Jesienią mogłabym jeść to ciasto codziennie! W sumie jest to jedno z ulubionych wypieków mojego eM. Ważne aby było dużo jabłek, pełno gruszek i trochę dodatkowego ciasta :D Ciasto przygotowuje się szybciutko ( chyba, że tworzycie je tradycyjnie - ręcznie, to troszkę dłużej). W dzieciństwie, to właśnie na cieście tego typu szkoliłam swoje umiejętności kulinarne. Sądzę, ze na coś się one przydały(...)kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut, następnie wykładamy na blat i 2/3 ciasta rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie.Jabłka i gruszki obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy, posypujemy cukrem i cynamonem - mieszamy i odstawiamy.Ciasto na spód ( to wcześniej rozwałkowane) przekładamy
Słodkie Przyjemnościgotowanie. Fotografie potraw nie będą tak wyraźne jak dotychczas, ale będę robiła co w mojej mocy. W przepisie wykorzystałam produkty z sklepu Coś dla zdrowia oraz gruszkę z własnego ogrodu. Ciasto jest przepyszne! Dzięki gruszce jest bardzo wilgotne oraz wyczuwa się każdy z wykorzystanych produktów! Składniki: 2 jaja 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju 1 łyżka maki kokosowej 2 łyżki
Truskawkowa Fiestazrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko nadzienie 500 g gruszek obranych(...)Budyń połączyć z pozostałym sokiem i dodać do gotujących się gruszek. Wszystko razem gotujemy ok 1 minuty, aż masa zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło, jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość
Niezły MłynekGruszki w syropie to moja kolejna propozycja na zamknięcie owoców w słoiku.Na zimę będzie jak znalazł.Możemy je wykorzystać zarówno do wszelkiego rodzaju ciast jak również sałatek.My uwielbiamy sobie otworzyć słoik i zjeść gruszki ot tak sobie,po prostu. Składniki: 3kg gruszek twardych 1kg cukru 1,5 litra wody 2 cukry waniliowe lub 2-3 łyżki cukru(...)roku nawet obrodziły,więc trzeba ich trochę pozamykać w słoiki.Pierwsza moja partia jest z goździkami więc do korzennych ciast się przydadzą.Jeśli chcecie takie gruszki wykorzystać do kremowo-tortowych ciast wystarczy zrezygnować z tychże goździków.Następna porcja,którą zrobię będzie właśnie taka
Niespełnione zdolności kulinarnełupinek, po czym porządnie umyłam pod silnym strumieniem zimnej wody. Następnie rozłożyłam je na ręczniku papierowym do wyschnięcia i zmieliłam. Nadmiaru soli w gotowym cieście nie było czuć. Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami na podstawie przepisu z bloga For the Body and Soul na brytfankę o wymiarach 35 x 11 cm lub kilka babeczek w foremce na muffinki czas przygotowania(...)Wymieszaj. Białka ubij prawie na sztywno i partiami dodawaj do masy, mieszając wszystko łyżką. Gotowe ciasto jest rzadkie, gładkie i nieco ciągnące. Przelej ciasto do wybranej formy i powtykaj w nie plasterki gruszki. Piecz przez 25-30 min. Gotowe ciasteczka powinny mieć brązową skórkę, ale mogą Wam się wydawać w środku nieco za miękkie, jednak w czasie
Chilli Czosnek i Oliwapieczonej dynii, ubolewałam podczas robienia z niej czegokolwiek innego od "dyniowych frytek". Tego roku zamierzam eksperymentować i tak powstają moje pierwsze specjały. Dzisiaj bezglutentowe, wegańskie ciasto, które podałam z morwą białą i kawałkami gruszki :D SKŁADNIKI : 1/4 dyni hokkaido 3 łyżki kaszy jaglanej banan 2 łyżki ksylitolu łyżka cynamonu dodatkowo: morwa biała, gruszka WYKONANIE: kaszę jaglaną gotujemy w niewielkiej ilości(...)tarce, po czym blednujemy z bananem, kaszą jaglaną, cynamonem i ksylitolem ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy- pieczemy ok 30 min w 200 stopniach gotowe ciasto dekorujemy kawałkami gruszki i posypujemy morwą białą
healthy dreamswzbogacając smak. Jogurtowe ciasto jest ciastem wilgotnym o dość zwartej strukturze. Jego przygotowanie polega na zmieszaniu kilku składników - można je przygotować nawet bez użycia miksera. Piekłam już ciasto jogurtowe z gruszkami , które również było wyjątkowo smaczne. Polecam Wam przygotować od razu oba ! PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ Składniki na ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki(...)masła 250 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 3 gruszki Dodatkowo: 100 g mrożonych wiśni bez pestek Poltino 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie ciasta jogurtowego: 1. Wiśnie rozmrozić i lekko odsączyć. Czekoladę drobno posiekać. 2. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
kolorowotorcikowoWyśmienity, znany murzynek z gruszkami. Gruszka w połączeniu z czekoladowym smakiem to połączenie na 6 + i sprawia , że ciasto jest wilgotne i przepyszne :). Sprawdźcie sami. Składniki: 1/2 kostki masła 1 i 1/2 szkl. cukru 1 opak. cukru waniliowego 4 łyżki kakao 3 łyżki oleju 5 jajek 2 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich(...)Wymieszaj i ostudż. Do ostudzonej masy dodawaj kolejno , cały czas mieszając , po jednym żółtku, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubitą z białek. Gruszki obierz , przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Ciasto przełóż do formy o średnicy 26 cm , na wierzchu ułóż , lekko wciskając , gruszki przekrojoną częścią do dołu. Piecz w temp. 180 st. ok. 60 minut
Słodkości i nie tylkoSKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 kg bardzo miękkich gruszek 50 g mieszanki studenckiej Przyprawy:cynamon, imbir granulowany 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Gruszki obieram a nastepnie kroję w kostkę. W garnku o grubym dnie duszę gruszki ok 15 min. Następnie dodaję cukier trzcinowy, cukier waniliowy, cynamon oraz imbir. Mieszam. Pozostawiam do wystygnięcia. Na blaszkę wykładam(...)ciasto do pieczenia a następnie wykladam przestanięte gruszki. Mieszankę studencką drobno siekam. Następnie posypuję ciasto. Z pozostalego ciasta wykrajam paski i robie zdobienie albo kratke. Piekę ok 35 min w 180 stopniach
Gotowanie PatkiPachnące świąteczne ciasto z gruszką gotowaną w czerwonym winie w przyprawach korzennych. #ciastojakzobrazka Składniki: 1 kostka masła bez laktozy 2/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu ( 1/2 szklanki) (uwaga ! ksylitol w pieczeniu jest znacznie słodszy dlatego używam go mniej) 4 jaja w temperaturze pokojowej 1 i 1/2 szklanka mąki orkiszowej 4 łyżki dobrego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
AZgotuj!Ciasto filo to jedno z moich ulubionych w kuchni, super chrupie po upieczeniu i daje fajne efekty wizualne. Tym razem nadziałam ciasto filo kaszanką a efekt
Moje Małe CzarowanieTARTA Z GRUSZKAMI w tej wersji to deser, po spróbowaniu... Artykuł NAJLEPSZA TARTA Z GRUSZKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEwystudzeniu, smakuje dobrze (jak nie lepiej) nawet na drugi dzień. W zależności od użytych owoców zmieniam użyte przyprawy, np. do kruszonki zamiast kardamonu dodaję zmielone goździki, gdy piekę ciasto z gruszkami
Wrzosowa PolanaCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakutego zdrowe! ;-) Na obiad, lunch czy kolację, rustykalna tarta z sosem pesto- rukola. Pyszna i nietuzinkowa! KLIKNIJ W ZDJĘCIE PONIŻEJ ABY PRZEJŚĆ DO PRZEPISU Coś słodkiego z gruszką? Obowiązkowe ciasto w październiku! Coś do pochrupania! Smacznego! Zapraszam na Facebooka Smykwkuchni i instagrama Smyk_W_Kuchni
SMYKWKUCHNIprzepis pani Anny K. Nagroda to: zestaw ziarenek od Ziarenkowo 3 miejsce to nagroda ode mnie: wygrywa ją pani Justyna z przepisem na kruche ciasto z gruszkami 4 – 8 miejsce: to zestawy produktów od SYS Wygrywają: -Pizzerinki na brokułowym spodzie, przepis pani Marty G. -Enchilada w formie tortu, przepis pani
Marta GotujeJuż jakiś czas temu piekłam ciasto czekoladowe z całymi gruszkami. Miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale nie bardzo chciało mi się trzeć lub kroić jabłek. Leń wygrał ze mną ale nie żałuję, bo ciasto wyszło smaczne choć mało pracochłonne. Często to co najprostsze okazuje się strzałem w dziesiątkę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchninaczyniu mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam. Ciasto przekładam łyżką do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasiciągle ciemno, pada z małymi tylko przerwami, wieje straszliwie i ostatnie, na co mamy teraz ochotę, to lody. Wszędzie pachnie cynamonem i czekoladą, pieczemy puchate, cieplutkie drożdżówki, ewentualnie ciasta pełne gruszek i jabłek; jesienne, a może już nawet zimowe. No tak. W zasadzie to ja się z tym wszystkim zgadzam, i też tak robię. Ale... Dostałam sorbetierę
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałość przeszła aromatami.Napój przecedzić, rozlać do szklanek. Kremówkę ubić, ułożyć na wierzchu. Posypać przesianym kakao, podawać natychmiast.Smacznego!A dzisiaj, ponieważ już zasadniczo wróciłam do siebie, upiekę ciasto z gruszkami. Bardzo jestem ciekawa, jak mi wyjdzie
Pożeraczka, czyli raz adobrze