ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:11/202)

Szybka rolada z jabłkami. 133

dołączona do piekarnika wyłożyć papierem. Nastepnie natłuścić i poukładać plasterki jabłka obok plasterka. (cała powierzchnia ma być pokryta jabłkami) Po wierzchu posypać brązowym cukrem i cynamonem. Ciasto rozsmarować na jabłkach. Włożyc do piekarnika (nagrzanego do 190C(...)piec około 30-35 min.(do zrumienienia) Należy jednak co chwile sprawdzać czy jabłka nam się nie przypalają. Ciasto wyjmujemy, lekko studzimy, odrywamy papier. Sciereczkę w która zawiniemy rolade lekko opruszamy cukrem pudrem. Na niej układamy ciasto - jabłkami do góry i delikatnie pomagając sobie sciereczką zawijamy ciasto w rulon. Sciereczkę zaciskamy i zostawiamy na jakiś czas

Radość kipiąca uśmiechem.
Jabłecznik 186

mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka(...)waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe. Nadzienie: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać odrobinę wody

My simple kitchen
Szarlotka z różową pianką 358

cukier i kisiel wiśniowy. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na dno tak przygotowanej blachy wyłożyć 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) lub pokruszyć w palcach. Na cieście rozsmarować masę jabłeczną. Na jabłka wyłożyć warstwę ubitej, różowej piany. A na piankę pozostałe, starte ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego(...)rodzynki. Ciasto trochę się kruszy przy wałkowaniu. Można część ciasta, która ma pójść na dno szarlotki, także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie, przed położeniem jabłek, ugnieść ręką. Aby ciasto lepiej się tarło, można tę część, która ma być na kruszonkę, wstawić, zamiast do lodówki, do zamrażalnika. Aby jabłka nie przywierały do patelni, można je delikatnie

Gospodyni Miejska
Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie 342

minuty- gorącą polewę wylać na ciasto i rozsmarować, pokrywając równo masę jabłkową (brzeg ciasta pozostanie trochę wyższy i nie pokrywamy go polewą)- tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut- po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto, kwaskowate jabłka i słodka miodowa polewa - te trzy składniki poprzez różnorodność(...)smaków, równoważą ogólną słodycz ciasta, więc po zjedzeniu jednego kawałka, chętnie sięgamy po kolejny.Jest to ciasto, które polecam głównie miłośnikom jabłek, gdyż bezsprzecznie królują w tym jabłeczniku. Ciasto kruche stanowi tylko oprawę, choć jego karmelowy smak i piękny brązowy kolor wzbogacają ten wypiek

Smakołyki Bereniki
Prosty i szybki jabłecznik 381

jajka z cukrem.Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkęi proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto.Jabłka kroimy w plasterki.Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Wlewamy 1/3 ciasta. Układamy dwie warstwy jabłek,posypując je cynamonem.Zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.      Pieczemy ok. 55 minut z termoobiegiem.Posypujemy cukrem pudrem

Moje Kuchenne Rewelacje
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym 309

Jeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :)Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni. Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowymSkładniki:1,5 szklanki mąki100g margaryny2 żółtka 5 łyżek cukruszczypta soli1 łyżeczka cynamonu12(...)muffiny) - foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą wyłożyć krążkami tak, aby wypełniły dno i boki- ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek- z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył- piec w temperaturze około 200 stopni przez

Smakołyki Bereniki
Ciasto meduza 263

Lubicie ciasta z orzechami i jabłkami? A jeszcze z ananasem? Ciasto meduza to dla mnie ulepszona wersja popularnego ciasta Wiewiórka, które przełożono masą ananasową, a ananasy zalano galaretką. Pyszne ciasto, idealne na mniejsze i większe okazje. Składniki: Ciasto:  2 szkl. mąki  6 dużych jabłek  4 jajka 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów łyżeczka(...)proszku do pieczenia łyżeczka sody Krem:  3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny Dodatkowo:  2 galaretki cytrynowe puszka ananasa w plastrach Sposób przygotowania: Ciasto: jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1 szklanką cukru. Białka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy żółtka, jabłka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy. Ciasto przekładamy

Cukiernia Pychotki
Biszkoptowa rolada z jabłkami - błyskawiczna 374

Rolada jest pyszna , ja nie mogłam wytrzymać i ukroiłam sobie jeszcze lekko ciepłej . Opłacało się wykorzystać na nią  te 4 jabłka , które obrałam i pokroiłam bez pomysłu co z nim zrobię ...)Ciasto:3 jajka3/4 szkl mąki1/2 szkl cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowegoDodatkowo:4 - 5 jabłkałyżeczka cynamonuWykonanie:Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem(...)niej ściśle jabłka , posypać je cynamonem. Na wierzch jabłek wyłożyć ciasto biszkoptowe i równomiernie rozprowadzić je po wierzchu. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok 20 min. Po upieczeniu od razu wyłożyć ciasto na ściereczkę, oderwać papier i zwinąć ściśle roladę jabłkami do środka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka tatrzańska 294

ciasta PRZYGOTOWANIE: Ciasto - do miski wsypać mąkę krupczatkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy lub wanilinowy i wymieszać. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do sypkich składników. Dodać żółtka i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części - 2/3 i 1/3. Blaszkę do pieczenia ( 26*40 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta włożyć(...)przygotowane ciasto w blaszce włożyć na około godzinę do lodówki. Z pozostałej części ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 15 minut na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu blaszkę z ciastem wyjąć i posypać tartą bułką. Warstwa jabłkowa - jabłka

WSZYSTKO SMACZNE
Szarlotka tradycyjna 195

małe kawałki zimne masło. Lekko zagnieść ciasto, dodać żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i odstawić do lodówki na 30 minut.  Dno prostokątnej formy o wymiarach  25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek, rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej foremki. Pozostałe ciasto schować do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)Podpiec spód przez około 15 minut, aż do zarumienienia się ciastaJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić po garnka z grubszym dnem bądź teflonowego i poddusić. Jeśli zajdzie potrzeba, można podlać niewielką ilością wody.W trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się ładnie rozklejać, dodać cynamon, cukier do smaku, wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne

maniapieczenia
Szarlotka sypana 249

szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje) Cynamon 250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Świeże jabłka obieramy ze skórki, następnie trzemy na grubych oczkach tarki i wyciskamy do osobnego naczynia sok, który najlepiej wypić (w końcu ma swoje sto procent :) Do potartych jabłek(...)kroimy na spód blaszki, wysypujemy na nią równomiernie 2/3 suchych składników ciasta (można je wyrównać łyżką) i trzemy 100g masła. Następnie równomiernie rozprowadzamy tarte jabłka, przykrywamy je resztą suchych składników i trzemy na wierzch ciasta pozostałą część masła. Ciasto pieczemy w 180 ⁰ C, na środkowym poziomie piekarnika, przez około 45 – 50 minut. Zimne ciasto przed podaniem można posypać cukrem

Smakowy Raj
Jabłecznik z kisielem 345

porze roku ciasta z jabłkami są niezwykle popularne , ja proponuje ciasto z jabłkami trochę inaczej bo z kisielem który dodałam do piany z białek . Dzieki temu dodatkowi ciasto ma niepowtarzalny smak .Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka masła ok.200 g 5 jajek 2 płaskie łyżeczki  proszku do pieczenia 1 kg  jabłek, 4 łyżki cukru(...)grubych oczkach , dodajemy cukier , cynamon i mieszamy delikatnie .Z białek ubijamy pianę dodajemy cukier  i suchy kisiel .Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wykładamy jedną część ciasta , na ciasto wykładamy masę jabłkową, na jabłka wykładamy ubitą pianę , na wierzchu zcieramy na tarce o grubych oczkach  drugą część ciasta . Pieczemy ok.45 minut w temp

Gorący kąsek
Tarta z jabłkami 149

korzenną, a następnie lekko je przesmażyłam. Można oczywiście dodać surowe jabłka , czy jabłka ze słoika. Gusta są różne. Tarta z jabłkami 2016-11-12 17:24:44 Write a review Save Recipe Print Kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąkiziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 całe jajko i 2 żółtka 1 kostka masła dodatkowo jabłka(...)cukru i przyprawą korzenna. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Formę wysmarować grubo masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 2/3 porcji ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód formy dociskając ciasto do boków i spodu. Ponakłuwać widelcem, aby ciasto nie wybrzuszyło się. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Następnie wyłożyć jabłka na ciasto. Przykryć jabłka pozostałą częścią ciasta

Rusty Fork
Ciasto śmietanowo jabłkowe 170

waniliowego Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i jajka, całość wyrabiamy, aż do połączenia się składników. Jeżeli używamy do tego miksera, to trzeba pamiętać że mikser wymiesza nam kruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę(...)piernika i nabierze ono bardziej świątecznego charakteru. Około jednej czwartej ciasta odejmujemy, zawijamy w folię i odstawiamy na chwilę do lodówki. Resztą ciasta wykładamy okrągłą formę do pieczenia. Przepis jest na formę o średnicy 26 cm. Pamiętamy o wyłożeniu boków, tak jak na pierwszym zdjęciu. Obieramy jabłka i oczywiście usuwamy pestki. Kroimy je w małą kostkę i wykładamy

KasiaiKrzysiu.pl
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 197

zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie się piekła szarlotka, naddajemy po ok. 1-1,5 cm więcej z każdej strony do uformowania rantu. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy 3 łyżkami bułki tartej lub migdałów tak, aby pokryły całą powierzchnię ciasta. Układamy jabłka, posypujemy je z wierzchu resztą bułki tartej. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy też z naddatkiem 1 cm z każdej strony, układamy ciasto na jabłkach. Nadmiar ciasta wciskamy pod spód tak, aby połączyło się z dolnym ciastem. Wierzch nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem lub widelcem. Szarlotkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania