ksylitolem. Dodałam także czekolady słodzone cukrem brzozowym ( dla wegan- bez mleka ) i tak oto powstały suuuper zdrowe, bezcukrowe, bezglutenowe oraz bezmleczne przepyszne ciasteczka meeega kokosowe. Gorąco polecam, szczególnie wielbicielom kokosu i czekolady. :-) Składniki na ok.15 sztuk :- 160 ml mleka kokosowego- 2 łyżki cukru kokosowego ( dałam brzozowy- ksylitol)- 5 łyżek mąki kokosowej ( 100g)- 100g wiórków kokosowych- 75g mlecznej czekolady (dałam(...)wegan) Czekoladę posiekać na małe kawałki. Do miski wsypać mąkę , ksylitol, wiórki kokosowe i kawałki czekolady. Wymieszać razem. Następnie wlać mleko kokosowe i mieszać do połączenia składników. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180*C ok.30-35 minut ( termoobieg), do lekkiego zarumienienia. Smacznego
Smaczne Zdroweketo deser odznacza się wyjatkowo niską zawartością węglowodanów- jedynie 2,3 g węglowodanów netto na sztuce! Kokosowy zawrót głowy Tym razem nie czekoladowe, lecz kokosowe z polewą jagodową. Do ciasta oprócz obowiązkowego trio w postaci mąki , oleju i mleka kokosowego trafiły także wiórki kokosowe. Polewa zaś to mus kokosowy z nierafinowanym olejem kokosowym i sproszkowanymi jagodami . Także jeśli wydawało(...)smaczne. Oprócz oczywistych walorów smakowych w tej wersji dodatkowo atrakcyjne jest zestawienie kolorystyczne. A jagodowa polewa oprócz koloru nadała całości przyjemnej owocowej nuty, która świetnie wypada w zestawieniu z kokosem. Gdybym musiała wybrać, to chyba ta wersja donutów urzekła mnie odrobinę bardziej. Ale Wy sami musicie wypróbować oba przepisy i zdecydować, który jest lepszy… 🙂 Pączkowym eksperymentom nie ma końca
Modern Cave GirlInspiracja z blogu: Kuchnia Majki (z moimi modyfikacjami). Wbrew pozorom ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, a smakują naprawdę rewelacyjnie! Kuszą swoją kruchością i maślano-kokosowym
Di gotujeMoja dzisiejsza propozycja szybka nie jest, gdyż zrobienie tych ciasteczek to bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie, aczkolwiek są one warte zachodu :) Przepis pochodzi od mamy mojej
Kulinarne zapędy Kokosaodstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości. Masę kajmakową podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, tylko tyle, aby dała się wymieszać, wtedy dodajemy wiórki kokosowe. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 16 części, z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i wałkujemy na cienki placek. Na każdy placek nakładamy po łyżce masy kajmakowo-kokosowej i rozsmarowujemy cienko. Każdy placek zwijamy(...)patrz zdjęcie) lub inne kształty. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem w odstępach i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie drożdżówki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy kokosem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut
Gotowanie moimi oczamiUwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać je w lodówce ale przed podaniem wyjąć godzinę wcześniej, lepiej smakuje trochę odgrzane. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru(...)litr mleka 1/2 litra gęstej kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 200 g masła dodatkowo: 1,5 szklanki malin 1 opakowanie galaretki malinowej 3 łyżki drobnego kokosu Białka zacząć ubijać, kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSiedząc wczoraj i popijając moją ulubioną zieloną herbatę rozmyślałam nad tym, co można jeszcze przyrządzić ze śliwek. Piecze się z nimi przeważnie ciasta, robi przetwory i nalewki. Można wykorzystać je także do koktajli, owsianek albo jeść na surowo, bo świetnie smakują. Nie zastanawiając się długo zdziałałam deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosankami, pachnący nutą kardamonu. Deser smakował wybornie, kardamon(...)korzenny aromat. Szybko się go przygotowuje, a śliwki można zastąpić innymi owocami. Zdecydowanie warty powtórzenia. Polecam Wam przyrządzić ten deser. DESER ŚLIWKOWY Z JOGURTEM GRECKIM I KOKOSEM. Składniki na 2 porcje: 300 g śliwek 120 g kokosanek 200 g jogurtu greckiego 2 czubate łyżki cukru brązowego 1 łyżka amaretto 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu
Zakątek rozkoszy kulinarnychDzisiaj będzie mniej świątecznie, ale za to prosto i bardzo smacznie ;) Fajny pomysł na bezmięsny obiad, czyli idealny na piątek, ale pewnie sprawdzi się też jakoś
FitKotskładniki: 2 i 1/2 szk mleka 250 – 300 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka 20 g mąki 20 g mąki
Domowy Smak Jedzeniapomarańczy0,5 szklanki cukru2 żółtka1 duży (na 3/4 litra wody) kisiel pomarańczowy2 łyżki mąki ziemniaczanejDo dekoracji:polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 3 placki na blaszce 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Zagotować wodę z cukrem. Sok pomarańczowy połączyć z żółtkami, kisielem w proszku(...)cukrem. Cały czas mieszając gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą kisielową przełożyć placki. Przestudzić, udekorować polewą czekoladową. Można obsypać płatkami migdałowymi (tak podaje oryginalny przepis, ja użyłam kokosu
Praktyczna plbananowo-kokosowe kluski kładzione na kokosowym mleku**z dodatkiem mleczka kokosowegoO mamuniu, chyba najlepsze kluski ever. Słodziutkie, mięciutkie, delikatne, nieboooo *.* Składniki:35g mąki pełnoziarnistej15g mąki kokosowejzmiksowany
More food, love and dreamsW weekend zasypał nas śnieg. Już dawno nie spadło tyle śniegu w jednej chwili. Oglądałam te cudne zimowe obrazki przez okno, szczęśliwa, że akurat nigdzie
Przysmaki Karolkismacznie równoważy się ona z lekkim kwaskiem pochodzącym od ananasa. Jest to owoc soczysty i naturalny a nie ohydne aromaty jakie często dodaje się do produktów o tym smaku. Kokos + karmel + ananas = to nie mogło się nie udać :D Z chilli – tutaj także słodycz jest na pierwszym planie, jednak już po chwili to papryczka chilli gra pierwsze(...)pyszne. Dżemy kokosowe skradły nasze podniebienia a szczególnie podoba nam się fakt, że można je jeść rano z kanapką czy owsianką na śniadanie, oraz dodać je do deseru lub ciasta. Niedługo na naszym blogu będzie czekoladowy tort z wykorzystaniem jednego z nich. Ktoś zgadnie z którym? :) Biszkopciki szpinakowe z dżemem kokosowym z chilli Buko Organic Budyń ryżowy z owocami
Candy PandasILOŚĆ PORCJI: 8 (wyszło 16 muffinek) Składniki na muffiny: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju (u mnie Wielkopolski z kokosem), 1/2 szklanki mleka - W TEMP. POKOJOWEJ 2 jajka - W TEMP. POKOJOWEJ . Dodatkowo: 70-100 g czekolady deserowej lub mlecznej, papilotki do muffinek. Przygotowanie: W oddzielnych miskach mieszam składniki suche(...)mogą pozostać małe grudki. Czekoladę kroję na kawałki. Formę do muffin wykładam papilotkami, napełniam masą do 2/3 wysokości, a na wierzchu wtykam kawałki czekolady (można również lekko wmieszać w ciasto - wedle Waszego uznania). Piekę przez około 20-25 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół
JejKuchniaDzisiaj mam dla Was świetny przepis na lekki sernik na zimno, który wymyśliłam z okazji dnia dziecka dla naszej Rodzinki :) Sernik, a w zasadzie skyrnik - bo
Moje Kuchenne Rewelacje