Przypuszczam, że raczej nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś słodkiego;) Ja sama szukam przepisów szybkich w wykonaniu. Tak właśnie trafiłam na ten przepis
Z miłości do słodkościPyszne, delikatne miniserniczki brzoskwiniowe z borówkami i jagodową galaretką na ciasteczkowym spodzie. Z podanych proporcji wyszły mi 24 serniczki. Składniki: Ciasteczkowy spód: 270 g ciasteczek owsianych
Na Ciasteczkowych PapierachMamy jesień. Od paru tygodni jest ciemno i zimno, lodowaty wiatr sprawia, że mrużę oczy i i chowam głowę w ramiona. Ptysia, choć skacze z radości
Pożeraczka, czyli raz adobrzemusi być dobrze wysuszona wręcz tutaj może być wilgotna i miękka aby dobrze się zwijała, dlatego osobą, którym bezy się nie udawały tutaj wyjdzie wszystko idealnie. Składniki na ciasto bezowe: 6 białek 330 g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub cytryny 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Białka ubić na sztywną(...)papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia. Składniki na krem : 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 szkl. jagód jagód Przygotowanie : 1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać
Kubki smakuPuchowe jak obłoczek ciasto z gatunku tych, które chce się zjeść oczami. W dodatku tak lekkie, że bez mrugnięcia okiem sięgamy po kolejny kawałek. Niby nie ma w nim nic szczególnego, bo składniki są najprostsze ale i z takich można wyczarować coś obłędnie pysznego. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki(...)piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżkami. Połączyć z mascarpone. Połowę masy śmietankowej rozsmarować na biszkopcie i przykryć warstwą herbatników. Na ciastkach ułożyć maliny i przykryć pozostałym kremem. Wierzch posypać przez sitko kakao. Schłodzić i przechowywać w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)serka mascarpone schłodzonej 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze) 5-6 łyżek dżemu truskawkowego Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Krem wstawić
moj przepis nadodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papier do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny. Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko(...)schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Nasączenie: Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Tort.: Biszkopty kroimy na 2-3 części każdy. Pierwszy
Malinowe Pocałunkipozbyć się grudek i miksujemy całość 2-3 minuty. Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, zostawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę. Mango obieramy i rozgniatamy widelcem lub, jeśli jest wystarczająco twarde, ścieramy na tarce. Mieszamy delokatnie z masą śmietanową i schładzamy w lodówce. Biszkopt(...)jest zima, łatwo o przeziębienie. Kolejnego dnia, kiedy wytrzeźwiejemy, nasączamy ostatecznie biszkopt i wykładamy połowę masy mango na dolną część, przykrywamy i pokrywamy całość resztą kremu. Szeroki nóż zanurzamy chwilę w gorącej wodzie, wycieramy i przygładzamy powierzchnię tortu. Wrzucamy znowu do lodówki. Zagniatamy lukier plastyczny, jeśli jest zbyt twardy, żeby to zrobić
sama złodycznieba. W obydwu przypadkach deser ten sprawdza się idealnie. Szybko i przepysznie! P.S. Kaloriami nie należy się przejmować bo przecież nikt nie zamierza chyba zjeść całego ciasta na raz? Polecam na wszelkie okazje, ten deser uda się każdemu! Składniki: 750 g serka marscarpone 300 g podłużnych biszkoptów savoiardi (u mnie 36 szt.) 100 g cukru pudru 6 dużych(...)Żółtka ubić z cukrem pudrem do białości. Masa zgęstnieje. Dodawać stopniowo serek mascarpone, aż wszystkie składniki połączą się. Biszkopty, po jednym, na moment (dosłownie kilka sekund) zanurzać w zimnej kawie, lekko osączyć i układać w przygotowanej formie. Oprószyć biszkopty lekko kakao, rozsmarować na nich połowę kremu, znów posypać kakao. Następnie położyć kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów, posypać
maniapieczeniaciasto nie jest aż tak bardzo niezdrowe :) a zresztą co tam jesień, smętna pogoda, co będziemy sobie żałować :) Szybkie smaczne i banalnie proste to co robimy :) Składniki (na małą kwadratową blaszkę) : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1/2 szklanki cukru (najlepiej takiego drobnego do wypieków) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarnka wanilii 250 g serka mascarpone(...)mascarpone i chwilę ubijaj 3. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, można dodać odrobinę soli, żeby lepiej się ubiły 4. Stopniowo i delikatnie dodajemy mieszaninę żółtek i mascarpone do białe delikatnie mieszamy. 5.Wymieszaj ostudzoną kawę z likierem, przełóż do płaskiego naczynia i namaczaj biszkopty. 6. Układamy biszkopty (zobacz filmik żeby zobaczyć jak je układać) na to krem znowu
zdrowa vege kuchniaTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest. Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee
Kraina Miodem Płynącaczasu robi furorę w sieci, od dawna miałam ochotę je zrobić i wreszcie nadarzyła się ku temu okazja ;) No cóż, mogę żałować tylko, że tak późno się zdecydowałam, bo ciasto jest przepyszne! Delikatne, niezbyt różni się od smaku oryginalnego batonika, szybkie i bez pieczenia ;) Polecam, najlepszą rekomendacją niech będzie to, iż cała blaszka zniknęła na jednej imprezie, pycha! :) Jeżeli przygotowałaś(...)Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 350 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 200 g herbatników 2 białe czekolady 1 mleczna czekolada 1 gorzka czekolada płatki śniadaniowe Nestle Kangus lub inne (pszenica w miodzie) Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia. 200 ml kremówki ubić na sztywno, dodać mascarpone, zmiksować. Ciągle miksując, do masy śmietanowej stopniowo wlewać wystudzoną, płynną czekoladę
Domowa cukiernia Ewyciasta: 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy 100 ml amaretto 7 żółtek 500 g serka mascarpone 150 g cukru 200 g podłużnych biszkoptów kakao do posypania warstw Przygotowanie: Kawę zalać gorącą wodą. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielone żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Około 10 minut. W osobnej misce rozmiksować serek mascarpone(...)się. Moje biszkopty, dość twarde, namaczam licząc do 10 z każdej strony. ) Namoczonymi biszkoptami wyłożyć formę (u mnie ceramiczna forma o wymiarach 30 cm x 20 cm). Wyłożyć połowę kremu. Posypać warstwą kakao. Położyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i przykryć resztą kremu. Posypać kakaem. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Nam najlepiej smakuje Tiramisu
Moja Delicjałyżek oleju 0,5l ciepłej herbaty rooibos sok z 1/3 cytryny 0,5l śmietany 30 lub 36% 4 łyżki syropu klonowego albo 3 łyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) 100g gorzkiej czekolady, przynajmniej 80% kakaa (bez rafinowanego cukru(...)dużej formie (28cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ~50 minut - najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto się upiekło. Najlepiej odstawić je na całą noc. Rano przekroić ciasto na pół i każdą z połówek nasączyć herbatą z cytryną (jeśli wypiek nie jest przeznaczony dla dzieci, można jeszcze dodać jakiś alkohol
Przepysznik - BLW i nie tylkojednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało(...)malin (użyłam mrożonych) 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody SKŁADNIKI NA KREMY - KAWOWY I KOKOSOWY: 500 g mascarpone (całkowicie zimnego) 300 ml śmietany kremówki 36% (całkowicie zimnej) 6-8 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wiórków kokosowych DODATKOWO: niesolony popcorn 1 puszka
Słodko-Słony Świat Ilony