użyłam następujących kombinacji składników: gruszka, ser pleśniowy, tymianek czerwone pesto, czarne oliwki, mozzarella, oregano czerwona cebula, mak Dodatkowo do posmarowania bułek : Olej lub 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Drożdże zasypać cukrem, a kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, serek, oliwę, sól. Wymieszać do połączenia składników. Następnie stopniowo dodać mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować
Codziennik Kuchennywykładamy dwie łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złocisty kolor (2-3 minuty) i wykładamy na talerz. Czynność powtarzamy dla reszty placuszków. 4. Na talerzu układamy na zmianę placuszki i jabłka. Całość możemy polać odrobiną jogurtu greckiego i karmelem powstałym ze smażenia jabłek. Smacznego! :) * zamiast jabłka możemy użyć gruszki Przepis bierze udział w akcjach
My Culinary ArtWiem, wiem. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już dawno za nami. Mimo to, że na horyzoncie nowe venty i kulinarne imprezy, nie pozostanie Festiwal bez echa. Tych
W kuchni Karmel-itkiCzas czytania: 2 min Smoothie, to napój z mrożonych lub bardzo schłodzonych owoców, warzyw, kiełków czy też bardzo młodych roślin. Napój jest bardzo zdrowy, dzięki surowym
SprawdzonaKuchnia.plDziś zapraszam na kolejne z moich ekspresowych ciast, tym razem z jabłkami, cynamonem, migdałami i orzechami laskowymi. Jest tak proste w przygotowaniu, że nie potrzeba nawet wyciągać do niego miksera. Sprawdzi się również w formie muffinek, wtedy należy piec je tylko 20-25 minut. Polecam, smacznego:) na blaszkę o wymiarach 10x20cm: 2 i 1/4 szklanki mąki, 1 i 1/4 szklanki(...)tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, posypać dodatkowymi 2 łyżkami brązowego cukru i migdałami. Piec około 50 minut w 180 C. Kilka dni temu otrzymałam kolejną niespodziankę - już drugą paczkę pyszności od firmy Radix . Tym razem będę testować: bezglutenowe musli, mak niebieski, mąkę migdałową, orzechy laskowe, chrupiące zboża preparowane, suszone gruszki, żurawinę, rodzynki, czarnuszkę i mieszankę
Lekcje w kuchnijabłkami, śliwkami, gruszkami, orzechami. Choć ten okres jest poniekąd dla mnie przygnębiający, gdyż nie lubie zimna i szybko kończących się dni o tyle czas spędzony w tym okresie w kuchni uważam za wspaniały ze smacznymi darami natury. Dlatego nie mogło być inaczej i dziś chcę zaprezentować fajny smakowo placek o ciekawej nazwie "Niebo". Ciasto jest przede wszystkim dla smakoszy
Kubki smakudostać się do rosnących na niej owoców), kilka jabłoni i gruszę uginającą się od owoców. To właśnie to ostatnie drzewo planuję niedługo napaść, mam bowiem kilka ciekawych przepisów z gruszkami w roli głównej, i chciałabym wypróbować je w tym sezonie.Dzisiaj jednak będzie jeszcze jeżynowo. I trochę jabłkowo.Kiedy przeczytałam o propozycji na wspólne przygotowanie cobblera, od razu się zainteresowałam. Nazwa(...)się kiedyś o uszy obiła, ale nie byłam pewna, co to dokładnie jest. Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się, że to niesamowicie prosty deser, pełen owoców przykrytych kruchym lub półkruchym ciastem. Często robię owoce zapiekane pod kruszonką - prosto, szybko, a smakuje obłędnie. Pomyślałam sobie, że cobbler to taka troszkę inna wersja jednego z naszych ulubionych deserów. I miałam rację. Przygotowanie zajmuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię z wszelkimi owocami jagodowymi (malinami, borówkami, porzeczkami czy też poziomkami), o tyle ta pora roku która właśnie się zaczęła kojarzy mi się przede wszystkim z Dynią, figami, żurawiną,gruszkami, pigwą, aronią, grzybami czy też rozmaitymi orzechami. Moją bohaterką dzisiaj jest dynia. Po za specyficznym wyglądem warto wiedzieć, że to doskonałe źródło karotenów, którym to z resztą dynia zawdzięcza swoją(...)zwyczajnej i kilka sztuk mniejszych Hokkaido. Z uwagi na to że z tych drugich pestki ciężko jest obrać, zrobiłam pure i zamroziłam. Z tego też pure zrobiłam bardzo popularne ciasto rodem z dalekiego zachodu czyli American Pumpkin Pie. Smak dyni wzbogaciłam pomarańczą i słodkim marcepanem. Całość dopełniłam suszoną żurawiną i keksem bitej śmietany,.. Jesień w kuchni z takimi produktami
vaniliowoczekoladowaLato należy pożegnać z przytupem, dlatego 22 września zrobiłyśmy sobie z Tosią pyszne śniadanie z typowo letnimi owocami, borówkami. Żeby danie nie zdominowało smaku owoców, wybrałam stosunkowo delikatne ciasto, przypominające nieco coś pomiędzy Clafoutis a pieczoneym naleśnikiem , które pojawiły się już na Przepyszniku. Tym razem jednak przepis pochodzi z Francji i funkcjonuje tam głównie jako deser, bardzo smakowity z resztą(...)Jako, że sezon na borówki chyli się ku końcowi, uspokoję Was, ponieważ Flaugnarde można jeść także z innymi owocami i będzie równie pyszne, polecam typowo jesienne, takie jak jabłka, gruszki czy śliwki (suszonymi pasują idealnie!). Flaugnarde z borówkami 3/4 szkl. mąki pszennej 1 1/4 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 1 łyżeczka soku z cytryny ew. syrop klonowy 1/2 szkl. borówek
Przepysznik - BLW i nie tylkoSałatka w miseczkach z tortilli to pomysł na ciekawą przekąskę na imprezę czy kolację. Zaskocz znajomych! Składniki oraz sposób przygotowania: Miseczkę odrysowujemy na tortilli, wycinamy nożykiem
Wasze PrzepisyKompot rabarbarowy z jabłkiem przepis na kompot z resztek owoców. Kompot rabarbarowy z jabłkiem i truskawkami zrobisz błyskawicznie. Nawet nie musisz obierać składników, wystarczy je dokładnie
Cztery Fajeryowoce, u mnie gruszka, kaki, brzoskwinie Dojrzały banan 3 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki płatków owsianych Cynamon/skórka pomarańczowa Owoce pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia, w którym będziemy zapiekać (u mnie mała tortownica) Banana rozgnieść widelcem, dodać mąkę, płatki oraz cynamon i połączyć dokładnie, jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki Powstałe ciasto pokruszyć na owoce
HealthyCreationsborówki, maliny, truskawki, gruszki czy brzoskwinie, więc z pewnością każdy znajdzie jakiś owoc dla siebie. Pizza nie jest słodka, więc spokojnie mogą sięgnąć po nią osoby na diecie lub dbające o linię. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci, ale i nie tylko 😉 Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki
Kuchnia MagdaLeny