dodajemy do niego rozpuszczone wcześniej i przestudzone masło, mieszamy na jednolitą masę. Do suchych składników dodajemy rozbełtane jajko i lekko ciepłą mieszankę miodu z masłem. Zagniatamy gładkie ciasto - powinno być miękkie, ale zwarte. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po schłodzeniu dzielimy na dwie, trzy mniejsze części. Wałkujemy każdą(...)zostawiłam swoje piękne, miodowo - złote choinki i gwiazdki bez dekoracji. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku, jeśli z czasem stwardnieją, można włożyć do pojemnika kawałek skórki z jabłka lub pomarańczy. To moje tegoroczne świąteczne pierniki. Zapełniłam nimi trzy słoje i pozwolę im dotrwać do przyszłego, świątecznego już tygodnia, kusząc się ewentualnie na jednego, dwa dziennie. Klasyka
Kronika PiekarnikaDzisiaj chciałam podzielić się z wami moim przepisem na kaszkę dla dzieci bez cukru – co wcale nie oznacza, że nie słodką. Kaszkę taką bardzo chętnie
Dorota Smakujetemu odpowiednio zachowają się w czasie podgrzania. Racuchy ze śliwkami to świetna propozycja dla tych, którzy chcą klasyczny przepis z jabłkami nieco odmienić. Racuchy to bezsprzecznie tradycja kuchni polskiej. W moim domu rodzinnym mama zawsze sporządzała placki z jabłkami. Dla mnie i wielu z Was racuchy z pewnością będą się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. U mnie do popicia(...)zasypujemy cukrem. Zostawiamy, żeby zaczęły pracować. 2. Po około 15 minutach dodajemy jajko, olej, mąkę i sól. Następnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gładka masa. Przykrywamy i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Z ciasta formujemy niewielkie placki. Na środek każdego z nich kładziemy połówkę śliwki i przykrywamy połową ciasta. Smażymy wolno pod przykryciem
Kuchnia Na Wypasienaleśnikami bywa, zajadać można się nimi bez końca, bez znaczenia jest czy są to naleśniki wytrawne czy wypełnione czymś słodkim. Podstawowe ciasto na naleśniki zawiera proste składniki takie jak mąka, jajka, mleko, szczypta soli oraz cukru. To ciasto można jednak urozmaicić dodając do niego chociażby szpinak, marchewkę, dynię, buraczki, słodkie ziemniaki, czekoladę czy kakao. Jeśli chodzi o warzywa to należy(...)dodać przesianą przez sitko mąkę oraz kakao . Kontynuować ubijanie do momentu, w którym w cieście nie ma grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na 20 minut . Następnie na ogień wstawić patelnię, rozgrzać i kiedy gorąca przesmarować ją masłem, zmniejszyć ogień na średni i cienko wylewać ciasto naleśnikowe . Naleśniki smażyć przez około 3-4 minuty z obu stron łącznie. Usmażone wykładać
MeCooksteż latem. Tak więc, jeżeli lubicie ryzyko i nieco adrenaliny - polecam przy 35-stopniowym upale. Ja bym się skusiła :D Danie główne, czyli pierś z kaczki z pure z jabłek z żurawiną, marynowanym rabarbarem i kluseczkami kładzionymi smażonymi na maśle prezentowało się niezwykle elegancko. Rabarbar marynowany w przyprawach korzennych, choć słodki, smakiem pasujący wydawało by się tylko do deserów(...)truskawek lub malin. Ostateczny bilans jest jednak na PLUS. Szef kuchni Artur Góra robi naprawdę niesamowite rzeczy, doskonale łącząc smaki. Myślę, że gdybyśmy na deser dostały porcję dobrego ciasta, nawet tej oklepanej, ale nigdy nie zawodzącej szarlotki, było by idealnie. Jeśli i Wy chcecie przeżyć kulinarną przygodę,po krainie smaków, kierujcie swoje kroki do: IBB Grand Hotel Lublinianka
kolorowotorcikowoChyba nikt nie wyobraża sobie Świąt bez tej tradycyjnej sałatki. Sałatka jarzynowa króluje chyba na wszystkich stołach. Smok proponuje swoją jej wersję. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type
Bardzo Gruby SmokBatoniki owsiano - bananowe to pyszna słodka przekąska do pracy lub szkoły. Z powodzeniem zastąpią również coś słodkiego do kawy, bo batoniki smakują jak najlepsze ciasteczka. Bez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łatwo dostępnych produktów. Najczęściej są to produkty, które można sezonować przez wiele miesięcy i korzystać z nich w czasie zimy i na przednówku, czyli przede wszystkim ziemniaki, kiszona kapusta, jabłka, mąki i różnego rodzaju przetwory. Jednak odkrywając kolejne przepisy stwierdzam, że jest to jednak kuchnia bogata. Bogata pomysłowością naszych prababek, ich zapobiegliwością, a często też fantazją w wykorzystaniu prostych(...)produktów mięsnych). Na Liście podkarpackiej można znaleźć takie specjały jak: bryndza, różnego rodzaju sery kozie, schaby, lokalnie produkowane kiełbasy, amoniaczki, chrupaczki, proziaki, podpłomyki, a także różnego rodzaju ciasta, chleby, miody i wiele innych specyficznych dla regionu produktów. Zachęcam do zajrzenia na stronę ministerstwa i zapoznania się ze specjałami Waszego regionu. Wiele z nich na pewno Was zaskoczy
Trzeci talerzpadano lub parmezanu1 jajko i 1 żółtkoSposób przygotowaniaMąkę i masło posiekać w malakserze lub nożem tak jak kruche ciasto. Dodać ser, ponownie posiekać. Dodać jajko i żółtko i zagnieść ciasto. W malakserze zagniecie się samo przy dłuższym siekaniu.Ciasto podzielić na 2 porcje, utworzyć z nich wałki o średnicy 3-4cm, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę(...)pokroić w plasterki. Zagotować go 10 minut w 0,5l wody. Wywar przecedzić i ostudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać z lodem.Proporcje dowolne, wg uznania. Można dodać pomarańcze, jabłka, sok jabłkowy, malinowy, mięte. Co kto lubi :) Zamiast cydru można użyć też soku jabłkowego (najlepiej takiego świeżo wyciskanego z owoców, mętnego) i dodać 100ml wódki lub nie dodawać alkoholu
W kuchni wieczoremśniadanie autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Spaghetti alla puttanesca - danie na Międzynarodowy Dzień Seksu ;) autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Ciasto naleśnikowiec z truskawkami i cynamonową kruszonką - ekspresowe ciasto autorka: Pikku Ish | blog: Notatnik Natalii Coleslaw. Sałatka-klasyk amerykańskiej kuchni autorka: Pikku Ish | blog: Notatnik Natalii Knedle z truskawkami autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Spring rolls(...)blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Butter chicken autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Stefanka autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy
Codzienna kuchnia niecodzienna"Witaj Lucusiu! Czekamy na Ciebie w bajce o Akademii Pana Kleksa. Do naszej bajki zaprasza Cię sam Pan Kleks. A zaprowadzi jego ulubiona piosenka..." Pamiętacie Wyspy
bastalenaPolędwiczki z indyka z warzywami to bardzo szybkie, proste danie na pyszny obiad. Ta potrawa robi się praktycznie sama, od nas wymaga jedynie pokrojenia batata i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli jeszcze takich nie próbowaliście to polecam. Ostatnio w pracy dyskutowaliśmy na temat kto lubi banany. Zdziwiłam się jak wiele moich koleżanek w pracy nie lubi świeżych bananów. Natomiast ciasto z bananami należy do ich ulubionych. Banan kojarzy im się jako dodatek do smoothie . Rozmawiając o bananowych deserach zaproponowałam im jogurtowe parfait z karmelizowanymi bananami i pekanowcami. Deser wypróbowało kilka(...)szklanki na deser. Nałóż porcję jogurtu, następnie bananów, orzechów. Zakończ jogurtem i posyp resztą orzechów. Oczywiście do tego deseru możecie użyć dowolne orzechy, a zamiast bananów możecie przyrządzić karmelizowane jabłka lub gruszki. Deser jest delikatnie słodki. The post Jogurtowe parfait z karmelizowanymi bananami i orzechami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaskładników wyrób zwarte kruche ciasto – możesz to zrobić ręcznie lub robotem. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt formy – proporcje są na kwadratową formę, czyli taką o wymiarach 24×24 cm. Rozwałkowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem(...)Wszystkie składniki wymieszaj mikserem lub robotem. Jednak nie mieszaj zbyt długo, aby masa serowa nie nabrała powietrza. Upieczone kruche ciasto (czyli po 10 minutach od włożenia do piekarnika) wyjmij z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 170 stopni Celsjusza. Na kruche ciasto wyłóż masę serową i wyrównaj. Na wierzch masy serowej wyłóż pokrojonego w kostkę ananasa z syropu. Blachę włóż
Via GustoZdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Cztery Fajeryniej pomidory. Musisz je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z masłem klarowanym. Następnie poddusić i dodać jajka. II Śniadanie 10:00 Jabłko i brzoskwinia. Zupa 13:00 Klopsowa. Napiszę przepis, bo jeśli nie znasz tej zupy to musisz koniecznie wypróbować. To chyba jedyna zupa, po której nie jestem głodna pięć minut po zjedzeniu(...)śmietaną lub dodać jogurt naturalny. Warzywa należy wyciągnąć i pokroić. II Danie 16:00 Zupa klopsowa jest bardzo syta, dlatego na drugie danie zrobiłyśmy lekkie naleśniki nadziane serem. Ciasto zrobiłam na mleku owsianym, a sos to truskawki i jogurt naturalny. Podwieczorek 17:30 Budyń czekoladowy. Najlepszy - domowy. Przepis znajdziesz tutaj>>> Kolacja 19:00 Nie zdążyłam zrobić
lady-och-mistrzyni.blogspot.com