ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:314/956)

Jabłka w cieście makowym 157

Ciasto z serii moich ulubionych- wymieszaj i upiec. Składniki: 8 jajek 3 szklanki mąki 1 szklanka mielonego maku 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 8 jabłek tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Białka ubić(...)cukrem na sztywną pianę i połączyć z żółtkami. Następnie wsypać mąkę, mak, sodę oczyszczoną, wlać olej i starannie wymieszać składniki. Na koniec wrzucić pokrojone w kostkę jabłka, wymieszać ponownie. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 45 minut

Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjne racuchy drożdżowe 174

Wystarczy dodać je do przesianej mąki. Składniki na ciasto drożdżowe. 3 szklanki mąki pszennej (około 510g) szklanka mleka (250ml) jajko 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (20g) szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia (lub masło klarowane) cukier puder do dekoracji Zalecam oczywiście do ciasta dodać w zależności od sezonowej dostępności: jabłka rabarbar truskawki banany jagody lub borówki maliny(...)rzadkiej masy. Ciasto nie powinno być ani za rzadkie, ani za gęste. Gęstość ciasta zależy przede wszystkim od jakości mąki oraz wielkości jajka. W razie potrzeby zagęszczamy łyżką mąki lub rozcieńczamy łyżką mleka. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Smażę racuchy. Gdy ciasto drożdżowe podrośnie

Ania gotuje
Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką 238

kruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto:jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jajko. Następnie dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć(...)włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st. Masa owocowa: 1/2 kg jabłek, 1/2 kg rabarbaru, 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków, czubata łyżka mąki pszennej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, rabarbar

Z miłości do słodkości
SZARLOTKA Z BEZĄ 178

oraz starte na tarce masło. Ucieram palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto.  Z ciasta formuję kulę, dzielę na dwie części - 2/3 i 1/3, zawijam w folię spożywczą. Większą część ciasta wkładam do lodówki, mniejszą do zamrażalki. W międzyczasie przygotowuję jabłka: obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z cynamonem, proszkiem budyniowym, cukrem(...)następnie układam kawałkami ciasto z lodówki, ugniatam palcami na równą masę. Piekę w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez 10 minut. Na podpieczony spód wykładam jabłka, następnie bezę. Na wierzch ścieram pozostałe ciasto z zamrażalki. Ciasto piekę przez kolejne 35 minut na złoty kolor

JejKuchnia
pyszne "leniwe" drożdżowe jabłkowo-cynamonowe... 70

mieszania na 4 godziny na blacie kuchennym. Następnie po 4 godzinach wymieszać szybko rózgą z 1 minutę. Ciasto powinno mieć nie za gęstą konsystencję. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, gęsto poukładać ósemki z obranych jabłek, posypać cynamonem. Piekarnik nagrzać(...)190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka na środku ciasta. Sok z cytryny wycisnąć i wlać do pudru cukru, dodać odrobinę wody gorącej i dokładnie wymieszać na nie za gęsty lukier, polać lukrem ciasto - bardzo proste, szybkie, łatwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania tzw. "leniwe", smaku dodają jabłka z cynamonem..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Czarno-biały tort na urodziny 255

ciasto na swoje urodziny; najpierw nie mogłam się zebrać, żeby rozpisać przepis, później... No cóż, zrobiło się za późno . Doszłam więc do wniosku, że z publikacją poczekam na kolejną, odpowiednio doniosłą okazję. No i proszę, ta dam! Piętro dolne, większe, to biszkopt kawowy z musami kawowym i jeżynowym. Górne, mniejsze, to biszkopt orzechowy z kremem kajmakowym i jabłkami. Wydaje(...)wymieszać z orzechami, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem cytryny. Przełożyć owoce do garnka, dodać wodę i cukier. Gotować przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowa szarlotka z orzechami włoskimi 126

części masło, śmietanę i żółtka. Zagniatamy hakiem miksera lub ręcznie na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół. Jedną połówką wykładamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 35x24cm). Drugą połówkę ciasta rozkruszamy w palcach jak kruszonkę. Chowamy blachę i kruszonkę do lodówki na min. 30 minut. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdka nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Wkładamy do garnka(...)cukier z wanilią. Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać (co jakiś czas mieszamy) – od nas zależy czy gotujemy jabłka do konsystencji musu, czy chcemy mieć duże kawałki – ja wolę kawałki, dlatego starcza im ok. 15 minut gotowania (słodkie jabłka rozpadają się szybciej). Zestawiamy z ognia, dodajemy orzechy, mieszamy i wynosimy

Poezja smaku
Jabłecznik z bitą śmietaną 194

galaretki cytrynowe - 400 ml mleka Przygotowanie: Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy. Jak jabłka odparują sok i zmniejszą swoją objętość dodajemy cukru do smaku (moje jabłka były słodkie więc dodałam jedynie 1 i 1/2 szklanki cukru) i jeszcze chwile podsmażamy, by cukier się rozpuścił, następnie dodajemy jedną galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Białka ubijamy(...)jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem i miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na jabłka i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na conajmnie 2 godziny

Zainspirowana w kuchni
Orkiszowe racuchy z jabłkiem. 99

pszennej i orkiszowej, dodać trochę otrąb, pominąć cukier i proszek do pieczenia... ...  a do środka wkroić soczyste jabłko. Jeśli macie foremki w zabawnych kształtach, koniecznie ich użyjcie. Kto oprze się takim pachnącym, wiosennym kwiatkom? :) DOMOWE RACUCHY Z JABŁKIEM /1 porcja/ Ciasto: 35 g (3 łyżki) mąki pszennej 35 g (3 łyżki) mąki orkiszowej 30 ml dowolnego napoju roślinnego

Poranek na słodko
Orkiszowe racuchy z jabłkiem. 135

pszennej i orkiszowej, dodać trochę otrąb, pominąć cukier i proszek do pieczenia... ...  a do środka wkroić soczyste jabłko. Jeśli macie foremki w zabawnych kształtach, koniecznie ich użyjcie. Kto oprze się takim pachnącym, wiosennym kwiatkom? :) DOMOWE RACUCHY Z JABŁKIEM /1 porcja/ Ciasto: 35 g (3 łyżki) mąki pszennej 35 g (3 łyżki) mąki orkiszowej 30 ml dowolnego napoju roślinnego

Poranek na słodko
Ciasto różowa pychotka 180

Ciasto różowa pychotka Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto różowa pychotka. Nazwę wymyśliła moja córeczka, która uwielbia różowy kolor Połączenie kruchego ciasta z pyszną budyniową pianką, malinami i dżemem porzeczkowym. Całość przygotowuje się naprawdę szybko. Ciasto różowa pychota jest idealne do filiżanki kawy, na przyjęcia i święta. Bo kto powiedział, że jak święta, to tylko pierniki(...)coś dobrego Oczywiście mój blog kulinarny, to również bogactwo tradycyjnych świątecznych wypieków . Polecam Wam np. przepis na puszysty piernik , świąteczny sernik z brzoskwiniami lub ucierany makowiec z jabłkami . Składniki: Na ciasto: Na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka jaj klasy M 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała

Słodkie okruszki
Szarlotka sypana 167

Deser błyskawiczny w przygotowaniu i bardzo zaskakujący, ponieważ oprócz jabłek nie ma w nim mokrych produktów. Masło nadaje ciastu niezwykle maślany smak! Aromat cynamonu i wanilii unosi się po całym domu. Polecam do filiżanki gorącej herbaty lub aromatycznej kawy! Masa sypka: 1 ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka kaszy manny ¾ szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)połowę jabłek. Na jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach połowę masła. Masło musi być bardzo schłodzone, wręcz zamrożone. Kolejno wykładamy masę sypką, resztę jabłek , masę sypką i resztę masła. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Wierzch ciasta musi być zarumieniony. Upieczoną szarlotkę studzimy i obsypujemy cukrem pudrem

VioletoweKucharzenie
sypana szarlotka z szarą renetą... 148

część sypkich, NIE UGNIATAĆ, NIE PRZYCISKAĆ SKŁADNIKÓW w formie. Na wierzchu ciasta poukładać kawałki zimnego tłuszczu, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, ciasto dobrze wystudzić - sypana szarlotka jest bardzo łatwym, szybkim tanim ciastem na wyjątkowy deser, zwłaszcza z jabłkami szara reneta..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Orkiszowe racuchy z jabłkiem. 140

pieczenia... ...  a do środka wkroić soczyste jabłko. Jeśli macie foremki w zabawnych kształtach, koniecznie ich użyjcie. Kto oprze się takim pachnącym, wiosennym kwiatkom? :) DOMOWE RACUCHY Z JABŁKIEM /1 porcja/ Ciasto: 35 g (3 łyżki) mąki pszennej 35 g (3 łyżki) mąki orkiszowej 30 ml dowolnego napoju roślinnego 30 ml wody gazowanej szczypta soli płaska łyżka otrąb łyżeczka cukru waniliowego

Poranek na słodko
15-minutowy jabłecznik, czyli jabłka pod kruszonką 209

tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cynamon i dokładnie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać cukier, mąkę, migdały, cynamon i rozetrzeć w palcach, tak by z ciasta powstały grudki. Jabłka rozdzielić do dwóch kokilek, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika na 10-12 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Rogaliki z kruchego ciasta z marmoladą 270

równe części i każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 2mm... ...następnie nożem wykrajam trójkąty - wielkość wg uznania, boki moich trójkątów mają ok. 10cm. Na ciasto nakładamy marmoladę lub, np. jabłka i zawijamy formułując rogalik. Ponieważ ciasto nie rośnie, powstały rogalik po upieczeniu będzie miał niemal identyczne rozmiary, jak przed wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu sami możecie zdecydować

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania