam na następny dzień - poczekałam aż się troszkę roztopiły i całość wymieszałam, tak żeby biszkopt połączył sie z bananowym kremem
Healthy food explorerBiszkoptowe, pieczone omlety z kremem śmietankowym i owocami :) Lekko i pysznie! Biskwity są bardzo delikatne, apetyczne, wzbudzą zachwyt i małych i dużych. Kolejna ciastka z mojego dzieciństwa! Bardzo polecam ;) PS Interesuje Cię skup książek ? Tezeusz - antykwariat i księgarnia internetowa w jednym! Ogromny wybór, mnóstwo pozycji - nowości oraz starsze wydania, niektóre to prawdziwe białe kruki! Myślę, że każdy znajdzie coś(...)żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić. Wsypać przesiane mąki, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi, około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 6-8 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć
Domowa cukiernia Ewyżółtkami. • Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. • Piec w 170 st. C przez 8-10 minut. Nadzienie • Gorzką czekoladę rozpuścić(...)gęsta i gładka. • Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z końcówką ozdobną i wycisnąć na babeczki rozety. • Na koniec użyć palnika gazowego do kremu Brulee i opalić delikatnie pianę. Babeczki najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy kruchy spód stanie się wilgotny. Kruche spody można upiec kilka dni wcześniej. Swoje upiekłam tydzień temu
To co kochamkażdy kąt i mrucząć pod nosem "Zjadłbym coś dobrego" nadchodzi czas by zakasać rękawy i przygotować coś specjalnego. Słodkiego, kremowego i przepysznie ciągnącego. Coś czym można smarować wafle, ciasta, polewać naleśniki lub wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Karmel! Zaspokoi zachcianki każdego łakomczucha:). Domowy karmel * 150g cukru 50g masła 250g śmitanki kremówki szczypta suszonego imbiru szczypta soli(...)jest pod kontrolą. Teraz musimy mieszać całość do momentu roztopienia zbrylonego karmelu i uzyskania gładkiej, płynnej masy. Całośc przelewamy do słoiczków, studzimy i przechowujemy w lodówce. Przepis na drugi krem uwieczniony na zdjęciu pojawi się jutro:) *na podstawie przepisu ze strony addiopomidory.blogspot.com
Zapiski Młodej Żonypowstałej masy wsypać startą marchewkę i poszatkowane jabłka. Wymieszać. Ciastem równomiernie napełnić formę na muffiny. Piec ok 30 min , aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić na kratce. Bezowe bałwanki: 2 białka 100 g cukru ½ łyżeczki soku z cytryny Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Dodać sok z cytryny. Blachę do ciasteczek wyłożyć(...)czas ucierając łyżką. Powstałą masę podzielić na kilka części. Każdą część zabarwić na wybrany kolor, włożyć do oddzielnych woreczków cukierniczych z wyciętym małym otworkiem i udekorować wystudzone bałwanki. Śnieżny krem: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru garść wiórków kokosowych (opcjonalnie) Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i dalej
maniapieczeniautworzą jedną kulkę z ciasta. Dla posiadaczy blendera wysokoobrotowego: W kielichu umieścić migdały, kaszę gryczaną, zmielić na mąkę, dodać olej, syrop, ekstrakt, olejek, cynamon, sól. Zblendować na gładką masę. dodać płatki owsiane, wymieszać. Masę przełożyć do formy, dłońmi wysmarowanymi w olejem kokosowym, równomiernie rozłożyć ciasto, również na bokach formy (3-4 cm). Ciasto piec 15-20 min w rozgrzanym piekarniku(...)malin (u mnie były mrożone) 2 garści płatków migdałowych Na wierzchu poukładać maliny i płatki migdałowe. Tarta najlepiej smakuje ba 2-3 dzień, kiedy spód ładnie nasiąknie kremem, przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami
moj przepis naCzas czytania: 3 min Niedawno dostałam w prezencie od moich przyjaciół paczuszkę oryginalnej herbaty Matcha i wreszcie mogłam upiec intrygujący mnie od dawna zielony sernik. Matcha
SprawdzonaKuchnia.plcynamon, sól. Zblendować na gładką masę. dodać płatki owsiane, wymieszać. Masę przełożyć do formy, dłońmi wysmarowanymi w olejem kokosowym, równomiernie rozłożyć ciasto, również na bokach formy (3-4 cm). Ciasto piec 15-20 min w rozgrzanym piekarniku. Spód wyjąć, wystudzić, przygotować masę migdałowo-fasolową. Masa migdałowo-fasolowa: 480 g ugotowanej białej fasoli 120 g ksylitolu 200 g migdałów/płatków(...)malin (u mnie były mrożone) 2 garści płatków migdałowych Na wierzchu poukładać maliny i płatki migdałowe. Tarta najlepiej smakuje ba 2-3 dzień, kiedy spód ładnie nasiąknie kremem, przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami
moj przepis naNiezwykle sycący oraz pełnowartościowy deser z kaszy jaglanej. Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Kaszę jaglaną mogłabym jeść non stop, tak uwielbiam jej smak. Wybornie smakuje
zdrowo i aktywnieNiezwykle sycący oraz pełnowartościowy deser z kaszy jaglanej. Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Kaszę jaglaną mogłabym jeść non stop, tak uwielbiam jej smak. Wybornie smakuje
Zdrowie i pysznie na talerzusmakiem bardzo przypominające inne, znane czarne ciastka. Smakują rewelacyjnie! Są miękkie, ale zarazem kruche i delikatne. Idealne do podjadania, kiedy macie ochotę na coś słodkiego! Ja postanowiłam jednak przygotować ciasto z ich dodatkiem – posłużyły mi jako kruchy spód do pysznej czekoladowo-bananowej tarty, która zachwyciła całą moją rodzinę ( rodzinę, która kocha gluten! ). Spróbujcie! Tarta jest fantastyczna! SKŁADNIKI: ( tortownica(...)piasek. Wylepiamy tortownicę. MASA: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Mleko w proszku rozcieramy z 1/4 szklanki śmietany. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko w proszku, mieszamy. W kremie rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy puree bananowe. Całość przelewamy do misy miksera, dodajemy zimną śmietanę i ubijamy na puszystą masę. Wylewamy na schłodzony spód. Układamy ciasteczka, posypujemy czekoladą. Wkładamy na co najmniej
Ostra na SłodkoPrzed samymi świętami propozycja na torcik makowy, który może być alternatywą dla tradycyjnego makowca. Jest pysznie: mamy mak, wiśnie i amaretto, a wszystko to pod puszystą
Bon appetit mon amiewypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Podpłomyki Proziaki Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim Sałatka z burakiem i soczewicą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorką(...)Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Ciasto na pizzę Rossini Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Brukselka zapiekana pod kruszonką Pierogi ruskie Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Pieczone pierożki
Moja smaczna kuchniacynamon, sól. Zblendować na gładką masę. dodać płatki owsiane, wymieszać. Masę przełożyć do formy, dłońmi wysmarowanymi w olejem kokosowym, równomiernie rozłożyć ciasto, również na bokach formy (3-4 cm). Ciasto piec 15-20 min w rozgrzanym piekarniku. Spód wyjąć, wystudzić, przygotować masę migdałowo-fasolową. Masa migdałowo-fasolowa: 480 g ugotowanej białej fasoli 120 g ksylitolu 200 g migdałów/płatków(...)malin (u mnie były mrożone) 2 garści płatków migdałowych Na wierzchu poukładać maliny i płatki migdałowe. Tarta najlepiej smakuje ba 2-3 dzień, kiedy spód ładnie nasiąknie kremem, przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 ml oleju kokosowego (u mnie
moj przepis naPokazuję i drugi torcik urodzinowy dla córki koleżanki z pracy. Tym razem dla starszej dziewczynki. Kolorowy i mocno czekoladowy. Polecam! Składniki : * biszkopt z tego przepisu jest
Magiczne Życie Marty