Lato należy pożegnać z przytupem, dlatego 22 września zrobiłyśmy sobie z Tosią pyszne śniadanie z typowo letnimi owocami, borówkami. Żeby danie nie zdominowało smaku owoców, wybrałam stosunkowo delikatne ciasto, przypominające nieco coś pomiędzy Clafoutis a pieczoneym naleśnikiem , które pojawiły się już na Przepyszniku. Tym razem jednak przepis pochodzi z Francji i funkcjonuje tam głównie jako deser, bardzo smakowity z resztą(...)Jako, że sezon na borówki chyli się ku końcowi, uspokoję Was, ponieważ Flaugnarde można jeść także z innymi owocami i będzie równie pyszne, polecam typowo jesienne, takie jak jabłka, gruszki czy śliwki (suszonymi pasują idealnie!). Flaugnarde z borówkami 3/4 szkl. mąki pszennej 1 1/4 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 1 łyżeczka soku z cytryny ew. syrop klonowy 1/2 szkl. borówek
Przepysznik - BLW i nie tylkoSałatka w miseczkach z tortilli to pomysł na ciekawą przekąskę na imprezę czy kolację. Zaskocz znajomych! Składniki oraz sposób przygotowania: Miseczkę odrysowujemy na tortilli, wycinamy nożykiem
Wasze PrzepisyKompot rabarbarowy z jabłkiem przepis na kompot z resztek owoców. Kompot rabarbarowy z jabłkiem i truskawkami zrobisz błyskawicznie. Nawet nie musisz obierać składników, wystarczy je dokładnie
Cztery Fajeryowoce, u mnie gruszka, kaki, brzoskwinie Dojrzały banan 3 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki płatków owsianych Cynamon/skórka pomarańczowa Owoce pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać (u mnie mała tortownica) Banana rozgnieść widelcem, dodać mąkę, płatki oraz cynamon i połączyć dokładnie, jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki Powstałe ciasto pokruszyć na owoce
HealthyCreationsborówki, maliny, truskawki, gruszki czy brzoskwinie, więc z pewnością każdy znajdzie jakiś owoc dla siebie. Pizza nie jest słodka, więc spokojnie mogą sięgnąć po nią osoby na diecie lub dbające o linię. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci, ale i nie tylko 😉 Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki
Kuchnia MagdaLenyjabłek lub gruszek, bananów, posiekanych truskawek czy jagód szczypta soli olej do smażenia do podania cukier puder Przygotowanie: Mleko lub kefir mieszam z rozgniecionymi drożdżami, dodaję trochę mąki, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut. W międzyczasie łączę resztę składników – oprócz owoców – mikserem lub łyżką, w zależności jak chłonna jest mąka to dodaję do ciasta trochę więcej mąki
Zasmakuj Kuchnidaktylami i gruszką, posypane cynamonem Przepis:80g ricotty 50g mąkijajko300ml mleka + kapka coś do posłodzenia szczypta soli, cynamonu+kilka daktyliMleko solimy i gotujemy. Mąkę przesiewamy i miksujemy z ricottą, jajkiem, czymś do posłodzenia, cynamonem i kapką mleka. Daktyle kroimy i mieszamy z masą. Na łyżkę zamoczoną w zimniej wodzie nabieramy trochę ciasta i wkładamy kluski
More food, love and dreamsmusującym. Otrzymywane jest z wyselekcjonowanych winogron z lokalnych szczepów. Jest uwodzicielsko kuszące. Orzeźwia swoim owocowym bukietem aromatycznych nut wiśni i dojrzałych leśnych owoców. Zachwyca nie tylko swoim smakiem dojrzałych gruszek, ale także feerią łagodnych bąbelków. Monte Santi Rose w połączeniu z kostkami lodu nieziemsko orzeźwia oraz w pełni ujawnia swoje najlepsze cechy. Doskonale nadaje się na upalne, letnie wieczory(...)sklepie WYBIERAMWINO.PL dostępne są też inne wina z serii MONTE SANTI. SPRAWDŹCIE TUTAJ! To właśnie to wino zainspirowało mnie do przyrządzenia kolejnego fantastycznego ciasta z dodatkiem wiśni – moja mama nazywała je USTA BOGINI – podoba mi się! Połączanie półkruchego spodu z wiśniowym domowym dżemem i lekką, serową masą przykrytą galaretką tworzy fantastyczną całość, ktorej absolutnie nike się nie oprze
Ostra na Słodkożeby dało nam energetycznego kopa na początek dnia, a w jesienną słotę nas rozgrzało. Dlatego dziś kolejna propozycja, lekka i nieziemsko smakowita, można kombinować z dodatkami, zamienić jabłko na gruszkę albo banana, szaleć z bakaliami, co tylko dusza zapragnie! Owsianka biszkoptowa 8 łyżek płatków owsianych bądź innych 1 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku(...)oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno. Żółtka razem z mąką i masłem orzechowym wrzucić do namoczonych płatków z mlekiem i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć ciasto owsiane z pianą, wsypać bakalie i starte na tarce jabłko. Gotowe ciasto przelać do formy żaroodpornej i udekorować z wierzchu przekrojonymi i wypestkowanymi śliwkami oraz nerkowcami. Piec 35 minut. Owsianka
Przepysznik - BLW i nie tylkozachowałam oryginalną) i papie... A tak w ogóle, to jabłka na targu biją rekordy ceny za kilogram. No bo kto to widział, żeby po 4 złote je sprzedawali albo gruszki po 6. Rozumiem, że były przymrozki w maju, ale tłumaczenie w stylu "pani, ja muszę to opryskać, żeby zaraza się nie czepiła i od robaków, a to kosztuje" jakoś słabo(...)jabłuszko naturalnie piękne, mniejsze, z robakiem nawet, bo skoro on może takie jabłko jeść, to i mnie nie zaszkodzi:) Z jabłkami chyba poczekam do jesieni, a póki co do ciasta wykorzystam dary z naszego ogródka. Tylko które warzywo wykorzystać do upieczenia ciasta? Cukinię, oczywiście! Uwielbiam ciasta z cukinią, są niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Wersja czekoladowa albo dokładniej - kakaowa z malinami
Obiad gotowybardzo skomplikowanym zabiegiem. Okazało się wręcz odwrotnie - rosa powstaje bez niczyjej pomocy, wystarczy jedynie pod koniec pieczenia pilnować bezy, aby się nie przypaliła. Przepis na sernik znalazłam na stronie Gruszka z fartuszka . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 120 g miękkiego masła 120 g drobnego cukru 1 całe jajko 1 szklanka mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia szczypta soli Składniki(...)temperaturze pokojowej. 1. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajko, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Gotowym ciastem wyklejamy spód foremki o średnicy 26 cm . Masa jest mocno lepiąca, dlatego ja pomogłam sobie łyżką. Wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza
My Culinary Artżytnio-pszenny z gruszką. Poniżej przepisu zamieściłam listę blogów na których znajdziecie Chleb z tartym jabłkiem. Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 12-14 godzin. Ciasto właściwe: Cały zaczyn
Codziennik Kuchennygruszki, płatki i pąki róż, aromat, liofilizowane kawałki truskawek i malin, liście czarnej porzeczki, kawałki bławatka, kwiaty nagietka i rumianek rzymski. Jak widać skład bardzo bogaty :) Smak tej herbaty jest naprawdę świetny, niepowtarzalny, a moim gościom herbata wydała się bardzo smaczna. Mnie również smakowała. Herbatę dosłodziłam miodem. A konkretnym dodatkiem do niej było ciasto biszkoptowe ze śmietaną
Proste Potrawysmażoną gruszką i jogurtem greckim Przepis adaptacja z yellowlemontreeblog.com / 2 porcje - ok. 6-8 sporych placków / Jak zrobić? ok. 100 g mąki pszennej lub orkiszowej 4/5 szkl. kefiru - ok. 200 ml jajko łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki sody łyżeczka rozpuszczonego ostudzonego masła Mąkę i sodę wymieszać, wbić jajko, wlać masło, miód i kefir. Wymieszać całość. Ciasto odstawić na pół
tost z dżememdodatek do sałatek, surówek lub farszu. Stołowe - są to jabłka uniwersalne, czyli te które możemy spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Jabłka te nadają się do ciast i mięs. Posiadają słodko - kwaśną nutę oraz intensywny słodki aromat. Zaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy. Do obróbki termicznej - jabłka te posiadają kwaśny smak oraz bardzo szybko się rozgotowują(...)dlatego świetnie nadają się na przetwory. Champion (szampion, sampion) - jesienne jabłka o zielono - żółtej skórce i widocznym rumieńcem oraz o kwaskowatym smaku. Ich smak może kojarzyć się z gruszką. Nadają się do przetworów, jedzenia na surowo. Cortland - to odmiana jabłek jest bardzo lubiana w Polsce. Ich skóra pokryta jest w całości czerwonym karminowym rumieńcem, miąż jest biały
Ciastka - domowe słodkości