składniki na biszkopt: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 180 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do
Domowy Smak Jedzeniawpływem chwili. Co prawda na spód można użyć zwykłych biszkoptów, ale mam ochotę na więcej kreatywności. Dlatego postanowiłam Wam przedstawić świetny kakaowy biszkopt, który idealnie nadaje się jako podstawa ciasta. U mnie sprawdził się już przy wielu pysznościach! Na końcu możecie zerknąć na przykładowe propozycje wykorzystania zaprezentowanego spodu. Polecam i z niecierpliwością czekam na Wasze dzieła. Biszkopt o wymiarach(...)pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Moje propozycje na wykorzystanie spodu: Kostka bananowo-kakaowa z galaretką Wkrótce inne propozycje
Di gotujeJuż jakiś czas planowałam upiec sernik z mango , w sklepie zobaczyłam piękne, dojrzałe więc pomyślałam,że to najwyższy czas na coś nowego :) Smak jest przepyszny
Wypieki Reneubite. Przesiewamy powoli resztę składników do masy jajecznej i delikatnie, ale zdecydowanym ruchem mieszamy. Wylewamy do formy, może to być tak jak w moim przypadku forma w kształcie serca, ciasta spokojnie wystarczy na tortownicę, średnica tortownicy zmieni nieznacznie wysokość biszkoptu, ale nie ma to większego znaczenia. Pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa: 330 ml śmietanki kremówki(...)może być gorąca) cały czas mieszając. Dodajemy mascarpone i dobrze mieszamy, aby śmietana i serek się ze sobą połączyły. Poncz: filiżanka mocnej czarnej herbaty Ponadto: Przygotowana wcześniej galaretka w odcieniu czerwieni (truskawkowa), bądź fioletu (owoce leśne), można foremkami do ciastek wyciąć z niej kształt serca, wcześniej należy przelać ją do naczynia, w którym uzyska niezbyt dużą wysokość 3 łyżki
MamaOskarkaJesteśmy zainspirowani akcją na durszlak.pl "Walentynkowe Menu", więc dziś chciał bym Was zaprosić do serii dań i deserów Walentynkowych. Bo Miłość należy okazywać nie tylko
cookplTak, tak, tak właśnie - Lord Somersby szaleje, częstując nowym, nietuzinkowym smakiem. Orzeźwiający, lekki, kuszący. Idealny na wiosnę! Nie sądziłam, że połączenie bzu i limonki w
W kuchni Karmel-itkidziś maliny. Owoce te były cenione także przed wiekami. Dziś są polecane przez lekarzy, dietetyków i zielarzy, jako jedne z najzdrowszych owoców. Ponadto maliny nadają się jako dodatek do ciast, deserów, jak również na odżywczy i zdrowy sok oraz wychodzi z nich także pyszna konfitura. Historia malin Maliny nie zostały odkryte dziś, czy sto lat temu. To owoce znane już(...)tylko w Europie, lecz także na całym świecie, jak na przykład w Stanach Zjednoczonych, gdzie rozpoczęto od siedemnastego wieku uprawę malin. Dziś produkuje się z nich dżemy, konfitury, galaretki, soki, napoje. Obecnie na świecie uprawia się ponad dwieście gatunków malin. Maliny królują w wielu polskich domach. To owoce, które mogą jeść nawet diabetycy, gdyż maliny posiadają niski indeks glikemiczny
ProstePesto.plkawałki, zmielić w maszynce do mięsa na sitku większe oczka do miski. Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, sól, wodę i ręką dokładnie z 5 minut wyrabiać (jak ciasto drożdżowe) na kleistą masę, miskę nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc. Do czystych słoików (np. po dżemach) nakładać mięso -zostawić 3 cm wolne od nakrętki, dobrze(...)lodówce lub w chłodnym, ciemnym miejscu przechowywać - pyszna domowa mielonka słoikowa, jest najlepszym mięskiem na kanapki, można słoik zabrać na biwak, wyjazd, wiemy co jemy z jakich składników, galaretka, smaluszek to jest najlepsze z mielonki............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięLatem często robię ciasta bez pieczenia. Lubimy takie schłodzone smakołyki jeść w ogrodowej altance z dodatkiem pachnącej kawy z ekspresu. Jednak w tym roku lato plata nam figle z pogodą, ale mam nadzieję że nadejdą jeszcze ciepłe letnie dni. W ten weekend zrobiłam sernik na zimno z malinami. Użyłam sera z wiaderka kanapkowo - sernikowy "Mój Ulubiony" firmy Wieluń. Ser jest(...)sernikowa 1 kg sera w wiaderku "Mój Ulubiony" - Wieluń 9 łyżek cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 300 ml kremówki 30% 100 ml mleka 3 łyżki żelatyny maliny 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Spód: herbatniki zmiksować blenderem na proszek dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy ugnieść, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. Masa serowa: twaróg
Ala piecze i gotujeSerniki lubię w każdej postaci. Czy to te pieczone, czy te na zimno. Wszystkie bardzo lubię. Ten z dodatkiem mleka w proszku jest jednym z lepszych
Z Majeczką w kuchniTruskawkowe szaleństwo trwa więc szaleję i ja. Stworzyłam kolejny truskawkowy serniczek. Do masy serowej dodałam białą czekoladę, która ją osłodziła i nadała kremowej konsystencji. To zdecydowanie
Monia miesza i gotujekupić tańsze zamienniki. W ostatnim czasie bardzo polubiłam takie lżejsze wersje tortów z dodatkiem owoców, bez ciężkich i tłustych mas. Taki tort smakuje bardziej jak deser, niż jak słodkie ciasto, dla mnie jest wręcz idealny. Jeśli jesteście miłośnikami tego typu słodkości, mój owocowy tort oreo z pewnością zachwyci Wasze podniebienia, ponieważ jest naprawdę smaczny. Poniżej zaprezentuję Wam przepis, gdzie dokładnie(...)mnie Président) 500 g mrożonych owoców leśnych 3 łyżki cukru 350g schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 15g żelatyny 160 ml wrzątku 1 galaretka wiśniowa 250 ml wody DODATKOWO kilka śnieżynek z bezy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie SPÓD Ciasteczka zblendować. Do ciastek dodać roztopione masło i dokładanie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, docisnąć przy
Przepiski.plzrobienia-polecam!! SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek 3 płaskie łyżki żelatyny 250 g herbatników lub biszkopty galaretka(smak dowolny w zależności jakie dajecie owoce) owoce dowolne na wierzch PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku,bo nic się nie wylewa i nie przechodzi zapachem(...)następnie wylewamy na nasze herbatniki, i wkładamy do lodówki żeby stężało.układamy na nim owoce.Galaretkę rozrabiamy w 500 ml wrzątku ,studzimy i jak zacznie tężeć wylewamy na nasze ciasto. Smacznego
Swojskie jedzonkoJak publikowałam przepis na jogurtowca z jeżynami obiecywałam niebawem drugą wersję z malinami. Tak o to Szanowni Państwo przedstawiam wersję malinową. Składniki na małą formę
Życie zaczyna się w kuchni