skrobię) 130 gramów cukru pudru 2 żółtka 1 czubata łyżeczka kakao 2 czubate łyżeczki kawy mielonej (tej nierozpuszczalnej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki esencji waniliowej Wykonanie: Przesiej przez sitko wszystkie suche składniki.Dodaj żółtka i masło. Zagnieć ciasto. Pamiętaj nie wyrabiaj zbyt długo, tylko do połączenia składników. Być może będziesz musieć dosypać
w mojej kuchnikryształem. Część maślaną z mąką i tę białkową delikatnie razem mieszamy, starając się zachować puszystość ciasta. Przekładamy ją do sporej, wysmarowanej okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę na przedostatnim poziomie piekarnika. Najlepiej smakuje polany lukrem, przy porannej kawie
Kuchenna Kontrrewolucyaznam osoby, która by nie uwielbiała ciasta czekoladowego :) Składniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 3 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 masło 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Składniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Tradycyjna KuchniaKończę pracę, zaczętą o dziewiątej rano. Zero przerwy, kawa pita na stojąco, banan zaciągnięty ukradkiem na parkingu. To moje menu. Marzy się coś ciepłego, co nie będzie owsianką instant. Na szczęście w lodówce jest samotne opakowanie kruchego ciasta do tarty. Jakiś fer seta. A w ogrodzie burak liściowy pięknie sobie poczyna, po zimie spędzonej w gruncie. A właśnie! Czy znacie
les mirabellesMałe co nieco do kawy..szybko zrobione i jeszcze szybciej zjedzone...Do misy robota włożyłam wszystkie składniki [ oprócz masy kajmakowej] , nawet drożdży nie rozpuszczałam , tylko wkruszyłam..załączyłam robot na kilka minut..a następnie ciasto przełożyłam do miski i tam rosło..a potem już było wałkowanie i zwijanie rogalików.. 20 g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szkl
Moje domowe kucharzenieNowym Roku. Z racji jakiegoś dziwnego porannego zabiegania i zbliżającej się pory na kawę zapraszam na kruche ciastka. Są wyjątkowe z racji nadzienia z suszonych wiśni i cytrynowej skórki :) przepis podpatrzony w styczniowej KUCHNI, zmodyfikowany. Kruche ciastka z wiśniami i cytrynowa skorka ciasto: 180 g mąki pszennej 50 g cukru
Dzieje kuchennej Wiewiórysięga czasów starożytnych kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta (była to jedna z pierwszych kulinarnych książek świata). Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach.” A w dzisiejszych czasach? Dla każdego – do kawy, herbaty… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sernik na zimno
mojewypiekiinietylkodokładnie zmiksować. Wlać ekstrakt, połączyć. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać z kawą. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Śliwki pokroić w kosteczkę, razem z rodzynkami i migdałami dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło mi mało, posypujemy kruszonką i wstawiamy do OTWARTEGO piekarnika na 20 minut, żeby ciasto podrosło. Potem pieczemy 20-25 minut tradycyjnie w zamkniętym piekarniku. Upiekłam wczoraj, na noc przykryłam folią spożywczą, a rano nadal były świeże. Gdyby tylko Maluch nie wariował po kawie, na pewno właśnie do kawy bym się nimi zajadała
Matka Żywicielkasmarujemy musem jabłkowym, a na nim układay połówki śliwek rozcięciem do góry. Na wierzchu rozprowadzamy ciasto, które pozostało. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstaiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około godzinkę. Wyjmujemy gdy wierzch będzie ładnie zarumieniony. Czekamy aż ostygnie i zajadamy do kawy
Kolizje Smakówprzygotowujemy mąki. Żeby uzyskać szybko i tanio mąkę ryżową i kukurydzianą, mielę w młynku do kawy ( takim który pamięta czasy ZSRR ) płatki owsiane górskie oraz płatki ryżowe. Odmierzam odpowiednią ilość mąki i przesypuję do miski. W misce mieszam wszystkie rodzaje mąk, potrzebne do przygotowania ciasta na muffiny, tj. owsianą, ryżową i kukurydzianą. Dodaję sól i sodę - dokładnie łączę składniki. Zamiennikiem
kolorowotorcikowotaka alternatywa na wycieczkę czy piknik. Ale warto je też po prostu upiec do popołudniowej kawy:) Do ich nadziania wykorzystałam Serek Wieluń, który otrzymałam do przetestowania. W połączeniu z serkiem homogenizowanym wspaniale sprawdził się roli nadzienia;) Dodatkowo rogaliki posypałam cukrem perlistym i odrobiną cynamonu. Ciasto: 500g mąki, jajko, 30g świeżych drożdży, 190ml letniego mleka, 75g masła
Z miłości do słodkościwsypujemy pozostałe suche składniki, mieszamy, zmieniamy obroty miksera na wolne i cienką strużką wlewamy kawę z mlekiem. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie
Poezja smakuSzarlotka :) wszyscy je kochamy. Do mojej szarlotki zawsze dodaję kwaskowych jabłek, jest wtedy idealna ani za słodka, ani za kwaśna. Rozpływa się w ustach. Idealna do kawy, do śniadania :) tak, tak i o każdej porze dnia i nocy. Co do budyniu , mąkę dodajemy tylko wtedy gdy budyń jest za rzadki. Budyń powinien być jak gęsta śmietana. Kochani, szarlotka jest(...)Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na puch, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Ubijamy. Powoli dodajemy mąkę, ubijamy tak długo jak pozwoli nam mikser. Resztę ugniatamy- do całkowitego połączenia. Ciasto dzielimy na pół. Jedną polówkę ciasta wykładamy na blaszkę- moja blaszka to 32x22 Drugą połówkę owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka
Smaki Edytykawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej przegotowanej wody (u mnie woda była(...)Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami
upichconaUczestniczę w sztafecie. Będąc na święta u mojej siostry zjadłam ciasto. Pyszne, czekoladowe, bardzo wilgotne. Ona znalazła je u Kingi Paruzel na blogu. Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty . Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam 1,5 szklanki, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej więc nie zjadłam go dużo. Uszczknęłam łyżeczkę(...)szklanki cukru łyżka kawy rozpuszczalnej szklanka wiśni rozmrożonych płatki kokosowe do posypania na wierzch Do misy wsypałam wszystkie suche składniki. Do dzbanka wlałam wodę, olej, ocet. Wlewając dość wolno zawartość dzbanka do suchych składników mieszałam energicznie trzepaczką aż do połączenia się w jednolita masę. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyłam do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem
AZgotuj!Zapraszam Ciasto czekoladowe z kremem Składniki na ciasto czekoladowe: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml) 2 szklanki cukru 3/4 szklanki kakao 1,5 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej 110g masła roztopionego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody(...)czekoladowe 1. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i sól. Dodać cukier, jajka, maślankę, roztopione masło i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Ciągle mieszając wlewać kawę -masa będzie rzadka. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma powinna być bez wyjmowanego dna, żeby masa nie wypłynęła) Rozmiary form do pieczenia: 2 tortownice o średnicy
UgotujmyTo.plSzukacie zdrowego pomysłu na drugie śniadanie? Tadammm ;-) Przepyszne ciasto jaglane z dużą ilością świeżych żurawin, rozgrzewających przypraw i polskich= najlepszych malinówek! Super pomysł na drugie śniadanie, możecie zapakować w lunchbox i wsiąść ze sobą do pracy czy szkoły, bądź też podać domownikom z filiżanką gorącego kakao czy też kawy! Smacznie, zdrowo i pięknie! DZIEŃ DOBRY! SKŁADNIKI: - 2 szklanki suchej kaszy(...)masę z żółtek i jogurt grecki - białka ubij na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach - wymieszaj wszystkie składniki, masa będzie rzadka i taka ma być kasza napęcznienie i zwiąże ciasto w piekarniku - blaszki wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę - piecz 45-50 minut na złoty kolor SMACZNEGO! Przepis bierze udział w akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję
SMYKWKUCHNIPrzecieram oczy. Już ta godzina?! Wypryskam spod ciepłejkołdry w mig. Z prędkością światła krzątam się po domu, szukającdrugiej skarpetki, szykując kanapki i pijąc kawę. "Nie zdążę
W kuchni Karmel-itkikonsystencję. Jest lepkie, mega czekoladowe, a jednocześnie zaskakująco lekkie... Tak, tak - lekkie właśnie. Przez ubicie jajek z cukrem ma niepowtarzalną konsystencję, w której się z C. zakochaliśmy. To ciasto zaskoczyło mnie na kilku poziomach, we dwójkę zjedliśmy całą blaszkę w dwa dni. Nie można mu się oprzeć... Z pewnością wypróbuję inne wersje smakowe na jego bazie - z orzechami, mocno(...)jajka 100 g cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g mąki ziemniaczanej 250 g ciemnej czekolady (70%) 130 g masła 15 g kakao 3 łyżki mocnej kawy 6 g świeżych listków bazylii skórka otarta z 2 cytryn Kakao rozpuścić w kawie. Masło z czekoladą rozpuścić w garnuszku, dodać kakao, wymieszać, ostudzić. W moździerzu utrzeć listki bazylii ze skórką
Pożeraczka, czyli raz adobrze