Napoleonka ze słonym karmelem 264możliwe! Takim właśnie ciastem jest napoleonka. W oryginalnym przepisie przygotowuje się ciasto francuskie, w wersji bez pieczenia wystarczy trochę herbatników lub krakersów, dla złamania słodkości śmietanowego kremu. Do naszego ciacha dodatkowo użyliśmy gotowej masy korówkowej oraz odrobiny soli, dzięki czemu powstał słony karmel. :) Oczywiście kajmak możemy zrobić sami, jednak dzisiaj chodziło nam o uzyskanie pysznego deseru przy
Kuchnia od dwojga
Pomarańcze w cieście naleśnikowym 197trzepaczka kuchenna. 3. Rozgrzewamy olej na patelni, maczamy kolejno pomarańcze w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Uwaga: Troszkę może pryskać. 4. Gotowe pomarańcze wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. (można użyć też innych dodatków np. syrop klonowy, karmel, dżem) Smacznego
Mój pomysł na
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 227Stąd dodajemy tyle kaszy gryczanej, aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Na patelni rozgrzewam olej roślinny, obsmażam pulpeciki z każdej strony, po czym odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z gulaszem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
Sernik Snickers z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą 443T o najbardziej grzeszny sernik wszechczasów! Delikatna masa serowa z masłem orzechowym na krakersowym kruchym spodzie, oblana solonym karmelem z orzechami ziemnymi i mleczną czekoladą z
Food Square
PAPRYKOWE KLUSKI. 223PAPRYKOWE KLUSKI. (przepis własny; ) kluski: szklanka mąki szczypta soli jajko woda lub mleko Wstawiłam garnek z osoloną wodą, z łyżką oliwy. Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę
W kuchni Karmel-itki
Truskawko, co by tu... DŻEM TRUSKAWKOWY. 238Dostałam kolejne truskawki, już trzeci raz taka dostawa. Hm, całe 5 czubatych po brzegi łubianek pięknych, dużych i czerwonych owoców, w sumie jakieś 10 kilogramów. I
W kuchni Karmel-itki
TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. 199dżemu. Wykładam porcję kremu, rozprowadzam go i przyciskam kolejnym blatem ciasta. Znów skrapiam alkoholem, wykładam dżem, na to krem, przykrywam blatem. Resztę kremu rozsmarowuję na wierzchu i po bokach. Obsypuję płatkami migdałowymi. Na wierzchu układam kandyzowane wisienki. Odstawiam na około 30minut w chłodne miejsce. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
Świąteczny piernik z marcepanem i Decoradą 257pokazać bliskim jak fajnym rytuałem może być wspólne pieczenie świątecznych ciast? Zaszyć się w ciepłej kuchni i stworzyć coś wyjątkowego, ja zawsze zachęcam dzieci do pomocy, czy do mieszania ciasta, czy do wycinania pierniczków. Moje wypieki zawsze są pieczone z sercem tylko wtedy wychodzą ! Dawne tradycyjne receptury mają to do siebie, że są niezawodne i sprawdzone jak przepis(...)marcepanu Polewa czekoladowa Posypka karmel-Decorada Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jaj. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste. Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie
Wanilia i Kardamon
Krajanka piernikowa, czyli pierniki bez foremek 318Krajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające :) Składniki na 2 blaszki: 300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g zwykłego(...)Całość trzymać na małym ogniu. Karmel musi się rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać masło oraz przyprawę do piernika. Całość wymieszać i lekko ostudzić. Mąkę pszenną i żytnią wymieszać z sodą oczyszczoną i solą, np. za pomocą trzepaczki. Następnie do przygotowanej mąki wlać masę z rondelka. Całość wymieszać, np. za pomocą miksera. Ciasto po wyrobieniu będzie lekko się kleić
Ugotować
Naleśniki Suzette 159ciasto. Ciasto nie powinno być gęste, jeśli jest za gęste dolać mleka. Odstawić ciasto naleśnikowe na pół godziny. Po tym czasie rozgrzać patelnię i smażyć cieniutkie naleśniki. Wszystkie naleśniki składać na trójkąty. Sos karmelowy: Na patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści i powstanie karmel. Do gotującego się na wolnym ogniu karmelu dodać masło i rozmieszać. Karmel może się
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Magiczne ciasto na niepogodę 248trochę twardsza i również nie tak słodka. Polecam wypróbowanie obu opcji i wybranie swojej ulubionej. Ja uwielbiam karmel i chyba pozostanę przy tej pierwszej :) Jeśli wiecie, że Wasz piekarnik grzeje nierówno (np. z przodu słabiej, tak jak mój), dobrze byłoby obrócić ciasto w połowie pieczenia. Ja o tym zapomniałam i później musiałam ciasto trochę dłużej dopiekać, dlatego boki i spód
Ratunku obiad
KOPYTKA NA SŁODKO. 241Odrywam po kawałku ciasta, na stolnicy wysypanej mąką formuję wałeczki, które delikatnie rozpłaszczam, po czym kroję z ukosa nożem. W dużym garnku zagotowuję wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucam pojedynczo i delikatnie kluseczki na wrzątek i gotuję je, aż do chwili ich wypłynięcia. Wyławiam łyżką cedzakową i podaję z owocowym twarożkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru) 206upieczeniu ciasteczek. Ten piernik jest lekki, ale jednocześnie ciasto nie jest suche dzięki użyciu powideł. Moim zdaniem połączenie idealne, a do tego nie zawiera tony cukru czy miodu ;) Na marginesie dodam, że ostatnio natknęłam się na przepis piernikowy, w którym znalazłam szklankę cukru, dwie szklanki miodu i dla odmiany... kilka łyżek karmelu. Była też tona masła, ale... No cóż ;) Zapraszam(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i karobem, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (u mnie w formie gwiazdki). Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu wyjąć z formy, przekroić ciasto i przełożyć powidłami
FitKot
Tort egipski 11265środku chrupiące kryształki karmelu, które są kwintesencją tego tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko w nim współgra idealnie. Niestety jest pracochłonny, dlatego blaty i karmel polecam przygotować dzień wcześniej. Zdecydowanie jednak warto podjąć trud dla jego wyjątkowego orzechowo-karmelowego smaku. Blat białkowo-orzechowy: 3 białka (razem 9) 2 łyżki cukru (razem 6) 1/2 łyżki mąki pszennej(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Blat białkowo-orzechowy: Trzy białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier cały czas miksując. Wyłączamy mikser, wsypujemy powoli mąkę i orzechy, a następnie delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm (papier warto dodatkowo cienko posmarować masłem lub olejem). Pieczemy 15 minut w temperaturze 170ºC z termoobiegiem
Poezja smaku
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 315przykrywam kolejnym blatem ciasta. Trzeci biszkopt zawijam w folię aluminiową i zostawiam do wykorzystania następnym razem. Tak przygotowany tort pokrywam polewą, układam pokrojone batoniki marcepanowe, posypuję startą czekoladą. Na 2-3h odstawiam w chłodne i suche miejsce. Kroję zwilżonym ciepłą wodą nożem, aby masa i polewa nie przyklejały się do ostrza. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki