pudding chlebowy z domowej chałki z gruszką i płatkami migdałowymiTaa, chałka..... w życiu nie jadłam lepszej *.*Taka mięciutka, maślana. ze słodką kruszonką, może dlatego prawie
More food, love and dreamsupiec! Co więcej nie zajmuje to wiele czasu, a efekt jest naprawdę nieziemski. Już składniki brzmią obiecująco - kakao, gruszki i czerwone wino.. To nie może się nie udać :) Jeśli, tak jak my, walczycie z jesienną chandrą, to koniecznie spróbujcie tego ciasta! Obiecujemy, że się nie rozczarujecie. Czego potrzebujemy? (na okrągłą formę o średnicy(...)połączenia składników. 4. Masę przelewamy do formy wcześniej wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami/bułką tartą. 5. Gruszki myjemy, kroimy na 8 części i wykrawamy gniazda nasienne. Układamy je na cieście. 6. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Poczekajcie, aż ciasto wystygnie, zanim wyjmiecie je z formy. Inaczej może stać się
two broke sistersdokładnie znaczy ubić całe jajka z cukrem i jaka ma być konsystencja. Teraz już wiem i dokładnie wam to wytłumaczę na przykładzie tego ciasta. A co do ciasta, to jest bardzo smaczne, sycące, a co najważniejsze ekspresowe w wykonaniu. Polecam! Składniki na tortownicę 23 cm: 5 jajek rozmiar L 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki orkiszowej(...)można użyć zwykłej pszennej lub pszennej razowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 – 8 łyżek cukru trzcinowego 500-600 gr owoców u mnie śliwki i gruszki W misce wymieszać dwie mąki i proszek do pieczenia, przesiać. Piekarnik nagrzać do 180 st. Śliwki opłukać, pozbawić pestek, gruszki wydrążyć, pokroić w księżyce. Do średniej wielkości garnka wlać około litr
moj przepis nałyżki kakao 1/2 szklanka wody 2 łyżki cukru 1 op. serka maskarpone śmietana kremówka odrobina soku z cytryny szczypta cynamonu 1 gruszka szczypta cukru pudru 1 tabliczka czekolady karmelowej białe 150 ml śmietany kremówki garść pałek migdałowych CIASTO: cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mąkę mieszamy z kakao i dolewamy wodę z cukrem. Ugniatamy ciasto aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką(...)godziny. Ciasto kroimy na pół. Jedną część ugniatamy i wałkujemy na cienko. Potem to samo robimy z drugą połową ciasta. FARSZ: Ubijamy śmietankę mikserem. dodajemy serek, sok z cytryny, cynamon i cukier puder. Mieszamy wszystko. Kroimy gruszkę w kostkę i dodajemy do farszu. delikatnie mieszamy. SOS: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. śmietankę podgrzewamy. dolewamy do czekolady
Kuchnia w oparachsama struktura nie jest rewelacyjna, ale smak jak najbardziej. Szczególnie jeżeli dodacie do ciasta jakiś fajny aromacik. Przede wszystkim polubiłam w robieniu gofrów za to, że mam 4-minutowe przerwy na ogarnięcie kuchni, nakrycie do stołu i przygotowanie dodatków do gofrów. Tym razem podałam je z gruszkami i jogurtem greckim. Ale jeśli lubicie to polecam również gofry z miodem, dżemem(...)sztuki mleko 300 ml soda oczyszczona 1 łyżeczka mąka pszenna 140g dodatki: aromat waniliowy, miód, jogurt grecki (ok. 2 łyżeczki), owoce (1 gruszka) Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Mieszamy następnie z sodą, mąką i aromatem. Wykładamy ciasto do nagrzanej gofrownicy delikatnie posmarowanej tłuszczem (tylko za pierwszym razem). Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami (gruszki i jogurt grecki). Zapisz Zapisz Zapisz
rabarbarowoMiały być ze świeżymi figami, ale żeby dostać coś świeżego w moim mieście trzeba mieć nie lada wielkie szczęście. Ale z gruszką przynajmniej wygląda bardziej okazale ;) Składniki na ciasto na 4 porcje:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaDodatkowo:4 gruszki200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówki 30 %4 plastry szynki parmeńskiejKruche ciasto(...)podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica 10 cm) wywijając brzegi na wierzch i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 10 minut. Na złoty kolor.Do podpieczonych mini tart wkładamy obraną gruszkę z wydrążonym gniazdem nasiennym. Pozostawiamy ogonki. Ogonki owijamy
Bon Appetit MałgorzatyCiasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem, dodać imbir, połączyć. Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia na około
Domowa cukiernia EwyTaką miałam ochotę na sernik , że po prostu musiałam go upiec. Kremowy, z kawałeczkami słodkich gruszek, w pełni zaspokoił tę zachciankę. Sernik jest ciastem, które zawsze lubiłam, a domownicy na szczęście podzielają moje upodobania. Sernik to taki prosty deser . Składniki na masę serową wystarczy po prostu ze sobą wymieszać. Nic nie trzeba ubijać i wręcz jest to niewskazane. Napowietrzona przez(...)opadnie. Jeśli jej nie ubijemy sernik pozostanie płaski i równy. Niektórzy mówię, że sernik to nie ciasto , ale to nie ma żadnego znaczenia. Jeśli tylko jest pyszny, słodki i puszysty to będzie smakował każdemu łasuchowi. Mój taki właśnie jest. sernik z karmelizowanymi gruszkami jest cudowny w smaku ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaGrusza u nas obrodziła dość obficie. Gruszki są twarde, ale bardzo słodkie. Idealne do ciast , deserów ale i do grzanek czy właśnie tak jak dzisiaj będą w surówce obiadowej. Składniki : * pół średniej kapusty pekińskiej * ogórek zielony * 2 pomidory * 2 średnie gruszki * łyżka majonezu * łyżka śmietany * łyżeczka oleju lnianego * 2 łyżeczki soku z cytryny * sól, pieprz Przygotowanie
Magiczne Życie Martywieczorem, a rano wstawić na chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?"Składniki: opakowanie ciasta francuskiego2 jabłka3 gruszkicynamonłyżeczka cukruSposób przygotowania:Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy do miseczki, posypujemy cynamonem i łyżeczką cukru (można pominąć). Mieszamy i odstawiamy. Płaty
Słodkie Przyjemnoścismaki doskonale się przenikają. Śliwki akurat miałam pod ręką, ale można je zamienić na przykład na świeże żurawiny ( już niedługo! ), może maliny albo gruszki, albo zupełnie pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości; bez nich tarta będzie idealnie gładka i kremowa. Kuszące, nieprawdaż...? A Wy...? Na jaką wersję się skusicie...? Karmelowo-kasztanowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdym czegoś mi brakło . Nigdy nie piekłam nic z dyni. Walczyłam z nią 30 min aż ją pokroję i upiekę w piekarniku. Dodałam gruszki które idealnie lubią się z dynią . Ciasto wyszło bardzo wilgotne, ale pod żadnym pozorem nie wyszło zakalcem. Polecam ;) Składniki: 300 g musu z dyni 200 g margaryny lub masła szklanka cukru
Wypieki UliCiasto przygotujesz tak, jak w tym przepisie , ale zamiast kroić gruszki na drobne kawałki, przekrój je na połówki, skrop sokiem z cytryny i połóż na wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. P.S. Na formę 20 cm x 20 cm, zmniejszyłam ilość składników o połowę. Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie ) Nie radzę jechać tylko autostradami (na południu kraju, przez
Qlinarnie i Qlinarniedlatego to właśnie te owoce wykorzystuje ona do przygotowania swojego ciasta. Ale równie dobrze sprawdzą się tu także jesienne owoce takie jak jabłka lub gruszki. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na szybkie ciasto z owocami jesieni z dodatkiem bananów, z którymi Agata ostatnio dosyć często eksperymentuje w swojej kuchni. Ciasto z owocami na oleju Składniki: 4 duże
KulinarneImpresje.plOrkisz podobno najzdrowsze ziarno świata, w Polsce znane szerszej publice bardziej z orkiszowych chlebów czy ciasteczek. Przed nami zaś ziarno pełne błonnika, zestawu witamin i minerałów
Kuchnia PROzdrowotna