ciasto z jablkami - 14646 przepisów (strona:469/977)

Kuchnia ze smakiem: aromatyczne i pełne smaku przyprawy Knorr cz. 1 178

oraz wysoką temperaturę dlatego uprawiana jest między innymi na górzystych terenach Wietnamu. Ma lekko słodki smak i aromat. Można   ją wykorzystać do przygotowania deserów, ciast czy dań z owoców na przykład jabłek. Kurkuma z Indii Kurkuma nazywana jest również złotem ze względu na kolor oraz dawne hinduskie wierzenia mówiące o tym, że przynosi szczęście – jest także jednym(...)Gałka muszkatołowa z Indonezji Przyprawa, która do Europy dotarła w okresie średniowiecza pochodzi z Indonezji gdzie do dziś jest uprawiana. Można   ją wykorzystać do przyprawiania mięs, bigosu czy ciast i deserów – na przykład świątecznych pierników.  Papryka słodka z Hiszpanii Papryka nadaje potrawom charakterystycznego smaku, dlatego jest chętnie wykorzystywana do wielu potraw mięsnych, bez mięsnych zup czy marynat. Dojrzewa

Health-Fit-Life
Naleśniki z przepisu Jamiego 258

Szukając inspiracji na smaczne i zdrowe śniadanie, Madzia znalazła przepis na pyszne naleśniki Jamiego. W oryginalnym wydaniu naleśniki były robione z mąki pszennej, my jednak postanowiliśmy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ciasto z gotowanych żółtek- sprawdzony przepis 449

Sprawdzony przepis na pyszne, kruche ciasto ! Zawsze się udaje! Wystarczy dodać owoce, np. jabłka i idealna szarlotka gotowa :) Składniki: 30 dag mąki tortowej 20 dag masła 5 dag margaryny 10 dag cukru pudru 5 ugotowanych żółtek jaja tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki- wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki na ok 1 godzinę

Tradycyjna Kuchnia
Buły z jabłkami 161

minut. Do miski wrzucić mąki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki syropu klonowego, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić cisto w ciepłe miejsce po przykryciem aż podwoi swoją objętość (około 60 minut). W tym czasie przygotować farsz: jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę wielkości rodzynek. Połączyć razem jabłka, rodzynki, 1 łyżkę oleju(...)łyżkę syropu klonowego, pozostały cukier i mąkę z tapioki. Dokładnie wymieszać. Po czasie wyrastania ciasta ponownie chwilkę je wyrobić i podzielić na tyle części ule chcemy bułeczek, w moim przypadku było to 6. Każdą porcję ciasta rozwałkować, nałożyć łyżką porcję farszu i uformować bułki. Ułożyć buły w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia

greenscarf
Szarlotko-gruszkotka na kruchym cieście 253

masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru pół szklanki orzechów włoskich      Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie od masy oddzielamy 1/3, natomiast resztę rozwałkowujemy(...)Jabłka i gruszki obieramy i ścieramy na tarce na plasterki lub cieniutko kroimy. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z cynamonem i cukrem pudrem. Orzechy włoskie rozgniatamy w moździerzu na pył, można zostawić kilka większych kawałków dla chrupiącego efektu. Wysypujemy je na ciepły jeszcze spód, a następnie wyrównujemy; całość przykrywamy owocami. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część kruchego ciasta

sama złodycz
Ciasto marchewkowe z czekoladą - przysmak wszystkich dzieciaków 131

wzbogacone czekoladową nutą. Jeśli ciasto ma być dla dzieci najlepsza będzie czekolada mleczna, dla dorosłych polecam dodatek odrobiny goryczy, czyli czekolady 70%. Składniki na ciasto marchewkowe 3 średnie marchewki starte na drobnej tarce ½ jabłka startego na grubej tarce 2 jajka 10 dag drobnego cukru 20 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju roślinnego(...)gęstej, kremowej masy. Nie przerywając ubijania cienką strużką wlewać olej. Do masy z jajek dodać marchewkę i jabłko. Wszystko delikatni wymieszać łyżką. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, solą i przyprawami. Delikatnie połączyć mąkę z masa jajeczną. Na końcu dodać pokrojoną czekoladę. Ciasto wlać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piec ok. godziny. Ciasto jest

Gotujemy i jemy
Ciasto marchewkowe z czekoladą - przysmak wszystkich dzieciaków 243

wzbogacone czekoladową nutą. Jeśli ciasto ma być dla dzieci najlepsza będzie czekolada mleczna, dla dorosłych polecam dodatek odrobiny goryczy, czyli czekolady 70%. Składniki na ciasto marchewkowe 3 średnie marchewki starte na drobnej tarce ½ jabłka startego na grubej tarce 2 jajka 10 dag drobnego cukru 20 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju roślinnego(...)gęstej, kremowej masy. Nie przerywając ubijania cienką strużką wlewać olej. Do masy z jajek dodać marchewkę i jabłko. Wszystko delikatni wymieszać łyżką. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, solą i przyprawami. Delikatnie połączyć mąkę z masa jajeczną. Na końcu dodać pokrojoną czekoladę. Ciasto wlać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piec ok. godziny. Ciasto jest

Korniszonki
Sodziaki z jabłkami 350

puder do posypania Do miski wlać kefir, dodać jajka, cukier, mąkę wymieszaną z sodą i wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką -rózgą. Ciasto powinno być gładkie. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką ciasto. Na każdy placuszek nałożyć kawałki pokrojonego w plasterki jabłka. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Na talerzu posypać cukrem pudrem. sodziaki z jabłkami

O kuchni z uczuciem
Amarantusowe naleśniki z duszonymi jabłkami. 167

jabłka pół szkl. cukru pół łyżeczki cynamonu   Wszystkie składniki ciasta zmiksować za pomocą miksera,aby nie było zadnych grudek. Ciasto odstawić na około pół godz. Po tym czasie usmazyc cienkie naleśniki na odrobinie oleju (jeśli zajdzie taka potrzeba i naleśniki się przyklejają do patelni)   Jabłka obrac i pokroić w drobną kostke, wsypac cukier, cynamon oraz kilka

Radość kipiąca uśmiechem.
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 185

rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami Szparagowa misa rozmaitości Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem   Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka(...)Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone jabłka z ciasteczkami amaretti i rodzynkami (Mele ripiene al forno con amaretti e uvetta) 235

nadzienie poprzez dodanie ciasteczek amaretti, orzechów i migdałów. Rodzynki i cynamon pozostały bez zmian, bo to składniki, bez których nie wyobrażam sobie pieczonych jabłek lub jak mówi Emma "szarlotki bez ciasta". Polecam Wam serdecznie, smacznego ;):) **** Le mele al forno rappresentano un dessert che mi ricorda molto l’infanzia, l’inverno e la neve(...)mandorle. L’uvetta e la cannella continuano a rimanere presenti, in quanto ingredienti senza i quali proprio non riesco ad immaginarmi le mele cotte. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI 3 jabłka golden 3-6 ciasteczek amaretti 20 g rodzynek 10 g migdałów 10 g wyłuskanych orzechów włoskich szczypta cynamonu 1 łyżka masła 1 łyżka cukru

La grande e la piccola cuoca
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 316

gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam,  cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam z palnika,  mieszam i odstawiam do całkowitego wystygnięcia

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z budyniową masą jabłkową 165

Dorotka, która na swoim blogu dodała wpis o tym, jak można je wykorzystać. Pomysł spodobał mi się od razu, ale sama realizacja trochę odłożyła się w czasie.  Ciasto nie jest ani skomplikowane, ani zbytnio pracochłonne.  Najtrudniejszym dla mnie było... przecięcie biszkoptów :D Ponieważ przepis czytałam dużo wcześniej, to w dniu samego wykonania zrobiłam tak jak mi się wydawało(...)postępujemy z pozostałymi składnikami. Gotowe, przestudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na cieniutkie placki lub- tak jak robiła Dorotka, kroimy je przez pół zmniejszając wtedy wielkość ciasta do 24x18cm. 2. Krem: Obrane i pozbawione nasion jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy cukier, cynamon oraz 100ml wody i stawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. W pozostałej wodzie rozpuszczamy budynie

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki owocowe z kawałkami jabłek – babeczki na soku 145

Babeczki owocowe z kawałkami jabłek – babeczki na soku Dziś zapraszam Was na owocowe babeczki z kawałkami jabłek. Babeczki przygotowałam na pysznym tłoczonym soku. U mnie tym razem sok jabłko-malina. Oczywiście śmiało można zmieniać smak soku Moje dzieci uwielbiają te babeczki. Zawsze znikają w mgnieniu oka Proste, a tak pyszne. Dodatek soku nadaje im nie tylko fajnego(...)dwóch – z przepisy wychodzi około 10-12 babeczek) wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do 3/4 wysokości. W środek każdej babeczki wkładamy kawałek obranego jabłka. Rada: Jabłko można też pokroić w kosteczkę, wmieszać do ciasta i dopiero nałożyć ciasto do papilotek. Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może

Słodkie okruszki
Naleśniki zapiekane z jabłkami 153

pozwolić żeby zrobiła się papka. Każde jabłka smażą sie inaczej więc raczej czasem za bardzo się nie sugerujcie. Jak lubicie można dodać cynamon. Wyjąć jabłka z garnka i dostawić na bok. Przygotowanie ciasta na naleśniki – do miski wrzucić mąkę, sól, wbić jajka, wlać mleko. Wszystko wymieszać za pomocą miksera na gładką masę. Thermimix -do naczynia miksującego dodać(...)rozgrzaną patelnię i odrobiną oleju wlać porcję ciasta. Smażyć tak długo aż będzie można naleśnik przewrócić. Z drugiej strony smażyć już tylko kilka sekund. Zdjąć naleśnik z patelni. W ten sam sposób usmażyć pozostałe. Mi wyszło 6 naleśników, średniej wielkości. Wykonanie – na każdy naleśnik nałożyć porcję jabłek i zawinąć jak krokiety. Najpierw dwa boki do siebie następnie pozostałe

Kuchnia Pokoleń