ciasto z gruszkami - 3088 przepisów (strona:28/206)

Kruche ciasto z gruszkami 141

Lekkie ciasto na kruchym spodzie z pysznymi  gruszkami, doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej, 100 g masła + do wysmarowania tortownicy 900 g dojrzałych, niezbyt twardych gruszek, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego Co potrzeba na masę: 1 szklanka mleka(...)być ciepła, wówczas wyłączamy płomień i zostawiamy do ostudzenia. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy do zimnej masy, dokładnie mieszamy, wylewamy na upieczone ciasto. Na masę układamy pokrojone gruszki, jedna obok drugiej. Ciasto wkładamy z powrotem do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 40 minut na funkcji góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia po 5 minutach wietrzenia przy

Bułka z Chlebem
Tort gruszkowy 140

należy dodać bardzo szybko, nie na raz ale w mniejszych ilościach. Nie należy jednak mieszać jej zbyt długo z ubitymi białkami, gdyż pozbędziemy się powietrza i ciasto nam nie wyrośnie. Do gotowania gruszek(...)najlepiej użyć szerokiego a płaskiego garnka. Gruszki będą w takim garnku pokryte całkowicie wodą. Do skropienia ciasta użyłam 100 ml soku gruszkowego, który został mi po ugotowaniu gruszek. Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Także masło użyte do masy powinno mieć takową temperaturę. Lubisz ciasta owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik jogurtowy

mecooks
Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą 201

Już wiem, że następnym razem zrobię z jabłkami.    Pomysł ( troszkę zmieniony) z książki: “Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni” Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki oleju ½ szklanki wody temp. pokojowa   Składniki nadzienia: 400 g serka ricotta 4-5 łyżek(...)kulę, smarujemy ją odrobiną oleju, wkładamy do szklanej miseczki ( przykrywamy folią), a miseczkę do uprzednio ocieplonego w piekarniku garnka. Ciasto odstawiamy na 30 minut. W czasie gdy ciasto leżakuje obieramy gruszki i kroimy je w kosteczkę. Pokrojone gruszki posypujemy brązowym cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy na 10 min., żz gruszki puszczą sok. Rodzynki namaczamy w   odrobinie gorącej wody

Mia Cucina Sofieta
Ciasto gruszkowo - czekoladowe z rumem 194

Moja jesienna propozycja na poprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być, ale nie musi, możecie go zastąpić wodą. Ciasto łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy, a walory smakowe są grzechu warte!. Przygotowanie gruszek: Składniki: 7 - 8  sztuk gruszek, gruszki polecam zielone(...)miksujemy. Dodajemy płynną czekoladę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto czekoladowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  3. Do ciasta wkładamy przygotowane, odsączone gruszki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Czas pieczenia 55 minut. Polewa czekoladowa: 10 dag czekolady  4-5 łyżek wody lub rumu 1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę

Apetyczna babeczka
Karmelowa gruszka 183

Upieczona gruszka z pyszną polewą karmelową i advocaatem. Jeden z moich ulubionych deserów, smakuje wyśmienicie i wygląda bardzo elegancko.  Składniki: 2 kawałki ciasta francuskiego 10cm x 10cm gruszka 50g czekolady karmelowej 50ml mleka 50ml advocaatu Dalkowski* Gruszkę obieramy ze skórki, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C. Ciasto francuskie układamy na blaszce, jeden(...)kawałek na drugim. Upieczoną gruszkę odwijamy z folii i delikatnie układamy na środku ciasta francuskiego. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200*C.  W rondelku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy advocaat i mieszamy do połączenia. Gotową czekoladą polewamy upieczoną gruszkę. *W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol

Gotowanie i blogowanie
1468.Tarta gruszkowo-jabłkowa z bezą 200

godzinę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.Przykryć folią i posypać np.fasolą. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Gruszki obrać i pokroić  w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dodać rum i wymieszać .Dodać gruszki i smażyć  ok. 10 minut ciągle mieszając(...)stopni. Białka ubić na wysokich obrotach do sztywności. Dodawać po łyżce cukru co minutę. Dodać  mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać część płatków migdałowych. Na ciasto wyłożyć gruszki i przykryć ubitymi białkami. Posypać resztą płatków migdałowych. Piec ok. 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Sernik czekoladowy z gruszkami 157

końcu na masę serową przesiać kakao i budyń, wymieszać dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód.     6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC

Mała Cukierenka
Sernik czekoladowy z gruszkami 254

końcu na masę serową przesiać kakao i budyń, wymieszać dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód.     6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC

Mała Cukierenka
Jogurtowa tarta z korzennymi gruszkami 173

Krucha tarta wypełniona delikatnym, pieczonym kremem jogurtowym. Charakteru dodają gruszki gotowane w winie z przyprawami korzennymi, których aromat przywołuje długie jesienne wieczory. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 100 g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka KREM JOGURTOWY: 400 g jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany 18 % 3 jajka 1/2 szklanki cukru(...)stopni. Piec ok 30minut. Na wystudzoną tartę ułożyć odsączone i pokrojone na cząstki gruszki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: gruszki , jogurt naturalny , wino , śmietana

https:KKuchniaMniam
Rustykalna tarta z gruszkami 180

jedne z ulubionych owoców mojego Męża. Ja średnio za nimi przepadam, ale wyjątkowo lubię je na ciepło. Ta słodycz jest wtedy trochę inna, delikatniejsza. Moja Mama piekła pyszne ciasto ucierane z gruszkami, najlepsze na świecie. Niestety nie pamiętam ani nazwy, ani przepisu, więc sama upiekłam pierwszą w życiu rustykalną tartę. I choć nieco przypiekła się od spodu, bo mój piekarnik(...)mielonymi migdałami - pozostawić dookoła wolny brzeg około 5 cm. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę na dwie - trzy części. Układać jedna przy drugiej, następnie zawinąć wystające ciasto zawinąć na gruszki. Brzeg posmarować białkiem, posypać brązowym cukrem. Piec w 180'C około 25-30 minut

Cakes By Kejt
Tartaletki z gruszką, czekoladą i cynamonem 75

najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. To chyba zasługa cynamonu. Połączenie smaku gruszki, czekolady i cynamonu tworzy w cieście francuskim pyszny deser, któremu trudno się oprzeć. SKŁADNIKI 3 duże gruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 małe jajko + 1/2 łyżeczki cynamonu + 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego WYKONANIE Piekarnik rozgrzać(...)miseczce rozbełtać jajko z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego. Gruszki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Czekoladę i masło dobrze posiekać i przełożyć do miski. Dodać cynamon i cukier trzcinowy, po czym dobrze wymieszać. Z tak przygotowaną masą połączyć gruszki. Wgłębienia w formie do babeczek wysmarować tłuszczem. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 10 kwadratów. Następnie każdy kawałek włożyć

Passions hobbies life
Cobbler z gruszkami w winie 254

ciasto kruche ), mam nadzieję, że znacie go już doskonale. Jeśli nie, jest okazja go wypróbować.  Składniki (na 6 porcji):   ciasto kruche z mojego przepisu (klik:  ciasto kruche ) 6 gruszek (1 gruszka na 1 porcję) 1/2 butelki czerwonego wina - wybierz swoje ulubione 5 goździków cynamon brązowy cukier  Wykonanie: Gruszki umyj, obierz ze skóry, pozbaw gniazd nasiennych(...)listki.  Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół.  Na dnie kokilek ułóż gruszki nasączone winem. Posyp je cynamonem i cukrem. Następnie przykryj gruszki okręgiem z ciasta kruchego. Udekoruj wierzch. Wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni.  Do pieczenia wykorzystałam miseczki ceramiczne zamiast mało oryginalnych kokilek. Myślę, że to ciekawa

Garniec Magalie
Szarlotka jabłkowo gruszkowa na migdałowym spodzie 94

lubi unoszącego się zapachu szarlotki w domu ...? Dziś z dodatkiem gruszek, bo jabłek było za mało, ale wyszła wyśmienicie. Składniki: Ciasto 90 g migdałów całych ze skórką 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka  150 g miękkiego masła skórka z limonki szczypta solo Nadzienie  300 g  jabłek obranych bez skórki i gniazd(...)szczypta soli  50 g płatków migdałowych do posypania  Przygotowanie: Ciasto W malakserze rozdrobnić migdały. Przełożyć do większej miski, dodać mąkę, cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wszystko dobrze ugnieść. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Nadzienie Do garnka włożyć jabłka, gruszki, masło, miód, cynamon i kardamon. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając

Niezły Młynek
Gruszkowy Królewicz 321

więc ci co są na diecie, lepiej niech nie patrzą nawet na nie ;) Słodycz ciasta można zrównoważyć gorzką polewą. Ja, aby urozmaicić to ciasto, dodałam cienką warstwę gruszek karmelizowanych na maśle i na miodzie. Trochę obawiałam się efektu, gdyż ryzykownym jest ulepszanie dobrych, sprawdzonych smaków. Na szczęście ten dodatek nie zaszkodził, a jedynie dodał(...)stopić na patelni, dolać miód i gruszki. Przesmażyć lekko na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać.Ciasto składać w następujący sposób:kruchepołowa gorącej masy budyniowej,biszkopt,gruszki,reszta gorącej masy budyniowej,kruche.Placki lekko dociskać podczas składania. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gruszkowiec z budyniem - ciasto gruszkowe 272

oryginale to ciasto jest z jabłkami, ale gruszki też się świetnie sprawdzają! Najlepiej smakuje lekko schłodzone! Składniki: ok 1,5 kg gruszek, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 250g KASI 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki maki ziemniaczanej, opakowanie cukru wanilinowego, łyżka cynamonu, 3 budynie waniliowe, 1 litr mleka Przygotowanie: Budynie rozrabiamy w litrze mleka wg. dalszych(...)sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy spód blachy. Posypujemy cynamonem. Wykładamy gruszki, które zalewamy gorącym budyniem. Wykładamy drugą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut

Lena Gotuje

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję