ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:171/223)

MINI PAVLOVA Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I SOLONYM SOSEM KARMELOWYM 152

jakości poprzez dobór składników z krajów słynących z ich produkcji. I tak, wanilia używana do produkcji lodów Carte d’Or pochodzi z upraw z Madagaskaru, kakao – z Ekwadoru, kawa – z Kolumbii, a czekolada – produkowana jest w Belgii. W ciągu kolejnych kilku lat marka wprowadziła nowe smaki, do najbardziej popularnych w Polsce należą Tiramisu, Bakalia oraz Caffe Latte. Pierwszy użyty(...)czyli czekoladowe brownie. Obłędnie czekoladowe … niesamowicie kremowe i delikatne …. absolutnie nie za słodkie – wręcz przeciwnie – mocno czekoladowe … obficie obsypane dużą ilością czekoladowych kawałków ciasta brownie. To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać … i które jak już zacznie się jeść – to będzie się jadło do ostatniej łyżeczki ( no mi się jeszcze

Ostra na Słodko
Tiramisu made by MP. 303

Po długiej nieobecności związanej z dodatkowymi obowiązkami i brakiem czasu na cokolwiek powracam do Was kochani z pysznym deserem -tiramisu.  chciałam zrobić je oryginalnie, ale

Malinowe Pocałunki
Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano 203

ciasto odpoczęło i znowu wyrabiać przez 5 minut. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy dłonią,a następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę, czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie i formujemy podłużną bułeczkę. Każdą obtaczamy w mieszance(...)Gotowanie i pieczenie Gabriela z  Męskiego wypasu Doroty z   Mojego małego czarowania Lidii z  FB Olimpii z  Pomysłowego pieczenia Eweliny z  Przy kubku kawy Joanny z Różowej kuchni Moniki z Pin up cooking looking Małgosi ze Smaków Alzacji Edyty z Przy kuchennym stole Ani z Everyday flavours   Karoliny z  Kresowej panienki Małgosi

Kulinarne przygody Gatity
Wargowskie plyndze. Spotkanie bloggerów 22.09.2012. 158

znakiem firmowym" tejże wsi. owe placuszki - podane z tzatziki, salsą i sosem czosnkowym Jak to na blogerki przystało, każda z nas coś pysznego do kawy przywiozła. I właśnie od kawy i rozmów zaczęłyśmy (same damskie grono).   Poznałyśmy historię Wargowa i domu Koła Gospodyń, w którym nas ugoszczono. a tu Grażynka prężnie smaży placuszki ;]   Szkoda tylko, że w pewnym(...)pyszna i ostrra salsa Karoliny. Oraz pyszne leczo. Wszystko idealnie współgrało! leczo.   Spotkanie było na wysokim poziomie! Pomimo niewielkiego zorientowania pań w blogosferze, aktywnie uczestniczyły w pogaduszkach.   ciasto dyniowe z mikrofalii Grażynki.   ciasto ze śliwkami.   Natomiast samo Wargowo... Mała wioseczka z niesamowitą panią Sołtys! Kobieta, w kwiecie wieku, która posiada w sobie niezwykłą energię i ogromną

W kuchni Karmel-itki
Torcik - owoce leśne 171

Ostatnio naszło mnie by zrobić na weekend do kawy torcik, ale taki mały... na tortownice o średnicy 16 cm, nie spodziewaliśmy się żadnych gości, więc większego byśmy nie przejedli :) Przepis na biszkopt mam sprawdzony i niezawodny, więc upiekłam biszkopt, a potem już mi tylko została do zrobienia bita śmietana o smaku owoców leśnych. Składniki: biszkopt:  3 jajka(...)pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy jeszcze

Aga w kuchni
Babeczki korzenne 210

Idealne na zimne wieczory do kubka ciepłej herbaty lub kawy. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku - czego chcieć więcej? Składniki na 24 babeczki : ok. 270g mąki + cynamon (około 3 łyżeczki), soda oczyszczona (1 łyżeczka), proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki), przyprawa korzenna do piernika (około 3 łyżeczki) 4 jajka 1,5 szkl.cukru  2 łyżeczki aromatu migdałowego(...)składników, dodajemy na przemian suche, wymieszane składniki (mąka, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa do piernika), śmietanę i olej. Natłuszczona formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie umieszczamy połowę ciasta w foremkach, równamy - kładziemy łyżeczkę powideł na środek i przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika na około 30 minut ("do suchego patyczka") na 170stopni bez termoobiegu

Gotuj z Natką
Oponki 139

troszkę mąki. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką. Przygotuj się do wałkowania. Weź wałek , stolnice lub blat podsyp odrobiną mąki. Weź kubek/szklankę o największej średnicy , oraz kieliszek.  Oderwij kawałek ciasta od całości , wyrób jeszcze trochę w ręku i zacznij wałkować , do powstania placka o grubości ok. 2-3mm. Jak na zdjęciu: Najlepiej robić to w dwie osoby , jedna wałkuję(...)już mocno podpieczony ( prawie czarny) , wyrzuć go i wrzucić następną część. 4. Teraz wystarczy wyłożyć wszystkie na jakiś talerzyk , posypać/ oblać czym tam macie ochotę , posprzątać w kuchni , zrobić kawę lub herbatę włączyć film i delektować się smakiem tradycyjnych delikatnych oponek ;)  Mi wyszło tyle (odjąć to co się zjadło przy smażeniu ok. 15 sztuk ) A Wam ile wyszło

Gotuj Z Muzyką
Torcik rafaello 191

Pyszny torcik do kawy z kokosem Torcik rafaello SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 6 szt cukier - 6 łyżek mąka - 6 łyżek mąka ziemniaczana - 0,5 łyżki ocet - 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA KOKOSOWA masło lub margaryna - 250 g wiórki kokosowe - 200 g cukier - 4 łyżki mąka ziemniaczana - 3 łyżki mąka pszenna - 4 łyżki cukier waniliowy(...)ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ocet, dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w temp.175 stop. przez około 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki.  MASA KOKOSOWA  Do rondla wlać dwie szklanki mleka, dodać 4 łyżki cukru

Kuchnia Danusi
Smakowite wakacje 200

miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek z panierowanego sera.  Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie odmówić wizyty na Święcie Ceramiki w Bolesławcu. Przywitał(...)zaczęliśmy od zjedzenia tradycyjnych drożdżowych ciastek pieczonych na obracających się rusztach czyli Trdlo. Skusiliśmy się na wersję tradycyjną bez dodatków. Niebo w gębie i zapas sił na dalsze wędrówki! Kawa popijana w drodze pod górę, Hradczany, Most Karola a potem obiad. W małym, przytulnym, fajnie urządzonym miejscu. Ceny nie spod sufitu, potrawy proste i smaczne. Warte polecenia. rozpływający się gulasz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przyprawa do piernika 129

przyprawę do piernika, w skład której wchodzą składniki dostępne w każdym sklepie w Arabii Saudyjskiej :P Tym samym nie będzie miał już argumentów, że nie może mi upiec ciasta. Pozostałe problemy też rozwiązałam: - temperatura na zewnątrz nie ma wpływu na pieczenie, bo w domu jest klimatyzacja - dbanie o to abym nie przytyła, to też żaden argument, bo nie muszę przecież(...)szczypta mielonej kolendry opcjonalnie ziarenka z jednej laski wanilii opcjonalnie 1 łyżka stołowa suszonej skórki pomarańczowej Przygotowanie Pieprz, goździki, ziele angielskie, anyż i liść laurowy zmielić w młynku do kawy lub blenderze, a następnie dodać pozostałe zmielone przyprawy i dokładnie wymieszać.  Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu.  Na 1 kg mąki dodajemy 3-4 łyżeczki przyprawy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Biscotti di Prato 131

lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze(...)biscotti w jakimś pojemniku (np. szklanym lub blaszanym) można przechowywać nawet kilka miesięcy.” Biscotti di Prato – aromatyczne, rozkosznie chrupiące, z dodatkiem migdałów, pachnące pomarańczą lub cytryną. Do kawy, herbaty czy lampki wina. Poczujcie się przez chwilę… jak we Włoszech. Smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli: Paweł z bloga Marder & Marder Manufacture Ola z bloga Przepisy Aleksandry

mojewypiekiinietylko
Trolley walking 3D i Stwórcy drugie śniadanie 219

linii z Łosiem Superktosiem. Drąży kolejny tunel. Maluje chałupę na czerwono. Czy karmi jeżowce... Z niekłamaną premedytacją udaje się na drugie śniadanie. Nawet jeśli nie ma co zjeść. Pije kawę. Tak po prostu.  Czy się stoi. Czy się leży. Przerwa na lunch się należy. Ot, co! Stwórca raczej zawsze ma co szamnąć. No, chyba że jest akurat na głodówce(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka kardamonu Wszystkie składniki umieściłam w misce. Zmiksowałam. Na koniec dodałam płynne masło. Miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiłam na 30 min. Następnie usmażyłam naleśniki. Obustronnie, na maśle. Gotowe serwowałam posmarowane kremem orzechowym. Przełożone plastrami banana. Z kleksem bitej śmietany. Oprószone wiórkami kokosowymi. I czasem takie śniadanie Stwórcy

bastalena
Rustykalne bułki nocne 161

zrobionymi wysokimi rowkami, inaczej ciasto Wam się rozpłynie! Możecie je podzielić między dwie keksówki – też będzie dobrze, ale już mniej przaśnie. Posypujemy z wierzchu mąką i przykrywamy ściereczką. Niech ciasto postoi w cieple 40 minut, aż drugi raz podrośnie. Możecie je wstawić do nagrzanego na 50⁰C piekarnika albo w bezpośrednie towarzystwo kaloryfera. Po drugim wyrastaniu na dolnej półce piekarnika(...)grubości skórkę i na dole, i na górze. Po wymaganym czasie pieczenia bułki wyjmujemy i studzimy na kratce, żeby nie zaparowały od spodu i zachowały swoją chrupkość. To co, kawa już gotowa? ;) SKŁADNIKI 840g mąki – użyłam 700g mąki TYP 650 bułkowej i 140g pszennej razowej, TYP 2000 + 2 szklanki T650 do podsypania i formowania 700ml letniej wody 2 płaskie

Karo in the Kitchen
Korzenne amarantuski p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 234

Takie ciacho aż przyjemnie przegryźć do kawy. Pewnie i dzieciom posmakuje. Korzenne amarantuski Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 110g mąki gryczanej 70g mąki z amarantusa 50g ksylitolu 40g miodu gryczanego 30g oleju kokosowego 1 jajko przyprawa korzenna 0,5 łyżeczki sody kilka kostek gorzkiej czekolady listonic_name = "Korzenne amarantuski (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic(...)się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Krok 2 Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać dowolne kształty

CoolinarniePL
Sernik Latte 359

               Jeden z lepszych serników jaki jadłam. Smakiem zaczarował wszystkich. Sernik jest  puszysty. Polecam dla kawoszy i nie

VioletoweKucharzenie